EN HAKİKİ ÖZ DETOKS !!!
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu‘ nun yazısı:
Son yılların sağlık modası ; “Detoks”
Bu kelimeyi duyunca tüylerim ürperiyor. Soran yok, sorgulayan yok. Meydan boş, atış serbest.
Atlantik rüzgarlarıyla ülkemize taşınan detox kavramı bayağı tuttu. Herkes değişik değişik detokslar yaptığını iddia ediyor; su detoksu, bahar detoksu, kış detoksu, yeşil detoks, kırmızı detoks, hamam detoksu, lavman detoksu ( evet yanlış okumadınız ; Lavman Detoksu yapan ve yaptıranlar var ! ), son olarak da “alkali detoksunu” da gördük.
Nedir bu Detoks ?
Detoks; “Detoksifikasyon” kelimesinin kısaltılmışıdır.
Detoksifikasyon kelimesinin anlamı da “toksinlerden arınma”dır.
Kimse de sormuyor ; Hangi Toksinler Bunlar ?
İnsanda zehirlenmeler dışında, toksin olabilecek başlıca 4 madde vardır. İlk üçü protein metabolizmasının toksik yan ürünleridir ama hiçbiri vücutta birikmez.
- Üre : Böbrekler tarafından idrarla atılır. Eğer üreniz yüksek ise kronik böbrek hastasısınızdır. Tedavisi diyaliz veya böbrek transplantasyonudur.
- Amonyak : Karaciğer tarafından detoksifiye edilir. Eğer amonyak düzeyiniz yüksek ise kendinize yeni bir karaciğer aramaya başlayın.
- Ürik asit : Böbrekler tarafından idrarla atılır. Fazlası Gut hastalığına neden olur. Tedavisinde protein kısıtlaması ve bazı ilaçlar kullanılır.
- Serbest Oksijen Radikalleri : Enerji metabolizmamızın çok toksik bir yan ürünüdür. Bunlar da, başta karaciğer dokumuzda olan doğal antioksidan koruma sistemi ( Faz 2 enzimleri ) tarafından nötralize edilir.
İşin doğrusu, önemli hastalık durumları ve ağır metal zehirlenmeleri dışında insan bedeninde toksin birikmez. Birikiyorsa da bunun tedavisi hastanede, hatta yoğun bakımda yapılır. Sağlıklı beslenerek tedavi edilemezler.
İşin komik tarafı, sağlıklı beslenmeye dayanan birçok “detoks” gerçekten de çok faydalı. Bol bol taze meyve, sebze ve salatalar yemeye kim itiraz edebilir ki. Benim itirazım saçma uygulamalara ve terminolojiye. “Sağlıklı Beslenme” deseler kimse ilgilenmeyecek ama şöyle “janjanlı” bir isim koydunuz mu rağbet çok. Bu , “yaşlı eşeği yeşile boyayıp satmak” gibi bir şey.
Ama trendler güçlü ve önünde durmak mümkün değil. En iyisi ben de nemalanayım bu işten deyip yepyeni bir detoks programı geliştirdim;
En Hakiki Öz Detoks :
Uygulaması çok kolay;
1 demet limonlu maydanozu yiyorsunuz, üstüne 2 şişe maden suyu içip zıplamaya başlıyorsunuz. Birazdan bir gümbürtü kopuyor, Ne toksin kalıyor, ne bir şey.
Haydi Geçmiş Olsun.
Kaynak: http://dryavuzyorukoglu.blogspot.com.tr/2016/03/en-hakiki-oz-detoks.html
Ancak uzmanlara göre, bu davranışlar oldukça yanlış. Diş hekimi ve İngiliz Diş Hekimleri Birliği’nin sözcüsü Hannah Woolnough, sıcak su ve limonun birden fazla sağlık sorunu için “her derde deva” olduğu anlayışıyla yanlış bir şekilde tüketildiğini söylüyor: “Ama bu kadar endişe verici olan, bu alışkanlığın dişlerinize verebileceği zarardır ki bu çoğu durumda kalıcıdır ve geri alınamaz.”
Parmar Dental’i işleten diş hekimi Nilesh Parmar da aynı fikirde: “Su ve limon içen pek çok hasta tanıyorum ve keşke içmeseler. Sağlıklı bir seçeneği seçtiklerine dair yanlış bir inanışla bunu yapıyorlar çünkü duydukları bu.” diyor.
Diş hekimleri ayrıca sıcak su ve limon (veya meyve bazlı içecekleri yudumlamak) tüketme modasının şu anda gördükleri diş çürümelerindeki artışı tetiklediğinden şüpheleniyor.
“Bir bardak sıcak su ve limon bunu başaramaz”
Leicester Royal Infirmary’de karaciğer cerrahı olan Profesör David Lloyd da, dişlere zarar vermesinin yanı sıra sıcak su ve limon içmenin iddia edildiği gibi karaciğeri “temizleyeceği” veya “detoks” yapacağı fikrini destekleyecek hiçbir şey olmadığını söylüyor.
Lloyd, “Karaciğerinize detoks yapmak veya daha doğrusu karaciğerdeki hasarı iyileştirmek için, karaciğeri çok çalıştıran ve alkol veya uyuşturucu kullanmak gibi sorunlara neden olan şeyleri yapmayı bırakmalısınız.”
“Bu, günde yaklaşık iki litre su içmekle desteklenirse karaciğeri sağlıklı tutar. Bir bardak sıcak su ve limon bunu başaramaz. Dahası, karaciğerin işi detoks yapmaktır, karaciğerin kendisinin detoks yapması diye bir şey yoktur.” dedi.
Royal Free London NHS Foundation Trust’ta danışman gastroenterolog olan Dr. Steven Mann da, sindirime yardımcı olacak sıcak su ve limon kullanımını destekleyen kanıtların eşit derecede yetersiz olduğunu söylüyor.
“Ekstra mide salgıları için hiçbir kanıt yok” diyen Mann limonların diğer bitki bazlı gıdalara göre belirli bir faydası olmadığını da sözlerine ekledi.
Kaynak: https://medimagazin.com.tr/guncel/detoks-etkisi-yok-sicak-su-ve-limon-miti-curutuldu-106331
***
Hocama bakmayın detoks çok faydalıdır, cüzdanınız pırıl pırıl olur.