MODERN BESLENME BİLİMİ İŞLENMİŞ GIDALARI METHETME BİLİMİDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tüm dünya tıbbının söylediklerini emir telâkki ettiği Amerikan Kalp Derneği (American Heart Association=AHA) gıda çeşitliliğinin doğru olmadığını açıkladı.

2000-2017 seneleri arasında yayınlanan araştırmaların analizinde çeşitli gıdalar yemenin sağlıklı olduğuna ve obeziteyi önlediğine dair yeterli delil olmadığı; doygunluk hissini geciktirdiği ve fazla miktarda yemeye sebep olduğu bildirildi.

Gıda çeşitliliğinin daha fazla kalori ve kilo alınmasına yol açabileceğine dair de sınırı deliller elde edildi.

Daha önce USA’ nın ve dünyanın önde gelen kuruluşları yeterli beslenme ve majör kronik hastalıklardan korunmada gıda çeşitliliğini tavsiye etmekle beraber gıda çeşitliliğinin tanımı, bunun sağlıklı bir hedef olup olmadığı ve nasıl ölçüleceği hakkında fikir birliği yoktu.

Ayrıca son senelerde yapılan çalışmalarda gıda çeşitliliğinin işlenmiş yiyecek içecek tüketiminde artışa sebep olarak kilo alımı ve obeziteye yol açabileceği bildiriliyordu.

Değerlendirmeyi yapan uzmanlar, uygun miktarda meyve, sebze, bakliyat ve tam tahıllar, az yağlı süt ürünleri, nontropikal bitkisel yağlar, kuruyemişler, kümes hayvanları, balık tavsiye ediyor; kırmızı et, tatlılar ve meşrubatın sınırlandırılması istiyor ve sağlıklı beslenmeye örnek olarak DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diyetini gösteriyorlar.

Adam gibi beslenmeden şaşmayın

Tek bir sağlıklı beslenme modeli vardır ki o da “Adam gibi beslenmedir”.

Adam gibi beslenme, bizden birkaç nesil önce, bugün bir salgın gibi tüm dünyayı saran kronik hastalıkların hiçbirinin adının bile duyulmadığı senelerde yaşayan atalarımızın beslenme şeklidir.

Binlerce senedir beslenme biliminden, beslenme kılavuzlarından, binlerce diyetten bihaber, içgüdüleriyle beslenen insanlar hastalık nedir bilmezlerdi.

Adam gibi beslenmenin temel unsuru ise işlenmiş, paketlenmiş gıdaların zerresinin bile yenmemesidir.

Obezite, diyabet, kalp kanserler ve diğer bütün kronik hastalıklar işlenmiş gıdaların hayatımıza girmesiyle roket hızıyla artmaya başlamıştır.

Gelelim neticeye

BİR: Kılavuzları endüstri olan Amerika’ daki bilim kuruluşlarının her gün fikir değiştirmesinde şaşıracak bir şey yok. 

İKİ: Modern beslenme bilimi, işlenmiş gıdaları methetme, atalarımızın binlerce senedir yiyip içtikleri gıdaları kötüleme bilimi olarak da tarif edilebilir.

ÜÇ: Beslenme biliminin turnikesine girerseniz, diyetiniz her sene değişir, bir bakarsınız faydalı denen gıda faydasız, zararlı denen faydalı oluverir, kafanız allak bullak olur, siz de hasta olursunuz!

Kaynak: https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIR.0000000000000595

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Süleyman Aktaş dedi ki:

    Ahmet Aydın Hocamız nurlar içinde yatsın, Allah sizlere uzun ömürler versin. Millet sizlerin değerini biliyor ve takdir ediyor. Millet sizin arkanızdadır.

  2. Aysel dedi ki:

    Buradaki tespitlere katılmamak mümkün değil.

Siz de yorumunuzu paylaşın: