STATİN KALP SINAVINI GEÇTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
murat tuzcu

Hürriyet’ te Mesude Erşan‘ ın haberi:

Yeni bir araştırma kalp-damar hastası olmasa da bu riski taşıyanlara statin verilmesinin koruyucu etki yaptığını ortaya koydu. 5 yıl süren araştırma sonucunda ilacın kalp riski orta derecede yükselmiş hastalarda bile işe yaradığını ortaya koydu.

21 farklı ülkeden, yaklaşık 13 bin kişiyle yapılan yeni araştırma kolesterol düşürücü statin grubu ilaçlar tartışmasına yeni boyut getirdi. HOPE-3 adlı araştırmada gruplardan birine statin, diğerine plasebo verildi. İki grup da 5 yıl boyunca izlendi ve katılımcılar her yıl 2 kere sağlık çalışanlarınca değerlendirildi.

ETKİSİ ZAMANLA BÜYÜYECEK
Beş yılın sonunda statin alan grupta her 27 kişiden birinin kalp damar hastalığı nedeniyle öldüğü ya da kalp krizi veya inme geçirdiği görüldü. Plasebo alanlarda oran 21 kişide 1’di. Özetle, statin grubu ilaçların kalp-damar hastalığı riski orta derecede yükselmiş olanlarda bile işe yaradığı kanıtlandı.

Cleveland Clinic Abu Dhabi Akademik Yöneticisi Prof. Dr. Murat Tuzcu küçük gibi görülen farkın azımsanmaması gerektiğini şöyle anlatıyor:

“Evet iki grup arasındaki fark yüzde 1’den biraz fazla. Ama unutmamak lazım ki ikinci beş yılda iki grup arasındaki farkın artacağını biliyoruz. Bugün 55 yaşında ciddi bir hastalığı olmayan bir kişinin beklenen ömrünün 30 yıla yakın olduğunu düşünecek olursak, şimdi küçük görünen yararın yıllar içinde azımsanmayacak bir düzeye ulaşacağı anlaşılır.”

TÜRKİYE İÇİN DE ÖNEMLİ
Prof. Dr. Tuzcu, “Dünyada her yıl kalp damar hastalığı nedeniyle 18 milyon kişi ölüyor. Çok daha fazla kişinin kalp krizi ve inme geçirdiğini düşünecek olursak yüzde 1’lik risk azaltmanın, yüz binleri etkileyeceği anlaşılıyor. Katılımcıların çoğunun Türkiye gibi orta gelirli ülkelerden olması araştırmayı ülkemiz için daha da önemli kılıyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Tuzcu yan etkiler konusunda da şöyle konuştu: “Araştırmada yan etkiler üstünde özellikle duruldu. Kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerde azalma olurken, diğer sebeplere bağlı ölümlerde fark yoktu. Yani bu tedavinin ölümcül yan etkileri olmadığı kanıtlandı” dedi.

İLAÇTAN ÖNCE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ
PEKİ sonuçlar kolesterolü hafifçe yüksek olanlara da statin verilmesi gerektiğini mi söylüyor? Prof. Dr. Tuzcu şöyle diyor: “Hayır. İlaç tedavisine başlamadan önce ilaçsız neler yapabiliriz diye araştırılmalı. Sağlıklı beslenme ve sporun günlük yaşamın parçası haline getirilmesi, sigara içilmemesi bu mücadelenin olmazsa olmazları.”

KALP HASTALIĞI OLMAYANLAR İÇİN STRATEJİ
PROF. Dr. Tuzcu’nun verdiği bilgiye göre bilinen kalp damar hastalığı olmayan kişilerde korunma amacıyla ilaca başlarken daha ayrıntılı düşünmek gerekiyor. İlaç tedavisine sadece kolesterol düzeylerine bakarak başlamak doğru değil. Doktor hastanın yaşı, cinsiyeti, yaşam tarzı, sağlık özellikleri, aile hikâyesi, alışkanlıkları ve muayene sonuçlarını göz önüne alarak bir risk değerlendirmesi yapmalı” dedi.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/statin-kalp-sinavini-gecti-40085014

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Canan Karatay dedi ki:

    Kolesterol vagonuna binenlerin, inmeyecekleri belli!!

    Kolesterol vagonuna öyle sarılmışlar ki, dünya alem artık gördü ki,

    kalp krizinin nededi kolesterol değil, KRONİK İNFLAMASYON’ dur.

    VÜCUTTA KRONİK İNFLAMASYONA NEDEN OLAN ŞEKERLERDİR, RAFİNE KARBONHİDRATLARDIR.

    SENELERCE STATİNLER VERİLDİ HASTALARA, HALA DA VERİLMEKTE.

    AMİ’NİN ÖÜ ALINDI MI? HASTALIKLAR ÇIĞ GİBİ BÜYÜMEDİ Mİ?

    STATİNLER;
    DM NEDENİ DEĞİL Mİ ?
    KANSER NEDENİ DEĞİL Mİ?
    ALZHEİMER NEDENİ DEĞİL Mİ?
    UNUTKANLIK NEDENİ DEĞİL Mİ?

    RENAL YETERSİZLİK NEDENİ DEĞİL Mİ?

    COENZYME Q 10’U MİTOKONDRİOLARDA İNHİBE ETTİĞİ İÇİN, KALP YETERSİZLİĞİ NEDENİ DEĞİL Mİ?

  2. uz dr seyfullah kılıç dedi ki:

    Murat Tuzcu hoca Türkiyedeki akademisyen ve diğer kardiyologlar arasında önemli bir yere sahiptir ve klavuz gibi değerlendirilir. Benim şahsi kanaatim kısaca şu. Klavuzu karga olanın ….. dır naçizane. Bu çalışma sonucunu bu şekilde çarpık yorumlamak herhalde bu çalışmayı ancak hocanın gözlüklerinden bakınca mümkün.
    Bu çarpık bakışın kökenini yeni basılan KÖTÜ İLAÇ adlı kitabın sayfalarında net bir şekilde görebilirsiz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: