Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
ABD’de yaşayan Afshine Emrani adlı bir kardiyolog, Türkiye dahil olmak üzere 100’ü aşkın ülkede tespit edilen Omicron varyantının mevsimsel gripten başka bir şey olmadığını iddia etmiş (1).
Omicron’un “kelimenin tam anlamıyla” aşı şirketlerinin yapamadığı aşı olduğunu söyleyerek, virüsün yayılması nedeniyle “8-12 hafta içinde dünya aşılanacak” demiş.
Kesin konuşmayı doğru bulmuyorum ama eldeki veriler bu yeni varyantın çok hızlı bulaştığını, daha çok üst solunum yollarında hastalık yaptığını ama akciğerlere inemediğinin ve dolayısıyla da ağır tablo ve ölümlere yol açmadığını gösteriyor.
Benim de bu mealdeki üç tivitimi sunuyorum.
Gelelim neticeye
Her zaman toplumun tam ve doğru bilgilendirilmesini savunan biriyim, bir hastalığın abartılmasını da küçümsenmesini de doğru bulmam.
Tüm dünya iki seneden beri her gün iç karartan, moral bozan, panik yaratan haberlerle adeta ruh hastası oldu.
Şimdi elde koronavirüsün munisleştiğini gösteren bilgiler varsa, bunlar da elbette “olduğu gibi” toplumla paylaşılmalıdır.
Stresin, paniğin, anksiyetenin, ruhsal problemlerin de bağışıklığı büsbütün düşüreceği unutulmamalıdır.
Emrani’ yi destekliyorum.
***
Ntv’ nin haberi (1):
ABD’de yaşayan Afshine Emrani adlı bir kardiyolog, Türkiye dahil olmak üzere 100’ü aşkın ülkede tespit edilen Omicron varyantının mevsimsel gripten başka bir şey olmadığını iddia etti. Emrani, Omicron’un “kelimenin tam anlamıyla” aşı şirketlerinin yapamadığı aşı olduğunu söyleyerek, virüsün yayılması nedeniyle “8-12 hafta içinde dünya aşılanacak” dedi. Ancak, Emrani’nin açıklamalarının çok kısa bir sürede yanlış olduğu anlaşıldı. Dünyanın önde gelen bulaşıcı hastalıklar uzmanları, Omicron’un çok daha ciddi bir hastalığa neden olabileceği konusunda uyardı.
Corona virüsün ciddiyetini küçümsemeyi amaçlayan yanlış bilgiler, pandeminin ilk günlerinden bu yana internette hızla yayılıyor. En yaygın yalanlardan biri ise Covid-19’un mevsimsel gribin başka bir türü olduğu iddiası.
Omicron varyantının “mevsimsel soğuk algınlığı virüsünden” başka bir şey olmadığını öne süren ABD’de yaşayan bir kardiyolog, hükümet kurumlarının eylemlerinin paniğe neden olduğunu ve yanlış bilgi sağladığını iddia etti.
Los Angeles Heart Specialists Tıbbi Direktörü Afshine Emrani, Twitter’dan yaptığı bir dizi paylaşımda, ülkelerin Omicron için test yapmamaları ve bunun yerine kaynaklarını insanlara “psikolojik ve finansal yardım” sağlamaya odaklamaları gerektiğini aktardı.
Twitter’da 30 binin üzerinde takipçisi olan ve virüsün ortaya çıkmasından bu yana pandemi ile ilgili güncellemeler yayınlayan Emrani, Omicron’un “kelimenin tam anlamıyla” aşı şirketlerinin yapamadığı aşı olduğunu iddia etti. Virüsün yayılması nedeniyle “8-12 hafta içinde dünya aşılanacak” diye ekledi.
Ancak, bilim insanların Emrani’nin iddialarının doğru olmadığı konusunda uyardı.
KESİNLİKLE SOĞUK ALGINLIĞINA NEDEN OLMUYOR
Araştırmacılar, ilk olarak 24 Kasım’da Güney Afrika’da tanımlanan Omicron varyantının ciddiyetini hala araştırıyorlar. İlk araştırmalar, Omicron’un, ciddi hastalığa neden olan Delta gibi diğer varyantlardan daha az şiddetli olabileceğini gösteriyor. Ancak yeni varyant, kesinlikle bir soğuk algınlığı hastalığa neden olmuyor.
ABD’de yer alan California-San Francisco Üniversitesi laboratuvarından ülkedeki ilk Omicron vakasını tespit eden bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Charles Chiu, “Omicron varyantı, soğuk algınlığına neden olan virüsler listesinin bir parçası olarak düşünülmemelidir” dedi.
SOĞUK ALGINLIĞI VE COVİD-19’A FARKLI VİRÜSLER NEDEN OLUYOR
Omicron’un en sık bildirilen semptomları arasında, soğuk algınlığı semptomlarına benzer: burun akıntısı, tıkanıklık, öksürük ve yorgunluk yer alıyor. Ancak belirtiler benzer olmasına rağmen ikisine aynı virüs neden olmuyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre soğuk algınlığının birincil nedeni rinovirüsler. Covid-19’a ise ilk olarak Çin’in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan bir corona virus olan SARS-CoV-2 neden oluyor.
Chiu, “SARS-CoV-2 ve Omicron dahil tüm varyantları, soğuk algınlığına neden olan virüslerden genetik olarak farklıdır. Omicron varyantının Delta gibi diğer SARS-CoV-2 varyantlarından daha hafif hastalıklarla ilişkili olabileceğine dair artan kanıtlar olmasına rağmen, hem ölümler hem de Omicron nedeniyle artan hastaneye yatışlar bildirilmiştir” açıklamasını yaptı.
OMİCRON VARYANTI SOĞUK ALGINLIĞINDAN ÇOK DAHA TEHLİKELİ BİR HASTALIĞA NEDEN OLABİLİR
Bilim insanları, temel nedenlere ek olarak, soğuk algınlığı ve corona virüsün Omicron varyantının farklı şiddetlerde hastalığa neden olabileceğini söyledi.
Mayo Clinic’in web sitesinde insanların tipik olarak soğuk algınlığından 7 ila 10 gün içinde iyileştiğini ve enfeksiyonun genellikle tıbbi müdahale gerektirmediğini belirtiyor. Öte yandan Omicron, Cleveland Clinic Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı başkanı Dr. Daniel Culver’a göre daha ciddi hastalıklara neden olabilir.
Culver, “Soğuk algınlığı tipik olarak hafif, kendi kendini sınırlayan semptomlara neden olurken diğer Covid-19 varyantları gibi Omicron da ciddi veya ölümcül hastalığa neden olabilir” dedi.
Culver bu duruma kanıt olarak, ABD’deki kalabalık yoğun bakım ünitelerine ve corona virüs nedeniyle hastanelere yeni başvurulara işaret etti.
Massachusetts Üniversitesi Chan Tıp Okulu’nda bulaşıcı hastalık uzmanı olan Jeremy Luban, insanların bir nezle ve soğuk algınlığı gibi rinovirüs enfeksiyonundan ölme ihtimalinin oldukça nadirken, corona virüsün “çok daha ciddi ve ölümcül” olduğunu söyledi.
Birçok insan Covid-19 ile enfekte olduğunda hafif ile orta şiddette semptomlara sahip olsa da, virüs nedeniyle 800 binden fazla ABD’nin öldüğünü vurgulayan Luban, “Bunun nedeni Covid-19’un gerçek ölümcüllüğünün hafife alınması” dedi.
AŞILAR CİDDİ OMİCRON VAKALARININ ÖNLENMESİ İÇİN EN ÖNEMLİ SİLAH
Öte yandan, bilim insanları Omicron varyantına ilişkin iyi haberleri de paylaştı. Tıp uzmanları omicron varyantı vakalarındaki artışın uzun sürmesinin olası olmadığını çünkü varyantın oldukça bulaşıcı olduğunu söyledi. Ayrıca üçüncü doz aşı olan ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi olan kişilerde daha az semptom görülüyor.
California-San Francisco Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. George Rutherford, aşılı kişilerde Omicron semptomlarının orta derecede bir üst solunum yolu enfeksiyonuna benzeyebileceğini, aşılanmamış kişilerin hastaneye yatırılma olasılığının daha yüksek olduğunu vurguladı.
Kaynak: https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/omicron-mevsimsel-soguk-alginligindan-baska-bir-sey-degil-mi-bilim-insanlari-acikladi,3uVuHqWKoUS9dOhJdFxXDQ/-nfdl_PRdUyygEmHl0vQWw
***
Ntv’ nin haberi (2):
Omicron vakaları, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı en 100 ülkede yükselişe geçerken, bilim insanları yeni varyantın daha az ölümcül olduğunu gösteren kanıtlar buldu. Farklı ülkelerde yapılan 6 ayrı çalışma Omicron hücrelerinin boğazda çoğaldığını ve akciğerleri enfekte etme olasılığının düşük olduğu gösterdi. Bu durum ise onun neden daha bulaşıcı ancak daha az ölümcül olduğunu açıklıyor. Bununla birlikte, araştırmacılar, üçüncü doz aşıların bağışıklığın yenilenmesini sağladığını belirtti. Aynı zamanda, Omicron varyantı ile enfekte olanların burundan sürüntü alındığında negatif, boğazdan örnek alındığında ise Covid-19 için pozitif test ettiğini aktarıldı.
Artan kanıtlar, Covid-19’un varyantının boğazı enfekte etme olasılığının akciğerlerden daha fazla olduğunu gösteriyor.
Neden daha bulaşıcı ve daha az ölümcül olduğunu açıklıyor
Bilim insanları bu durumun, Omicron’un neden daha bulaşıcı göründüğünü ancak virüsün diğer versiyonlarından daha az ölümcül olduğunu açıkladığını söyledi. Geçen Aralık ayından bu yana kadar yayımlanan altı çalışma Omicron’un insanların akciğerlerine Delta ve Covid’in önceki diğer varyantları kadar zarar vermediğini buldu.
İngiltere’deki çalışmanın yazarlarından biri olan University College London’da viroloji profesörü Deenan Pillay, “Omicron’u önceki varyantlardan farklı çok sayıda mutasyona sahip olması.
Bu mutasyonlar, onun farklı hücre tiplerini enfekte etme yeteneğini değiştirmiş olabilir. Özünde, üst solunum yollarını (boğazdaki hücreleri)daha fazla enfekte edebilecek gibi görünüyor. Yani boğazdaki hücrelerde, akciğerin derinliklerindeki hücrelerden çoğalması daha kolay olur” diye konuştu.
Bununla birlikte Pillay, Omicron’un boğazda daha fazla hücre üretmesinin onu daha bulaşıcı hale getirdiğini ve daha hızlı yayılmasını açıklamaya yardımcı olduğunu söyledi. Akciğer dokusunu enfekte etmede iyi olan bir virüsün ise potansiyel olarak daha tehlikeli, ancak daha az bulaşıcı olduğunu sözlerine ekledi.
Hayvanlarda da benzer sonuç
Liverpool Üniversitesi Moleküler Viroloji Araştırma Grubu’ndan Prof James Stewart ve ekibi, Omicron’un farelerde “daha az şiddetli hastalığa” yol açtığını gösteren bir çalışma yayımladı. Makale, Omicron ile enfekte olmuş farelerin daha az kilo verdiğini, daha düşük viral yüklere sahip olduğunu ve daha az şiddetli zatürre yaşadıklarını gösterdi.
Stewart, “Hayvan modeli, hastalığın Delta ve orijinal Wuhan virüsünden daha az şiddetli olduğunu gösteriyor. Daha hızlı temizleniyor ve hayvanlar daha hızlı iyileşiyor gibi görünüyor.
“Maskenizi çıkarıp parti yapabileceğiniz anlamına gelmiyor”
İlk göstergeler bunun iyi haber olduğu yönünde, ancak bu gardımızı düşürmenin bir işareti değil çünkü klinik olarak savunmasızsanız, sonuçlar hala kötü olabilir. Omicron’dan ölümler var. Bu durum, insanların maskesini çıkarıp parti yapabileceği anlamına gelmez” dedi.
Diğer taraftan Avrupa’daki farklı bir çalışmayı yürüten Belçika’daki Leuven Üniversitesi’ndeki Neyts Laboratuvarı, Omicron’a ilişkin diğer varyantlara kıyasla akciğerlerde daha düşük viral yük ile Suriye hamsterlerinde benzer sonuçlar buldu.
Prof. Dr. Johan Neyts bunun nedeninin virüsün insanları enfekte etmede hamsterlardan daha iyi olması veya üst solunum yollarını enfekte etme olasılığının daha yüksek olması veya daha az şiddetli hastalığa neden olması olabileceğini söyledi.
ABD’deki araştırmacılar tarafından geçen hafta Nature’a sunulan başka bir araştırma da, Omicron’lu farelerin daha az kilo verdiğini ve daha düşük viral yüke sahip olduğunu buldu.
Üçüncü doz bağışıklığın yenilenmesini sağlıyor
İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi Virüs Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar, Omicron’un vücuda girme şeklini değiştirdiğine dair kanıtlar bulduklarını aktarırken, Omicron’un iki doz aşı yaptıran kişilerin bağışıklığından kurtulma olasılığı büyük ölçüde devam ettiğini vurguladı. Ancak, İskoç araştırmacıların bildirdiğine göre, bir takviye dozu “bağışıklığın kısmen yenilenmesini” sağladı.
Tüm bunların yanı sıra, geçen ay Hong Kong Üniversitesi’nden akciğerlerde daha az Omicron enfeksiyonu gösteren bir çalışma, aşılı hastalardan alınan kan örneklerini analiz eden Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ravi Gupta’nın liderliğindeki araştırmalar da Omicron’un aşılardan kaçabildiğini, ancak akciğer hücrelerine daha az girebildiğini buldu.
Burundan sürüntü alınca negatif, boğazdan sürüntü alınca pozitif
Öte yandan, son bilimsel araştırma, İngiltere’de evde test yapmanın sonuçlarının doğruluğuna ilşkin bir tartışmanın ardından geldi. Geçen hafta, bazı bilim insanları, insanların burnundan olduğu kadar boğazından da sürüntü almaları durumunda yanal akış testlerinin (LFT’ler) daha doğru olabileceğini öne sürdü.
University College London’dan Prof. Dr. Jennifer Rohn, LFT kullanma deneyiminin, burun sürüntüsü kullanarak negatif test ettiğini, ancak boğazından bir örnek alırken pozitif olduğunu söyledi.
Bu durum aynı zamanda, Güney Afrika’dan PCR testlerine tabi tutulan tükürük örneklerinin Omicron’u tespit etmede burun sürüntülerinden daha iyi olduğunu gösteren bir çalışma tarafından da desteklendi.
Kaynak: https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/omicron-akcigerlere-daha-az-zarar-veriyor-6-calismadan-ortak-sonuc,tmYRC82d1k-58Pa4tDmFNA/syjFpFVdz0aB57Hy3jFygw
***
EK 1 (3.1.2022): Danimarka’ da yapılan araştırma “Omikron’ un hızlı yayılmasının, bulaşıcılıkta bir artıştan ziyade öncelikle bağışıklıktan kaçınmaya atfedilebileceğini” doğruluyor. Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.27.21268278v1.full.pdf
***
EK 2 (4.1.2022): Erdal Özyağcılar, “Kötü haber değil… Bir bakıma iyi haber iki Sinovac iki Biontech olmuştum omicron oldum… Ve beşinci aşımı da doğal yollarla oluverdim” dedi. Kaynak: https://www.msn.com/tr-tr/yasam/yeni/corona-vir%C3%BCse-yakalanan-erdal-%C3%B6zya%C4%9Fc%C4%B1lar-be%C5%9Finci-a%C5%9F%C4%B1m%C4%B1-do%C4%9Fal-yollarla-oluverdim/ar-AASpeYe?ocid=msedgntp
***
EK 3 (4.1.2022): Danimarka Devlet Serum Enstitüsünde epidemiyoloji uzmanı Tyra Grove Krause, Kovid-19’un omicron varyantının ülkesinde salgının sonunu getirebileceğini belirtti. Krause, Danish TV 2’ye yaptığı açıklamada, enstitünün yürüttüğü yeni bir çalışmada, Omicron’dan hastaneye yatış riskinin Delta’ya göre iki kat daha düşük olduğunun saptandığını ifade etti. Kovid-19 salgınının ülkesinde sadece iki ay içinde bitebileceğini ve bunun omicron varyantı sayesinde olabileceğini ifade eden Krause, yakın zamanda normal hayata dönülebileceğine işaret etti.
Ciddi semptomlara yol açmayan omicron varyantıyla daha fazla insanın enfekte olacağını belirten Krause, gelecek iki ay Omicron’un sağlık sistemi üzerinde yoğun bir baskı oluşturacağı konusunda uyardı. Krause, bunun popülasyonda iyi bir bağışıklık düzeyi sağlayacağını da söyledi. Krause, “Omicron ocak sonunda zirve yapacak ve şubatta enfeksiyon baskısının azaldığını göreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/danimarkali-saglik-yetkilisi-omicronun-ulkesinde-salgini-sonlandirabilecegini-one-surdu/2464964
***
EK 4 (4.1.2022): Koronavirüsün son mutasyonu olan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron’la ilgili araştırmalar devam ederken açıklamalar da peş peşe geliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) Omicron’la ilgili yapılan son açıklamada, varyantın, vücudun üst kısımlarında etkili olduğunu ve bunun şimdilik “İyi haber” olduğu belirtildi. Öte yandan bir iyi haber de Danimarka’dan geldi. Açıklamada, Omicron’un, ülkedeki salgının sonunu getirebileceğini ifade edildi.
Kaynak: https://www.mynet.com/son-dakika-omicron-la-ilgili-pes-pese-iyi-haber-salginin-sonu-geliyor-110106898969
***
EK 5 (4.1.2022): Reduced Pathogenicity of the SARS-CoV-2 Omicron Variant in Hamsters
These data suggest that the SARS-CoV-2 Omicron variant may result in more robust upper respiratory tract infection but less severe lower respiratory tract clinical disease compared with prior SARS-CoV-2 variants.
Kaynak: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.01.02.474743v1
***
EK 6 (5.1.2022): İki doz Kovid-19 aşısının Omicron enfeksiyonuna karşı koruma sağlaması muhtemel değildir. Üçüncü bir doz, kısa vadede bir miktar koruma sağlar, ancak korunma Delta’ya göre önemli ölçüde daha azdır. Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.30.21268565v1
***
EK 7 (5.1.2022): Omikron enfeksiyonları, Delta varyantının baskın olduğu enfeksiyonlardan önemli ölçüde daha az ciddi sonuçlarla ilişkilendirildi. 5 yaşın altı çocuklar, Omikron hastaneye yatış oranı %0,96 iken Deltada %2,65 bulundu. Diğer pediatrik yaş grupları (5-11, 12-17 yaş), yetişkinler (18-64 yaş) ve daha yaşlılar (≥ 65 yaş) için benzer eğilimler gözlendi. Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.30.21268495v1
***
EK 8 (6.1.2022): AstraZeneca aşısının geliştiricilerinden ve İngiltere’nin önemli aşı uzmanlarından biri olan Sir Andrew Pollard güçlendirici dozlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Pollard, her altı ayda bir insanlara güçlendiriciler vermenin ‘sürdürülemez’ olduğunu ifade etti. Oxford Üniversitesi Pediatrik Enfeksiyon ve Bağışıklık Profesörü ve Aşılama ve Bağışıklama Komitesi (JCVI) Başkanı Prof. Dr. Sir Andrew Pollard, dördüncü doz COVID-19 aşılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İngiltere’nin ihtiyaç duyulduğuna dair daha fazla kanıt bulunana kadar dördüncü Covid aşılarını piyasaya sürmeye başlamaması gerektiğini iddia eden Sir Andrew Pollard, herkese altı ayda bir destekleyici aşı uygulanmasının da ‘sürdürülebilir bir uygulama olmadığını’ söyledi.
“Savunmasız kişilere öncelik verilmeli”
Güçlendirici dozların herkese değil, savunmasız kişilere uygulanması gerektiğini ifade eden Pollard, insanların üçüncü aşılarından sonraki birkaç ay boyunca güçlü antikorlara sahip olduklarının bilindiğini ancak savunmasız olanlar için ek dozlara ihtiyaç duyup duymayacağını, ne zaman ve ne sıklıkla ihtiyaç duyacağını değerlendirmek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu da dile getirdi.
Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-ingilterenin-onde-gelen-asi-uzmani-pollard-gezegeni-alti-ayda-bir-asilayamayiz-11-686-98807.html
***
EK 9 (6.1.2022): Kastamonu’da vatandaşların yüzde 81,8’inin aşılanmasına rağmen, bir vaka sayıları yükselişe geçti. Omicron varyantının ortayı çıkması sonrasında vaka sayılarının yükseldiği Kastamonu’da, tedbirler arttırıldı. Kentte yaşayan vatandaşlar ise, insanların birçoğunun tedbirlere uymadığını ve bu sebeple vaka sayılarının yükseldiği söyledi.
“SON OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Sürekli yeni varyantların ortaya çıkmasının endişelendirdiğini söyleyen üniversite öğrencisi Zeynep Kaçarlar, “Şu anda zaten dünya genelinde birçok varyanttan bahsediliyor, Delta, Omicron gibi varyantların sonu olmayacağını düşünüyorum. Bu nedenle bu şekilde yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor, sosyal mesafe ve hijyen gibi tedbirleri almamız gerekiyor” dedi.
“DENETİMLER YETERSİZ”
Ahmet Baydemir isimli vatandaş ise denetimleri yetersiz bulduğunu söyleyerek, “En çok da korunmaya ihtiyacımız var ama buradaki vatandaşların yüzde 60’ı kurallara uymuyor. Bizim burada belediye ve polisler kahveleri denetlemiyor, git Kuzeykent’e bütün öğrenciler kafelerde. Bir de bazı arkadaşlarımız, ‘Müslüman aşısı Türkovac aşısı çıktı, ondan vurulacağız’ diyorlar. Türkovac aşısı çıkmış, ben de Türkovac aşısını olacağım ama bizim bazı diğer aşılardan olmayan kardeşlerimiz Türkovac aşısı olacağız diyorlar, bu da aşı olmayanlar için iyi bir fikir” diye konuştu.
MASKEYE DİKKAT ÇEKTİ
Kastamonu’da Omicron varyantının görülmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Mahmut İslamoğlu da, kapanmanın söz konusu olmayacağını düşündüğünü belirterek, “Vatandaşlarımız bu konuda dikkat etmiyor. Son 2 aydır sokaklarda maskesiz gezen insanları görüyoruz. Vatandaşın dikkat etmemesinden dolayı kaynaklanan bir durum. Ben kapanmanın söz konusu olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
“KAPANMA OLMAMASI İÇİN NE GEREKİRSE YAPARIZ”
Kapanmayı tehlike olarak gördüğünü söyleyen Muhammet Yılmaz ise “Kız kardeşlerim uzaktan eğitim şeklinde öğrenim görüyor. Ama herhangi bir durumda kapanma söz konusu olursa tehlikeli. Gerekirse aşı ve diğer tedbirler olsun ne denilirse yapmaya hazırız. Eğer ki güvenilir bir aşı ise tüm Türkiye’nin Türkovac aşısını yapmasını öneririm. 3’üncü aşıyı vurma imkanım olursa Türkovac aşısını vurulurum. Ben şu anda Biontech oldum, Türkovac aşısını da vurdururum. Bu herkes için önemli bir şey. Türkiye’nin aşısı ola Türkovac’a güveniyorum, zaten Sağlık Bakanı da vuruldu. Gidip bizzat kendim Türkovac aşısını vurdururum” dedi.
“VÜCUDUMA FARKLI AŞILARIN GİRMESİNİ İSTEMİYORUM”
Vücuduna farklı aşıların girmesini ve farklı aşılar olmak istemediğini dile getiren üniversite öğrencisi Özlem Delibaş da, şunları kaydetti:
“Ben iki doz Biontech aşısı vuruldum. Biontech aşısının faydasını gördüm. Bence etkili oldu. O dönemde Türkovac aşısı çıkmamıştı. Farklı aşıları olmak ve vücuduma farklı aşıların girmesini istemiyorum. Biontech olduysam Biontech ile ilerlemek istiyorum, Sinovac olduysam Sinovac ile ilerlemek isterdim ya da Türkovac aşısı olsaydım Türkovac aşısı ile ilerlemek isterdim. Türkovac aşısının yapımı ile ilgili büyük bir çaba sarf edildi ama sanırım Türkovac aşısı olmak istemezdim.”
Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/asilamada-yuzde-81-oranini-asan-kentte-vaka-korkusu-6872060/
***
EK 10 (6.1.2022): HAKAN URAL “Hakan Ural: “Koronavirüs’e çözüm önerim, Bill Gates’i acil neredeyse bulup tutuklayın.” Seyretmek için: https://twitter.com/ErkanTrukten/status/1479143567239131137?s=20
***
EK 11 (6.1.2022): Omikron’un akciğerlere yaptığı zayıf saldırı, onu daha az tehlikeli hale getirebilir. Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-022-00007-8
***
EK 12 (7.1.2022): OKAN ÖZDEMİR “2 dozdan sonra böyle aklı başına gelenler de var,5 nciden sonra 6 ncıyı sabırsızlıkla bekleyecek olanlar da var. Bir de en başından bu yana bunlara bir şeylerin yanlış olduğunu anlatmaya çalışıp aşağılanmayı, ötekileştirilmeyi göze alan bizim gibiler var.” Kaynak: https://twitter.com/opdrokanozdemir/status/1479049629350219783?s=20
***
EK 13 (7.1.2022): Son dönemde yaptığı açıklamalarla sık sık magazin gündemine gelen Hakan Ural, koronavirüs için çözümünü sosyal medya hesabından paylaştı. Ural, paylaşımında, “Bill Gates’i tutuklayın” ifadelerini kullandı.
Kanal D‘de yayınlanan ‘Neler Oluyor Hayatta’ programının sunucusu Hakan Ural dikkat çeken açıklamalar yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde sağlık çalışanlarıyla ilgili söylediği sözler yüzünden tepki çeken Ural, bu kez de koronavirüs için bir çözüm önerisi geliştirdi. Bir süre önce Kovid-19 testi pozitif çıkan ve hastanede gördüğü tedavinin ardından sağlığına kavuşan Ural, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, “Koronavirüse çözüm önerim: Bill Gates’i acil neredeyse bulup tutuklayın. Kapatın. Sağlam bir pazarlık yapıp askeri müşterekte ne istiyorsa anlaşın bitsin bu çile usandık, bıktık” dedi.
Kaynak: https://tr.sputniknews.com/20220106/hakan-uraldan-kovid-19a-cozum-onerisi-bill-gatesi-tutuklayin-1052457166.html
***
EK 14 (8.1.2022): Uzmanlardan sevindiren Omicron açıklaması: Grip olmaya göre… Tüm dünyada corona virüsün Omicron varyantı kabusu yaşanırken, ABD ve İngiltere’deki bilim insanlarından umutlandıran açıklamalar geldi. ABD’ de yer alan Washington Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmalar, tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı ile ilgili yeni istatistikleri ortaya çıkardı.
Buna göre, bilim insanları, Omicron varyantının ‘gripten bile daha az ölümcül olabileceği’ görüşünde. Bugüne kadar dünya aşılar ve doğal enfeksiyon yoluyla bağışıklık geliştirirken, corona virüsün evrimleşerek ‘soğuk algınlığı ve grip’ gibi bir virüse dönüşeceğini ileri sürmüşlerdi. Bilim insanlarına göre, yüksek oranda mutasyona uğramış Omicron varyantının ortaya çıkması süreci hızlandırırken, bazıları da pandemide en kötü dönemin atlatıldığına inanıyor.
ÖLÜM ORANLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ
İngiltere merkezli DailyMail gazetesi, ellerindeki verilere dayanarak, Covid’in geçen Ocak ayındaki ikinci dalgası sırasında pozitif olan 33 kişiden birinin hayatını kaybettiğini açıklarken, bu oranın Omicron ile 670’de bire düştüğünü belirtti. Grip vakalarında ise oranın 1000’de bir olduğu açıklandı. İngiltere’de eski bir hükümet danışmanı Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, ‘Grip mevsimi geldi. Bunun için ne kadar önlem alındı bunun sorgulanması lazım.” dedi.
DELTA’DAN YÜZDE 99 DAHA AZ ÖLÜMCÜL
Öte yandan, Washington Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, Omicron’un Delta’dan yüzde 99’a kadar daha az ölümcül olduğunu belirledi. Ancak tüm bu iddialara ve verilere rağmen bazı uzmanlar da corona virüsün gripten çok daha bulaşıcı ve ölümcül olduğu iddiasını savunuyor. Öte yandan dünyanın birçok ülkesinde Covid-19’un Omicron varyantı nedeniyle vaka sayılarındaki artış endişe yaratmaya devam ediyor. Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısının 300 milyonu aştığı bildirildi. Fransa merkezli AFP haber ajansının haberine göre, son 7 günde 34 ülkede haftalık vaka sayısı rekor kırdı. Türkiye’den de rekor vaka haberleri geldi.
Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/uzmanlardan-sevindiren-omicron-aciklamasi-grip-olmaya-gore-6875060/
***
EK 15 (8.1.2022): Scientists believe ultra-infectious strain may kill 100 TIMES fewer people than Delta (and mortality rates were ALREADY similar to influenza before the variant emerged)
- Researchers expect the ultra-infectious variant to kill between 97 and 99 per cent fewer people than Delta
- UK advisers estimate the infection-fatality rate (IFR) it stood at 0.25 per cent before Omicron emerged
- Others suggested it could be 0.1 per cent — similar to flu— compared to 1 per cent before the vaccine rollout
- But experts queried 99 per cent estimate, insisting it does not look plausible and there too much uncertainty
Kaynak: https://www.dailymail.co.uk/news/article-10358361/Omicron-nearly-100-TIMES-deadly-seasonal-flu-scientists-believe.html
***
EK 16 (9.1.2022): Op. Dr. Bilgehan Bilge
***
EK 17 (9.1.2022): Biz desek kaale alınmıyor. Alman virolog: “Pandeminin sonu görünüyor. Kaynak: https://stern.de/gesundheit/corona–virologe-mahnt-zu-gelassenheit—-man-sieht-das-ende-der-pandemie–31484200.html
***
EK 18 (9.1.2022): İngiltere’nin aşı görev gücünün eski başkanı Dr Clive Dix, Covid’in gribe benzer endemik bir virüs olarak ele alınması gerektiğini ve bakanların destek kampanyasından sonra toplu aşılamayı bitirmesi gerektiğini söyledi. Birleşik Krallık’ta kitlesel aşılama artık sona ermeli. Artık virüs yayılımını değil, hastalığı yönetmemiz gerekiyor. Bu nedenle, hassas gruplarda ciddi hastalığa ilerlemeyi durdurmak gelecekteki hedeftir. Kaynak: https://www.theguardian.com/world/2022/jan/08/end-mass-jabs-and-live-with-covid-says-ex-head-of-vaccine-taskforce
***
EK 19 (11.1.2022): “Virüs her zaman bizimle olacak, ama bu varyantın sebep olacağı bağışıklık sayesinde pandemi bastırılabilir.” Kaynak: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-01-03/omicron-s-mild-infections-signal-a-new-phase-of-lower-severity
***
EK 20 (11.1.2022): Avrupa İlaç Ajansı: Omicron’un hızlı yayılması bizi pandemiden endemiye götürebilir. Avrupa Birliğinin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı yetkilileri, Omicron varyantının hızla yayılmasını olumlu değerlendirmemelerine rağmen bunun pandemiden endemiye giden sürece yol açabileceğini bildirdi. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/avrupa-ilac-ajansi-omicronun-hizli-yayilmasi-bizi-pandemiden-endemiye-goturebilir/2471262
ARK “Nezle salgını olacak, bazılarının burnu akacak, bazılarının burnu bile kanamayacak demek istiyor; lafı dolandırmış.”
ARK “Avrupa İlaç Ajansı: Omicron’un hızlı yayılması bizi pandemiden endemiye götürebilir! Dönenler yani gerçekleri görüp ifade etmeye başlayanlar her gün artıyor. Adeta “dönenlerin pandemisine” doğru bir gidiş var.”
***
EK 21 (11.2022): Fransa’da salgında yeni rekor: Son 24 saatte 368 bin 149 vaka. Pfızer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ve Janssen aşılarının uygulandığı ülkede, toplam 130 milyon doz aşı yapıldı. Üçüncü doz aşı uygulananların sayısı 29 milyon 500 bin olarak açıklandı. Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/fransada-salginda-yeni-rekor-son-24-saatte-368-bin-149-vaka-6882573/
***
EK 22 (11.1.2022): İtalya’da son 24 saatte 220 bin 532 corona virüsü vakası tespit edilmesiyle salgının başlamasından bu yana günlük en yüksek vaka sayısı kaydedildi. 59 milyondan fazla nüfuslu İtalya’da halkın yüzde 75.7’si corona virüsüne karşı tamamen aşılandı. Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/italyada-corona-virus-salgininda-vaka-rekoru-2-6882714/
***
EK 23 (11.1.2022):
Kaynak: https://twitter.com/medya_dogru/status/1480870119123394562?s=20
***
EK 24 (11.1.2022):
Kaynak: https://twitter.com/medya_dogru/status/1480925044113092626?s=20
***
EK 25 (12.1.2022): AMERİKANIN SESİ’ nin haberi:
Bilimadamları Covid-19’un ülke genelinde hızla yayılan Omicron varyantının İngiltere’nin ardından ABD’de de tepe noktasına ulaşmış olabileceği görüşünde. Bu durumda vakaların hızla düşmesine olası gözüyle bakılıyor. Varyantın Güney Afrika’da ilk kez tespit edilmesinden yalnızca bir buçuk ay sonra aşırı bulaşıcılığı yüzünden artık enfekte edecek yeni bireyler bulmakta zorlanabileceği sanılıyor. Seattle’daki Washington Üniversitesi sağlık ölçümü bilimi profesörlerinden Ali Mokdad Omicron varyantı için, “Hızla tırmandığı gibi hızla da düşecek” dedi.
Ancak uzmanlar pandeminin diğer aşamasının ne göstereceğinin hala net olmadığı konusunda uyarıda da bulunuyor. İngiltere ve ABD gibi ülkelerde Covid-19 vaka eğrisindeki platolaşma her ülkede aynı zamanda ya da hızda meydana gelmiyor. Bu durumda birçok ülkenin önünde hastalıkların arttığı, hastanelerin baskı altında kaldığı haftalar ya da aylar olabilir. Moktad’a göre Washington Üniversitesi’ne ait etkili bir model, ABD’de günlük vaka sayısının 19 Ocak’a kadar 1 milyon 200 bine ulaşacağını ve ardından sert bir şekilde düşeceğini tahmin ediyor, çünkü bu zamana kadar enfekte olabilecek herkes enfekte olmuş olacak.
“Hesaplamalara göre ABD’de gerçek vaka sayısı 6 milyon”
Moktad’a göre hesaplamalar ABD’de hiç test olmamış kişiler de eklendiğinde gerçek günlük vaka sayısının 6 Ocak tarihinde 6 milyon ile zirveye çıktığını gösteriyor. Salı günü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) geçen hafta Avrupa’da 7 milyon yeni Covid-19 vakası görüldüğünü söyledi, enfeksiyonları “bölgeyi süpüren bir gel-git dalgasına” benzetti. WHO, Mokdad’ın grubu tarafından Avrupa nüfusunun yarısının yaklaşık sekiz hafta içinde Omicron’la enfekte olacağını öngören modellemesinden alıntı yaptı.
“Zor kararlar alınacak”
Mokdad, ABD için gelecek iki-üç haftanın zor olacağını, bazı acil durum çalışanlarının bulaştırıcı olduklarının bilinmesine rağmen çalışmaya devam etmeleri gibi zor kararlar alınmasının gerekebileceğini söyledi. Teksas Üniversitesi’nden Covid-19 Modelleme Grubu Başkanı Lauren Ancel Meyers ise bir gün Omicron için pandeminin dönüm noktası denilebileceğini belirtti. Meyers, “Bu dalganın sonunda Covid’in bir varyantıyla enfekte olanların sayısı çok daha artmış olacak. Bir noktada belki felaket boyutunda bir tehditle daha yönetilebilir bir hastalık arasında bir çizgi çizebileceğiz ve bu nokta da Omicron olacak” diye konuştu. Ancak Meyers bir diğer olasılığın ise Omicron’dan daha tehlikeli bir varyantın çıkması olduğunu hatırlattı.
Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com/a/omicron-pandeminin-donum-noktasi-olur-mu/6393214.html
***
EK 26 (12.1.2022): Avrupa Birliğinin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansının (EMA) aşı stratejisinden sorumlu yetkilisi Marco Cavaleri, Kovid-19 salgını ve aşılarla ilgili son durum hakkında basın toplantısı düzenledi.
“Tünelin sonundaki ışığa ne zaman ulaşacağız?” sorusunu yanıtlayan Cavaleri, “Bunu bilmiyoruz ama önemli olan ve gördüğümüz şey, virüsün daha endemik hale geldiği. Ancak şu anda endemi durumuna geldiğimizi söyleyemeyiz. Koronavirüs şu anda hala pandemik virüs gibi davranıyor. Bunu Omicron kaynaklı acil vakalar bize gösteriyor.” ifadesini kullandı.
“Hala bir pandeminin içinde olduğumuzu unutmamalıyız.” diyen Cavaleri, halk arasında bağışıklığın artmasıyla ve Omicron varyantının yayılmasıyla aşılara ek olarak doğal bağışıklığın fazlalaşacağını, böylece pandemiden endemiye daha yakın bir senaryoya doğru hızla ilerleme görülebileceğini dile getirdi. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) birkaç ay içinde Avrupa nüfusunun yarısından fazlasına Omicron’un bulaşabileceği açıklamasını değerlendiren Cavaleri, Omicron dalgasının yaratacağı yükten endişeli olduklarını, hastalık nispeten hafif geçiyor görünse de bu dalganın sonuçlarına hazırlıklı olmak gerektiğini vurguladı. Omicron varyantı daha bulaşıcı olduğu için çok sayıda kişinin, semptom göstermese bile virüse maruz kalacağını aktaran Cavaleri, şöyle devam etti:
“Bu da hepimizin bağışıklık sisteminde doğal bir güçlenme olabileceği anlamına geliyor. Ek bir bağışıklık katmanının ortaya çıkması çok önemli çünkü bu daha sonra salgının endemiye dönüşmesini sağlayabilir. Omicron’un çok fazla yayılması iyi bir haber değil ama bu dalganın Avrupa’yı ve dünyanın diğer yerlerini etkisi altına almasından sonra çok sayıda kişiye virüsün bulaşmış olacağını, bu sayede bizi pandemiden endemiye götürecek güçlü bir bağışıklığa sahip olacağımızı düşünebiliriz.”
“Her 3-4 ayda bir takviye aşı yaptıramayız”
Cavaleri, Kovid-19 aşılarının 4. takviye dozunun gerekip gerekmeyeceği sorusunu yanıtlarken, bu konuda henüz yeterli bilimsel veri bulunmadığını aktardı. “Kısa aralıklarla takviye aşı yapılması hakkında endişelerimiz bulunuyor.” ifadesini kullanan Cavaleri, şunları dile getirdi:
“Takviye dozlar kapsamlı bir stratejinin parçası olmamalı. Her 3-4 ayda bir sürekli takviye aşı yaptıramayız. Örneğin 4 ayda bir takviye doz uygulanması durumunda ileride bağışıklık sisteminden istediğimiz tepkiyi alamayabiliriz. O yüzden tekrarlayan aşılamalarla bağışıklık sistemine fazla yükleme yapmamaya dikkat etmeliyiz. Ayrıca halk arasında sürekli takviye aşı yapılmasına karşı bıkkınlık oluşabilir.”
Cavaleri, takviye aşılamaların bir veya iki kez yapılabileceğini ancak sürekli tekrarlayacak şekilde devam edecek bir durum olmadığını belirtti. Daha uzun aralıklarla yapılacak takviyelerin düşünülebileceğini vurgulayan Cavaleri, “İdeal olanı ise şudur; endemiye doğru giden bir senaryo olursa takviye dozlar kış mevsiminin gelmesiyle grip aşısı ile senkronize şekilde yapılabilir.” diye konuştu.
Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/avrupa-ilac-ajansi-omicronun-hizli-yayilmasi-bizi-pandemiden-endemiye-goturebilir/2471262
***
Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1480908785375928331?s=20
***
EK 28 (12.1.2022): MELİH ALTINOK “GÖZLER MEHMET CEYHAN’A ÇEVRİLDİ?
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta soruyor:
“Pfizer İcra Kurulu Başkanı Albert Bourla martta Omicron’a karşı geliştirmekte oldukları aşının hazır olacağını, bu nedenle halen kullanılmakta olan aşıların dördüncü dozuna ihtiyaç olduğunu sanmadığını belirtti. İyi de bizde 5. doza çoktan geçildi. Biri durun demeyecek mi?” Konu Pfizer olunca doğal olarak gözler Prof. Dr. Mehmet Ceyhan‘a çevriliyor tabii!
Bakalım Mehmet Hoca aşıdaki son pozisyonunu nasıl revize edecek?
Tahminlerinizi alayım…
Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2022/01/12/yeniden-kapanmanin-altligini-yapiyorlar-aman-dikkat
***
EK 29 (12.1.2022): COŞKUN USTA: Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Usta, ‘Omicron’ varyantı ile ilgili, “Hızla yayılıp enfekte ederek aktif bağışıklık sağlıyor. Çok fazla öldürücü değil. Virüs bir anlamda kendi sonunu kendisi getiriyor” dedi.
AÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Usta, koronavirüsle ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Özellikle ‘Omicron’ varyantına ilişkin yurt dışında yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Usta, diğer tüm varyantlardan değişik olan ‘Omicron’un hücre içine yerleşme yönteminin çok farklı olduğunu belirterek, “Adeta yeni bir form gibi karşımıza çıktı. Çok hızlı yayılıyor. İngiltere’de yapılan bir çalışmaya göre diğer virüsler gibi hücreye girmiyor ‘Omicron’. ‘Delta’ ya da diğer mutasyonlar hücreye bir eliyle gelip yapışırken diğer eliyle de hücreleri topluyor. Yani bir üzüm salkımı gibi görüntü oluşturuyor. ‘Omicron’ ise gelip reseptörlere bağlanıp hücrenin içine giriyor” diye konuştu.
‘AKTİF BAĞIŞIKLIK SAĞLIYOR’
‘Omicron’un ‘Delta’ gibi hücrenin üzerine yapışması halinde immün sistemin fark edeceğini anlatan Prof. Dr. Usta, “‘Delta’ kümeleştiği için ağır seyrediyor. ‘Omicron’ ise daha hafif geçiriliyor. Çok hızlı yayılması bir dezavantaj ama hastaneye yatış oranı çok düşük. Dünya Sağlık Örgütü’nün aşıyla uzun süredir yapamadığını ‘Omicron’ kendi halinde kısa sürede yapıyor. Hızla enfekte ederek, doğal bağışıklık kazandırıyor. Aktif bağışıklık sağlıyor. Çok fazla öldürücü değil. Virüs bir anlamda kendi sonunu kendisi getiriyor. Biraz daha bilimsel çalışmalara ihtiyacımız var” dedi.
‘UMARIM PANDEMİNİN SONUNU GETİRİR’
Prof. Dr. Coşkun Usta, ‘Omicron’un mevsimsel grip gibi durduğunu, üst solunum yollarında kaldığını, aşağılara inmediğini belirterek, tedaviye alınan yanıtın daha iyi olduğunu kaydetti. ‘Omicron’un koronavirüs varyantlarından biri değil de daha çok ‘Covid-21’ gibi farklı bir virüs türü olarak durduğunu belirten Usta, “Aşılanan kişiler de ‘Omicron’la enfekte olabilir. Aşılı olan kişiler daha da şanslı. ‘Omicron’ umarım pandeminin sonunu getirir” diye konuştu.
Virüse karşı kullanılan ilaçlarla ilgili de gelişmeler olduğunu da belirten Prof. Dr. Coşkun Usta, Pfizer firmasının ürettiği ‘Paxlovid’ ilacının virüse karşı kullanımının şaşırtıcı sonuçlar verdiğini söyledi. Bu ilacın erken kullanım onayı aldığını da belirten Usta, “Hücrenin içindeki virüsün çoğalmasını engelliyor. Enfeksiyon engelleniyor. Veriler çok iyi gidiyor. İki gruba denetilmiş. Birine verilmiş bu ilaç, diğerine verilmemiş. İlaç verilmeyen 300 kişiden 27’si hastaneye yatarken diğer grupta yalnızca 3 kişi hastanelik olmuş. Bu ilaç yüzde 90 işe yaradığını gösteriyor” dedi.
Kaynak: https://www.dha.com.tr/saglikyasam/prof-dr-usta-omicron-ile-virus-kendi-sonunu-getiriyor/haber-1872277
***
EK 30 (13.1.2022): ÖZCAN YÜCEL “Aşılanabilir nüfusun %90’ı aşılı, aşı pasaportları ve maske zorunlu Avrupa Birliğinde Covid olgularında son durum. Vakalar roket hızıyla yükselişte.. Hazır mısınız soruyorum o zaman! Aşılarınız, kısıtlamalarınız ne zaman işe yarayacak??“
Kaynak: https://twitter.com/drozcanyucel/status/1481342683926999047?s=20
***
EK 31 (13.1.2022): DSÖ: Aynı aşıları tekrar tekrar uygulamak yerine yeni aşılar bulunmalı!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları, Covid-19 aşılarının hatırlatıcı doz olarak tekrarlanmasının virüsün yayılmasına karşı yeterli bir strateji olmadığı konusunda uyararak, yeni aşıların bulunması gerektiğini söyledi. DSÖ uzmanları, korona virüse karşı geliştirilen aşıların tekrarlanmasıyla uygulanan güçlendirici dozların virüse ve mutasyonlara karşı koruma sağlama noktasında etkili bir strateji olmadığını dile getirdi. Uzmanlar, virüsün yayılmasını önlemek için daha iyi koruma sağlayan yeni aşıların bulunması gerektiğine dikkat çekti. DSÖ Covid-19 Aşı Bileşimi Teknik Danışma Grubu (TAG-Co-VAC) tarafından salı günü yayınlanan bildiride, “Covid-19 aşı bileşiminin tekrarlanan takviye dozlarına dayalı bir aşı stratejisinin uygun veya sürdürülebilir olması pek olası değildir” denildi.
DSÖ yeni aşı geliştirilmesini öneriyor
DSÖ‘de Covid-19 aşılarının etkililiğini değerlendirmek için çalışan uzman grubu, en başta insanların virüse yakalanmasını önleyen, Covid-19’a yakalanan kişileri ise ciddi şekilde hastalanmaya karşı koruyabilen yeni aşıların geliştirilmesi çağrısında bulundu. Danışma grubu yaptığı açıklamada, “Ağır hastalık ve ölümün önlenmesinin yanı sıra enfeksiyon ve bulaşmanın önlenmesinde yüksek etkisi olan Covid-19 aşılarının geliştirilmesine ihtiyaç var. Bu, virüsün yayılımını ve geniş kapsamlı halk sağlığı önlemlerine olan ihtiyacı azaltmaya yardımcı olacaktır” dedi.
Danışma grubu ayrıca, “Aşı geliştiricilerinin art arda yapılan hatırlatıcı dozlara olan ihtiyacı azaltmak için geniş, güçlü ve uzun süreli bağışıklık tepkilerini ortaya çıkaran aşılar geliştirmeye çalışması gerekiyor” dedi. Yapılan açıklamada, yeni aşılar bulunana kadar mevcut Covid-19 aşılarının bileşiminin de güncellenmesi gerekebileceği belirtildi.
Pfizer’den yeni aşı önerisi
İlk Covid-19 aşısını bulan Pfizer, bu haftanın başlarında özellikle Omicron mutasyonunu hedefleyen yeni bir Covid-19 aşısına ihtiyaç duyulacağını ve bunun mart ayına kadar geliştirilip piyasaya sürülebileceğini bildirdi. Pfizer’in CEO’su Albert Bourla, Covid-19 aşısını geliştiren BioNTech ile hem Omicron mutasyonu hem de daha hızlı yayılan mutasyonları hedef alan bir aşı üzerinde çalışıldığını söyledi.
Avrupa nüfusunun yarısı Omicron’a yakalanacak
DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, Omicron enfeksiyonlarının “gelgit dalgası” nedeniyle önümüzdeki 2 ay içinde Avrupa nüfusunun yarısından fazlasının enfekte olma riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Kluge, Avrupa’da yalnızca 2022’nin ilk haftasında 7 milyondan fazla yeni vaka kaydedildiğini ve her hafta nüfusun yüzde 1’inden fazlasının Covid-19’a yakalandığını ifade ederek, “Bu oranlarla bölgedeki nüfusun yüzde 50’sinden fazlası önümüzdeki 6 ila 8 hafta içinde Omicron ile enfekte olacak” dedi.
Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-dso-ayni-asilari-tekrar-tekrar-uygulamak-yerine-yeni-asilar-bulunmali-11-681-98905.html
***
EK 32 (14.1.2022): Çift aşılı yaşlılar hastaneye yatışlarda artış gösterirken en düşük vaka oranları aşısızlarda. ÇİFT AŞILI İskoçların, bağışıklığın azalması sebebiyle hastalanan yaşlıların arttığı bir dönemde aşısızlara göre Kovid ile hastaneye kabul edilme ihtimali daha yüksek. Omikron’ un İskoçya’da baskın varyant haline gelmesinden bu yana aşılanmamış bireylerde vaka oranlarının tek, çift ve hatta üç aşılılara göre daha düşük olduğunu gösteren “tuhaf” veriler var. Kaynak: https://www.heraldscotland.com/news/19843315.covid-scotland-case-rates-lowest-unvaccinated-double-jabbed-elderly-drive-rise-hospital-admissions/
***
EK 33 (16.1.2022): KAAN YILANCIOĞLU “Normalde yayılmıyor ve insanlar ölmüyor muydu? Aşı olanlar hastalanıp grip oldum geçer diyerek PCRsız dolaşmıyor muydu, toplu taşıma, sinema, tiyatro, eğlence mekanı gezerek bulaştırmıyor muydu? Aşılar ne zaman bulaşmayı önledi? Aşısızları engelleyince bitmiş miydi? Mehmet Ceyhan”
“Şayet ölümler, hastane yatışları izlenir, yeni varyant, riskli bir durum görülürse durum tekrar değerlendirilir, elbette gidişata göre kararlar alınır ve pandemi bu şekilde yönetilir. 2019-2020 gibi yönetilecek bir durum yoktur ortada, bakınız İngiltere, Danimarka vb.”
“Korku iklimi insanları birbirine düşman ediyor, toplum aşılı aşısız ikiye ayrıldı bence “uzman” lar biraz dinlensin!”
Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1482397404657823746?s=20
***
EK 34 (17.1.2022): İngiltere’de, 212.019 teyit edilmiş Omikron vakası içinde sadece 75 ölüm oldu. Bu, %0.03’lük bir vaka ölüm oranıdır ve ölümden 28 gün öncesine kadar “pozitif” testi olan ölümlerdir. Grip enfeksiyon ölüm oranı ~% 0.1’dir.
Kaynak: https://twitter.com/kylamb8/status/1483112070581207051?s=20
***
EK 35 (17.1.2022): ABD’li ilaç şirketi Pfizer’ın CEO’su Dr. Albert Bourla, Kovid-19’un uzun yıllar daha varlığını sürdüreceğini ancak şu anki Omicron varyantı dalgasının bu denli kısıtlamaya gidilen son dalga olabileceği yorumunu yaptı. Bourla, Fransız televizyonu BFMTV’ye verdiği mülakatta, şu anki Kovid-19 dalgasının son dalga olup olmayacağını değerlendirdi.
“KURTULMAK KOLAY OLMAYACAK”
Virüsün yıllar boyu dolaşmaya devam edeceğini vurgulayan Bourla, “Çünkü tüm dünyaya yayıldı, kurtulmak kolay olmayacak.” ifadelerini kullandı. Albert Bourla, “Bilimin geliştirdiği araçlarla, bu dalganın bu denli kısıtlamaya gidilen son dalga olabileceği kanaatindeyim” değerlendirmesinde bulundu.
YENİ AŞI MÜJDESİ
Geliştirdikleri aşının koruyuculuğunu ilk geçen varyantın Omicron olduğunu belirten Bourla, buna karşı aşının koruyuculuğunu geliştirmeye odaklandıklarını ifade etti. Bourla, “Çok kısa bir süre 3 ay içerisinde, etkili bir aşımız olacak.” dedi. Diğer yandan Pfizer’dan yapılan açıklamada, şirketin Kovid-19’a karşı geliştirdiği ilaç olan Paxlovid’in, Fransa’da üretileceği belirtildi.
Açıklamada, bu amaçla 5 yıllığına 520 milyon avro yatırım yapılacağı aktarıldı. Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), 16 Aralık’ta anti-viral Paxlovid’in Kovid-19’un tedavisinde kullanılabileceğini bildirmişti.
Kaynak: https://www.mynet.com/pfizer-dan-tum-dunyanin-yuregine-su-serpen-aciklama-bu-denli-kisitlamaya-gidilen-110106903778
***
EK 36 (19.1.2022): İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kovid-19’un Omicron varyantının yayılmasını yavaşlatmak için yürürlüğe konulan kısıtlamaları kaldırma kararı aldıklarını duyurdu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentoda yaptığı açıklamada, halka evden çalışmalarının söylenmeyeceğini ve 27 Ocak’tan itibaren zorunlu maske takma ve aşı pasaportu kullanımının sona ereceğini belirtti. Kovid-19’lu kişilerin kendilerini izole etmelerine ilişkin kuralı kaldırma amacında olduklarını da kaydeden Johnson, ilgili düzenleme 24 Mart’ta sona erdiğinde yasal zorunluluğun kalkacağını hatta bu tarihin öne çekilebileceğini söyledi. Karara gerekçe olarak vakaların zirveyi gördükten sonra düşmeye başlamasını gösteren Johnson, kapalı ve kalabalık yerlerde maske kullanımı konusunda “halkın yargısına güvenmenin zamanının geldiğini” ve yarından itibaren sınıflarda artık maske takma zorunluluğu olmayacağını açıkladı. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ingilterede-kovid-19-kisitlamalari-gelecek-hafta-kaldiriliyor/2479602
***
EK 37 (20.1.2022): İngiltere Sağlık Bakanı Javid: Omicron geri çekiliyor, hükümet karantinayı kaldırmayı düşünüyor İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, ülkede Covid-19 testi pozitif çıkan kişilere uygulanan karantina zorunluluğunu kaldırmayı düşündüklerini belirterek, “Hükümet kişisel karantinayı kaldırmayı düşünüyor” dedi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bugün Covid-19 kısıtlamalarının hafifletildiğini duyurmasının ardından Sağlık Bakanı Sajid Javid, Başbakanlık Ofisinde basın toplantısı düzenleyerek konuyla ilgili açıklamada bulundu. Bakan Javid bundan sonraki sürece yönelik, “Hükümet kişisel karantinayı kaldırmayı düşünüyor” diyerek Covid-19 testi pozitif çıkan kişilerin uygulamak zorunda olduğu karantina kurallarının kaldırılabileceğini söyledi.
Ancak şu anda Covid-19 testi pozitif çıkan kişilerin karantina uygulamasının bir gereklilik olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Javid, “Hükümet konuyu gözden geçirecek, şu anda bu konuda kesin bir karar yok” dedi. Bakan Javid, karar alınması halinde karantina zorunluluğunun Mart ayında kalkabileceğini belirtti. Javid, “Grip olan kişilerin yasal olarak kendilerini karantinaya almaması gibi benzer bir şekilde Covid-19 ile yaşamanın bir yolunu bulmalıyız” dedi.
“İNGİLTERE COVID-19 İLE YENİ BİR BÖLÜME GEÇTİ”
Javid, kısıtlamaların hafifletilmesiyle İngiltere’nin Covid-19’a karşı mücadelesinde “yeni bir bölüme” geçtiğini ifade ederek, “Bu hepimizin gurur duyabileceği bir an” dedi. Javid, İngiltere’nin Covid-19 aşılama programındaki başarısıyla Avrupa’da en çok güçlendirici aşı uygulayan ülke olduğunu söyledi.
İngiltere’nin Avrupa’da uygulanan katı kısıtlama kurallarından daha farklı bir yol izlediğini söyleyen Javid, “Bu sayede İngiltere Avrupa’daki en açık ülke ve daha da ileriye gitmeye kararlı” diye konuştu. Javid, 2021 yaz aylarında hafifletilen kısıtlama kurallarına atıfta bulunarak, “Bu bize Covid-19 ile yaşamayı öğrenmeye nasıl başlayabileceğimizi gösterdi” şeklinde konuştu.
“OMİCRON ARTIK GERİ ÇEKİLİYOR”
Javid, hükümetin Covid-19’un yayılmasına karşı uyguladığı B Planı kurallarının Omicron mutasyonu ile mücadelesi için “fazladan zaman verdiğini” ve en son verilerin Omicron’un “geri çekildiğini gösterdiğini” söyledi. Javid, aynı şekilde ülke genelinde virüs nedeniyle hastanedeki hasta sayısının düştüğünü ve yoğun bakımdaki hasta sayısının Temmuz ayındaki seviyelerde olduğunu belirtti.
B PLANINDAN A PLANINA GEÇİLDİ
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bugün yaptığı açıklamada ülkede uygulanan kısıtlamaların hafiflediğini duyurmuştu. Johnson, evden çalışma önlemleri, maske zorunluluğu ve Covid-19 pasaportunun Perşembe günü itibariyle kaldırılacağını belirtmişti.
Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ingiltere-saglik-bakani-javid-omicron-geri-cekiliyor-hukumet-karantinayi-kaldirmayi-dusunuyor-6899273/
***
EK 38 (21.1.2022): TUTKU TAŞKINOĞLU “Çalışmaya göre omicronun çocuklarda şiddeti daha az Omicron için yan etkiler Delta’ya göre daha az; ilk 3 günde acil servise giriş %29, hastaneye yatış %67 ve Yoğun Bakım ihtiyacında %68’lik azalma gözlendi.” Kaynak: https://twitter.com/Amipgiardia/status/1484440565735374849?s=20
***
EK 39 (21.1.2022): Omikron varyantının ilk kez tespit edildiği Güney Afrika’dan pandeminin sonunun yaklaştığını gösteren umut verici bir çalışma geldi. Bilim insanları, Omicron’a yakalanan kişilerin, ciddi Covid-19 hastalığına neden olan Delta varyantına karşı korunduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, bu nedenle daha bulaşıcı ancak daha az ciddi hastalığa neden olan Omikron’un küresel salgınının bireysel ve toplumsal etkilerini hafifletebileceğini söyledi.
Güney Afrika merkezli araştırmacılar, Omikron varyantı tarafından yönlendirilen güçlü bir corona virüs enfeksiyonu dalgasının, daha az şiddetli hastalığa neden olduğu ve Delta varyantına karşı koruma sağladığı için pandeminin sonunu hızlandırabileceğini söyledi. Kasım ve Aralık aylarında Omicron varyantı ile enfekte olmuş 23 kişiden alınan numuneleri kullanan bir laboratuvar çalışması, daha önce Delta varyantına yakalananlara Omicron bulaşabileceğini, ancak Omicron ile enfekte olanların Delta varyantına yakalanamayacağını buldu.
Bununla birlikte Omicron, Delta’dan önemli ölçüde daha bulaşıcı olsa da, Omicron enfeksiyonları dalgası yaşayan ilk ülke olan Güney Afrika dahil pek çok ülkeden alınan hastane ve ölüm verileri, daha az ciddi hastalığa neden olduğunu gösteriyor. Afrika Sağlık Araştırmaları Enstitüsü’nden Alex Sigal liderliğindeki çalışmanın yazarları, “Böyle bir yer değiştirmenin sonuçları, Omicron’un gerçekten Delta’dan daha az patojenik olup olmadığına bağlı olacaktır. Öyleyse, Covid-19’un şiddetli hastalık insidansı azalacak ve enfeksiyon bireyler ve toplum için daha az rahatsız edici hale gelecektir” dedi.
Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’ne göre, ülkede Omicron dalgası sırasında ölümler Delta kaynaklı dalgalanma sırasında görülen oranın yaklaşık yüzde 15’inde zirve yaparken, hastaneye yatışlar Delta’nın neden olduğu akışın yüzde 60’ında zirve yaptı. Diğer taraftan araştırmacılar, çalışmaya katılan 23 katılımcıdan 14’ünün hastaneye kaldırıldığını, ancak yalnızca birinin ek oksijene ihtiyaç duyduğunu söyledi.
On tanesi ya Pfizer/BioNTech ya da Johnson & Johnson tarafından üretilen aşılarla aşılanmıştı, ancak yine de Omicron ile enfekte oldular.
SADECE AŞI OLUP OMİCRON İLE ENFEKTE OLANLAR DELTA’YA KARŞI KORUNUYOR
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Baş Bilim İnsanı Soumya Swaminathan ise çalışmanın Omicron’un yalnızca aşı olan kişilerde Delta’ya karşı koruma sağladığını gösterdiğini vurguladı. Swaminathan tarafından Twitter’da yapılan paylaşımda, “Covid-19 enfeksiyonu, bazılarının önerdiği gibi, aşılamanın yerini tutmaz” dedi. Öte yandan, bilim insanları, Omicron’un daha önce Delta ile enfekte olmuş 14 kişiden alınan 18 numuneye karşı da test edildiğini ve antikorlardan “kapsamlı kaçış” gösterdiğini söyledi.
Kaynak: https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/guney-afrikadan-umut-veren-calisma-omicron-ciddi-hastaliga-neden-olan-delta-varyantina-karsi-koruma-sagliyor,8VS75WmNHEqZTDdH6TzcGQ/UEX2SdA21EO5rf6EHrkqlg
***
EK 40 (22.1.2022): KAAN YILANCIOĞLU “4 doz #coronavirus aşısı, #COVID19 aşı pasaportu, maske, mesafe, hijyen, sıkı tedbir uygula nüfusun %5’i şu an hasta olsun, dünyanın en fazla vaka görülen ülkesi ol… Vaka artışı eksponansiyeli de aşmış bildiğin dik açı! 1 aya tüm İsrail hastalığı geçirir ve pandemiyi bitirir.”
“Bu arada ölüm oranları oldukça düşük, günlük 10 civarlarında bunu da yazmadan olmaz, bu ölüm oranının nedeni ise muhtemelen aşıların ağır hastalığa, ölüme karşı koruyuculuğu olabilir bunu da eklemek gerekir… Tarafsız ve yansız bakmak gerekiyor, bu herkes için gerekli…”
“Tabi bir de #omicron etkisi bunu da eklemek isterim, şu an #omicron neredeyse canlı bir aşı gibi aşılı, aşısız herkese bulaşarak doğal bağışıklığı arttırıyor…”
Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1484975326971191296?s=20
***
EK 41 (22.1.2022): KAAN YILANCIOĞLU “Sanırım ben anlatamıyorum, #coronavirus kapmamanızı, hastalanmamanızı sağlayacak bir aşı yok. Yani herkes bu virüs ile karşılaşıp hastalanacak. Neyin tantanası bu, #covid19 ‘dan korunun ifadesi kadar saçma bir ifade yok, nasıl korunulacak? izole mi olunacak? uzaya mı kaçılacak?” Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1484856213141606409?s=20
***
EK 42 (24.1.2022): Dünya Sağlık Örgütü’nden umut verici açıklama: Salgında sona yaklaşılıyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Bölgesinden Sorumlu Direktörü Hans Kluge, Fransız medyasına konuştu. Kluge, Omicron varyantının Mart ayına kadar bölgedeki nüfusun yüzde 60’ına bulaşabileceğini dile getirdi. Kluge, buna rağmen umut verici ifadeler de kullandı.
Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-dunya-saglik-orgutunden-umut-verici-aciklama-salginda-sona-yaklasiliyor-11-686-99037.html
***
EK 43 (24.1.2022): Araştırma: Omicron’dan ölüm oranı, Delta’ya göre 8 kat daha az
Almanya Robert Koch Enstitüsü veri uzmanı Profesör Christian Hesse, “Omicron mutasyonundaki ölüm oranı Delta’ya göre 8 kat daha az” dedi.
Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-arastirma-omicrondan-olum-orani-deltaya-gore-8-kat-daha-az-11-686-99033.html
***
EK 44 (27.1.2022): Almanya’da ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ikinci yıl dönümünde yeni vaka sayısı ilk defa 200 binin üzerine çıktı. Ancak aynı zamanda toplumun yarısından fazlasının hatırlatma aşısı olduğu da kaydedildi. Kaynak: https://www.dw.com/tr/almanyada-pandeminin-ikinci-y%C4%B1l%C4%B1nda-yeni-vakalarda-rekor/a-60580530
***
EK 45 (30.1.2022): MEHMET OKAN ÖZDEMİR “Hiçbir zaman da elbirliği ile algısını oluşturduğunuz gibi bir pandemi olmadı,bunu başından beri söyledim. Yalnızca tüm viral, bakteriyel enfeksiyonları, solunum hastalıklarını, akciğer embolilerini, kanserleri PCR testiniz marifetiyle aynı sepete attınız.”
Kaynak: https://twitter.com/opdrokanozdemir/status/1487499770033852419?s=20&t=-5jxMc1lDt3sD71OamGwRw
***
EK 46 (30.1.2022):KAAN YILANCIOĞLU “#Grip , #coronavirus karşılaştırması, şu kadar hasta gördüm, hastanemde şu kadar yatak dolu gibi bilimsel olmayan şekilde yapılmasın! Bakın haftalardır CFR ‘dan bahsediyorum (Vaka Ölüm Oranı); Son durum; Grip (H1N1); CFR 0.5 Coronavirus (Dünya); CFR 0.3 Veri ile konuşalım”
“Bundan sonra ‘düşük ihtimalle’ ortaya çıkacak yeni bir habis varyant olmadığı sürece ki düşük ihtimalle beklerim! Salgın her geçen ay hafifleyecektir. Bahsettiğim habis varyant çıkarsa düşünürüz ama şimdi duruma göre hareket etmeli ve biraz rahatlamalıyız! Dünya yoruldu! “
“Bu salgına şimdiden sonra sadece “tıbbi” yaklaşım son derece yanlış! Psikolojik, sosyolojik, ekonomik, eğitim, toplum kırılganlığı, güven ve birçok farklı denge söz konusu, sosyologlar, psikologlar, sosyal bilimciler konuşsa keşke, yeniden normalleşme adımlarını nasıl atacağız…”
Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1487829402754899976?s=20&t=-5jxMc1lDt3sD71OamGwRw
***
EK 47 (31.1.2022): Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ‘Omicron’ varyantının hızlı yayılması ve hastane yükünün fazla olmamasının beklentiye yol açtığını belirterek, “Yoğun bakım ihtiyacının da çok olmaması, ‘Acaba bu hızlı şekilde tüm dünyada herkesi enfekte ederse ve bağışıklık oluşturursa salgının sonunu getirebilir mi’ beklentisine yol açtı. Evet, bu mümkün olabilir”. Böyle olabileceğini biliyoruz. Hakikaten salgının ilk dönemlerine bakarsanız, vaka sayıları çok daha fazla ama hayat devam ediyor. Şu anda bu kadar hastalığın yaygın olmasına rağmen hepimiz normal hayatımızı yaşamaya devam ediyoruz. Tedbirlerle birlikte tabi ki. Yani biraz sıradan normal bir hastalığa döndüğü gibi bu sadece ‘Omicron’un daha hafif yapıcı hastalık olmasıyla ilgili değil. Bence aynı zamanda yaygın aşılama ile daha önce hastalığı geçirenlerin kazandığı bağışıklıkla elde edilen bir sonuç. dedi.
Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-bilim-kurulu-uyesi-prof-dr-ozlu-yanitladi-omicron-salginin-sonunu-getirebilir-mi-11-686-99123.html
***
EK 48 (1.2.2022): Avrupa ülkelerinin büyük bölümü, Kovid-19 vaka sayıları artmaya devam etse de yüksek aşılama oranları ve hafif semptomlara sahip Omikron’un baskın varyant olması nedeniyle salgın tedbirlerini gevşetiyor.
Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/avrupa-omicron-sonrasi-rekor-vaka-artislarina-ragmen-salgin-onlemlerini-kaldiriyor/2490623
***
EK 48 (7.2.2022): Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa’daki corona virüsün son durumu ile ilgili açıklamada bulundu. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge yaptığı açıklamada, kıtanın artık pandemide “oyun sonuna” girdiğini ve corona virüs ölümlerinin sayısının sabitleşmeye başladığını söyledi. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa’daki ülkelerin üç faktör sayesinde Covid-19 bulaşmasını kontrol altına almaları için fırsat olduğunu söylerken, “Aşılama ve doğal enfeksiyon nedeniyle yüksek düzeyde bağışıklama, virüsün daha sıcak havalarda daha az yayılma eğilimi ve Omicron varyantının daha düşük şiddeti” nedeniyle virüsün kontrol altına alınma ihtimalinin yükseldiğini aktardı. Kluge, “Bu daha yüksek koruma dönemi, bize kalıcı refah getirebilecek bir ateşkes olarak görülmelidir” dedi.
Avrupa Bölge Direktörü, başka bir varyant ortaya çıksa bile kıtadaki sağlık yetkililerinin, diğer halk sağlığı müdahaleleriyle birlikte aşılama ve üçüncü doz uygulamalarının devam etmesi sayesinde kontrol altında tutabilmesi gerektiğini aktardı. Bilim insanları ise, dünya nüfusunun çoğunluğu aşılanmadıkça, Covid-19’un yayılmaya devam etme fırsatlarının daha ölümcül ve daha bulaşıcı formlara dönüşebileceği anlamına geleceği konusunda uyarıda bulundu.
DSÖ’nün genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise, dünyanın bir bütün olarak pandemiden kurtulma yönünde hala çok uzakta olduğunu söylemişti. Tedros yaptığı açıklamada, “Bazı ülkelerde aşılar, Omicron’un yüksek bulaşabilirliği ve virüse karşı daha düşük ciddiyet nedeniyle bulaşmayı önlemenin artık mümkün olmadığından ve artık gerekli olmadığı yönünde bir anlatının yaygınlaşmasından endişe duyuyoruz” derken, “Hiçbir şey gerçeklerden daha uzak olamaz” diye konuşmuştu.
Kaynak: https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/dsoden-avrupada-corona-virus-aciklamasi-oyunun-sonuna-girdi,EI3qEK3aUkCkPCEzk0WmyQ/CSvpUfhStkSWGuGLF2DrIw
***
EK 49 (13.5.2022): Pfizer tarafından üretilen Paxlovid isimli ilacı aldıktan sonra semptomları gerileyen ve testleri de negatifleşen bazı hastalarda belirtilerin tekrar ortaya çıkması ve virüs saçmaya başlamaları araştırılıyor.
Kaynak: https://www.msn.com/en-us/money/other/us-seeks-urgent-data-on-covid-relapses-after-using-pfizers-drug/ar-AAWJIrJ?ocid=st
***
EK 50 (16.8.2022): FERHAT ARSLAN “Paxlovidin tabutuna çivi! Çakıldı.”
Kaynak: https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(22)00402-4
Makale adı: Functional map of SARS-CoV-2 3CL protease reveals tolerant and immutable sites
Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1559403474802163713?s=20&t=7W7TwWYXBtNTT8_-kwiEyQ
***