OTİZMDE BAĞIRSAK BAKTERİLERİNİN ROLÜ VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Yeni bir araştırmada, bağırsaklarında mikrobiyom bulunmayan farelerin bir grubuna otizmli çocukların bağırsak bakterileri, bir grubuna da normal çocukların bakterileri nakledildi.

Otizmli çocuklardan nakil yapılan farelerde otizm benzeri davranışlar görülmeye başladı, bunlar daha sessiz idiler, tekrarlayıcı davranışlar eğilimi gösterdiler ve diğer farelerle iletişim zamanları azaldı.

ASD’ li çocuklardan bakteri nakledilen farelerin beyinlerinde gen ekspresyonları ve 5-aminovalerik asit (5AV) ve taurin gibi metabolitlerin seviyesinde azalma belirlendi.

Bu metabolitlerin, beyinde hücreler arasında haberleşmeyi sağlayan gama-amino-butirik asit (GABA) reseptörlerini etkiledikleri dikkate alındığında bu bulgular önemi daha iyi anlaşılır.

autism spectrum disorders and gut microbiota ile ilgili görsel sonucu

Araştırmacılar daha sonra BTBR fareleri denen ve doğuştan otizm benzeri davranışlar gösteren farelerde 5AV ve taurinin seviyelerinin yükseltilmesiyle otistik davranışlarda belirgin azalma olduğunu gözlemlediler.

Bu farelerde 5AV seviyelerindeki artışla beyin aktivitelerindeki azalma arasında ilişki olduğu da tespit edildi.

Bu sonuçlar, bağırsak mikrobiyotasının otizmdeki sinirsel değişikliklerde rolü olduğunu ortaya koyuyor ve gelecekte otizm tedavisinde beyinden ziyade bağırsaklara odaklanılabileceğini, hastalık belirtilerinin bakteri metaboliteri veya probiyotik ilaçlarla tedavisinin mümkün olabileceğini düşündürüyor.

autism spectrum disorders and gut microbiota ile ilgili görsel sonucu

Otizm ve bağırsak mikrobiyotası

Otizm spektrum bozukluğu (ASD) olanların bağırsak mikrobiyomunun otizmi olmayanlardan farklı olduğunu gösteren birçok çalışma olmakla beraber bunun otizmin bir sonucu mu yoksa otizm belirtilerine yol açan bir faktör mü olduğu belli değildir.

Mikrobiyom, bağırsaklarda yaşayan bakterilerin genomlarının tümüne verilen addır.

CDC’ ye göre USA’ da her 59 çocuktan birine ASD teşhisi konmaktadır, erkek çocuklarda kızlara göre 4 misli fazladır ama her sosyo-ekonomik, etnik ve ırklarda görülmektedir.

Otizmin kesin sebebi bilinmemekle beraber genetik ve çevresel faktörlerin rolü olduğu düşünülmektedir.

Kaynak: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(19)30502-1?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867419305021%3Fshowall%3Dtrue

***

EK 1 (8.9.2022): Rahimde yüksek düzeyde östrojen hormonlarına maruz kalma otizm riskini artırabilir.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41380-019-0454-9.epdf

Makale: Foetal oestrogens and autism

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: