SOLUCAN YUMURTALARI OTİZM TEDAVİSİNDE UMUT OLDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
otizm

Yeni bir araştırma, iki farklı tedavi yönteminin bugün için bilinen etkili bir tedavisi olmayan otizm hastalığının belirtilerini gidermede işe yarayabileceği umudunu yarattı.

American College of Neuropsychopharmacology‘ nin senelik toplantısında sunulan rapor, sıcak su havuzlarının ve bağırsak parazitleri yumurtalarının yenmesinin otizmli hastaların öfke krizleri, yaramazlıkları ve tekrarlayıcı davranışlarını azalttığını gösteriyor.

Sıcak su havuzları

New York’ ta Montefiore Medical Center doktorları tarafından gerçekleştirilen araştırmanın ilk kısmında 15 otizmli çocuk, yarım saat süreyle biri 98 Fahrenheit (37 derece), diğeri 102 Fahrenheit (38.9 derece) sıcak su bulunan havuzlara kondular.

102 Fahrenheit sıcaklığında su bulunan havuzlarda yarım saat bulunan çocukların tekrarlayıcı davranışları ve sosyal iletişimlerinin 98 Fahrenheit sıcaklığında su bulunan havuzlarda oturan çocuklara nazaran daha iyi gözlendi.

Daha önce yapılan bir çalışmada da ateşleri yükselen otizmli çocukların yüzde 33’ ünün davranışlarında düzelme olduğu belirlenmişti.

Bağırsak solucanlarının yumurtaları

Araştırmanın ikinci kısmında ise 10 yüksek işlevli erişkin otistik hasta rastgele 5 kişilik iki gruba ayrılarak 12 hafta süreyle bir gruba içinde “Trichuris suis” türü bağırsak solucanlarının yumurtaları bulunan tuzlu su ve diğer gruba ise plasebo verildi.

Bir ay ara verildikten sonra bu gruplara bu sefer tam tersi uygulandı.

Solucan yumurtası yiyen hastaların çevreye daha iyi uyum sağladıkları ve tekrarlayıcı davranışlarının azaldığı gözlendi.

Daha önce bu solucanın yumurtalarının bir çeşit iltihabi bağırsak hastalığı olan Crohn belirtilerine de iyi geldiği gösterilmişti.

Trichuris suis türü solucanlar domuzlarda hastalık yapan ama insanlara herhangi bir zarar vermeyen bir parazit türü; bu parazitin yumurtaları bağırsaklarda çoğalmıyor, bağırsak mukozasından vücuda girmiyor ve 2 hafta içinde de tamamen temizlenmiş oluyor.

Bu araştırmalar neden yapıldı?

Otizm spektrumu hastalıkları sosyal, iletişim ve davranış bozukluklarıyla karakterize olan ve sebebi de tedavisi de henüz bilinmeyen, son senelerde özellikle gelişmiş ülkelerde çok sık görülmeye başlayan bir hastalık grubu.

USA’ da okul çağındaki her 50 çocuktan birinde yani 1 milyon kadar çocukta otizm spektrumu hastalıklarından biri bulunuyor.

Otizme her ırk, etnik ve sosyo-ekonomik grupta rastlanıyor; erkek çocuklarda kızlara göre 5 misli fazla görülüyor.

Hastalığın ortaya çıkmasında genetik risk faktörleri ile “valproik asit” ve “talidomit” gibi ilaçların rolü üzerinde duruluyor.

Bir teoriye göre otizmin sebebi gebelik esnasında annenin bağışıklık sisteminin aktive olmasıyla bebeğin vücudunda gelişen enflamasyon gelişim ve davranış bozukluklarına yol açıyor.

Hijyen teorisine göre, modern dünyanın sezaryenle dünyaya gelen, doğduğu günden itibaren aşılar yapılmaya başlanan, azıcık ateşi çıktığında hemen antibiyotik verilen, antibakteriyel temizlik ürünleriyle adeta steril ortamlarda büyütülen çocukları mikroplarla çok az karşılaşıyor ve bağışıklık sistemleri güçlenemiyor.

Bu çocuklar çok zararsız bir mikropla veya parazitle karşılaştığında bile bağışıklık sistemi kendini savunmak için aşırı faaliyete başlıyor ve bunun sonucu da “enflamasyon“ adı verilen mikropsuz iltihap tabloları ortaya çıkıyor.

Astım ve alerjik hastalıklardaki artış da aynı mekanizma ile açıklanmaya çalışılıyor.

Gelelim neticeye

BİR: Her iki ilginç araştırma da otizm hastalığında bağışıklık sistemi ve enflamatuar cevapların düzenlenmesinin hastalık belirtilerini azaltabileceği konusunda ipuçları veriyor.

İKİ: Bu araştırmalara bakarak sıcak havuz ve solucan yumurtaları yedirilerek yapılan tedavilerin otizm belirtilerini ortadan kaldıracağını iddia etmek elbette mümkün değil; bu yolda daha çok çalışmalar yapılması gerekiyor.

KAYNAK

http://www.cbsnews.com/news/worms-hot-baths-secret-to-treating-autism/

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: