25 HASTADAN BİRİ ENFEKSİYON KAPIYOR, 9′ UNDAN BİRİ ÖLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
hastane odası

Kısa adı CDC olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yeni yayınlanan rapora göre, USA’ da “hastanelerde tedavi gören her 25 hastadan biri enfeksiyon kapıyor ve bunların da 9’ undan biri de hayatını kaybediyor“.

Araştırma 10 farklı eyalette 183 hastanede gerçekleştirildi. 11 bin 282 hastanın 452’ sinde (yüzde 4) bir veya daha fazla hastane enfeksiyonu geliştiği belirlendi.

504 enfeksiyondan yüzde 21.8’ i pnömoni, yüzde 21.8’ i cerrahi yara enfeksiyonu ve yüzde 17.1’ i de mide-bağırsak, yüzde 13’ ü idrar yolları enfeksiyonları idi.

En sık rastlanan mikrop tüm enfeksiyonların yüzde 12.1’ inden sorumlu olan Clostridium difficile idi ve bunu kısaca MRSA adıyla bilinen metisiline dirençli stafilakokkus aures bakterisi takip ediyordu.

Hastanede kullanılan aletlerle ilgili enfeksiyonlar bu enfeksiyonların yüzde 25.6’ sını oluşturuyordu.

Bu verilerin analizi, USA’ da 2011 senesinde acil olarak başvurulan hastanelerde 648 bin hastada 721 bin 800 hastane enfeksiyonu gelişmiş olabileceği ve bunların da 75 binin hastanede yatmakta iken öldüklerini gösteriyor hesaplandı.

Bu enfeksiyonların yarıdan fazlasının yoğum bakım birimleri dışında gerçekleşmiş olması da çok dikkat çekiyor.

2007 senesinde farklı bir yöntemle yapılan araştırmada USA’ da senede 1.7 milyon hastane enfeksiyonu geliştiği belirlenmişti.

Buna göre enfeksiyon sayısında ciddi bir azalma olduğu söylenebilirse de her iki çalışmanın yöntemlerinin farklı olduğu dikkate alınmalıdır.

CDC sözcüleri, “Bu verilerden kaç ölümün doğrudan bu enfeksiyonlara bağlı olduğunu söylemek mümkün değilse de, her gün 200’ den fazla Amerikalı’ nın hastane enfeksiyonlarından dolayı hayatlarını kaybettikleri” söylenebilir diyor:

“Eninde sonunda neredeyse herkesin yolu günün birinde hastanelere düşüyor. Hastaneye elbette iyileşmek için gidiyor ve çoğu zaman iyileşiyoruz da ama her zaman değil.

Hastaneler el yıkamaya daha çok önem verilmesi, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınma başta olmak üzere başka birçok tedbirler alıyor.

Hiç şüphe yok ki bu sayede binlerce olmasa da yüzlerce insanın hayatı kurtuluyor ama bu yapılanların yeterli olmadığı da ortada.”

Gelelim neticeye

Bizde böyle bir araştırma yapılmış olsaydı nasıl bir sonuç çıkardı merak ediyorum.

Bir taraftan yoğun bakım birimlerine dürüm getiren hasta yakınları, bir taraftan hastalarıyla aynı yatağı paylaşan hasta refakatçileri, bir taraftan hastane odalarını dolduran ziyaretçiler gözümün önüne geliyor; ürküyorum.

KAYNAKLAR

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1306801

http://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2014/03/26/one-in-25-patients-has-an-infection-acquired-during-hospital-stay-cdc-says/

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: