ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI VARYANTTAN KAÇABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Yeni Şafak’ ın haberi:

BioNTech’in CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, Covid-19’un endişelendiren varyantı Omicron’a ilişkin açıklamalarda bulundu. Aşıların etkinliğinin varyanta karşı düştüğünü gösteren çalışmalar hakkında konuşan Şahin, “Üçüncü doz aşıyı olan kişiler bile Omicron’u bulaştırabilir” diyerek, yeni varyantın güçlendirici aşıdan kaçabileceğini bildirdi.

Yeni tip koronavirüse karşı ABD’li Pfizer ile birlikte bir mRNA aşısı geliştiren BioNTech’in CEO’su Uğur Şahin, aşının Omicron varyantı karşı etkinlik verilerini Fransız Le Monde gazetesine değerlendirdi. Şahin, Pfizer ile birlikte geliştirdikleri korona virüsü aşısının üçüncü dozda yüzde 70 ila 75 etkili göründüğünü söylese de, Omicron’a karşı şu an için sadece aşıların yeterli olmadığı uyarısı yaptı.

‘Gerçek yaşam verilerini bekliyorum’

Şahin, İngiltere ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nden aşı konusunda gelen ön verilere göre Pfizer/BioNTech aşısının Omicron’dan ‘üçüncü doz sonrası yaklaşık yüzde 70, ikinci dozdan sonra ise yüzde 20 ila 40 oranında koruduğunu’ söyledi. Şahin, aşının Omicron’a karşı koruma oranı konusunda özellikle İngiltere ve Almanya’dan gerçek yaşam verilerini beklediğini belirtti. 

Uğur Şahin, Almanya’da yeni yapılan bir laboratuvar araştırmasına göre ‘Pfizer/BioNTech aşısının koruma oranının üç dozdan sonra bile üç ay içinde yaklaşık yüzde 25’e düştüğüne’ dair açıklamaya da yaklaştı; gerçek yaşam verilerinin incelenmesi gerektiğini söyleyerek “Omicron’a karşı zaman içinde koruma kaybı olacaktır. Bu çok muhtemel ama bunun hızını ölçmemiz gerekiyor” dedi.

Şahin, “Öngörülerimi ön laboratuvar sonuçlarına değil, gerçek yaşam verilerine dayandıracağım. İlk virüse karşı elde ettiğimiz yüzde 95 koruma oranından uzak olduğumu açık. Fakat aşımızın üçüncü dozu hastalığın herhangi bir formuna karşı yüzde 70 ila 75 koruma sağlıyor görünüyor, ki bu bir aşı için genel olarak iyi bir sonuç. Ve daha ağır hastalık açısından bu oranın da ötesinde olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.

‘Sadece aşı yeterli değil’

Ancak Uğur Şahin sadece aşıların pandemiye son vermeyeceği konusunda da uyarıda bulundu. Şahin, “Üç doz aşı olan kişiler bile hastalığı bulaştırabilir ve özellikle risk gruplarının yanındalarsa, test yaptırmaları gerekecek. Omicron varyantı hâkim hale gelirken, önleyici tedbirler özellikle bu kış hayati önemde olacak” dedi.

Kaynak: https://www.yenisafak.com/koronavirus/biontech-ceosu-ugur-sahinden-omicron-uyarisi-ucuncu-doz-asi-varyanttan-kacabilir-3726632

***

EK 1 (13.1.2022):  Omicron için DSÖ’den yeni aşı çağrısı: Aynı aşının tekrarlayan dozlarını uygulamak anlamsız Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) bilim insanları, Covid-19 aşılarının tekrarlanan dozlarının, Omicron da dahil olmak üzere yeni varyantlara karşı korunmada geçerli bir strateji olmadığı konusunda uyardı. Corona virüsün yayılmasına karşı daha iyi koruma sağlayan yeni aşıların geliştirilmesi gerektiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Covid-19 Aşı Bileşimi Teknik Danışma Grubu (TAG-Co-VAC) tarafından yayımlanan bildiride, “Orijinal aşı bileşiminin tekrarlanan takviye dozlarına dayalı bir aşı stratejisinin uygun veya sürdürülebilir olması pek olası değildir” denildi.

AŞILAR ENFEKSİYONA KARŞI DA KORUMALI

Covid-19 aşılarının performansını değerlendirmek için çalışan uzmanlardan oluşan grup, yalnızca corona virüse  yakalanan kişileri ciddi şekilde hastalanmaya karşı korumakla kalmayıp, aynı zamanda insanları virüse yakalanmaktan da daha iyi bir şekilde koruyan yeni aşıların geliştirilmesi çağrısında bulundu. 

Danışma grubu, “Omicron gibi ortaya çıkan yeni Covid-19 varyantları ile başa çıkmak için, ağır hastalık ve ölümün önlenmesinin yanı sıra enfeksiyon ve bulaşmanın önlenmesinde yüksek etkisi olan Covid-19 aşılarına ihtiyaç var” çağrısında bulundu.

Bilim insanları, yeni aşıların “sıkı ve geniş kapsamlı halk sağlığı ve sosyal önlemlere olan ihtiyacı” azaltmaya yardımcı olacağını söyledi. Ayrıca, aşı geliştiricilerinin “ardışık takviye dozlarına olan ihtiyacı azaltmak için geniş, güçlü ve uzun süreli bağışıklık tepkileri ortaya çıkaran” aşılar üretmeye çalışması gerektiğini bildirdiler.

DÜNYADA 331 AŞI GELİŞTİRİLME AŞAMASINDA 

DSÖ’ye göre dünya genelinde 331 aday aşı üzerinde çalışılıyor. Birleşmiş Milletler’İn (BM) sağlık kurumu şimdiye kadar sekiz farklı aşıya onay verdi.

Diğer taraftan son çalışmalar, Covid-19’un Omicron varyantının yalnızca önceki varyantlardan çok daha bulaşıcı olmadığını, aynı zamanda aşılarla üretilen antikorlardan kaçmada da daha iyi olduğunu gösterdi.

Bu haftanın başlarında, Pfizer’IN CEO’su Albert Bourla, özellikle Omicron varyantını hedefleyen yeniden tasarlanmış bir Covid-19 aşısına ihtiyaç duyulacağını ve şirketinin Mart ayına kadar bu aşıyı  piyasaya sürmeye hazır olacağını söyledi.

Bu arada, DSÖ’nün Avrupa direktörü Hans Kluge, Omicron enfeksiyonlarının “gelgit dalgasının” önümüzdeki iki ay içinde Avrupa nüfusunun yarısından fazlasını enfekte etme riskiyle karşı karşıya olduğunu ve bölgedeki sağlık sistemlerini çöktürebileceği konusunda uyardı.

Kluge, bölgenin 2022’nin ilk haftasında 7 milyondan fazla yeni vaka kaydettiğini ve 26 ülkede her hafta nüfusun yüzde 1’inden fazlasının Covid-19’a yakalandığını belirterek, “Bu oranla giderse, bölgedeki nüfusun yüzde 50’sinden fazlası önümüzdeki altı ila sekiz hafta içinde Omicron ile enfekte olacak” dedi.

Kaynakhttps://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/omicron-icin-dsoden-yeni-asi-cagrisi-ayni-asinin-tekrarlayan-dozlarini-uygulamak-anlamsiz,cF9PBpE920aVtAtNRcHMEw/hF-uQiYSzkOI8B3E1zOGQw

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Kış gribi-Corona gribi yan, kış nezlesi, KIŞ aylarında artar, kış bitince biter.

    Kış aylarında kalabalıktan uzak duracağız.

    Sabuncuzade Celattin Efendi de ne demişti:

    ‘galabalıga girme, elini iyi yun, iyi yei iyi uyu’

    GARP CEPHESİNDE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK!!!

    Aşıların efendilerine, Halk Sağlığı efendilerine de soruyorum, siz kimsiniz, aşı pazarlayıcıları mısınız?

    Halkı neden terörize ediyorsunuz?

Siz de yorumunuzu paylaşın: