ŞEKER BEYNİ DE BİTİRİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Şeker ve trans yağlarla yüklü Amerikan diyetinin sadece fiziki sağlığı değil beynimizi de olumsuz etkilediği belirlendi.

Oregon State Üniversitesi uzmanları tarafından fareler üzerinde gerçekleştirilen araştırma, şeker ve yağdan zengin diyetin bağırsak bakterilerini etkileyerek bilişsel esneklikte (cognitive flexibility) önemli kayıplara yol açtığını gösteriyor.

Bilişsel esneklik, beynin iki farklı düşünceden diğerine geçme ve aynı anda iki farklı konuyu düşünme kabiliyeti olarak biliniyor.

İnsanlarda bilişsel esneklik bozukluğu, yeni düşüncelerin anlaşılamaması veya yeni düşüncelere adapte olunamaması şeklinde görülüyor.

Neuroscience’ de yayınlanan çalışma şekerli diyetlerin bilişsel esneklikteki azalma yanında kısa ve uzun vadeli hafıza bozukluklarına sebep olduğunu da ortaya koyuyor.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde bir gruba yağdan zengin, bir gruba şekerden (sükroz) zengin ve bir gruba da normal diyet uygulandı.

Fiziki ve mental fonksiyonları ölçmek için çeşitli testler yapıldı; bağırsak mikrobiyotasındaki değişiklikleri belirlemek için diyetten önce sonra dışkıları incelendi.

Yağlı veya şekerli diyetlerden sonra farelerin fiziki ve mental testlerdeki başarılarının düştüğü, özellikle de bilişsel esnekliklerinin özellikle kötüleştiği görüldü.

Şekerli diyet verilen farelerde kısa ve uzun süreli hafıza testleri de bozuk çıktı.

Dışkı analizlerinde de şekerli ve yağlı diyetteki farelerde faydalı bakterilerin (Bacteroides) azaldığı, zararlı olanların (Clostridiales) artığı tespit edildi; şekerli diyetteki farelerde Bacteroides’ lerdeki azalma daha da azdı.

Uzmanlar, mikrobiyotanın beyin fonksiyonlarını enflamasyona yol açarak veya beyinde nörotransmitter olarak kullanılan serotonin gibi kimyasallar üreterek etkili olabileceğini düşünüyorlar.

Bu araştırma Alzheimer hastalığını tip 3 diyabet olarak adlandıran görüşe de doğruluyor.

SUGAR BRAİN ile ilgili görsel sonucu

Suni tatlandırıcılar daha da kötü

Şeker yerine suni tatlandırıcı kullanılması da bir işe yaramıyor. Bunların uzun süreli kullanımı metabolik hastalıklar ve obeziteye yol açıyor.

Brain Maker: The Power of Gut Microbes to Heal and Protect Your Brain for Life isimli kitabın yazarı Dr. David Perlmutter “Diet meşrubat içenlerin diyabet riski şekerle tatlandırılmışları içenlere göre iki misli fazla” diyor:

Beyin sağlığı için şeker, karbonhidrat ve suni tatlandırıcıların çok az, trans yağların hiç olmadığı diyet gerekir.

Probiyotik ve liflerden zengin diyetler en uygunudur.”

İlgili resim

Gelelim neticeye

Şeker, karbonhidrat ve suni tatlandırıcılar ağzınızı tatlandırabilir ama asıl sağlığınızın tadını kaçırdığından hiç şüpheniz olmasın.

Şeker ve trans yağ deposu hazır gıdalardan uzak durun, geleneksel beslenmeden vaz geçmeyin.

Kaynaklar

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306452215004480

http://www.huffingtonpost.com/2015/06/24/gut-bacteria-brain-cognit_n_7644484.html

***

EK 1 (17.9.2022): A 2018 study of 154 non-diabetic Parkinson’s patients conducted at Cedars-Sinai Hospital in Los Angeles found that 58 percent of them had insulin resistance. All of these people had normal fasting glucose levels and—in many cases—normal hemoglobin A1C levels and normal body weight as well. In fact, a surprising 42 percent of normal-weight people with Parkinson’s had insulin resistance [determined by a HOMA index of 2.0 or above and/or a hemoglobin A1C of 5.7 or above]. These data underscore the fact that routine diabetes testing and body weight measurements often fail to detect insulin resistance, fooling people into thinking they are metabolically healthy and don’t need to make lifestyle changes.

Other studies have shown that people with Parkinson’s disease who also have insulin resistance are more likely to have severe symptoms, faster disease progression, and Parkinson’s-related dementia.

So, while insulin resistance is certainly not the only player in the development of Parkinson’s disease, it is clearly a force to be reckoned with in the majority of cases.

Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/blog/diagnosis-diet/201906/parkinsons-alzheimers-and-the-new-science-hope

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: