AVRUPA’ YA SIÇRAYAN KOLOMBİYA VARYANTI 7 CAN ALDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Sputnik‘ in haberi:

Koronavirüsün ilkin Kolombiya’da ortaya çıkan varyantı B.1.621’in temmuz sonunda ABD’de yayıldığı haberlerinin ardından, bu kez Belçika’da bir yaşlı bakım evinde bulaşarak en az 7 can aldığı belirtildi. 

Kovid-19’un yeni ortaya çıkan ve henüz Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından adlandırılmayan Kolombiya varyantının son haftalarda ABD’de yayılmasının ardından, Avrupa’dan ilk kötü haber geldi. Belçika’daki bir bakımevinde kalan yaşlılardan 7’si hayatını kaybederken, otopsi sonuçları çift doz aşı olmalarına rağmen Kolombiya varyantına yakalandıklarını ortaya koydu. 

Brüksel yakınındaki Zaventem kasabasının bakımevinde B.1.621 numaralı varyant yüzünden ölen yaşlıların hepsinin 80 ve 90’lı yaşlarda ve bazısının fiziksel durumunun zaten kötü olduğu belirtildi.

İki doz aşıya rağmen

Bakımevinde yayılan varyantla ilgili testleri yürüten Leuven Üniversitesi viroloğu Marc Van Ranst, yaşlıların iki doz aşı olmalarına rağmen Kolombiya varyantı yüzünden ölmelerini ‘endişe verici’ diye niteledi. 

ABD’nin Florida eyaletinde yaygın

Kolombiya varyantının daha bulaşıcı olup olmadığına dair henüz ellerinde veri olmadığını söyleyen Van Ranst, şimdilik Belçika’daki vakaların yüzde 1’inden daha azının B.1.621’den kaynaklandığını, bu oranın ABD’de yüzde 2 ve ABD’nin Florida eyaletinde çok daha yüksek olduğunu aktardı. 

Belçika’daki vakaların yüzde 95’i Delta

Zaventem bakımevindeki 21 yaşlı ile çok sayıda çalışanın Kolombiya varyantıyla enfekte olduğu, çalışanlardaki belirtilerin hafif düzeyde seyrettiği bilgisini paylaşan Van Ranst, Belçika’daki hakim varyantın, vakaların yüzde 95’inin kaynaklandığı Delta olduğunu, onu Alfa’nın takip ettiğini belirtti.

Hindistan’da çıkan mutasyon geçirmiş varyanta ‘Hint varyantı’ denilmesinin ülkenin imajını bozduğu ve vatandaşlarını hedef haline getirdiği şikayetleri üzerine DSÖ, varyantları Yunan alfabesinin harfleriyle adlandırma uoluna gitmişti. Buna göre İngiliz varyantı diye bilinen B.1.1.7’ye Alfa, Güney Afrika’da yayılan 501Y.V2. varyantına Beta, Hindistan’da çıkan çifte mutasyona uğramış varyant B.1.617’ye Delta, Hindistan’da ondan önceki varyanta Kappa, Brezilya varyantları diye bilinen P.1 ve P.2’ye Gamma ve Zeta, martta ABD’de bildirilen iki varyanta Epsilon ve Iota adı verilmişti. 

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/avrupa/202108061045181564-abdden-avrupaya-sicrayan-kolombiya-varyanti-belcikadaki-bakimevinde-7-yaslinin-canini-aldi-21/

***

EK 1 (8.8.2021): ÖZCAN YÜCEL “Avrupa Birliği ve ABD’de toplamda 800 milyon insan yaşıyor. Dünyanın en çok aşı yapan milletleri burada. En az 800 milyon doz aşı yapıldı. Yani çift dozda %50’yi geçtiler. Peki vakalar neden hızla artıyor? Soruyorum o zaman! Aşılarınız ne zaman işe yarayacak?

ResimResim

Kaynak: https://twitter.com/drozcanyucel/status/1424109895289294849?s=20

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Fatih dedi ki:

    2 doz da olsan aşılar korumuyor demektir bu.

  2. Levent Özden
    @Levent_Ozden
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Aşılama varyantları oluşturuyor ve yayıyor olabilir mi?
    NeAksi
    @Neaxsi2
    ·
    2s
    Uzmanlar çok önce uyardı aşı virüsün mutasyona uğramasına neden olur. Virüs güçlenir diye dinleyen olmadı. Rahat bıraksalar virüs yaşamak için mutasyona uğrayıp zayıflayacaktı. Açıklama böyleydi
    Yanıtları göster
    Mzyyn
    @Mzeyyen16372897
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    İnsanlar inanmayinca bir de kızıyorlar.Gel de varyant saçmalığına inan.
    Hlygrsy
    @hlygursoy
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Kolombiya varyantı onlara nasıl ulaşmış?..
    SelmanTürkiye Bayrağı
    @_akshr
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Ahmet bey her 3-4 ayda bir yeni bir varyant çıkacak herhalde tüm insanları aşılamak için. 5-10 yıl sonra etkileri çıkmaya başlayınca ne olacak peki!
    SelmanTürkiye Bayrağı
    @_akshr
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Dünya ülkeleri küresel ilaç şirketlerinin etkisinden ne vakit kurtulacak sizce?
    Kurdishconspirator
    @komplocuzaza
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Ama 4. Doz koruyacak onlari
    N.S
    @og_ret_men
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Deltanın kuzeni mi olur kendileri
    Yakup Türk
    @YakupTrk16
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Kolombiya varyantı kesin çocuklar üstünde çok etkilidir. Ve aşısızlar sebebiyle oluşmuş bir varyanttır. Aşı olmayanlar arasında çok hızlı yayılıyordur ve ölümcüldür. Aşılıların bulaştırıcılığı çok düşüktür ama bu varyanta karşı aşıların koruyuculuğu çok zayıftır.
    Yanıtları göster
    DhulQarnayn
    @DhulQarnayn_88
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    selam, medyalar vara? yerli yabanci ne olursa olsun.. cöp degeri bile yokdur…
    Selametle.
    .
    fatih Sarisakal
    @1d9ad9b08916410
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Aşı ölümleri on kata yakın arttırmış

  3. Erdem dedi ki:

    Nerden çıktı şimdi Kolombiya varyantı. Hayır itirazım varyanta değil, ismine. Hani, varyantlar artık ülke ismiyle anılmayacaktı. ne oldu, Yunan Alfabesi mi bitti ya da nedir?

Siz de yorumunuzu paylaşın: