İNGİLİZ VARYANTI ÇOCUKLARDA DAHA AĞIR SEYRETMİYOR
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Son günlerde dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi bizde de KOVİD vakalarında ciddi bir artış var ve bu artıştan da İngiliz varyantı adıyla tanınan B.1.1.7 tipi koronavirüs sorumlu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da İngiliz varyantının klasik tip koronavirüsün yerini aldığını, vakaların yüzde 75’ inde etkenin İngiliz varyantı olduğunu açıkladı (1).
İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ ndan Prof. Dr. Ayper Somer, “İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş gurubu çocuklarda hızla artmaya ve daha önce hastalığı çok hafif geçiren çocuklarda ağır tablolar görülmeye başlandığını, hasta yaşının küçüldüğünü” söylüyor (2).
Vaka sayılarındaki artışın her yaş grubu gibi çocukları da etkilemesinde şaşıracak bir şey yok ama Junk Medicine doktorlarının topluma korku salmaktan başka bir işe yaramayan ve aslı astarı olmayan açıklamaları kabul edilemez (3).
İngiliz varyantı çocuklarda daha ağır hastalığa sebep olmuyor
Lancet’ de yayınlanan çalışmada, İngiltere varyantının çocuklarda daha ağır hastalığa yol açmadığı gösterildi (4).
1 Mart-31 Mayıs 2020 tarihleri arasında salgının ilk dalgasında KOVİD teşhisi konan 20 çocuğa ait veriler 1 Kasım 2020-19 Ocak 2021 tarihleri arasında ikinci dalgada hastaneye yatırılan 60 çocuğa ait verilerle karşılaştırıldı.
Her iki dalgada hastaneye yatırılmaları icap eden çocuklar yaş, altta yatan tıbbi hastalıklar, ırk/etnisite, sosyo-ekonomik durum ve diğer risk faktörleri bakımından farklı bulunmadı.
Her iki grupta da çok azına oksijen tedavisi veya solunum cihazı gerekti, ikinci dalgadaki toplam yatış oranı birinci dalgaya göre daha düşüktü.
İkinci dalgada daha fazla sayıda çocuk hastaneye yatırılmış olmakla beraber bu muhtemelen virüsün daha yaygın olmasıyla alâkalı olmalıdır.
Nitekim ikinci dalgada King’s College Hastanesine kabul edilen yetişkin hasta sayısı da yaklaşık üçte bir oranında artmıştır.
Araştırmacılar bu verileri, İngiliz varyantının orijinal virüse kadar daha farklı bir klinik tabloya yol açmadığı şeklinde değerlendiriyorlar ve genç ve çocuklarda ağır KOVİD tablosunun seyrek olduğuna dikkat çekiyorlar.
Aralık 2021’ de Londra ve çevresinde vakaların yüzde 70’ inde etken tüm dünyada İngiliz varyantı adıyla tanınan B.1.1.7 tipi koronavirüs idi.
Gelelim neticeye
Her zaman topluma acı da olsa tam ve doğru bilgiler verilmesini savunuyorum ama bilimsel bir veriye dayanmayan ve zaten yeteri kadar gerilmiş anne-babaları daha çok gerecek mesnetsiz açıklamaların başka maksadı olduğunu düşünüyorum.
Junk Science doktorlarının sosyal medyada hiçbir delil göstermeden anne babaların yüreklerini ağızlarına getiren ifadeleri asla dikkate alınmamalıdır.
“Mesnetsiz pembe haberler” gibi “mesnetsiz kara haberler” de tasvip edilemez.
Acı da olsa doğru bilgiye evet, korku ve telaş saçanlara hayır!
Kaynaklar:
3. https://twitter.com/DrTomrisCesur/status/1377652580390731792?s=20
4. https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(21)00030-4/fulltext
***
EK 1 (4.4.2021): İngiliz varyantı olarak bilinen B.1.1.7′ in hastaneye yatış riskini artırdığı ama bu varyant ile enfekte olmuş kişilerin klinik sonuçlarındaki potansiyel uzun vadeli farklılıkları değerlendirmek için takip çalışmalarına ihtiyaç olduğu bildirildi. Kaynak: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3802578
***
EK 2 (19.6.2021): NDTV’nin haberine göre, DSÖ’nün baş uzmanı Soumya Swaminathan, Delta varyantının bulaşıcılığının arttığını ve koronavirüsün küresel olarak baskın türü olma eğiliminde olduğunu dile getirdi. Kovid-19’un ilk olarak Hindistan’da görülen ve İngiltere’de de en yaygın tür haline gelen Delta varyantın ABD ve Almanya’da da hızla yayılabileceği uyarısında bulunuldu. İngiliz yetkililer, ülkedeki Delta varyantı vakalarında son bir haftada yüzde 79’luk artış olduğunu belirtti. İngiltere hükümetine Kovid-19 politikalarına ilişkin tavsiyelerde bulunan Aşılama ve Bağışıklık Ortak Komitesi üyelerinden Adam Finn Delta varyantı vakalarının arttığını ve salgında 3. dalganın yolda olduğunu ifade etti.
Delta varyantı ABD ve Almanya’da baskın tür olma eğiliminde
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Rochelle Walensky dün, Delta varyantının ABD’de en baskın tür olmasını beklediklerini söylemişti. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, Delta varyantının Almanya’da hızlı bir şekilde yayılabileceğine ilişkin ikazda bulunmuştu. Bakan Spahn, yeni vakaların yüzde 6’sında Delta varyantının tespit edildiğini belirtmişti.
Delta varyantı Moskova’yı etkisi altına aldı
Vaka sayılarında rekor bir artışın kaydedildiği Moskova’da bugün itibariyle 9 bin 120 Kovid-19 vakası görüldü. Delta varyantı nedeniyle vaka sayıları son haftalarda 3’e katlandı. Şehirde yeni kapanma tedbirleri devreye sokuldu. Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, Delta varyantının şehirdeki yeni vakaların yaklaşık yüzde 90’ını oluşturduğunu açıklamıştı.
***
Çocuklar hepimizin en değerli varlıkları Tanrım korusun onları
AŞI TERÖRÜDÜR!
Çocuklara aşı geliyor demek ki.
ABD’de J & J başladı bile bu uygulamaya.
Korku ticareti yapanların hoşuna gitmeyecek bir yazı. Sağolun hocam.
Dr. Bengi Başer’ in tiviti aynen şu şekildedir: (İst Tıp Fak.Çocuk Enfeksiyon Uzm. Prof. Ayper Somer, son 2-3 haftadır, ingiliz varyantının ağır seyirli vurduğu 0-9 yaş çocuklarla servisinin dolduğunu, Covid sonrası da, çocuklarda kalp kası iltihabı Miyokardit’e rastladıklarını bildirmiş…
Tweet bağlantısı şudur:
https://twitter.com/bengibaser/status/1377200967217786888?s=20
Oysa Prof. Ayper Somer haberde şöyle diyor:
Özellikle miyokardit (kalp kası iltihabı) başta olmak üzere, kardiyak sorunlar yaratıyor. Çarpıntı ve ateş şikayeti ile gelen birçok çocuk hastamız var. Miyokardit olasılığına karşı yakın takip gerekiyor. Yoğun bakım izlemleri gerekebiliyor çocuklarda. Kovid sonrası dönemde miyokardit vakalarında artış olabilir diye düşünüyorum.
Yani Dr. Bengi hanımın yazdığı gibi miyokardit’e rastladıklarını bildirmiyor, bu olasılıktan bahsediyor.
İleride belki gerçekten de miyokardit tanısı konan çocuklar olabilir bunu bilemeyiz ama şu anda kendi verdiği kaynak sadece bir olasılıktan söz ediyor, olgu gördük demiyor.
Bu açıkça bir haber, çarpıtarak korku salmak veya okuduğunu bilerek veya farkında olmadan anlamamak demektir. Bu bir profesöre yakışmıyor, böyle bilimsellik olamaz.
Kaynak haber: https://www.dha.com.tr/saglikyasam/yeni-varyant-cocuklara-goz-dikti-miyokardit-vakalarinda-patlama-yasanabilir/haber-1818459
Bengü hanım kehanette bulunuyor ama tabii bu bilim!sel bir kehanet
Allah belasını versin aşılarının da maskelerinin de kısıtlamalarının da.