REÇETELERE ETKEN MADDE İSMİ YAZILMALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Ankara Eczacı Odası’ nın “Reçetelere ilaç ismi yerine etken madde yazılmalı” tavsiyesini ben zaten senelerdir dile getiriyorum.

Bu uygulama ilaç şirketleri ile doktorlar arasındaki menfaat münasebetlerini azaltmak bakımından da fevkalade önemlidir.

Bu tavsiyeye tüm doktorların ilaç yazma özgürlüklerinin ellerinden alınacağını gerekçe göstererek şiddetle karşı çıkacaklarına adım gibi eminim.

Bu vesile ile şu görüşlerimi tekrarlıyorum:

BİR: Reçeteli veya reçetesiz tüm ilaçlar, bitkisel tıbbi ürünler, doğal beslenme ürünleri, antioksidanlar, vitaminler, tıbbi amaçla kullanılan besin destekleri ve benzerleri mutlaka ve sadece eczanelerde satılmalıdır. 

İKİ: Besin destekleri ve benzeri ürünlere Tarım Bakanlığı değil sadece Sağlık Bakanlığı ruhsat vermeli, Tarım Bakanlığı’ ndan alınan ruhsatlar Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmalıdır.

ÜÇ: Hiçbir ilacın reklâmı yapılmalıdır. Doktorlara ilaç reklâmı hatta ilaç tanıtımı yapılması da ilaç ve bitkisel ürünlerin internet yoluyla reklâm ve satışları da yanlıştır; bunlarla ilgili düzenlemelerin de bir an önce yapılması gerekir.

DÖRT: Tedavide eczacılar da doktorlar gibi sorumlu olmalıdır. Nasıl bir doktor yerine stajyer doktor, hemşire veya hasta bakıcının hasta bakması ve ilaç yazması mümkün değilse reçetelerin de kalfa veya çırak değil mutlaka “eczacı” tarafından değerlendirilmesi gerekir; çırak veya kalfa ilacı raftan alıp eczacının masasına koyan kişilerdir.

BEŞ: Eczacılar doktorların yardımcısı olmalıdır; ilacın nasıl kullanılacağını, nasıl saklanacağını, hastanın hangi durumlarda doktoru araması gerektiği gibi hususları hastaya anlatmakla yükümlü olmalıdır.

ALTI: Doktorların ilaç etkileşimleri konusunda bilgileri yetersizdir; neredeyse her gün yeni bir ilacın piyasaya çıktığı günümüzde ilaç etkileşimleri ve dozaj bakımından doktorları uyarmak da eczacıların vazifesi olmalıdır.

YEDİ: Diğer taraftan eczanelerde şampuan, deniz topu, oje, ruj, gözlük gibi ilaç olmayan ürünlerin hiçbirinin yeri olmamalıdır.

Eczacılar, sizinleyim!

***

Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu tarafından, Mersin’in Tarsus ilçesinde bir eczanede, eczacının hastaya eş değer ilaç vermek istemesi üzerine gerçekleştiği öne sürülen, biri ağır 4 kişinin yaralandığı olaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Çok yakın bir zaman önce, Ankara’daki bir eczanede de eczacının hastanın reçetesiz antibiyotik talebini karşılamadığı için saldırıya uğradığı belirtilen açıklamada, “Her iki saldırıda da bir can kaybı yaşanmamış olması, tek tesellimiz olmakla birlikte, sağlık çalışanlarının yaşadığı şiddet olaylarının artması bizleri derinden üzmektedir.” ifadesine yer verildi.

Mersin’deki saldırının eş değer ilacın hastaya verilmesinden dolayı gerçekleştiğinin basına yansıdığı belirtilen açıklamada, eş değer ilaç ve orijinali arasında tedavinin etkinliği konusunda hiçbir ayrım bulunmadığı vurgulandı.

Açıklamada, şu değerlendirmeler yapıldı:

“Odamız Denetleme Birimine hastalardan gelen her 10 yazılı şikayetten 2’si eczanelerde eş değer ilaç verilmesi ile ilgilidir. Yine günlük olarak eş değer ilaç konusunda telefon ile en az 3 hasta şikayette bulunmaktadır. Haftalık olarak ortalama 20 telefon şikayeti aldığımız bu konu ile ilgili, Odamız ilgili birimince muadil/eş değer ilaç arasında herhangi bir fark olmadığına dair bilgi, hastalarımıza sunulmakta ve halkımız eş değer ilaç konusunda sözlü ve yazılı olarak bilgilendirilmektedir.

Odamız tarafından yapılan bu bilgilendirmelerin hastaların sağlık okuryazarlığını artırdığına inanmakla birlikte, bu bilgilendirme sadece şikayette bulunan hastalara yapılabildiği için tüm kamuoyunun bilgilendirilmesi konusunda daha fazla çabanın gösterilmesi gerekmektedir.”

Kamuoyunun eş değer ilaç başta olmak üzere, eczane hizmetleri de dahil tüm sağlık hizmetleri konusunda bilinçlendirilmesinin talep edildiği açıklamada, şunları kaydedildi:

“Doktorlarımızın yazdığı reçetede ilaç adı yerine; etken maddenin önemli olduğu konusunda hastalarını bilgilendirmelerinin eş değer ilaç ile ilgili hastaların eczacılara göstermiş olduğu tepkiyi azaltacağına, reçetelere ilaç ismi yerine, etken madde isminin yazılmasının bu problemi ortadan kaldırma konusunda önemli bir adım olacağına inanıyoruz.”

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/eczaci/genel/tr-ankara-eczaci-odasi-recetelere-ilac-ismi-yerine-etken-madde-yazilmali-4-34-77643.html

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. TC Emine dedi ki:

    Bundan sonra eli içi hediye dolu çantalı tipler doktorlara değil eczacılara gider, kongrelere doktorlar değil eczacılar götürür. Yani düzen gene devam eder, nemalananlar değişir. Kazık yiyenler değişmez.

Siz de yorumunuzu paylaşın: