ALERJİK NEZLE BELİRTİLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
MENDİL ALERJİ

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Alerjik nezle belirtileri sadece duyarlı alerjenle karşılaşıldığı zaman değil, sigara dumanı, parfüm, deodorant, soğuk hava ve her türlü keskin koku ile de ortaya çıkar.

HAPŞUUUUUUU….

En tipik belirti hapşırmadır; bazen arka arkaya 10-20 kez olabilir. ‘Sayılamayacak kadar çok hapşırıyorum’ diyen hasta sayısı hiç de az değildir. Hapşırmalar sabah saatlerinde daha çoktur ve hastayı yorgun düşürebilir. Hapşırmalar bazen aniden başlar, bazen de burunda önce rahatsız edici bir yanma-kaşınma tarzı bir rahatsızlıktan sonra ortaya çıkar. Hapşırma sırasında refleks olarak gözler kapanacağı için araba sürenlerin çok dikkatli olmaları gerekir.

 MENDİLCİLERİN EN SEVDİĞİ BELİRTİ

Bu, burun akıntısıdır; çoğu zaman su gibi ve berraktır. Bir hastam ‘Şaşal gibi’ diye tarif etmişti burun akıntısını da uzun zaman Şaşal içememiştim. Sürekli ve fazla miktardaki burun akıntısı, hastanın sinirlerini bozar. Düşünün, elinizde bir mendil devamlı burnunuzu siliyorsunuz… Birçok hasta, cep mendili yerine artık kağıt havlu kullanmaya başlar. Sürekli burnu akanlar ve bunu mendille silenlerin burun deliklerinin etrafı ve üst dudakları kızarır, tahriş olur. Aşırı burun akıntısı, devamlı burun çekme, geniz akıntısı, boğazda gıcıklanma, öksürük ve hatta bulantı gibi şikayetlerde olamaya başlar.

Bu berrak akıntı sarıya, yeşile doğru renk değiştirirse, bilin ki, sinüslerinizde iltihap (sinüzit) olmuştur.

 BURUN TIKANIKLIĞI

Bazen iki taraflı, bazen tek taraflıdır. Tıkanıklık sürekli olarak aynı tarafta ise, burun içinde darlık yapabilecek bir durum (polip, yabancı cisim, burun eti…) araştırılmalıdır. Tıkanıklık fazla ve devamlı ise, burun etrafındaki boşlukların (sinüsler) ve orta kulağın havalanması bozulur. Bu da, kulak ağrısı, duymada azalma gibi şikayetlere neden olur. Burun tıkanıklığı, çocuklardaki alerjik nezlenin tek ve en önemli belirtisi olabilir.

BURUN, GENİZ, DAMAK KAŞINTISI

Çok sık rastlanan ve bir çok hastayı huzursuz edebilecek olan bir belirtidir. Kaşıntı, çoğu zaman sadece burunda değil, damakta, genizde, kulakta ve gözlerde de vardır.

Gurklama: Hastalar dilleri ile geniz ve damaklarını kaşırken ‘gurk’ sesi çıkarırlar. Dışarıdan rahatlıkla duyulan bu ses, çevredekilerin özellikle de anne ve babaların, kardeşlerin sinirine dokunur.

 Bazı hastalar kaşıntıyı yenmek için sürekli olarak burunlarını ovalayıp dururlar. Özellikle de çocuklar el ayası ile burunlarının ucunu yukarı doğru kaldırırlar veya burunlarını iki taraftan sıkarak sağa sola sallarlar.

 Bazı hastaların kulaklarını kaşımak için kullandıkları tığ, kalem… gibi sivri uçlu cisimler son derecede tehlikelidir. Hastalar, kulaklarını kaşımak için kulak temizleme çöpleri dahil, hiçbir yabancı cismi kullanmama konusunda ciddi şekilde uyarılmalıdırlar !

DUMANA HASSAS BURUNLAR

Alerjik nezleli hastaların bazılarının burnu sigara kokusuna karşı aşırı derecede hassas oluyor. Bu hastalar, çok uzaklardaki sigara dumanının kokusunu kolaylıkla aldıklarını ve bundan rahatsız olduklarını belirtirler. Bir hastam, ‘alt kattaki komşusunun sigara dumanından rahatsız olduğunu’ söylemişti; inanır mısınız?

YELLENMENİN SAKINCASI YOK…

Bazı hastalarda koku alma bozukluklarına  rastlanır. Bu hastalar ne iyi, ne de kötü kokuları hissedebilirler… Bazılarının burnu ise, aksine, radar gibi çok uzaklardaki kokuları bile duyabilir, hele de sigara kokusunu…

Bazı alerjik nezleli hastalar ise yiyip içtiklerinin tadına varamadıklarından şikayetçidirler.

NEZLE DİYİP GEÇMEYİN !

Alerjik nezlelilerde, bu yukarıda saydıklarımızdan başka şikayetler de olabilir. Meselâ, geniz akıntısı, boğazda gıcık hissi…öksürük…koku alma bozuklukları…baş ağrısı, yüz ağrısı…uykusuzluk, uyku bozuklukları, horlama, ağız kuruluğu, nefeste kötü koku… yorgunluk, bitkinlik, iştahsızlık, sinirlilik… İştahsızlık, bulantı, karın ağrıları…

***

EK 1 (6.9.2022): Non-alerjik nezlesi olanlarda  depresyon riski nezlesi olmayanlardan 2 kat yüksek bulundu. Nezle alerjik veya non-alerjik olmasına bakılmaksızın depresyon riskini yüzde 42 artırıyor.

Kaynak: https://www.jaci-inpractice.org/article/S2213-2198(19)30249-1/abstract

***

Yazı için 85 yorum yapılmış:

  1. mehmet Açıkgöz dedi ki:

    Hoca sana rahatsizligimi yazmam yazanlari adam yerine koyup cevap bile vermemissin

  2. Serpil İLDEN dedi ki:

    Merhabalar hocam, Ben yaklaşık 3,5 yıldır alerjik rinitten muzdaribim. Yine aynı hastalığa bağlı olarak sanırım koku alamamaktan şikayetçiyim.3 ayrı doktora gittim, değişik ilaçlar verdiler. Kullandım. Şu andada setirizin hidroklorür ihtiva eden bir ilaç kullanıyorum. Fakat koku alamamak beni çok üzüyor ve günlük yaşantımı büyük ölçüde olumsuz yönde etkiliyor. Lütfen yardım edin. Koku alamamak geçicimidir yoksa ömrümün sonuna kadar koku alamayarak mı yaşayacağım? Saygılarımla…

  3. Serpil İLDEN dedi ki:

    Merhabalar hocam,Ben yaklaşık 3,5 yıldır alerjik rinitten muzdaribim.Yine aynı hastalığa bağlı olarak sanırım koku alamamaktan şikayetçiyim.3 ayrı doktora gittim, değişik ilaçlar verdiler. Kullandım. Şu andada setirizin hidroklorür ihtiva eden bir ilaç kullanıyorum.Fakat koku alamamak beni çok üzüyor ve günlük yaşantımı büyük ölçüde olumsuz yönde etkiliyor. Lütfen yardım edin. Koku alamamak geçicimidir yoksa ömrümün sonuna kadar koku alamayarakmı yaşayacağım? Saygılarımla.

  4. SAFİ KURT dedi ki:

    Hocam merhaba, Bende çok fena nezle alerjisi var. Araba kliması, iş yeri kliması, soğuk hava, tozlu hava vb. durumlarda hapşırma geldiği zaman kendimden geçiyorum. Yukarıda bahsettiğiniz gibi araba kullanırken çok zor durumda kalıyorum. AEURS ilacı kullnıyorum, bu ilacı 2 günde bir akşamları 1 tane içiyorum. kullanmasam hiç kesilmiyor. Bu hastalığın kesin çözümü varmı? yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarımla…

  5. ramazan elmas dedi ki:

    merhaba hocam ben muğla dalaman ilçesinden yazıyorum.özel bır hastanede sağlık memuruyum..hocam eşimde alerjik nezle ile ilgili yazmış olduğunuz tum bılgıler eşimde mevcut.şuan ilaç olarak deloday 5 mg kullanıyoruz günde bır defa..5 gün oldu kullanalı..eşimde bu şıkayetler 2.3 yıldır var.bu zaman zarfında hiç ılaç kullanmadı tabi.. bize yardımcı olurmusunuz hocam.bize ne önerirsiniz.tşk ederım..

  6. ayşe gül ağbağ dedi ki:

    merhama hocam ben aslım hastasıyım ben gırip oldugumzaman ben çok kötü oluyorum neönerirsiniz birde ben çok gırip oluyorum

  7. NURGÜL SERDAR dedi ki:

    Değerli hocamız, bende de boğazıma gıcık geldiği an yaklaşık iki üç dakika öksürüyorum akabinde hemen hapşırma geliyor ve rahatlıyorum hemen hemen hergün gece gündüz oluyor sebebi ve tedavisi ne olabilir?

  8. Aslı aslı dedi ki:

    Yorumlara karşılık olarak yazmak istedim.
    Sizlerdeki tüm şikayetler bndede var.kullandığınız tüm ilaçları bnde kullandım.ilaçlar tedavi etmiyor.son çare aşı tedavisi.ben test yaptırdım başladım.sadece geç karşılık veriyor.ama inanın genizde kaşıntı , nezle ve sürekli hapşırmayı tedavi ediyor.astımı da tedavi ediyor.ama allerjik rinit zor .beslenmeye dikkat ediceksiz.yedikleriniz çok önemi.şekeri hayaztınızdan çıkaracaksınız.yasak.sinüs rinse.burna tuzlu su.çok işe yaryor.her hafta yastık yorgan 60 derecede mutlaka yıkancak.elyaf olacak.odada halı olmayacak.elektrik süpürgesiyle süpürme yapılmayacak.bunları deneyin.çok faydasını bizzat bn gördüm.rahmetli dr. kemal özkaragöz hocam nur içinde yatsın diyorum.

  9. feysan helvacı dedi ki:

    hocam alt kat ve üst katım sürekli sigara içiyor. o kadar boğuluyorumki anlatamam. Konuşmama rağmen daha çok artırdılar. Allaha havale ediyorum ciğerim çok zorlanıyor evin her yeri sirke, kokuyu alsın diye.

  10. MURAT ÇITAK dedi ki:

    Hocam İyi günler alerjik nezle hakkında yazmış olduğunuz yazıda olanların hepsini yaşamaktayım bu konuda çeşitli ilaçlar kullandım ama geçmedim tedavi için hangi ilacı önerirsiniz.İyi çalışmalar.

  11. fatihcan dedi ki:

    Hocam alerjenik rinit in soğuk su içmeyle bir alakası varmıdır acaba

  12. DURAN DOĞAN dedi ki:

    mrb hocam aslen Aksaraylıyım gebzede ikamet ediyorum yaz tatilini memlekette geçiriyorum.eylül ortası gibi geliyorum ve bir gün sonra başlayan nezlem yaklaşık mayıs ayına kadar devam ediyor.belki hergün değil ama hafta da enaz 4 gün sümükle uğraşıyorum.sümük her zaman seffaf renkte oluyor ve asla koyuya dönmez.günesede asla çıkamıyorum bu süre zarfında çıksam bile ardı arkası kesilmeyen hapşırmalar başlıyor.son 4 yıldır bu sıkıntım var… ne önerirsiniz

  13. döndü dedi ki:

    bende alerji hastasıyım sürekli testlere gidiyorum.yukarıda belirttiğiniz gibi bi üst kat komşumun sigara kokusundan burnum kaşınmaya başlar bunun yanı sıra rüzgarlı havalarda ve yediğim gıdalardanda alerji oluyorum.çokta ağır geçiriyorum burnum,gözüm yoğun akıntıdan dolayı yara oluyor ne yapmalıyım.

  14. esra dedi ki:

    Merhabalar yeni doktora gidicem aslında birçok kez burun kaşıntısı hapşurma geniz akıntısı şikayetlerim oldu son 1 hafta içerisinde fazlalaşmaya başladı immunoloji ve alarjik bölümünden randevu alamıyorum uzman hekim görmediği için önce kulak burun boğazamı gitmem gerekiyor

  15. selin dedi ki:

    15 yaşındayım her sabah sürekli hapsuruyorum 10 20 kere falan ve Burnum akiyo ama sadece sabahlar i oluyo kötü bi hastalığı mi var

  16. ahmet kucuk dedi ki:

    hocam benim özellikle sabah kahvaltısı esnasında aşırı derecede burnum akıyor. öyle ki yemek ortasından itibaren 3-4 defa lavaboya koşup boşaltıyorum. peçete kar etmiyor. kahvaltıdan sonra da bu durum 1 1,5 saat devam ediyor. aynı seramoni öğlen, akşam yemekleri esnasında sabahtakinin 1/3 oranında yaşanıyor. yine kahvaltıdan önce de 1/3 oranında var.
    denemediğimiz tedavi kalmadı.
    tüm antihistaminikler spreyler düzenli kullanıldı fayda etmedi. hatta 3,5 sene alerji aşısı dahi oldum.
    son çare nedir? bana önerebilecek bir yol yordam var mıdır?
    e posta atarsanız sevinirim.

  17. kenan korkmazer dedi ki:

    Sayin hocam h
    ersabah hapsirma

    kdan usandim bir care

  18. Mehmet suıcmez dedi ki:

    Merhaba Hocam,
    Bende ne zaman burnuma su çektiğim zaman 6-7 saat sonra nezle oluyorum ve yukarda yazılan belirtileri aynen yasıyorum ve en fazla 12 saat sonra geciyor.Kullanmis oldugum alerji spreyleri geçici bir çözüm üretmiyor.devamli kullanmak zorundayim siz ne yapmamı tavsiye edersiniz
    Saygılar

  19. Kaan Mertcan dedi ki:

    Hocam iyi günler yukarda da belirttiğiniz gibi sigara dumanı, parfüm, deodorant, soğuk hava, sıcak güneşli hava, toz vb. kısacası herşeye karşı alerjik tepki veriyorum ve bu durum hayatımı cok kötü etkiliyor. Sabah hapsırıkla uyanıyorum ard arda 20 kez hapsırdıgım oluyor sonrasında fena halde yorgunluk hissediyorum, gözlerim kaşınıyor, mukus salgısından dolayı sıvı kaybediyorum muhtemelen ve sürekli bi susuzluk hissi oluyor dudaklarım kuruyor. Doktora gittiğimde alerji teşhisi koyuyor burun spreyi ve antihistaminik hap veriyor her seferinde ama hiçbir etkisi olmuyor sadece uykumu getiriyor. Bunun sonucunda yaşam kalitem düşüyor hiçbir şeyden zevk alamaz hale geliyorum nedir bunun çaresi var mıdır acaba ? Burnunuza çörek otu yağı damlatın diye birşey okudum doğruluk payı var mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..

  20. ali Türkmenoğlu dedi ki:

    Hocam şu anda serum almsktayim. Yukarıda verilen belirtiler sanki benim için yazılmış.Bir bilgiyi paylaşmak isterim. Okulun halı saha sonunda kaynak yaptım ve o petrol urunu üzerine düşen bir kor bu malzemeyi yakınca dumanini teneffüs ettim ondan önce hiç bir şeyim yoktu ondan sonra oksurmekten öleceğim sandım 6 gundur cekiyorum hala anlayamadım saygılarımla

  21. Cuneyt dedi ki:

    Hocam merhaba ben londrada yasiyorum turkiye her tatil e geldim de 2 gun sonra burnum tikaniyo gozlerim yaniyo bugazim aciyo sanki use musun gibi bir his gozlerim kasiniyo bunun nedeni neder??

  22. veysel dedi ki:

    LÜTFEN BU YORUMU YAPAN ASLI ARKADAŞIM TAM OLARAK NASIL KURTULDUGUNU YAZARSA SEVİNİRM GMAİL İM OZDVEYSEL@GMAİL.COM Yorumlara karşılık olarak yazmak istedim.
    Sizlerdeki tüm şikayetler bndede var.kullandığınız tüm ilaçları bnde kullandım.ilaçlar tedavi etmiyor.son çare aşı tedavisi.ben test yaptırdım başladım.sadece geç karşılık veriyor.ama inanın genizde kaşıntı , nezle ve sürekli hapşırmayı tedavi ediyor.astımı da tedavi ediyor.ama allerjik rinit zor .beslenmeye dikkat ediceksiz.yedikleriniz çok önemi.şekeri hayaztınızdan çıkaracaksınız.yasak.sinüs rinse.burna tuzlu su.çok işe yaryor.her hafta yastık yorgan 60 derecede mutlaka yıkancak.elyaf olacak.odada halı olmayacak.elektrik süpürgesiyle süpürme yapılmayacak.bunları deneyin.çok faydasını bizzat bn gördüm.rahmetli dr. kemal özkaragöz hocam nur içinde yatsın diyorum.

  23. ayse dedi ki:

    grip olmusum ama burnum akmiyo ici yaniyo ve aciyo kulaklarimin ici sizliyo napabilirim burnumun akmasi icin?

  24. deniz dedi ki:

    merhabalar
    bulanlar bir yol gostersinler lutfen. benim sorunum. mesela yemek yedikten sonra asiri balgam birikiyo.ozellikle sabahlari geniz akintim cok oluyor ve bogazima birsey takiliyor hissi oluyor. konusmami bile engelliyor cunku o his orada oldugu surece beni kusturma derecesine getiriyor. alerji ilaclari verdi doktor. bi doktor alerjik dedi diger doktor reflu dedi. ne yapacagimi bilmiyorum. gunluk hayatimi cok olumsuz etkiliyor. yardim lutfen.

  25. İhsan dedi ki:

    Mrb kaç yıldır burun nemi bitiyor burnum kuruyor özelikle ot oldun zaman oluyor burun nemi bitti zaman boğazzımda kuruyor iltahp aliyor ne yapmam lazım lütfen yardımcı olur musunuz

  26. Aysu dedi ki:

    Merhaba hocam. Men de eskiden 20 gun falan hapsiriyordum sonra kecib gidiyordu. Qrip spreyi burnuma puskurtdumki belki gecer hapsurugum. Ama burnun tutuldu. Koku, tad hiss etmiyorum. Artik 6 yildir her yolu denedim gecip gitmiyorir. Nazonek doye sprey kullaniyorum. O hapsuruma iyi geliyor ama 1 gun kullanmiyinca yine. Simdi daha da agirlastim artik ilacda etki etmiyor. Lutfen yardim edin ne yapa bilirim???

  27. Aynur dedi ki:

    Merhaba hocam ben her sabah uyandığımda burnum akıyor, hapşırıyom ama girip değilim sonradan 1 kaç saat içerisinde geçiyor bunun sebebi ne olabilir yardımcı olur musunuz lütfen

  28. Islam ozkan dedi ki:

    Hocam 3 ay once bel fitigiyla alakali kasgevsetici aldim bir ay onceye kadar kullandim fizik tedavi gordum ilaci biraktim biraktiktansonra bende devamli kuru sumuk ve gaz basladi gaz aksamlari sumuk devamli

  29. İhsan dedi ki:

    Selâmün aleyküm hocam burnumun nemi bitiyor kup kuru oluyor nedir bunun sebebi

  30. Ilhami macit dedi ki:

    Selamün Aleyküm hocam üst yazınızı okudum birebir aynısı hepsi bendede var her sabah kalktığımda burun deliklerin ikiside tıkalı bazen değişkenlik gösterebiliyorlar her sabah kesintisiz 15-20 defa hapşuruyorum ondan sonra baş ağrısı alıyo beni sonra geniz kaşıntısı başlıyo artık bağırsaktan eşim ailem rahatsız oluyo kulak kaşıntısı oluyo deodorant parfüm toz vb çok etkiliyo beni üst yazınızda okudum bende balkon yada lavaboda hep üst alt kattaki komşuların sigara kokularını alıyorum burun tıkanıklığı hapşuruk bende hep halsizlik yapıyo bir seneden fazladır başladı önceden hep soğuk aldığımı düşünüyodum hep hastanelere soğuk algınlığı şikayetiyle gittim daha sonra netten araştırınca anladım beni ve benim gibileri bu konuyla alakalı bilgilendirirseniz çok sevinirim ne türlü tedavi almam lazım hangi bölüme gitmem gerek size yazarken bile hapşırıyorum şu anda saygılarımla.

  31. Eyup dedi ki:

    Hocam yaklaşık 10 yıldır sabahları genzimi çekiyorum gun içerisinde oluyor ama sabahları yaptığım zaman mide bulantısı ve kusmaya yol açıyor sebebi nedir acaba saygilar

  32. FATMA DENİZCİ dedi ki:

    hocam durmadan burnum akıyor. bıktım artık. yorgun gibiyim.gözlerim kaşınıyo 10 20 kez hapşırıyorum. meslek yaşantımı etkileyip hayat kalitemi düşürüyor. ve arkasından uçuklar çıkıyor.Yardımınıza ihtiyacım var.
    tel : 0532 154 17 91

  33. Fatma beysa dedi ki:

    Surekli hapşuruk geliyor gozelrim sulaniyor burnum akiyor sornada hapsurcakken geri gidiyor surekli oluyor neden

  34. SEZER SURER dedi ki:

    Hocam özellikle sabahları sürekli burnum akıyor ve defalarca hapşuruyorum gözlerim sulanıyor önerebileceğiniz bir ilaç varmı

  35. SADIK ŞAHİN dedi ki:

    Merhabalar hocam,Bende yaklaşık 3 yıldır alerjik rinitten muzdaribim.Yine aynı hastalığa bağlı olarak koku alamamaktan şikayetçiyim.10 dan fazla ayrı doktora gittim, değişik ilaçlar verdiler. Kullandım. Fakat kullansam da kullanmasamda iyileşme olmuyor.Şu an ilaç kullanmıyorum. Bazen koku alıyorum bazen almıyorum. Bu durum düzelir mi? Koku alamamak geçicimidir yoksa ömrümün sonuna kadar koku alamayarakmı yaşayacağım? Saygılarımla.

Siz de yorumunuzu paylaşın: