YÜKSEK DOZ D VİTAMİNİ SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINI DA ÖNLEMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Küçük çocuklara verilen yüksek dozda D vitamininin solunum yolları enfeksiyonlarını önlemede işe yaramadığı belirlendi.

JAMA’ da yayınlanan araştırma, 1-5 yaşları arasındaki 700 çocuk üzerinde gerçekleştirildi.

Bunların 354’ üne American Academy of Pediatrics’ in tavsiyesine uygun olarak kış ayları boyunca günde 400 Ü, 349’ una ise yüksek dozda yani günde 2000 Ü D vitamini verildi.

Çalışmanın sonunda yüksek doz verilen çocukların kan D vitamini seviyesi ortalama olarak 48.7, standart dozda D vitamini verilenlerinki ise 36.8 olarak bulundu.

Analizlerde, üst solunum yolları viral enfeksiyonları oranı yüksek doz vitamin alan çocuklarda 1.97 ve standart doz alanlarda 1.91 olarak bulundu ama aralarında istatistiki bir fark yoktu.

Araştırmacılar, bu sonuçları “çocuklarda viral solunum yolları enfeksiyonlarını önlemek için rutin olarak yüksek doz D vitamini vermenin bir faydası olmadığı” şeklinde yorumluyorlar.

Şunları not edin!

BİR: D vitamini bir vitamin değildir, vücutta güneş ışınlarının etkisiyle sentez edilen bir hormondur.

Vücutta üretilen bir hormona vitamin denmesi ve bunun “uçana kaçana” hap olarak verilmesi ayıptır.

Tam öğle vakti 15-20 dakika güneşlenmek 15-20 bin Ü D vitamini sentezi sağlar ve bu sayede 3-4 aylık D vitamini depolarına sahip olunur.

İKİ: D vitamini eksikliği ile birçok hastalık arasında “birliktelik” olmakla beraber “sebep-sonuç” ilişkisini gösteren tek bir çalışma bile bulunmamaktadır.

D vitamini eksikliğinin herhangi bir hastalığın sebebi olmaktan ziyade o hastalığın sonucu olması yani “ters illiyet” de mümkündür.

Bir insan D vitamini düşük olduğu için kanser olmaz, kanser olduğu için iyi beslenmediği ve derisi yeterli güneş ışını almadığından dolayı D vitamini seviyesi düşüktür.

ÜÇ: Yüksek doz D vitamininin bırakın bir takım hastalıklara karşı koruyucu olmasını çok ciddi yan etkileri vardır, ölüm riskini artırır.

Gelelim neticeye

Sağlıklı yaşamak bir bütündür ve bu da ancak sağlıklı bir hayat tarzı ile mümkündür.

Yüksek doz D vitaminin birçok hastalığı önlediği iddiası tamamen palavradır.

D vitamini haplarını dayatanlar ya bilgisiz kişilerdir ya icat çıkarma hevesinde ya da bu işten menfaat elde etme peşinde olanlardır.

Vitamin hapları ve besin destekleri, insanları sağlıklı hayat tarzından uzaklaştırmak için kurulan sinsi tuzaklardır.

Adam gibi beslenin adam gibi yaşayın, keyfinize bakın!

D vitamini hapı içmek yerine güneşlenin, omega-3 hapı yutmak yerine balık yiyin, probiyotik kapsülleri kullanmak yerine yoğurt, ayran, kefir, sirke, turşu yiyin için.

Kaynak: http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2643763

Yazı için 8 yorum yapılmış:

  1. Sevinç dedi ki:

    D vitaminini bir de Canan Hocadan dinleyin, fayda etmediği önlemediği hastalık yok adeta.

  2. Sayın Canan Karatay’ın söylemlerine göre Kanda D vitamini seviyesi 80-100 arasında olmalıdır der. Oysa yapılan testte 39-40 olarak ölçümlenmiş bu durumda tabi ki faydası olmaz diye bu yazıyı eleştiriyorum…

  3. Dr. Selim dedi ki:

    Mustafa bey, sayın Canan Karatayın söylediği her şeyin doğru ve bilimsel kanıtı olduğunu sanmayın. D vitamini konusundaki görüşleri tamamen D Vitamini Konseyi diye bir kuruluş var onun görüşleridir. Ne var ki sayın hocamız bu kurumun D vitamini ve diğer besin destekleri satan bir şirketin sözde bilimsel yayın organı olduğunun farkında değildir. Ahmet Hoca bu derneğin bütün foyasını ortaya çıkaran çok güzel bir analiz yayınlamıştı. Öyle D vitamini 80-100 olacak diye hiçbir bilimsel veri yok, bu tamamen daha fazla hap satmak için çıkarılmış kocaman bir yalan. Onun da ötesinde D vitaminin bu kadar yüksek olmasının çok ciddi zararları olduğunu gösteren de pekçok araştırma var. Sayın hocamız öyle d vitamini 80-100 olacak diye söylev verirken bunu kanıtlayan verileri de sunmak zorundadır.

  4. kemal dedi ki:

    Sağlığı d vitamini veya başka herhangi bir vitamin veya kan değeri üzerinden değerlendirmek tamamen yanlıştır. Sağlıklı olmak bir bütündür. D vitamini 100 olmalıdır diyenler sadece artistlik yapıyorlar. Olay budur.

  5. Selma dedi ki:

    Kendinizi hiç üzmeyin Ahmet bey, bizim millet yarasa da yaramasa da hap içmekten hoşlanıyor.

  6. Kazım dedi ki:

    Ben Tıp uzmanı değilim. Halk dilinde yazılmış Tıp kitapları ve özellikle sizin makalelerinizi okuyorum. Evimize vitamin, mineral, probiyotik
    Dahil hiç bir takviye sokmuyoruz. Patenti size ait olan Adam gibi beslenme modelini uygulamaya çalışıyoruz. sağolun Varolun Hocam.Sayın Canan Karatay Hocanın Kitabı ile obezite ve depresyondan kurtuldum..ancak gece 8.00 den sonra hiç bir şey yenmemesi tezinin her insan için doğru olmadığını düşünüyorum. Yabancı bir uzmanın gece yatarken 1 avuç badem yeme önerisi uykuma çok iyi geldi. Ve kilo vermeme hiç olumsuz bir etki olmadı. Çünkü her insan 22 00de yatamıyor. Bu yüzden gece leptin bozulur tezi benim üzerimde geçerli olmadı..
    Saygılarımla Hocam…

  7. Seyhan dedi ki:

    Herkes kendi kendinin doktoru olacak bunu artik iyice anladim doktorlar sadece karataya karsi birlikte hareket ediyor onun disinda hic birinin soyledigi birbirini tutmuyor.ben d vitaminiyle degerim 6 ya dustugunde tanistim ve belli araliklarla 4 ampul ictigim halde degerim anca 80 ne ulasti insulin direncimi hic diyet yapmadan ilac kullanmadan sadece d vitaminiyle yendim.kolay kilo vermeye basladim simdi cok daha mutluyum depresif hallerim tamamen gitti koca kis bir kere bile hastalanmadim deli gibi is yapmama ragmen 5 dk dinlenip hemen devam ediyorum bir donem yerimden kalkamiyordum.kas agrilarim sıfır daha ne olsun be insanlar gunesten uzaklastirildi tansiyon seker kalp hastaliklari tavan yapti.birde kısin haberleri acip dinleyin birde yazin neden insanlar kısin daha saldirgan oluyor yazin ise daha mutlu cok eksiksiniz cidden ulkemiz doktorlari vitamin konusunda cok eksik.

  8. Orhan dedi ki:

    D vitamini ile sedefim iyileşti 100 lere çıkarın diyenler artistlik yapıyor diyen Kemal beye cevabımdır 25 senedir çektiğim bir hastalıkti eşimde benden daha beter yara olmayan yeri yoktu… yok fazlası zarar VS diyenle sahaba kadar tartışırım. Herkes çektiğini bilir d vitamini olmazsa olmaz Bill efendinin gunesi kapatma projesi de sırf bu yüzdendir faydaları o kadar çok ki insanların sağlıklı olmasını istemezler. Hatta zarara ugrarlar kene gibi insanlığa yapışmış bu gibi insanlar

Siz de yorumunuzu paylaşın: