PULMİCORT İNHALER’İN ÜRETİLMİYECEĞENİ DUYAN VE SEBEBİNİ BİLEN VAR MI?
Ucuz ve etkili ilaçlar bir bir piyasadan çekiliyor. Daha birkaç gün önce eritromisin etken maddeli çok önemli bir antibiyotiğin artık eczanelerde bulunmadığını yazmıştım. Ne Sağlık Bakanlığı Eczacılık Genel Müdürlüğünden ne ilacı üreten firmadan bir ses çıktı.
Birkaç hafta önce bir hastam sayesinde Pulmicort isimli ilacın sprey şeklinde solunum yoluyla kullanılan formunun da artık üretilmeyeceğini öğrendim.
Senelerden beri kullandığım bir ilacın böyle birden bire artık üretilmeyecek olmasına doğrusu çok şaşırdım.
AstraZeneca’ nın açıklaması
Uzun zamandır Pulmicort-200 kullanan bir hastam ilacını hiçbir eczanede bulamayınca beni aradı.
“Hocam, Pulmicort eczanelerde bulunmuyor. Ne yapalım?” diye sordu.
Bazı ilaçların çeşitli sebeplerle zaman zaman bulunamamasına alışmıştık. “Benim bu konuda hiçbir bilgim yok; herhalde geçici bir bulunmazlık durumudur. Başka eczanelere sorun” dedim.
Hastam birkaç gün sonra beni tekrar aradı. Çok iyi bir iş yapmış ve ilacı üreten firmaya başvurmuş.
Onlardan aldığı ve bu ilacın artık üretilmeyeceğini bildiren yazıyı e-posta ile bana da gönderdi.
AstraZeneca firmasının Medikal ve Ruhsatlandırma Direktörü Dr. Müjgan Ateş ve Ruhsatlandırma Müdürü Ebru Güzel imzalı yazı aynen şöyle:
“Sayın İlgili,
İthal ruhsatına sahip olduğumuz ”Pulmicort 100 mcg/doz İnhalasyon İçin Sprey Süspansiyon” ve “Pulmicort-200 mcg/doz İnhalasyon İçin Sprey Süspansiyon” (pMDİ-HFA’ lı) isimli ürünlerimizin imalatına teknik sebeplerle devam etmeme kararı alınmıştır. AstraZeneca tarafından merkezi olarak verilmiş olan bu karar ile ilgili olarak, gerekli bilgilendirme Sağlık Bakanlığına halihazırda yapılmıştır.
Pulmicort İnhalasyon İçin Sprey Süspansiyon (p-MDI HFA’ lı) formu için üretime devam etmeme kararı, ürünün ruhsatlı ve pazarda olduğu tüm ülkeler için geçerlidir. Üretimlerine devam edilmeyecek olan ürünlerin görseli aşağıdaki gibidir.
Diğer Astra Zeneca solunum sistemi ürünleri olan PULMİCORT Turbuhalerve PULMİCORT Nebülizer Süspansiyon, yukarıdaki karardan etkilenmemektedir ve üretimlerine aynı şekilde devam edilecektir.
Bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla.”
Kimsenin haberi yok!
Firmanın antetli kağıdına yazılı olan bu mektubun bir ihtimal sahte olabileceğini düşünerek doğrudan yazıda imzaları bulunan kişileri arayıp bilgi almak istedim.
Dr. Müjgan Ateş’ in sekreteri ile konuştum. Kimliğimi ve telefon numaramı vererek Dr. Müjgan Ateş ile görüşmek istediğimi bildirdim ama bugüne kadar arayan soran olmadı.
Ruhsatlandırma Müdürü Ebru Güzel’ i de aradım; o da yerinde yoktu. Telesekretere kimliğimi ve telefon numaramı bildirdim. Ebru Hanım birkaç gün sonra beni aradı. Aramızda aşağı yukarı şöyle bir konuşma geçti:
– Ebru Hanım ben senelerden beri yazdığımız bir ilacın teknik sebepler gibi ne olduğu belirsiz bir ifade ile üretiminin durdurulmasını anlayamadım. Bu doğru mu? Lütfen açıklar mısınız?
– Bu tüm ülkeler için alınmış merkezi bir karar. Bize de üretimin sadece teknik sebeplerle yapılmayacağı bildirildi.
– Ben bu teknik sebeplerin ne olduğunu çok merak ediyorum. Siz de benimle aynı düşüncede olmalısınız, öyle değil mi?
– …
– Ebru Hanım, bu teknik sebep sizi ilgilendirmiyor olabilir ama bu ilacı senelerden beri hastalarına yazan bir hekim olarak bu olayın arkasında yatan teknik sebepleri merak ediyor ve mutlaka da öğrenmek istiyorum.
– Konu ile ilgileneceğim; size de bilgi vereceğim.
Ben de bu arada AstraZeneca’ nın solunum ürünlerinin propagandistlerinden biriyle de konuştum. Onun da böyle bir karardan haberi yoktu ve ilk sözleri “Böyle bir şey olamaz, olmaması lazım. Ben araştırıp size dönerim.” oldu. Birkaç saat sonra beni aradı:”Hocam haklıymışsınız. Bunlar artık üretilmeyecekmiş” dedi.
Bu konuşmamızın üzerinden iki hafta kadar zaman geçti; AstraZeneca’ dan beni ne arayan ne soran oldu.
İşte ilaç endüstrisinin anlayışı bu
Bence bu olay ilaç endüstrisinin insan sağlığına, doktorlara, hastalara hangi gözlerle baktığını ve onları ne kadar adam yerine koyduğunu gösteren çok iyi bir örnek.
Anlaşılan o ki dünya devi firma kimseyi kaale almıyor. İstediği ilacın üretimini istediği zaman, kimseye sormadan, kimseye nezaketen bile olsa bilgi vermeden durdurabiliyor.
Hatta kendi çalışanlarına bile bir açıklama yapmayı gerekli görmüyor. Hadi propagandistleri adam yerine koymuyorsunuz anladık ama koskoca medikal ve ruhsatlandırma müdürlerinin de mi hiç itibarı yok?
Gelelim neticeye
AstraZeneca’ nın sayın medikal ve ruhsatlandırma müdürlerine birkaç sorum var:
BİR: En azından 20 seneden beri piyasada olan ve milyonlarca kutu satılmış olan bir ilacın hangi teknik sebeplerle üretilmeyeceğini merak etmiyor musunuz?
İKİ: Bu teknik sebeplerin ne olduğunu biliyor da açıklamak mı istemiyorsunuz? Yoksa bunlar teknik değil de “ticari” sebepler mi?
ÜÇ: Bir ürünün artık üretilmeyeceğini çok önceden en azından propagandistlerinize ve bu ilacı yazan hekimlere, bu ilacı satan eczacılara, bu ilacı kullanan “tüketicilere” (onların sizin için hasta değil tüketici olduğunu özellikle vurgulamak isterim) bildirmeniz gerekmez miydi?
Sevgil,i arkadaşım, devamlı okurların için bir giriş adı bölümü açarsan eğer her sefer uzun uzun isim ve mail yazmam gerekmez. Ayrıca takipçi listen de oluşur. Seni ilaçların piyasa dolaşımındaki önemli bir uygulamasına gösterdiğin hassasiyet nedeniyle kutluyorum. Bu durum ucuz ve popüler tüm ilaçların başına geliyor. Ve biz sessizce kabulleniyoruz. Sevgiler.
Sayın Küçükusta,
Sizden başka kaç hekimin konu ile ilgileneceğini merak ediyorum.Buradaki yorumların sayısı bir fikir verecektir.Geri çekilen birçok ilac hakkında hekimlere bilgi verilmemektedir.İlacın üretilmediğini,geri çekildiğini veya toplattırıldığını ya da dozunun değiştiğini hekim hastadan çok sonra öğrenmektedir.Bu yanlışlıklar ilgi gösteren olmadıkça devam edecektir.Ucuz ilaçların Gelecekde üretilme ihtimali de kalmamıştır. Gösterdiğiniz ilginin devam etmesini ve Sessiz çoğunluğu biraz olsun uyandırmasını dilerim.Saygılarımla
Dr.Ateş Ülker
Ahmet… – 08.04.2011 00:07
Kendi oğlumuza kullandığımız ve gerçekten de büyük faydasını yaşadığımız bu ilacı yaklaşık olarak 4-5 aydan beri kullanıyorduk…şu anda hiçbir yerde bulamıyoruz, çok mağdur durumdayız…muadili hakkında dahi bilgi alamadık! firmaların bu tür eylemlerinin esasen bir takım müeyyideleri olması gerektiğini düşünüyorum…Saygılarımla…
ne yazık ki piyasada bulunan veya bulunmayan ilaçlarla ilgili olarak üretici firmalara yazılan yazılar, o firmalar tarafından hiç dikkate alınmıyor. Çünkü onlar sadece para kazanmak için çalışıyorlar. Hastaların veya hekimlerin sorunları onları hiç ilgilendirmiyor.
Ecz.Yılmaz Alaylı…İzmir… – 08.04.2011 19:06
Sevgili Hocam İlaç fiyatları 2005 yılından beri çok ciddi düşüşte Şu an AB nin hasta adamı Yunanistandan bile %40 ucuz fiyatlandırma var…Bu kamu maliyesi için çok iyi denilebilir ve öyledir…Ancak üreticilerinin ve sektörün maliyeti 6 senedir günden gine çok ciddi artmaktadır..Hep ucuz çok ucuz ilaç ve de sudan ucuz ilaç politikası sektör bileşenlerinde çok ciddi yara açtı…Muhtemeldirki SGK cihetiyle bakıp hınçla biz sektördekilere kızan ve laf söyleyen olacaktır…Ancak kazın ayağı öyle değil..Çok ciddi, sıkıntıdayız artık ister inanın ister inanmayın…Sürdürülebilir olmaktan çoktan çıktı..En azından maliyetini bile karşılayamayacak olduktan sonra üretim neden olsun…Binlerce ilaç fabrikalarında işçi çalışıyor…Bunlar bir bir çıkarılıyor artık….Muhtemelen yine biz eczacı ve sağlık sektörleründekilerine kızarak bakacaksınız yine de yazayım dedim…Sıkıntılar var…Çok ciddi kimse anlamıyor…
Her iki seçenek te olabilir. Ben de teknik bir sorundan dolayı piyasadan kalktı diye duydum ama her sebep olabilir, ilgili şirketin bir tasarrufudur tabi..
Benim bildiğim Budesonid etken maddesinin onlarca kuru toz jeneriği var. Ayrıca inhaler kullanılacaksa flutikazon var bildiğiniz gibi..
Hatta çok hakim olduğum bir konu olmasa da mometazon furuat kuru toz ve siklesonit hfa aerosol Türkiye’ye girdi..
Tıbbi tanıtım temsilcilerini daha çok ADAM YERİNE koyarsanız, bu yeni ilaçlardan haberiniz olur ve hastalarınız yukarıda yaşadığınız maduriyeti yaşamaz diye düşünüyorum sayın hocam.
yıllardır bahar ve yaz aylarında kullandığım bir ilaç pulmicort 200 muadili de yoksa ölelim mi yani şimdi?==???==???…
Merhabalar hocam benim 27 aylık bir kızım var ve bahar aylarında 10 gün kadar süren nezlesi oluyordu bende peditus verdim sürekli sonra bir doktor arkadaşım aloresi önerdi onu kullanınca geçiyordu şu an Ocak ayındayız ve kızım bir haftadır yalnızca öksürük ile seyreden bir hastalığı başladı unacefin ve prednol-l ampul iğneler ve bricanyl öksürük şurubuna rağmen geçmedi şimdi nebulizatör içine ventolin ve pulmicort kullanıyoruz geceleri rahat ama oynayıp yorulunca öksürük oluyor balgamlı şekilde alores de vermeye başladım ama okuduğum yazılarda bu belirtilerin astım olduğu yazıyor kızım hala emiyor ve ben sigara içiyorum sebebi bu olabilir mi çok üzülüyorum cevap verirseniz çok sevinirim iyi akşamlar dilerim.
Meraba degerli hocam benim dortbucuk yasinda oglum var hovam suan hem burnu akiyo hem bademcikleri sis hemde cok oksuruyo pulmikort ve ventolin verin ce oksurugu kesiliyo fakat kusuyo devamli bulundugumuz ilcede cocuk doktoruda yok hocam sizden ricam yatdimci olabilir misiniz
Öncelikle iyi çalışmalar diliyorum. Doktorum bana COMBİVENT 200 DOZ ilaç yazmıştı. Sizin yukardaki yazışmalarınızı okuduktan sonra, Eczacımda bu ilaç piyasadan çekildi çıkmıyor. Sizi ilaçsız bırakmamak için (İpravent Aerosol 20/100 mcg- 200 Doz) ayni görevi yapan ilacı yazdım dedi. Bende aldım fakat daha kullanmadım.Doktorum da seyehatta ulaşamıyorum bu ilaç eczacının dediği gibimidir. Lütfen mail adresime not düşerseniz sağlığınıza duacı olurum Saygılarımla.
sizi çok takdir ettiğimi belirtmek isterim mesleğinizde sonsuz başarılar dilerim
Ahmet hocam merhaba, 20 yıldır kullandığım halde yaklaşık 2 aydır, bende aynı firmanın bricanyl turbuhaler100doz isimli ilacı eczanelerden üretilmediği gerekçesiyle alamıyorum. Değişik astım spreyleri ile sorununu çözemedim. Ne yapacağı biz.
Hocam ben şimdi özel bir hastanenin acilinde nebūlle verdiler.yasaksa onlarda nasıl var
Hocam ben 4 senden beri pulmicort kullanıyorum şimdi bulamiyoruz üretimden kaldırılmış. Nasıl yapacağımi bimiyirim başka hangi ilacı alalım acaba