ALERJİK NEZLENİN KARDEŞLERİ
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
ALERJİK GÖZ NEZLESİ
Bu hastalığın tıp literatüründeki ismi alerjik konjunktivittir. Hemen daima alerjik nezle ile birlikte görüldüğünden allerjik rinokonjunktivit ismi de çok sık kullanılır. Hastalığın, astımla birlikte olma ihtimali alerjik nezleye göre daha azdır.
Göz, lokal ve bütün vücudu ilgilendiren reaksiyonlarda sık tutulan bir yerdir. En çok ta dış ortamla temas halinde olan konjunktiva tabakası bu olaylarda yer alır.
Alerjik göz nezlesi, her hangi bir yaşta görülebilir; sürekli ve mevsimsel türleri vardır. Sürekli olan tipi küçük bebeklerde, mevsimsel olan tipi de 20-40 yaşları arasında daha fazla görülür. En ağır belirtilere polenlere alerjisi olanlarda rastlanır.
Başlıca belirtileri, gözlerde ve göz etrafında kaşıntı ve yanma, göz yaşarması, ışığa karşı hassasiyet, göz kapaklarında şişme, gözde yabancı cisim hissidir.
ALERJİK NEZLE ASTIMA YOL AÇAR MI ?
Alerjik nezle ve astım adeta ayrılmaz iki arkadaş, can-ciğer kuzu sarmasıdırlar. Bu, son yıllarda ‘one airway, one disease’ (bir havayolu, bir hastalık) ve ‘united airways’ (birleşik havayolları) terimi ile ifade edilmeye çalışılmaktadır. Yani, bir çeşit ‘to be or not to be ‘ durumu…
İşte, size konu ile ilgili çarpıcı istatistik bilgileri:
- Alerjik veya non-alerjik rinitli hastalarda astım gelişme riski, nezlesi olmayanlara göre 11-17 kat daha fazladır. Risk, sürekli alerjik nezlesi olanlarda yüksektir.
- Genel olarak, tüm astımlıların %75-80’ inde alerjik nezle vardır.
- Astım ve alerjik nezle belirtileri hastaların %25 kadarında aynı zamanda başlar.
- Birden fazla maddeye karşı alerjisi olanlarda astım riski daha fazladır.
SİNÜZİT VE POLİPLER
Sinüsler, burun etrafındaki iç yüzeyi burunu da döşeyen mukoza ile kaplı boşluklardır; sinüzit de bu boşlukların iltihabıdır. Araştırmalara göre, rinitli hastaların %50-70 kadarında sinüzit ve sinüzitlilerin %55 kadarında rinit belirtileri bulunur. Sinüzit, özellikle sürekli alerjik nezleli ve non-alerjik nezleli hastalarda görülmektedir.
Akut veya kronik sinüzit, alerjik iltihap nedeniyle burun zarının şişmesi ve sinüslerin ağızlarını tıkayarak havalanmalarını bozması sonucu meydana gelmektedir.
Polipler, sinüsleri döşeyen mukozanın şişmesi ile oluşan ve burun boşluğuna taşarak nefes almayı bozan oluşumlardır. Sanıldığının aksine bunların alerjiyle ilişkileri çok azdır (%5).
Poliplere en çok, aspirin duyarlılığı olan hastalarda rastlanır. Bu hastaların %80 kadarında rinosinüzit belirtileri, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı vardır. %70 hasta koku alamamaktan şikayet eder. Polipler tekrarlama eğilimindedirler.
ORTA KULAK İLTİHABI (OTİTİS MEDİA)
Otitis media, daha ziyade 2 yaşından küçük çocuklarda rastlanan orta kulak mukozasının iltihaplı hastalığıdır. Rinit de orta kulak iltihabı da çok sık rastlanan hastalıklardır ve aynı hastada aynı zamanda saptanabilirler.
Orta kulak iltihabı ve alerji arasındaki ilişki o kadar kesin değildir. Çeşitli araştırmalarda, orta kulak iltihabı olan çocuklarda solunum yolları alerjileri % 4-90 arasında bulunmuştur. Haklı olarak soruyorsanız hangi orana inanalım diye, yanıt yok !
EGZAMA
Egzama (atopik dermatit), her hangi bir yaşta ortaya çıkabilirse de, daha ziyade bir bebeklik çağı hastalığıdır.
Araştırmalara göre, bebekliklerinde egzaması olanlarda ileri yaşlarda solunum sistemi alerjisi riski yüksektir (% 50-75). Bunun tersi, yani alerjik nezleli hastalarda egzama ortaya çıkma ihtimali daha düşüktür (%5-13).
BESİN ALLERJİSİ
Polenlere alerjisi olan hastalarda, çeşitli meyve ve sebze alerjileri sık görülür. Ben sadece küçük bir örnek vereceğim. Huş ağacı ve diğer ağaç polenlerine alerjisi olanlarda elma, havuç ve patatese alerjisi görülebilir.
ALLERJİK NEZLENİN HORLAMA İLE İLİŞKİSİ
Burun yerine ağız yoluyla solunum, daha çok geniz eti ve bademcik büyüklüğü ile ilgili bir sorun ise de, alerjik nezleye bağlı burun tıkanıklığı olanlar, geceleri ağızdan soluk alıp verirler ve horlayabilirler. Bu hastalarda ağız kuruması da sık rastlanılan bir şikayettir. Bazı hastalar yataklarının baş ucunda bir bardak su olmadan yatmazlar.
Ağızdan nefes alan ve horlayan hastalarda çeşitli uyku bozuklukları da görülür. Sabahları zor uyanırlar, uykularını tam alamadıkları için gün boyunca uyuklarlar, konsantre olamazlar…sinirli ve yorgundurlar…
DİKKAT…DİKKAT… DİKKAT…
Bugüne kadar görmüş olduğum alerjik çocuklarda, dikkatimi çeken en önemli özelliklerden biri, bu çocukların özellikle geceleri baş, boyun ve saç diplerinin terlemesi idi. Yine sorulduğu zaman, bu çocuklarda gece uyku sırasında diş gıcırdatma alışkanlığının da yüksek oranda görüldüğü sonucuna vardım. Okuduğum hiçbir kaynakta bu bulgulardan bahsedilmediğini de bildirmek istiyorum.
***
EK 1 (6.9.2022): Non-alerjik nezlesi olanlarda depresyon riski nezlesi olmayanlardan 2 kat yüksek bulundu. Nezle alerjik veya non-alerjik olmasına bakılmaksızın depresyon riskini yüzde 42 artırıyor.
Kaynak: https://www.jaci-inpractice.org/article/S2213-2198(19)30249-1/abstract
***
EK 2 (31.10.2022): Alerji hapları, kortizonlu burun spreyleri ve diğer ilaçlar alerjik nezlenin belirtilerini giderebilir ama, hastalığın seyrini değiştiren tek mevcut metot aşı tedavisidir.
***
kıymetli hocam dün sizi tv-net ten izledim özellikle ilaç lar konusundaki yaklaşımınızdan daha cesaret aldım örnegin 2009 yılında kolesterol ilaçlarının pazar payı 29 milyar dolar bende en iyi ihtimalle yarısının gereksiz olduguna inanıyorum tamamen pazarlama teknigi
hocam bununla nasıl başa cıkacaz bir firma bir hocamıza 50 bin dolar veriyor
ilaç hakkında istedigi şeyleri söyletiyor daha sonra bunları kaynak gösteriyor ne dersiniz yanılıyormuyum saygılar
bende grip alerji var devamli burnum akar gözlerim yaşar burnum yanar ve hapşurmaya yol açar 3 yıldır çekiyorum zyteck alerji hapırla idare ediyorum hap içe içe hapkolil oldum bir çare istiyorum bilginize arz ederim..
grip alerji var 3 yıldır sinüzit var buna bir çare istiyorum doktora gidiyorum sadece zyteck alerji hapını yazıyorlar 3 yıldır kullanıyorum ama aynı bilginize arz edrim…
Diş gıcırdatması allerji sebei ile değil sadece sebepleri ortak olabilir.bir çocukta hem allerjik belirtiler,hem de diş gıcırdatması varsa yüksek ihtimalle barsak paraziti düşünülmeli.
merhaba hocam ben 27 yaşındayım ve çocukluğumdan beri burun tıkanıklığı yaşıyorum her doktora gitmemde tanı alerjik rinit oldu yakın zamanda da göğüs hastalıkları uzmanı da astım bronşt başlangıcı tanısı koydu hocam bana yardım edin benim tamamen kurtulmam için ne yapmam lazım nasıl bir tedavi görmem gerekir lütfen beni aydınlatın hocam şimdiden teşekkür ederim saygılar..
33 yaşındayım.romatizmal rahatsızlığım var.plaquenil ve kortizon kullanıyorum.son 15 gundur nefes darlığım var.akciğerlerimi dinledi drum temiz.akciğer filmim temiz.soluk testi normal.ilaç yan etkisidir dedi yaşadığım nefes darlığım için.kalpten olabilir mi yada alerjiden?ayrıca ilaçları 6-7 aydır duzenli alıyorum.yeni çıkar mı yan etkisi…ayrıca akciğerlerimde kesinkes bir şey yoktur değil mi gögüs doktoru kesinlikle bizlik değil dedi.kan testi yaptı kansızlık da yok dedi.şurup verdi sadece onu iççen dedi.(bricanyl sabah -aksam 1 ölçek dedi.)nefes darlığımın yanında öksürük-balgam yok.eforlada eforsuzda nefes darlığım var.ne yapmalı hangi bransa basvurmalıyım.romatizma için aldıgım kortizonu azalttıgım döneme denk gelmiş gibi.ama emin değilim.
Merhabalar.. İsmim Aslan Ankarada yaşıyorum ve yaşım 54. Yaklaşık 3 yıldır cinsel ilişki sonrası boşaldıktan sonra peşpeşe hapşuruyorum. Kendim bunun üzerinde denemeler yaptım: uzun süre bekleyerek (1 ila 3 hafta aralıklarla) deendim yine aynı vaka ile karşılaştım, günü birlik yada gün aşırı gibi zamanlardada denedim yine aynı sonuç. Hekime başvurmadım ancak internette araştırdım böyle bir vakaya rastlayaamdım. Lütfen bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Artık endişelenmeye başladım acaba bir rahatsızlık belirtisimi diye..
merhabalar benim polen alerjim var saman nezlesi deniyor sanırım çok kötüyüm yazın daha da artıyo kışında sürekli grip oluyorum yorgun oluyorum dişlerimi gıcırdatıyorum zor nefes alıyorum güçsüz oluyorum sürekli uyumak istiyorum çalıştığım için beni kötü etkiliyo yardımlarınızı bekliyorum
Hocam makalenizin sonundaki tespitiniz beni şok etti oğlum 1 yaşında ve bu gece boyun terlemesi ondada var ve testleri çıkmadı ama alerjisivar sanırım astımıda var ablasında yoktu ama gece diş gıcırdatması ve terleme kızımda da var
Hocam gerçekten makalenizin sonundaki tesbit konusunda Pınar Hanıma katılıyorum,zira kızımın bir kaç aydır geçmeyen öksürüğü var,soğuk algınlığına bağlıyoduk ama araştırırken gördüm ki kesinlikle alerjik bir öksürük!Üstelik kızımda bebeklil çağında atopik dermatit vardı ve diş gıcırdatmamız da yüksek oranda.Ne yapabiliriz bilgi istiyorum lütfen hocam,çocuğum geceleri öksürük krizleriyle ağlayarak uyanıyor artık,bir çaresi olmalı 🙁
yıl boyu süren burun akıntısı ve hapşurmam 15 yıl boyunca devam ediyor. ne gerekiyorsa hazırım. yeter ki yardım edin. psikolojim bozuldu artık.
Benim geceleri dis gicirdatmasi var ve zaman zaman yuzde. Sisme ve kasinma oluyo cok raahatsiz edici arastirma hastansine gitttim ama cozum bulamadim…. yardimci olur musunuz?
sayın hocam, 30 yaşındayım. bahsettiğiniz kardeş hastalıkların tamamı neredeyse ben de var. küçük yaşlarda önce diş gıcırtma problemim vardı, ardından egzama ve sinüzüt problemleri başladı. 17 yaşına geldiğimde alerjik rinit teşhisi kondu. 20 yaşında yapılan 40 farklı alerji testnden 35’ine alerjim çıktı ve alerjik astım takip etti bunları. şu an ikinci kez hamileyim dil altı damla aşı tedavisinden sonuç alabilir miyim? ayrıca çocuklarıma alerji testini kaç yaşında yaptırmam gerekir.
Hocam merhaba benim3,5yaşında kızım var ağlarken gulerken ve kuru kuru oksurduğunde içinde hırıltı geliyo doktorumuz nefef borusunun dar olduğunu ve 5yaşına kadar duzeliceğini soyledi koşarken oynarken bi problem yok.çok yorulduğunda derin derin nefes alıyo uyurken ara ara bide o zaman geliyo .sizin bilgilerinize guveniyorum lutfen iki satır cvp yazarsanız sevinirim tşk….
hocam 26 yaşındayım 2 yıldır hapşırık burun akıntısı göz yaşarmam oluyor alerji testinde birşey çıkmadı ama doktor alerji ilacı yazıp gönderiyor ne yapmam lazım cvp yazın lütfen.
İki erkek ve bir kız çocuğum var. Erkek çocuklarımın allerjik rahatsızlıkları var. Bunların ikisinde de özellikle geceleri baş, boyun ve saç diplerinde terleme olması benim de özellikle dikkatimi çekiyordu. Hocamızın da burada buna dikkat çekmesi sevindirici.
Değerli hocam sizi ilgiyle takip ediyorum yardımınıza ihtiyacım var tam Dediğiniz gibi şikayet baş boyun terlemesi gece daha çok oğlum on aylık gündüzde terliyo ara ara çok terlediği için çok hasta kış boyu hastaydı korkmaya başladım aklıma benim geçirdiği. Hastalık geldi 15 sene önce plörazi geçirmiştim akciğer ile zarı arası sıvı birikmişti hiç bir şikayetim yoktu sadece yan ağrısı batma vardı 9ay tedavi oldum bunu kimse bilmıyo tabi şimdi korkarak soruyorum. Bebeğimi çok emmedi ama geceleri emdi hala gündüz formül süt gece anne sütü alıyo acaba bebeğime zararı olmuşmudur anne sütüyle geçermi şuan hadtalığım yok ama aşırı terlediği için kortum aklıma geldi çok teşekkürler hocam acil cevap verirseniz sevinirim bide d vitamini. Isım verirmisiniz hocam sağlık ocaklarınkini kullanmıyorum Allah razı olsun Ahmet hocamı kaybettik sizler çok yaşayın inşallah
Alerjik rinit,saman nezlesi ve hapşurmalar için. küçük tencerenin içine yarısına kadar su ,ardından 1yemek kaşığı kaya tuzu atıp ağzı açık kaynamaya bırakın. Kahvaltınızï yaptıgınız müddetçe bu hvayı soluyun.Bize şifa. oldu.İNŞAALLAH sizede şifa olur…
42 yasındayım, 15 yasından beri nezleden kurtulamıyorum. Bir ara iyi oluyorum aniden damaklarda kaşınma, burnumda yanma, damlama halinde akıntı. İlaç almadım geçenlerde, inat ettim, tam 1 ay hiç hafiflemeden aynı seviyede sürdü. Lütfen bizi kurtarın hocam. Sevgiler.
hocam merhaba,
kızım 5,5 yaşında Atipik Otizm teşhisli kızım var. kızıma glüten ve kazein diyeti uyguluyor savunma mekanizmasını güçlendirici damlalar kullanıyoruz. kızımda bademcik büyüklüğü var ve sizin alerjik çocuklarda gördüğünüz durum;
”Bugüne kadar görmüş olduğum alerjik çocuklarda, dikkatimi çeken en önemli özelliklerden biri, bu çocukların özellikle geceleri baş, boyun ve saç diplerinin terlemesi idi.” var. acaba kızım bademcik büyüklüğü vb. alerjik faktörler yüzünden otizm belirtileri taşıyor olabilir mi?
kızım doğduğundan beri sürekli soğuk algınlığı grip vb hastalıklar geçirdi. biz 1,5 yıldır otizm teşhisi aldık. özel eğitimle birlikte alternatif medikal arayışlar içinde hiperbarik oksijen tedavisi vb uygulamalar yaptırdık. oksijen tedavisinden fayda gördük.
Kizimin burun etleri sis hic araliksiz yil boyu tikali ve senelerdir scochbreit takiyor asiya basladik henuz bir etkisi yok burun etlerini yaktiralimmi acaba birde asi beni urkutuyor ne yapmamiz dogrudur bilgilendirirseniz seviniriz
hocan dovn sendtomlu jir ohlum var yasina yemi girdi bu sene surekli krup oluyir ve en sin kruptan sonra surekli burnu tiksli ventolin ve pulmicort kullzniyirum hala kinusamiyir asiri agresif gecelwri uyku duzeni yok antibiyotiklerdem biktik dogal seyler veriyorum bal zencefil fakat bir tirlu iyayamiyir