Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
PhD Korcan Ayata‘ nın tivit dizisi:
Hangi yaş grubu olursa olsun, aşı ters etkileri çok seyrek, ancak sıfır değil. Bu etkinin kimde olacağı da bilinmiyor. Dolayısıyla önlem olarak 2. doz aşıdan sonra 3-5 gün sağlık birimlerine yakın mesafede olun, uzun seyahatlere çıkmayın. Kampa, yaylaya gitmeyin, uzun uçmayın.
Çeşitli baskılarla ilk dozu yaptırmak zorunda kalan gençlerin ikinci dozu olmamaları için bir düzenleme gelebilir veya başka bir aşı yapılabilir. Hastalığı geçirenlerin aşıdan fayda gördüklerine dair bir bulgu yok. Hastalıktan sonra 3-6-9 ay sonra korumanın bitmediği gösterildi.
25 yaş altı için mRNA aşılarından sonra gözlenen miyokardit vakaları gösterdi ki bu yaş grubu için yapılmış Faz 3 çalışmasının erken sonuçları bu problemi yakalayamadı. Yakalayamadığı başka şeyler var mı henüz bilmiyoruz. Bu yüzden aciliyeti olmayanlar bekleyebilir diyorum.
“Aşıyı beklerken” diye başlıyor çünkü, kronik hastalığı olmayan, sağlıklı insanların, genç ve çocukların “acil” aşı olmasını gerektirecek bir durum yok. Yaş/meslek/sağlık durumları yüzünden risk grubundaki kişilerin ise aşı olmasında fayda var. Kişisel tercih!
Ancak herkese uyacak bazı tavsiyelerim var. Bunlar sadece Covid değil, tüm sağlık sorunlarınızı hafifletecek, bazılarını tamamen yok edebilecek öneriler.
Bütün aşılar çalışıyor. “O aşının koruyuculuğu daha fazla, yok bunun yetersiz..” gibi yorumlar, sosyal medya haberleri kaynak alınarak veya sadece antikor sayılarına bakılarak yapılıyor. Kişisel çıkar amaçlı yapanlar olduğunu da unutmayın.
1,5 yıldır elde edilen, farklı iklim, genetik, demografik yapı, cinsiyet, yaş ve en önemlisi altta yatan hastalıkların belirlediği veriler var. Buna dayanarak çocuklar ve gençlerin aşıya ihtiyacı yok, 50 yaş üzeri kronik hastalığı olanlar olmalı ve bu bir kişisel tercih dedim.
Koşa koşa herkes aşı olsun veya bu aşılar riskli sakın olmayın uçlarına gitmedim. Bill bize çip takacak veya insanlığı bu aşı kurtaracak gibi komik ve bilim dışı söylemlere hep uzak durdum. Herkese de bunu yapmasını tavsiye ederim.
Kırmızı çarpıların eşlik ettiği varyant masallarına devam… Bilindik isimler, bilindik ekipler, bozacılar, şıracılar, korku tacirleri, 3. dozcular… Aşılama yaşı 25’e inmiş, milyonlar iyileşmiş, hâlâ varyant şöyle tehlikeliymiş, böyle felaketmiş…
“Antikor miktarı ne kadar yüksekse koruyuculuk o kadar yüksek olur!” Bu çıkarım %100 doğru değil. Bir aşının ürettiremediği antikoru, başka bir aşının ürettirebileceği hakkında, bildiğim kadarıyla bir bilimsel makale yok.
Sputnik V aşısı: Teknolojisi viral aşısı, aynı AstraZeneca ve J&J gibi. Yani mevcut bir virüs, genetik yapısı değiştirilerek, insan hücrelerine girebilecek ama çoğalamayacak hale getiriliyor ve Spike protein üretimini sağlayacak genetik kod ekleniyor.
Rusya’da acil izinle uygulanan Sputnik V aşısının, Sputnik Light adında sadece tek dozluk bir ürünü de geliştirdi. Dolayısıyla bu aşıyı tek doz yaptırmak da bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Sonuçta her zaman yazdığım gibi şu an uygulanan TÜM aşılar test aşamasından geçmektedir. Bu yüzden aşıların belirli risklerini azaltmak amacıyla, cinsiyet veya yaş gruplarında uygulama farklılıkları getirilmesi olağan karşılanmalıdır.
Ultra bulaşıcı, aşırı öldürücü, gençler, çocukları etkileyici, aşılıları bike hasta ettiği söylenen Hint/Delta varyantı, İngiliz/Alfa varyantından şimdilik 20 kat daha az öldürücü. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/994839/Variants_of_Concern_VOC_Technical_Briefing_16.pdf
Şu FDA, EMA falan aşılara tam onay verse de, ortamdaki kasıtlı dezenformasyon bitse artık. Görüyorum ki millet bu “onay” palavralarını yemedi, aklı selim olanlar durumunu değerlendirip, gerekçeleriyle aşısını oldu veya olmadı. Uçlarda kalanları ciddiye almadı.
Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1406208897703198723?s=20
***
EK 1 (25.6.2021): BURÇİN NALBANTOĞLU: “CDC’nin bu önerisi anlaşılabilir. Faydası olası risklerden fazla denebilir. Ancak şöyle bir önerileri de var ki; ilk doz aşı sonrası kardiyak hasar olan çocuklarda iyileşirse 2. dozu yapın diyor, bunu anlamadım. Ben kendi çocuğuma olsa kabul etmem, o zaman hastalara da önermem“. Kaynak: https://twitter.com/BurcinNlbntgl/status/1407946827362713600?s=20
***
EK 2 (27.6.2021):
Beyini doğru kullanmak önemlidir. Kinaye yok. 100 yıldır ortaya konmuş bağışıklık sistemi-patojen ilişkilerini, moleküler mekanizmaları, milyon yıllık evrimle gelişen savunma unsurlarını her yeni virüs için tekrar keşfetmeye kalkarsak, beynimizi kullanmıyoruz demektir.
“Bunun Covid için yapılmış çalışması var mı?” diye sormak, eskiden beri keşfedilenler hakkında hiç bir bilgimiz yoksa makuldür. Covid için gerçekten yapılmış olması gereken aşı çalışmaları adam gibi yapılmamışken, aşıyı 3-5 kez yapmanın çalışmasını mı arıyorsunuz? Bulamazsınız.
Hiperimmünizasyonun diğer patojenlere karşı antikor yapılmasını engelleyeceğini söylemedim, diğer patojenlere karşı oluşmuş mevcut antikor miktarının azalacağını hatta tamamen kaybolabileceğini belirttim. İlaveten bu durumun başka hastalıklara yol açabileceğinden bahsettim.
Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1409150948912644100?s=20
***
EK 3 (27.6.2021): KORCAN AYATA
9 Yani neymiş, öyle 6 ayda, 9 ayda bir rapel yaptırayım, kışa girmeden bir daha yaptırayım, o aşı yeterince korumuyor bir doz da bundan yaptırayım falan çok zekice değilmiş.
10 Maske-Mesafe-Hijyen konseptine en güçlü kalem olan AŞI eklendi. 1,5 yıldır arka planda kalan D vitamini, sağlıklı beslenme ve yaşam koşullarını iyileştirme hala göz ardı ediliyor. Kendine iyi bakanlar aşıdan daha çok faydalanıyor, hastalığı daha hafif atlatıyor.
Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1405254715101876229?s=20
***
Daha kırk fırın ekmek yemen lazım…
Levent Kırca’nın parodisi aklıma geldi 😉
https://youtu.be/1aBXnyk9xYo