GÜNDE BİR KUTU MEŞRUBAT BİLE ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Danimarka, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç ve İngiltere’ de 451.743 kişinin 16 sene süreyle takip edildiği araştırmada, günde iki kutu meşrubat içenlerin ölüm risklerinin ayda bir kutudan az içenlere göre yüksek olduğu ortaya çıktı.

Buna göre, günde bir kutu meşrubat içmek genel ölüm oranı yanında kolon kanseri, sindirim sistemi hastalıkları, Parkinson ve kalp hastalıklarından ölüm ihtimalini de artırıyor.

Vücut kitle endeksi ve sigara içilmesi gibi faktörlerin dikkate alınması da meşrubat-erken ölüm riski münasebetini etkilemedi.

İlgili resim

Araştırmaya göre ölüm riski artışında meşrubatın şekerli veya suni tatlandırıcılı olmasının bir önemi yok.

Şekerli içeceklerin ölüm riskini obeziteye, insülin direncine ve kronik enflamasyona yol açarak artırabilecekleri düşünülüyor.

Bu araştırma bir sebep-sonuç münasebetini değil bir birlikteliği gösteriyor; dolayısıyla meşrubatın doğrudan ölüme yol açtığı söylenemez. Meşrubat içenlerin alkol içme, sağlıksız beslenme gibi diğer alışkanlıkları da bu ilişkide rol oynayabilir.

Gelelim neticeye

İster şekerli ister suni tatlandırıcılı olsun, meşrubatın insan sağlığına hiçbir faydası olmadığı gibi aksine çok ciddi zararları da vardır.

Kaynak:

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2749350

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Sevgi Baştürk dedi ki:

    Madem bu kadar zararlı neden devlet bunlara izinveriyor

Siz de yorumunuzu paylaşın: