YÜKSEK TANSİYON TEDAVİSİNDE DE D VİTAMİNİNİN FAYDASI YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

JAMA’ da yayınlanan metaanalizde, D vitamini desteklerinin kan basıncını düşürmede etkileri olmadığı ortaya çıktı (1).

Araştırmacılar, hipertansiyonlu hastalarda kanda D vitamini seviyelerinin takip edilmesinin faydası olmadığını ve D vitamininin tansiyon ilacı olarak kullanılmaması gerektiğini bildiriyorlar.

Daha önce yapılan çalışmalarda D vitamini seviyeleri düşük olanların kan basınçlarının daha yüksek olma eğilimi gösterdikleri belirlenmişti ama D vitamini vermenin tedavide etkisi olup olmadığı bilinmiyordu.

D vitamini reseptörlerinin endotel ve düz kas hücrelerinde de bulunduğu biliniyor ve D vitamininin endotel fonksiyonlarını düzelttiği, enflamasyonu artıran sitokinlerin üretimini baskıladığı, renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin aktivitesi ve paratiroit hormon (parathormon) seviyelerini azalttığını gösteren bazı araştırmalar var.

Vücutta yeteri kadar D vitamini yapılabilmesi için haftada 2-3 gün 5-10 dakika güneş banyosu yapılmasının yeterli olduğu ifade ediliyor.

Dr. Witham “Birçok klinisyen hipertansiyonu olan hastalarına D vitamini yazıyor ama bizim analizimize göre bunun bir faydası yok. Dolayısıyla da kan basıncını kontrol etmek için D vitamini tavsiye edilmemelidir” diyor (2).

Hipertansiyon tedavisinde hemen ilaca başvurmak doğru değil, öncelikle hayat tarzında yanlışların düzeltilmesi gerekiyor.

Adam gibi beslenme, hareket, sigara ve alkol içmemek, stresten uzak durmak, gece 8 saat uyku bunlardan bazıları.

Gelelim neticeye

BİR: Vücuttaki biyolojik etkilerini dayanak göstererek D vitaminini halkın tabiriyle kellikten körlüğe her hastalığın ilaç olarak tavsiye ederek icat çıkaranlar var.

Gelgelelim bugüne kadar da D vitamini verilerek herhangi bir hastalığın önlenebileceğini ispat eden bir araştırmada bulunmuyor.

İKİ: D vitamininin sağlıklı yaşamak için “elzem” olması başka bir şeydir; bu D vitamininin hap olarak alınmasının işe yarayacağı manasına gelmez.

Üstelik de D vitamini bir vitamin değil vücutta yapılan bir hormondur ve sağlıklı D vitamini seviyelerine sahip olmak için de adam gibi beslenme ve güneşlenme yeter de artar bile.

ÜÇ: D vitaminini göklere çıkaranlar ve bunları hap olarak dayatanlar insanları sağlıklı beslenmeden ve sağlıklı hayattan uzaklaştırdıklarının farkında bile değiller.

Sadece cildi güneşlendirmek yetmiyor, gerçekleri görmek için kuma gömülü başların da dışarı çıkması gerekiyor.

Kaynaklar:

1. http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2195120

2. http://www.medicalnewstoday.com/articles/291143.php

***

EK 1 (22.11.2024): Kalsiyumla beraber günde 600 ve 3750 Ünite vitamin D’ nin hem düşük doz hem yüksek doz takviye alanlarda sistolik ve diyastolik kan basıncını (büyük ve küçük tansiyonun) düşürdüğü ve bu etkinin yüksek doz alan grupta daha belirgin olduğu tespit edildi.

Vücut kitle indeksi (VKE) 30’un üzerinde olan katılımcılarda, sistolik tansiyon her iki tedavi grubunda da önemli ölçüde azalırken, diyastolik yalnızca yüksek doz grubunda anlamlı şekilde azaldı.

Hipertansif katılımcıların alt gruplarında, her iki D vitamini dozuyla ve VKE seviyelerinden bağımsız olarak, 6 ve 12. aylarda sistolik ve diyastolik kan basınçlarında düşüş oldu.

Kaynak: https://academic.oup.com/jes/article/8/12/bvae168/7888766?login=false

Makale: Blood Pressure Decreases in Overweight Elderly Individuals on Vitamin D: A Randomized Trial

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. samet dedi ki:

    Kahrolsun haplar yaşasın hakiki gıdalar!

Siz de yorumunuzu paylaşın: