MURAT TUZCU’ DAN KARDİYOLOGLARA “TOKAT” GİBİ CEVAP

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
murat tuzcu

Dün Habertürk gazetesinde Ceyda Erenoğlu’ nun “Kolesterol düşüren ilaçlar damar sertliğini gideriyor” başlıklı haberinde bizim statin meftunu kardiyologların yorumlarını gülerek okudum.

Habertürk’ ün sağlık editörü Ceyda Erenoğlu da bu açıklamalara benim gibi şaşırmış olmalı ki Murat Tuzcu ile tekrar görüşmüş ve gerçek bir gazeteciye yakışan sorularla yüksek doz statin yazmayı kardiyologluk yapmak sananlar için harika bir “rehber” hazırlamış.

Röportajın şu bölümlerini kardiyologların sabah akşam birer defa okumalarını hararetle tavsiye ediyorum:

Sözünü ettiğiniz araştırmada yüksek doz kolesterol düşürücü ilaç kullanılmış. Plakları tehlikeli hale getirip kalp krizini kolaylaştıran sadece kolesterol yüksekliği mi?
Kesinlikle değil. Risk faktörleri dediğimiz sigara, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon da en az yüksek kolesterol kadar katkıda bulunuyor bu soruna. Genetik zeminin de önemi var. Kaldı ki şeker hastalığı olan veya gizli şeker dediğimiz, ensülin ve kan şekeri dengesinin bozulduğu, fazla kilolu ve yüksek tansiyonlu hastalarda kalp krizi yükselmiş olsa da birçoğunun kan kolesterol değerleri çok yüksek değildir.

İLAÇTAN DAHA ETKİLİ

O halde niye sadece kolesterol ilaçlarından söz ediliyor?

Tam aksine, ilaçtan çok önce, kalp için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve bu yolla ideal kiloyu korumaktan söz ediyoruz. Şimdiye kadar bulunan ilaçların hiçbiri sözünü ettiğim bu 3 nokta kadar yararlı değil. Üstelik çok ileri kalp hastası olup da beslenmelerinde çok köklü değişiklik yapanların damar sertliklerinin gerilediğini gösteren araştırmalar da var. Keza yüksek tansiyonunu ilaç ve hayat tarzı değişiklikleriyle tam anlamıyla kontrol altına alanlarda da plakların küçüldüğü gösterildi. Bunun yanında gerektiğinde kullanılması halinde kolesterol düşürücü ilaçların çok etkili olduğunu unutmamalıyız. Eldeki güçlü statin ilaçlarının kalp krizi geçirenlerde, inme hastalarında, bacak damarları dar olanlarda yeni dertleri ve erken ölümleri önlediğini de öyle. Sözünü ettiğim son araştırma da bu zincirin bir parçası.”

“İyi ama statinlere methiye de var” diyenlere

Tuzcu’ nun son iki cümlesine de açıklık getirmek isterim. Tuzcu “statinler gerektiğinde kullanılması hâlinde çok etkili” derken bizim kardiyologların hararetle savunduğu primer profilaksiyi değil kalp krizi ve inme geçirenleri kast ediyor.

Tuzcu’ nun bir anda “statinlere işe yaramıyor” demesi asla mümkün değil ama o günlerin çok da uzak olmadığını söyleyebilirim.

Sözü fazla uzatmadan iki hususu daha hatırlatmak istiyorum:

BİR: New England’ da yayınlanan makalenin sonunda yer alan ve araştırmaya katılan uzmanların ilaç firmaları ile olan ilişkilerini açıklayan bölümü mutlaka okuyun. (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1110874#t=articleTop)

İKİ: İlahi bir tesadüf: Bugün Medimagazin’ de bir zamanların “statin kadar gözde olan” ilacı Vioxx ile ilgili bir haber de yer aldı:

“Amerikan ilaç devi Merck, ağrı kesici Vioxx’ u piyasaya sürdüğünde, kamuoyunu yanıltıcı hareket ettiği gerekçesiyle açılan davada, toplamı 1 milyar dolara yaklaşan bir ceza ve tazminat ödemeyi kabul etti.

Bir dönem gözde bir ilaç olan Vioxx, kalp krizi ve felç riskini artırdığı bulguları üzerine, 2004 yılında piyasadan çekilmişti.

Merck şirketine yöneltilen suçlama, Vioxx’un Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden resmi onay almadan kronik eklem iltihabı tedavisi için piyasaya sürülmesinden kaynaklanıyor. Merck, Vioxx vakasında kabahatli davrandığını da kabullendi.

Merck 2007 yılında da, Vioxx’dan olumsuz etkilenen hastalara ya da yakınlarına 5 milyar dolara yakın tazminat ödemeyi kabul etmişti.”

http://www.medimagazin.com.tr/ilac-sanayi/genel/tr-vioxx-davasinda-uzlasma-merck-1-milyar-dolar-odeyecek-8-60-38858.html

Gelelim neticeye

BİR: Aterosklerozun ve kalp-damar hastalıklarının sebebi kolesterol değildir. Dolayısıyla da bu kişilerde kolesterol düşürücü ilaçların yerinin olmaması gerekir.

İKİ: Ateroskleroz ve bunun komplikasyonları statinlerle değil yüksek tansiyon, diyabet, obezite, hareketsizlik, sigara, beslenme yanlışları gibi risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olabilir.

ÜÇ: Kardiyolog meslektaşlarıma “Büyüklere kolesterol masalları” başlıklı yazılarımı takip etmelerini tavsiye ediyorum.

http://www.ahmetrasimkucukusta.com/kategoriler/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/

Yazı için 13 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    Sadece kolesterol konusu değil, bizdeki bazı kardiyologların başka işlerine de benim pek aklım ermiyor. Bazen “Ben mi yanlış biliyorum?” diye şüpheye düştüğüm de oluyor. Örneğin hastalardan duyuyorum : “Anjiyo yapıldı temiz çıktı” diyorlar. Demek ki anjiyo boşuna yapılmış. Bildiğim kadarıyla myokard hipoksisini saptamak için anjiyodan önce yapılacak başka tetkikler de var ve bunların riski daha az. Ancak bu tetkikler sonucu myokard hipoksisi saptanır ve bypass ameliyatına karar verilirse anjiyo o zaman yapılır.

  2. NEDİM SARI dedi ki:

    DOKTORUN BRANŞININ BİR ÖNEMİ YOK.TÜM SEBEB DAHA ÇOK PARA KAZANMA HIRSI VE PİYASA ŞARTLARIDIR.HASTASINI AKUT APP.DİYE AMELYATA ALIP KUŞ ÇIKARAN CERRAHLAR YOK MU, VEYA GEREKSİZ MR TOMOGRAFİ İSTEKLERİ ,ENDOSKOPİ BİOPSİ GİBİ.ŞARTLAR BİZİ BU GİBİ PARA GETİRİÇİ YAN DALLARA NE KADAR ZORLARSA ZORLASIN BİZ HEKİMLERKESİNLİKLE DEONTOLOJİYE UYGUN DAVRANMALIYIZ.PARA HERŞEY DEĞİLDİR.

  3. Misafir24 Kasım 2011 Perşembe 17:41

    statinlerin ticari amaçlı reklam edildiği doğrudur.

  4. Misafir24 Kasım 2011 Perşembe 18:15

    hıc bırınız bır sey bılmıyorsunuz deneme yanılma sıstemı ıle gecmıs vakaları okuyarak yakıstırma yaparak ılac yazıyorsunuz dua edın son sıstem gelısmıs test ve lab’lara yoksa ıssız kalırdınız.

  5. Misafir (19:01)

    bir hekim her zaman, uzmanlık alanından önce hekimdir ve dogruları söylemelidir. kolesterol konusu da sadece kardiyojinin alanında değildir. fizyoloji,biyokimya,biyoloji,tıp, zooloji,histoloji,emriyoloji vs. isteyen her hekim ve araştırmacı kolesterol konusunda düşüncelerini yazabilir. kolesterol kardiyologların diye bir kural mı var ki ahmet hocayı kendi alanına çağırıyor, anlamadım. aldırmayın ahmet hoca ama temkinli olun bilim adamı, doktor olduğunu iddia edenler size ‘bilimsel’ cevap veremeyince saçmalamaya başladılar, her ihtimale karşı bir koruma alın, çünkü çıldırdılar….

  6. Misafir (16:30)

    herhalde sende bu karşıt yazılarını ilaç firmalarına şantaj amaçlı kullanmaktasın!otur oturduğun yere göğüs hastalıkları doktoru. alanın olmayan konularda da ahkam kesme olmaz mı?

  7. Misafir (13:51)

    doğru dürüst bir beslenme planı,günde 1-2 limon, biraz spor bile %1 veya %2 lik azalmaya neden olur, ilaç (statin) kullanmak bu durumda saçma. bu ilacın faydası sadece %2 ise neden bir sürü yen etkiyle uğraşmak zorunda kalıyor insanlar bu anlamsız…

  8. Misafir (21:41)

    fizyoloji,biyokimya,biyoloji,tıp, zooloji, histoloji, emriyoloji vs. isteyen her hekim ve araştırmacı kolesterol konusunda düşüncelerini yazabilir diyen zat zooloji ne zamandır tıbbın bir alanı. eğer kendini insan değil bir hayvan zannediyorsan diyecek birşey yok

  9. Misafir (21:39)

    bilimsellikten bahsediyorsun ama yapılan binlerce çalışma ve metanalizden bihabersin evladım.yani onbinlerce bilim adamı yalancı ve sahtekar bir sizler doğrusunuz.peki bir zahmet açıklarmısın geometrik olarak artış gösteren ve aterosklerozun sebebi olarak sunulan dm ht obezite bu kadar artış göstermiş olmasına rağmen neden ortalama ömür uzuyor. telkinle mi olduğunu sanıyorsun kaldıki yukarıda sayılanlara birde kolesterol yüksekliğini dahil et, birkaç ilave durum ile adı sendrom x olur ve aterosklerozun başlıca sebebidir. ortak kökenli olup tümünün tedavisi eş zamanlı olmalıdır.anlayabilirsen!

  10. Misafir 24 Kasım 2011 Perşembe 21:41

    hocam ağzınıza kaleminize sağlık. doktorlar hemen ilaç yazıyorlar tek kelime konuşmak yok.

  11. Misafir24 Kasım 2011 Perşembe 20:50

    ideal kiloya sahip çok sayıda yüksek tansiyon ve kalp hastası var.

  12. Misafir24 Kasım 2011 Perşembe 20:18

    türk halkı da ne güzel tavsiye dinler di mi hemen spora başlar hemen sigarayı bırakır yağlı yemek yemez denilenlere harfiyen uyar ilaç yazmayıp tavs,iye verirsen 2-3 ay sonra morarmış halde görürüsün karşında

  13. ky dedi ki:

    Performans adı verilen dış kaynaklı sistemde, ne kadar işlem yaparsanız o kadar para kazanıyorsunuz. Daha fazla para kazanmanın yolu daha fazla hastalık ve daha fazla işlemden geçiyor.

    Sonuç ne; akut apandisitten kuş çıkma oranı özel hastanelerde % 80 daha fazla (%20’ye karşı % 12). Böyle bir ortamda hastalıkların azmasına ve satılık hastalıkların artmasına şaşmamak gerekir. Performans kanunla düzenleniyor. Demek ki milli irade böyle istiyor. Ayrıca da halk memnun. misafir

Siz de yorumunuzu paylaşın: