ERKEN YAŞTA ANTİBİYOTİK ALERJİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Erken yaşta antibiyotiklerin başta egzama, saman nezlesi ve astım olmak üzere alerjik hastalıkların riskini artırdığı senelerdir biliniyor.

Bu durum hijyen teorisiyle açıklanıyor.

Tıpta “Hijyen teorisi’’ olarak bilinen görüşe göre, astım ve alerjik hastalıklardan bebeklerin hayatlarının ilk döneminde çok temiz ortamlarda büyütülmeleri ve mikroplarla çok az karşılaşmaları sorumlu tutuluyor.

Özellikle hayatın ilk yıllarında geçirilen enfeksiyonlar çocuğun ateşlenmesine, öksürmesine sebep olsa da, onu rahatsız etse de, faydaları da var.

Çocuğun bağışıklık sistemi bu enfeksiyonlar sayesinde virüslerle, bakterilerle savaşmayı öğreniyor ve güçleniyor.

Buna karşılık bebek çok fazla mikropla karşılaşmıyor ise, bağışıklık sistemi güçlenemiyor ve ‘boş kalmış, işi gücü olamayan kişiler’’ gibi ‘’Acaba ben ne yapsam’’ diye şaşkınlığa düşüyor.

O da bu sefer tutuyor, karşılaştığı toz, tüy, polen, küf gibi maddelere mikropmuş gibi davranıyor, onlara karşı hak etmedikleri aşırı tepkiler gösteriyor ve işte bunun sonucunda da alerjik hastalıklar ortaya çıkıyor.

***

Murat Karadağ’ ın haberi:

Bilim adamları, erken yaşta antibiyotik kullanımına maruz kalanların ileri yaşlarda alerji geliştirme riskinin arttığını ortaya koydu.

Hollanda’nın Utrecht Üniversitesinden Dr. Fariba Ahmadizar ve çalışma arkadaşları, Ocak 1966 ila Kasım 2015’te egzama riskiyle ilgili 394 bin 517 kişiyi içeren 22 çalışmayı, saman nezlesi noktasında da 256 bin 609 kişiyi kapsayan 22 çalışmayı inceledi.

Bilim adamlarının Londra Uluslararası Avrupa Solunum Derneği Konferansı’nda sunduğu araştırmaya göre, yaşamının ilk iki yılında antibiyotik verilen kişilerin ileri yaşlarda egzamaya yakalanma riski yüzde 15 ila yüzde 41, saman nezlesi geliştirme riski de yüzde 14 ila yüzde 56 değişiyor.

Çocuklarda antibiyotik kullanımı egzama ve saman nezlesi riskini artırıyor

Çocuklarda antibiyotik kullanımının, büyüdüklerinde hem egzama hem de saman nezlesi geliştirme risklerini artırdığını belirten araştırmacılar, bunun antibiyotiklerin bağışıklık sistemini düzenleyici etkisinden ve bağırsaklardaki mikroorganizmaları parçalamasından kaynaklandığını kaydetti.

Penisilinin keşfedilmesinden bu yana antibiyotikler, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde çok büyük rol oynuyor. Ancak zaman içinde bakterilerin antibiyotik direnci oluşturması insanlar için büyük risk oluşturuyor. Antibiyotiklerin enfeksiyonların tedavisinde kullanılamaması ise basit bir zatürrenin bile ölümcüle dönüşmesi anlamına gelebiliyor.

Kaynak: http://aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/erken-yasta-antibiyotik-alerji-riskini-artiriyor/642610

Siz de yorumunuzu paylaşın: