Sıradan bir okuyucu, GSK Türkiye Aşı İş Birimi Direktörlüğü görevine yeni birinin getirildiği haberini okurken bu kişinin insan sağlığı ve aşılar üzerinde önemli çalışmaları, bilgi birikimi ve tecrübesi olan birisi olacağını beklemesi çok normaldir (1).
Oysa haber okunduğunda bu kişinin tıbbın belli bir alanında önemli çalışmalar yapmış ve derin bilgi birikime sahip olmasını bırakın muhtemelen tıp fakültesinin önünden geçmeye zaman bile bulamamış biri olduğu anlaşılıyor.
Habere göre Ceyhun Çakar, ortaokul ve lise eğitimini Robert Kolej’de tamamlamış, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Mühendisliği Fakültesi’nden mezun olmuş. Sabancı Üniversitesi’nden 2011 yılında MBA derecesini almış ve GSK’ya katılmadan önce tüketici sağlığı ve ilaç sektörlerinin pazarlama alanlarında farklı rollerde görev almış.
İlaç şirketinde üst seviyede yönetici olmak
Bir ilaç şirketinde görev almak ve üst kademelere yükselmek için tıp eğitimi asla şart değildir hatta hiç olmaması daha makbul bile olabilir.
Mühim olan, yöneticilerin insanların hasta değil “tüketici“; ilaç, aşı ve tıbbi ürünlerin ise tıbbi ürün değil, nasıl pazarlarsak daha çok satarız daha çok kazanırız bağlamında “ticari mal” olduğunun bilincinde olmaları ve bu uğurda çalışmalarıdır.
Aşı iş birimi direktörü ne iş yapar bilmiyorum ama buraya tıp eğitimi almamış biri atandığına göre, bunun tıbbi bir görev olmadığı tamamen pazarlama ve satışla ilgili bir iş olması muhtemeldir.
GSK’ nin 41 aşısı var, 14′ ü de yolda
Şu an portföyünde 41 aşı (ticari ürün) bulunan GSK’ nın, 14 yeni aşı üzerinde çalıştığını biliyoruz (2).
Sadece GSK’ nın aşılarını yaptırsak bile tam 55 aşı bizi bekliyor.
GSK’ nın bir uçak ve uzay mühendisi atayarak bu 55 aşısının satışlarını uzaya uçurmayı düşündüğünü tahmin etmek de yanlış olmasa gerek.
GSK sicili çok kötü bir şirket
Yukarıdaki ara başlığa bakıp da hangi dev ilaç şirketinin sicili iyi ki diye düşünebilirsiniz ama Britanya (İngiliz) kökenli çok uluslu bir ilaç şirketi olan GSK diğerlerinden bir adım önde yer alıyor.
Şu vereceğim bilgileri okuyun ve GSK’ nın temel amacının insan sağlığı mı yoksa kasasını doldurmak mı olduğuna kendiniz karar verin:
GSK bilerek bozuk ilaç satmış: GlaxoSmithKline (GSK), Porto Rico’ daki fabrikasındaki üretim hatalarından kaynaklanan davada USA’ lı yetkililerle 750 milyon dolar ceza ödeme konusunda anlaştı. Bu, bir ilaç firmasının bilerek bozuk ilaç üretimi ve satışı iddiası için ilk başarılı dava olması yanında, aynı zamanda bir ilaç firmasına verilen en büyük dördüncü para cezası (3, 4).
GSK’ nın Çin’ de doktor ve devlet memurlarına 300 milyon dolar rüşvet verdiği ortaya çıktı: Çin yönetimi GSK’ yı 490 milyon dolar para cezasına çarptırdı. Sebep, ürünlerinin daha fazla satışını sağlamak için doktor ve devlet görevlilerine 300 milyon dolar verdiklerinin ortaya çıkması. GSK’nin ülkedeki faaliyetlerini yürüten Mark Reilly’ye, tecil edilmiş 3 yıl hapis cezası verildi ve Çin’den sınır dışı edilmesi kararlaştırıldı. GlaxoSmithKline’ın diğer yöneticileri de, yine tecil edilmiş hapis cezalarına çarptırıldı (5, 6, 7).
Polonya’ da doktorlara astım ilacının satışını artırmak için rüşvet suçlaması: GSK, Seretide isimli ilacın daha fazla satılmasını sağlamak için Polonya’ da doktorlara rüşvet vermekle suçlanıyor (8, 9).
Glaxo’ ya 90 milyon dolar ceza (10, 11):
Dünya ilaç devlerinden İngiliz GlaxoSmithKline, Amerika’ da 38 eyalette açılan davalara karşılık 90 milyon dolar ceza ödemeye razı oldu. Şirket bir zamanlar dünyanın en çok satan ilaçlarından olan Avandia’ nın kalp krizi ve felç risklerini önemsizmiş gibi göstermekle suçlanıyordu.
GSK’ ya sahtekarlıktan tarihin en büyük para cezası kesildi: Amerikan Adalet Bakanlığı, dünyanın önde gelen ilaç firmalarından GlaxoSmithKline’ nın (GSK), kendisine yöneltilen suçlamaları kabul ederek cezai ve hukuki sorumluluklarına karşılık 3 milyar dolar ödemeye razı olduğunu açıkladı. GSK, uzlaşma gereğince 5 yıl süreyle hükumet yetkilileri tarafından gözlem altında olmayı da kabul etti. 3 milyar dolarlık tazminat Amerika tarihinde “sağlıkta dolandırıcılık” sebebiyle ödenecek olan en yüksek meblağ (12, 13)!
Tıbbın ticarileşmesine evet ama yozlaşmasına hayır, hayır!
Gelelim neticeye
Aşı şirketlerinin adamlarıyla insan sağlığı için toplantılar yapan, iyi niyetli, temiz kalpli ama tıbbın ticarileştiğinden habersiz bilim adamlarımızı uyarıyorum.
Şirketler için aşıların sadece birer ticari ürün olduğunu, bunları üretenlerin tek amaçlarının daha çok satmak ve daha çok kazanmak olduğunu lütfen aklınızdan çıkarmayın.
Uçak mühendisinin de şirketin aşı satışlarını uzaya uçuracağından şüpheniz olmasın !
NOT: Bu yazıyı tamamladıktan sonra gene bir başka dev aşı şirketi olan MSD’ nin Türkiye’ nin sağlık politikaları direktörlüğüne hiçbir tıp ve sağlık eğitimi olmayan sadece ticaret, kamu ve kurumsal ilişkileri alanında çaLışmış olan birini getirdiğini okudum (14).
Sağlığımızın kimlere emanet edildiğine, hangi maksatlara alet olduğuna iyi bakın ve biraz üzerinde düşünün.
Pes artık, ben diyecek söz bulamıyorum!
Kaynaklar:
1.https://www.winally.com/2019/10/gsk-turkiye-asi-is-birimi-direktoru/
2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/11/05/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/vucudumuzda-igne-girmeyen-nokta-cebimizde-para-kalmayacak/
3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/10/28/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/ingiliz-ilac-devi-gsk-bilerek-bozuk-ilac-satmis/
4.https://www.nytimes.com/2010/10/27/business/27drug.html?partner=rss&emc=rss
5.http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/10/24/ordan-burdan-havadan-sudan/gsk-nin-cin-deki-satislari-a-dustu/
6.https://www.bbc.com/turkce/ekonomi/2013/10/131024_gsk_sorusturma.shtml
7.http://www.bbc.co.uk/turkce/ekonomi/2014/09/140919_glaxosmithkline_cin.shtml/
8.http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/04/22/yazilar/tip-yazilari/koah/doktorlar-ve-ilac-endustrisi-cikar-iliskisi-sifirlanmalidir/
9.https://www.bbc.com/news/business-26970873
10.http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/11/19/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/glaxo-ya-90-milyon-dolar-ceza/
11.https://www.wsj.com/articles/SB10001424127887324556304578121314190446632
12.http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/07/04/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/tavukgotu-tovbe-tutar-mi/
13.https://health.usnews.com/health-news/news/articles/2012/07/02/glaxosmithkline-to-pay-3-billion-for-health-fraud
14.https://www.winally.com/2019/10/msd-turkiyenin-saglik-politikalari-direktoru/
***
www.winally.com’ un haberi (1):
GSK Türkiye’de 2013 yılından bu yana farklı görevler üstlenen Ceyhun Çakar, GSK Türkiye Aşı İş Birimi Direktörlüğü görevine getirildi.
GSK’ya 2013 yılında Lansman Mükemmellik Lideri olarak katılan ve son olarak Rusya Solunum Pazarlama Müdürü olarak görev yapan Ceyhun Çakar, GSK Türkiye Aşı İş Birimi Direktörlüğü görevine getirildi.
Ortaokul ve lise eğitimi Robert Kolej’de tamamlayan Ceyhun Çakar, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Mühendisliği Fakültesi’nden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi’nden 2011 yılında MBA derecesini alan Çakar, GSK’ya katılmadan önce tüketici sağlığı ve ilaç sektörlerinin pazarlama alanlarında farklı rollerde görev aldı.
GSK Türkiye’ye 2013 yılında katılmasının ardından yönetici adayları için geliştirilen ve global rotasyonların bulunduğu, 4 yıllık GSK ESPRIT programına dahil oldu. Bu program kapsamında ilk rotasyonunu solunum alanında kıdemli marka lideri olarak Türkiye’de gerçekleştirdi ve önemli lansmanlara liderlik etti. ESPRIT programındaki ikinci rotasyonunu GSK Genel Merkezi Londra’da solunum alanında Global Pazarlama Müdürü, üçüncü rotasyonunu Türkiye Aşı ekibinde, Aşı İş Birimi Müdürü olarak tamamladı.
ESPRIT kapsamında son rotasyonunu GSK Rusya’da, Solunum Pazarlama Müdürü olarak tamamlayan Çakar, 1 Ekim 2019 itibariyle başlayacağı yeni rolünde GSK Türkiye İlaç Liderlik Ekibi’nin de üyesi olarak görev alacak.
***
www.winally.com’ un haberi (14):
Kariyerine 2004 yılında, Ankara’da, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nde Ticaret Asistanı olarak başlayan Erkut, son olarak 2014 yılından bugüne, Mey/Diageo şirketinde Kurumsal İlişkiler Departman Yöneticisi olarak görev yaptı.
Yasemin Erkut, 15 yılı aşkın süredir hem kamuda hem de kurumsal şirketlerde elde ettiği kamu iletişimi stratejileri deneyiminin yanı sıra, kurucu üyesi olduğu Kamu İletişimi ve Kurumsal İlişkiler Yönetimi Derneği’nin 2017 yılından bu yana Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor.
Lise öğrenimini burslu olarak Norveç’te bulunan Red Cross Nordic United World College’da tamamlayan Yasemin, lisans derecesini Uluslararası İlişkiler ve Ekonomi dallarında burslu olarak ABD’de Mount Holyoke College’dan aldı. 2002 yılında Washington’da American University’de Uluslararası Ticaret eğitimini tamamlarken ABD Temsilciler Meclisi’nde çalıştı.
Aşı şirketlerinin pisliklerini yazdığınız için sizi aşı karşıtı ilan ederlerse şaşırmam.
Hadi gelin de para için her türlü yolsuzluğu yapan bu şirketlerin aşılarına güvenin bakalım.
bunlar kaldırım mühendisi bile atarlar şükredelim derim