KİLO VE VÜCUT KİTLE ENDEKSİNE DEĞİL SAĞLIKLI HAYAT TARZINA ODAKLANIN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Senelerdir, zaten yanlış bir ölçü olan vücut kitle endeksi (VKE) ve kilo vermek esas alınarak yapılan tavsiyelerin daha doğru bir tabirle dayatmaların yanlış olduğunu, yapılması gereken şeyin başta adam gibi beslenme ve hareketlilik olmak üzere sağlıklı hayat tarzı unsurlarını yerine getirmek olduğunu anlatıyorum.

BMJ’ de yayınlanan yeni bir makale benim bu görüşüme destek oluyor: Sadece vücut kitle indeksi ve kilo kaybına yoğunlaşmanın, özellikle uzun vadede sürdürülebilir kilo kaybı sağlayamadığına dikkat çekiliyor.

Kilo kaybı müdahalelerinin sınırlı etkisi: Diyet ve egzersiz temelli hayat tarzı değişiklikleri, kalp-damar hastalıkları veya erken ölüm riskini azaltmada etkili görülmemiştir .

Kilo damgalamasının olumsuz etkileri: “Weight stigma” olarak tanımlanan, kiloya dayalı ayrımcılık ruh sağlığını bozabilir, yeme bozukluklarına yol açabilir ve hatta kilo alımını tetikleyebilir .

Alternatif ve kapsayıcı yaklaşımlar: ‘Health at Every Size’ (HAES) gibi kilo odaklı olmayan yaklaşımlar daha pozitif sonuçlar veriyor; klinik kılavuzlarda da kilo yerine sağlığa odaklanan modeller yer almaya başladı.

Hasta merkezli bakım tavsiyesi: Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite hâlâ önemlidir; ancak bunlar kilo kaybı vaatlerine bağlanmamalı, hasta tercihleri, hayat şartları ve mevcut bilimsel deliller doğrultusunda kişiye özel tavsiyeler sunulmalıdır.

⏩Kilo ve VKE’ ne dayalı tek boyutlu yaklaşımlar yerine daha bütünsel, hasta merkezli ve sağlık sonuçlarına odaklanan yaklaşımlar doğrudur.

⏩Bu makale, kilo kaybı hedeflerinin tek başına yeterli olmadığını, hatta bazen olumsuz etkiler yaratabileceğini vurgulayarak daha insancıl, etkili ve kapsayıcı bir paradigmayı benimsemeye çağırıyor.

Ana Mesajlar 

⚠ Genel olarak, yüksek kiloya sahip bireyler, yaşam tarzı müdahaleleriyle klinik olarak anlamlı bir kilo kaybını sürdüremezler.

⚠Kilo değişimleri, sağlık durumunun güvenilir göstergeleri olmayabilir.

Kilo kaybına yönelik müdahalelerin potansiyel zararları — özellikle kilo damgalamasını (weight stigma) pekiştirmesi gibi etkiler — büyük ölçüde yeterince araştırılmamış ve göz ardı edilmiştir.

Hekimler, kilo kaybı hedefli yaşam tarzı danışmanlığı vermek yerine, hastaların ihtiyaçlarına ve sağlıklarının iyileştirilmesine odaklanmalıdır.

Kilo ile ilgili tartışmalar, toplumsal baskılar ve kilo kaybına yönelik hayat tarzı müdahalelerinin mutlak fayda ve zararlarıyla ilgili deliller çerçevesinde değerlendirilmelidir.

Gelelim neticeye

🔆 Kilo alıp vermek, bir insanın ne kadar sağlıklı olduğunu her zaman doğru şekilde göstermez.

🔆  Sadece kilo verdirmek için nasihat vermek yerine, kişinin gerçek sağlık ihtiyaçlarına odaklanmalıdır.

🔆Kilo vermeye yönelik tavsiyelerin bazı zararları olabilir, özellikle de insanları kiloları yüzünden kötü hissettirmek (damgalamak) gibi.

🔆 Kilo verme baskısı, özgüveni zedeleyebilir. Bu zararlar yeterince araştırılmamış ve çoğu zaman görmezden gelinmiştir.

🔆 Çoğu kilolu insan, diyet/sporla kalıcı olarak zayıflayamaz.

Kaynak: https://x.com/bmj_latest/status/1941799428291023042

Kaynak: https://www.bmj.com/content/389/bmj-2025-084654

Makale: Beyond body mass index: rethinking doctors’ advice for weight loss

Resim

 

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: