YÜRÜRKEN SAKIZ ÇİĞNEMEK KİLO VERMEYE SEBEP OLUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Japonya’ da yapılan ve Journal of Physicial Therapy Science’ de yayınlanan araştırma, iki gruba ayrılan 21-69 yaş arasındaki 46 erkek ve kadın üzerinde yapıldı (1).

Katılımcılar, 1 saatlik dinlenmeden sonra 15 dakika süreyle normal tempoda yürürken her biri 1.5 gram ve 3 kilokalori olan 2 adet sakız çiğnediler.

Kontrol deneyinde ise katılımcılara muhtevası sakızla aynı olan ve çiğnemeye gerek olmadan yutulan toz verilerek gene 15 dakika süreyle normal tempoda yürümeleri istendi.

Her seferinde katılımcıların istirahat kalp hızı, yürüme sırasındaki ortalama kalp hızı, yürüme mesafesi, adım sayıları ile vücut kitlesi ve yürüme hızı dikkate alınarak enerji harcamaları ölçüldü.

Sakız çiğneyerek yürüyenlerde kalp hızı ve kalp hızı değişikliklerinin (istirahatle yürüme sırasındaki fark) kontrol deneyine göre anlamlı miktarda arttığı belirlendi.

Erkek katılımcılarda yürüme mesafesi, yürüme hızı, yürürkenki kalp hızı, kalp hızı değişiklikleri ve kadınlarda yürürkenki kalp hızı ve kalp hızı değişiklikleri sakız çiğnerken yürümede sakız tozunu yedikten sonraki yürümeye göre anlamlı miktarda yüksek bulundu.

40 yaşından büyük olan erkeklerde yürüme mesafesi, yürüme hızı, adım sayısı ve enerji harcamasının sakız çiğnerken yürümede kontrol yürümeye göre anlamlı olarak arttığı belirlendi.

Bu sonuçlar, sakız çiğnemenin fiziki ve fizyolojik fonksiyonları etkilediğini gösteriyor.

Araştırmacılar, kalp hızı artmasını, bir kişinin kalp hızını ve tabii hareket ritmini eşzamanlı hâle getiren kardiyak-lokomotor senkronizasyonla açıklıyorlar.

Kardiyak loko-motor senkronizasyonun fizyolojik önemi aktif kaslara kan akımının artmasından, kalbin ard yükünün azalmasından ve artmış venöz dönüşe eşlik eden sistolik volüm artışından kaynaklandığını düşünüyorlar.

Sakız çiğnemek kalp hızını, kardiyak loko-motor senkronizasyon da fiziksel fonksiyonları artırıyor.

Kardiyak loko-motor senkronizasyon yaşlılarda ve erkelerde daha çok görülüyor.

Daha önce de oturan kişilerin kalorisi sıfır olan sakız çiğnediklerinde yüzde 19 daha fazla enerji kullandıkları, bunların hiçbir şey yapmadan sakız çiğneyerek 1 senede 5 kilo verebilecekleri hesaplanmıştı (2).

Sakız çiğnemenin faydaları

Şekersiz sakız çiğnemenin tükürük salgısını artırdığı, diş sağlığı için faydalı olduğu, diş plakları ve çürümeleri önleyebileceği biliniyordu.

Bir başka araştırmada ise sakız çiğnemenin stresi azalttığı ve bunun da beyin kan akımının artışına bağlı olduğu belirlenmişti.

Bir başka araştırmada da sakız çiğnemenin meyve gibi sağlıklı atıştırma iştahını azaltırken cips gibi zararlı olanlarına karşı bir tesiri olmadığı tespit edilmişti (3).

Gelelim neticeye

BİR: Her türlü diyeti deneyen, kan ter içinde spor yapan ama gene de kilo vermeyenlerin bir de yürürken sakız çiğneme metodunu denemelerinde fayda var ama tabii hem yürüyüp hem sakız çiğnerken düşmemek kaydıyla!

İKİ: Japon araştırmacılardan “herkes sakız çiğner ama çingene kızı tadını çıkarır” sözünün doğruluğunu test etmelerini bekliyorum.

Kaynaklar:

1. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpts/30/4/30_jpts-2017-656/_article/-char/en

2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199912303412718

3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471015313000123

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Sibel dedi ki:

    Eh bi de bunu deneyelim

  2. Ayşe dedi ki:

    Kamyonla çiğnesek gene olmaz

Siz de yorumunuzu paylaşın: