REMDESİVİR TEDAVİSİNİN MALİYETİ 22 BİN LİRA
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Teşhis konanların sayısının 10 milyonu, hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bini çoktan geçtiği KOVİD’ e karşı etkinlik ve emniyeti onaylanmış bir ilaç yok ama denenmekte olan sayısız ilaç ve kimyasal madde var.
Bunlardan biri de remdesivir isimli ilaç.
Remdesivir, nükleotid analoglarısınıfına ait bir antiviral ilaçtır. Gilead Sciences tarafından Ebola ve Marburg virüsüne karşı geliştirilmiş, daha sonra aralarında RSV, Junin, Lassa, Nipah, Hendra gibi tek sarmallı RNA virüslerine karşı denenmiştir.
SARS ve MERS’ de de kullanılan ama etkinlik ve emniyeti ispatlanmayan bu ilaç hiçbir hastalık için ruhsat alamamıştır.
Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), “remdesivirin” ilk tam kapasiteli klinik denemelerinin başarısızlıkla sonuçlandığına dair bir raporu kamuya açık klinik denemeler veri tabanında yayımlamıştı.
Raporda Çin’de 237 hastayla yapılan denemede ilacın hastalara faydası olmadığı ve kan dolaşımı sistemindeki patojenlerin varlığını azaltmadığı belirtiliyordu.
İlacın üreticisi Amerikan Gilead Sciences şirketi ise yapılan çalışmanın sonuçlarının yanlış aktarıldığını savununca WHO da “yanlışlıkla yayımlandı” diyerek raporu yayından kaldırdı.
KOVİD tedavisinde büyük umut bağlanan remdesivir ile yapılan bir çalışmanın başı olan Dr. Kalil de şunları söylüyor:
“Ben hem bu ilacı hem onayı olmayan hiçbir ilacı hastalarıma vermezdim. Deneysel bir ilacı almak hiçbir şey almamaktan daha kötü olabilir. Bu ilaç hastaların ölümlerini bile hızlandırabilir ki bunu anlamak için randomize kontrollü çalışmaların yapılması şarttır.”
Remdesivirin herhangi bir hastalık için onayı olmamasına rağmen üretici şirket Gilead ilacın “compassionate use” yani insani amaçlı ilaca erken erişim programı çerçevesinde hastalara verilmesini sağlıyor.
Şirket, damar yoluyla enjekte edilen remdesivirin solunum yoluyla kullanılan versiyonunun da insanlar üzerinde deneylerine başlamayı planladığını bildiriyor.
Medyada yer alan bir haberden, henüz KOVİD için onayı olmayan remdesivirin bir kür tedavi maliyetinin 3 bin 120 dolar (21 bin 375 TL) olduğunu öğrendik.
Gelelim neticeye
BİR: Henüz etkinliği ve emniyeti ispatlanmamış “deneme” safhasındaki bir ilacın maliyetinin bu kadar yüksek olmaması gerekir.
İKİ: Yarın, hiçbir hastalık için ruhsatı bulunmayan bu ilacın etkili ve emniyetli olmadığı ortaya çıkarsa şaşırmam. Şirket, malı götürmüş olacak.
ÜÇ: Bu salgın döneminde randomize kontrollü çalışma yapıl(a)mamasının haklı tarafları olmakla beraber bu eksiklik sonuçların güvenirliğini zayıflatıyor, ilaçlar hakkında kesin bir hükme varmak mümkün olmuyor. At izi it izine karışıyor.
DÖRT: Patenti olmayan ilaçlara gereken değerin verilmiyor, patentli ilaçların ise “parlatılmaya” çalışılıyor olması kuvvetle muhtemeldir.
Kaynaklar:
1. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/04/28/hakkimda/dunya-saglik-orgutu-yine-sucustu-yakalandi/
***
EK 1 (1.8.2020): Toplam 1300 kişi üzerinde yapılan iki randomize kontrollü çalışmaya göre, remdesivir’in klinik iyileşme süresini azaltmada etkili olabileceğine ve şiddetli kovid-19’lu hastalarda mortaliteyi azaltabileceğine dair düşük kanıt bulundu. Remdesivir’ in invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı üzerine muhtemelen önemli bir etkisi yoktur. Remdesivir’in hastanede kalış süresi üzerinde çok az etkisi olabilir veya hiç etkisi olmayabilir. Kaynak: https://www.bmj.com/content/370/bmj.m2924
***
EK 2 (18.8.2021): Koronavirüs tedavisinde etkili olmadığı kanıtlansa da küresel sağlık krizi nedeniyle dünyanın çoğu yerinde araştırılan Remdesivir isimli ilacın, ABD ve diğer ülkelerdeki fiyatı açıklandı. Üretici firma Gilead Sciences, Remdesivir’in ABD’deki fiyatının 3 bin 120 dolar, ABD dışındaki ülkeler için geçerli olacak yurt dışı fiyatının ise 2 bin 340 dolar olduğunu duyurdu.
Koronavirüs salgını başladığından beri en çok tartışılan konulardan biri de vakaların tedavisinde kullanılan ilaçlar oldu. Covid-19’un tedavisi için daha önce üretilen, farklı hastalıklar için kullanımda olan Remdesivir isimli ilaç ise tartışmaların odağında yer alıyor. Nisan ayında Dünya Sağlık Örgütü Remdesivir’in etkili olmadığını açıklamıştı. ABD’deki bazı şirket ve resmi kuruluşlar ise Remdesivir’in etkili olduğu savını ortaya atıyor. Remdesivir’e ilişkin mevcut durumda ise ilacın koronavirüse karşı etkisi olduğu net şekilde kanıtlanmış değil; hatta son çalışmalar bir etkisi olmadığı yönünde.
Tüm bu tartışmalara rağmen dünyanın en büyük ilaç otoritelerinden olan; ABD Sağlık Bakanlığı’na bağlı Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Remdesivir’in sadece acil durum tedavilerinde kullanılmasına onay verdi. Remdesivir’in üreticisi olan ABD’li ilaç şirketi Gilead Sciences, ilacın fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu.
ABD’nin dışında Japonya ve Güney Kore de Remdesivir’in koronavirüsün tedavisi sırasında acil durumlarda kullanılması için ilacı onayladı. Remdesivir’in acil durumlarda kullanılmasına izin verilmesine rağmen ilaç konusunda tartışmalar devam ediyor. Salgın sırasında yapılan bazı araştırmalar, ilacın koronavirüs hastalarının hastanede yatma süresini kısalttığını gösteriyor. Bazı bilim insanları ise ilacın koronavirüse karşı yeteri kadar etkili olmadığını düşünüyorlar.
Remdesivir’in koronavirüs tedavisindeki etkisi tartışılmaya devam ederken, ilaç şirketi Gilead Sciences, koronavirüs salgını sırasında değerini epey artırdı. 2020 başından bu yana Gilead Sciences’ın ABD borsaların işlem gören hisseleri yüzde 15 oranında değer kazandı.
Kaynak: https://www.webtekno.com/koronavirus-remdesivir-fiyati-aciklandi-h95895.html
***
EK 3 (1.2.2022): Neden hükümetimiz, böbrekler için çok toksik olduğu anlaşıldığı için Ebola araştırmasından çekilen pahalı bir ilacı benimserken, literatürde Kovid’e karşı etkinlik gösteren hemen hemen her ucuz, güvenli, yeniden tasarlanmış ilacı reddediyor? Kaynak: https://www.theblaze.com/op-ed/horowitz-us-spent-1-billion-on-failed-remdesivir-cash-that-could-have-helped-save-lives
***
EK 4 (26.4.2022): Remdesivir şimdiye kadar 12 yaş ve üstü insanları tedavi etmek için zaten tamamen onaylanmıştı. Şimdi, hastanede yatan veya evde hafif-orta şiddette COVID olan ancak şiddetli COVID için yüksek risk taşıyan 12 yaşın altındaki çocukları tedavi eden doktorlar, genç hastalarına kolayca remdesivir reçete edebilirler.
İlaç üreticisi Gilead Sciences’tan yapılan bir haber bülteninde , haberin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
FDA , 4 yaş ve altı çocuklar için henüz onaylanmış bir aşı olmamasına rağmen, remdesivirin aşı yaptırmanın yerini tutmadığını kaydetti. FDA, aşıların hastaneye yatış ve ölüm de dahil olmak üzere ciddi klinik sonuçları önleme amaçlı olduğunu söyledi. Ajans, uygunsa, insanların da bir destek alması gerektiğini ekledi.
FDA, onayın yetişkinler için bir faz 3 klinik denemesinin sonuçlarına dayandığını ve hastalığın seyrinin hem yetişkin hem de pediatrik hastalarda benzer olduğunu kaydetti.
***
İlaçların pahalı olmasına bir şey diyemem ama göz göre göre kazıklanmak… işte bu acı veriyor.