MERCK 1 MİLYAR DOLAR ÖDEYECEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
vioxx

BBC’ nin haberi:

Amerikan ilaç devi Merck, ağrı kesici Vioxx’u piyasaya sürdüğünde, kamuoyunu yanıltıcı hareket ettiği gerekçesiyle açılan davada, toplamı 1 milyar dolara yaklaşan bir ceza ve tazminat ödemeyi kabul etti.

Bir dönem gözde bir ilaç olan Vioxx, kalp krizi ve felç riskini artırdığı bulguları üzerine, 2004 yılında piyasadan çekilmişti.

Merck şirketine yöneltilen suçlama, Vioxx’un Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden resmi onay almadan kronik eklem iltihabı tedavisi için piyasaya sürülmesinden kaynaklanıyor. Merck, Vioxx vakasında kabahatli davrandığını da kabullendi.

Merck 2007 yılında da, Vioxx’dan olumsuz etkilenen hastalara ya da yakınlarına 5 milyar dolara yakın tazminat ödemeyi kabul etmişti.

Merck & Co, bu son uzlaşmada sözkonusu miktarın ödenmesinin, hatalı hareket edildiğini kabullenme anlamına gelmediğini savundu.

Şirketin yönetim kurulu başkan vekili Bruce Kuhlik, “Merck’in varılan bu uzlaşmada ve Vioxx’un güvenliğiyle ilgili olarak attığı adımlarda, sorumlu ve iyi niyetli hareket ettiğine inanıyoruz.” dedi.

2010 Ekim’inde Merck & Co, Vioxx ile ilgili davada varılacak uzlaşma için 950 milyon dolar ayırdığını açıklamıştı.

Merkezi New Jersey’de bulunan Merck & Co’nun, benzer isim taşıyan Alman ilaç şirketi Merck KGaA ile bir bağı yok.

Her iki şirketin tarihi kökenleri aynı olmakla birlikte, iki şirket birbirinden ayrı kuruluşlar.

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler/2011/11/111123_merck

Siz de yorumunuzu paylaşın: