ORTA KULAK İLTİHABINA ANTİBİYOTİK VERMEK ŞART MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
orta-kulak-iltihab-resmi

Kızım 8 aylık, dört seferdir orta kulak iltihabı oluyor. Antibiyotik tedavisiyle iyileşiyor. Doktoru allerjik olduğunu söyledi. Diş çıkarması da ağrı yapabilir mi?

ORTA KULAK İLTİHABINA ANTİBİYOTİK VERMEK ŞART MI?

Orta kulak iltihabı (OKİ) çoğu zaman soğuk algınlığı (nezle) gibi viral bir üst solunum yolları enfeksiyonu ile başlar. OKİ’ nin özellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkmasının sebebi de bu mevsimlerde viral solunum yolları enfeksiyonlarındaki artışlardır.

Östaki borusunun nezleye bağlı olarak tıkanması ile orta kulak basıncı negatifleşir ve bu da orada sıvı toplanması ve mikropların çoğalmasına yol açar. Ancak bu enfeksiyonların çoğu antibiyotik verilmeden de kendiliğinden düzelir.

child middle ear infection ile ilgili görsel sonucu

Orta kulak iltihabı neden küçük çocukların hastalığıdır?

OKİ, özellikle 6 ay-3 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır.  Bunun sebebi Östaki borusunun küçük çocuklarda kısa ve yatay seyirli olmasıdır. Bu yüzden burun ve boğazdaki mikroplar kolaylıkla orta kulağa ulaşırlar.

Küçük çocuklarda halk arasında ‘geniz eti’ olarak bilinen lenf dokusunun şişmesi de Östaki kanalının kapanmasına yol açarak orta kulak iltihabına zemin hazırlar. Alerjik yapıdaki çocuklarda OKİ’ nın sık görülmesi bunlarda geniz etinin büyük olmasıyla ilgilidir.

Ayrıca, küçük çocukların bağışıklık sistemlerinin henüz tam gelişmemiş olmasının da rolü vardır. Topluma karışmaya başlayan çocukların yılda 8-10 kere nezle oldukları göz önüne alındığında, bunlarda OKİ’ nin bu kadar çok görülmesine hiç de şaşmamak gerekir.

OKİ, erkek çocuklarda ve yuvaya ve kreşe giden çocuklarda daha sık görülür. Sigara içilen ortamda bulunma, genetik faktörler ve daha önce orta kulak iltihabı geçirilmiş olması da risk faktörleridir.

Gelelim tedaviye

6 aylıktan büyük, başka bir sağlık problemi olmayan ve hastalık belirtileri o kadar şiddetli olmayan çocuklara hemen antibiyotik başlanmamalı, ‘Bekle ve Gör’ yaklaşımı tercih edilmelidir. Çünkü bu hastalık çocukların yüzde 80’ inde antibiyotik verilmeden birkaç gün içinde iyileşir. Gereksiz verilen antibiyotikler ise ciddi ekonomik kayıplara sebep olmaları yanında, bakterilerin direnç kazanmalarına ve alerji, kusma, ishal… ciddi sorunlara yol açabilirler.

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Osman dedi ki:

    Hekim olarak ne zaman antibiyotik vermediysem
    Eczacı mutlaka vermiştir.

  2. Erdi dedi ki:

    Ne zaman antibiyotik kullanmayayım orta kulak iltihabı için dediysem her seferinde kulak zarım delindi.
    Kişiden kişiye değişmekle beraber antibiyotik bazen kaçınılmaz oluyor.

  3. berrin dedi ki:

    Hocam Merhaba, 4.5 yaşında oğlum geniz eti bademcik büyük ve kulağında sıvı var.bir hafta sonra ameliyat olacak.20 günlük antibiyotik tedavisine rağmen hala burnu akıyor. Kulağına tüp takılmamasisı durumun da kulağının sağır olma tehlikesi varmış. Çocuğun duymadığı bariz belli.ilac bile çözüm değil, hasta olmasını da engelliyemiyoruz.isin açıkçası ameliyat olmasını da istemiyorum ama elimden de bir şey gelmiyor artık.

  4. Merve Yalçın dedi ki:

    Oğlum 22 aylık ve 1 yaşından beridir 7 kere ortakulak iltihabı oldu onun sonrasında da sıvı birikmesi yaşıyoruz antibiyotik kullanmak istemiyorum ama her defasında veriyorlar bazen istemediğim için korkutuyorlar bişi olursa diye geniz eti ve tüp takılacak başka careniz yok dedi doktor bey sizce ne yapmalıyım ben coguma aşı yaptirmiyorum paket gıda vesyri vermiyorum ama yinede bağışıklığı zayıf galiba hep üst solunum enfeksiyonu geçiriyor ve burnu öne hiç akmıyor bi çözüm yada bi öneri rica ediyorum sizden hocam

  5. ırfan dedi ki:

    hocm ben 1973 dogumluyuw 11 yasından berı konulan kronık otıt medya sol orta kulak ıltahıbı kucuklen ağrılı sızılı yıllarımdı enson bı doktor bugday tanesı cıkardı suhan 46 yasındayım 35 yıldır agrı yok kokulu akıntı var odiyosu sag normal sol yuzde 60 duyma kaybı bu durum nasıl duzelır duzelırmı duzelmese kurul raporu verılırmı yuzdesı ne olur ılveten tıp2 yım

Siz de yorumunuzu paylaşın: