FELÂKET SENARYOSU YAZMAYA FAZLA ALIŞTINIZ, SINIRLARI ZORLAMAYIN
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
PhD Korcan Ayata‘ nın tivit dizisi:
Normalleşme için aşılama yüzdeleri verenler, bunun içine hastalığı geçirip doğal bağışık kazanmış bireyleri bilerek eklemiyorlar. Tekrar belirtiyorum: Hastalığı geçirmek >= Aşı olmak Her iki grubun da çok büyük bir bölümü ömür boyu ağır Covid hastalığından korunacak.
Normale dönmek için yapılması gereken, en başta normalden çıkmamıza yol açan yanlış uygulamalara son vermektir.
Başlıca:
1. Kitlesel PCR Testi
2. Sağlıklı birey takip ve izolasyonu
3. manasız önlemler
4. Yalan haberler
5. Başka patojen yok zihniyeti
Toplumun 100%’ünü dahi aşılasak bu virüs dolaşımda kalacak. Aşılar ve doğal bağışıklık sayesinde hastaneye yatış ve ölümler çok azalacak. Yukarıdaki 5 uygulama devam ettirildikçe, mevsimsel vakit geldiğinde veya yeni bir varyant dolaşıma girdiğinde yapay vaka dalgaları oluşacak.
1,5 yıl önce başlayan, 2-3 hafta sürecek denen ve hala devam eden “dalgayı bastırma” çılgınlığının, bunca aşılı ve iyileşmiş insana rağmen hâlâ uzatılmaya çalışması artık insanları uyandırmalı.
Üst üste açıklanan yüksek aşılanma sayıları ve randevuya gelme yüzdeleri gösteriyor ki, aşı olmak isteyenleri engelleme, randevulara gelmeme organizasyonları gerçek değil. Hastalıklı hayal gücünün sınırı olmadığını bir kez daha gördük.
İnsanları rahat bırakın! İsteyen gayet güzel gidip aşısını oluyor. Görev başındaki sağlık çalışanlarının da tek bir dozun bile boşa gitmemesi için gerekeni yaptığına eminim. Felaket senaryosu yazmaya fazla alıştınız, sınırları zorlamayın.
Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1404731247566393351?s=20
***
EK 1 (16.6.2021): CB 3. doz aşısını olduysa kendisini gözlem altında tutan sağlık ekibinin tavsiyesiyle olmuştur. Bu kesinlikle herkes olmalı manasına gelmiyor. Kişinin kronik hastalıkları ve kullandığı ilaçlar yüzünden aşılardan faydalanma kapasitesi değişkendir.
Ortalıkta Sinovac yetersiz, üzerine 3. doz lazım diye aşı pazarlaması yapanları dikkate almayın. Unutmayın çok büyük sayıda insan başta hiç antikoru olmadan bu hastalığı geçirdi, belki yarısı farkına bile varmadı. Hastalığı geçirmiş veya aşısını olmuş insanların yakasından düşün!
Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1405101272882110467?s=20
***
EK 2 (18.6.2021): Corona virüsü ağır geçiren kişilerin yeniden enfekte olma olasılığının yüzde 1’den daha az olduğu açıklandı. University Missouri School of Medicine’den araştırmacılar, corona virüs ile enfekte olan 9 binden fazla hastayla ilgili veriler göz önüne alınırken, iyileştikten sonraki üç ayda veya daha sonrasında yeniden enfekte olup olmadıklarını inceledi. İncelenen toplam 9 bin 119 hastadan sadece 63’ünün ikinci kez corona virüse yakalandığı tespit edilirken, oransal olarak bunun yüzde 0,7’ye denk olduğu bildirildi. Kaynak: https://www.ntv.com.tr/amp/saglik/arastirma-agir-covid-gecirenlerin-yuzde-1inden-daha-azi-yeniden-enfekte-oluyor,SVZJ7j5LJUKg5CmdyWR9YQ
***
EK 3 (21.6.2021): Üçüncü doz aşıları Bilim Kurulunda konuştuklarını söyleyen Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Üçüncü dozların etkisine ‘Booster’ diyoruz. Güçlendirici etki gibi düşünülebilir. Belli bir antikor oluştuktan sonra, ondan 6 ila 8 ay sonra yapılacak bir dozla beraber antikor etkisinin pekiştirilmesi, güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu yapılabilir. Sıralamayı düşündüğümüzde sağlık çalışanları, 65 yaş üzeri büyüklerimiz ve risk gruplarına göre belli bir sıralamayla yapılabilir. Zaten süreç ilerlediğinde güz döneminde artık koronavirüs bütün dünyada azalırsa örneğin seneye güz dönemine geldiğimizde belki şöyle yapacağız; sağlık çalışanları nasıl sonbaharda influenza aşısı oluyorsak, veteriner çalışanları şarbonla ilgili çalışıyor ve tetanoz aşısı oluyorsa ve vatandaşlar ile 65 yaş üstü büyüklerimiz grip aşısı oluyorsa belki öyle bir sisteme doğru gideceğiz. Daha riskli olanın aşılanacağı bir 2022 güzünden bahsediyorum” dedi.
“Türkiye’nin planlaması içinde var”
Habertürk’e konuşan Prof. Dr. İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an için 3. doz aşının en riskli gruplardan başlayarak sırayla yapılması Türkiye’nin de planlaması içinde var. Dünyada da ekim ayında aşılama başladı. Daha 9 aylık bir süreç söz konusu. Avrupa’da 12 yaş üzeri çocuklara aşının yapıldığını, Amerika’da 16 yaş üzeri çocuklara aşı yapıldığını görüyoruz. Biraz da süreci iyi takip edip karar vermemiz gerekiyor.”
Türkiye’de aşının dünyaya göre biraz geç başladığını kaydeden Prof. Dr. İlhan, “13 Ocak’ta ilk aşılanan gruptaydım. Geç olmasının bir parça avantajı var; olası etkileri ve yan etkileri görüp ikinci dozun planlaması veya üçüncü dozun ne zaman yapılacağı konusuna daha kolay karar vermek. Çünkü bu konudaki bilgi birikimi hızla artıyor. İyi bir değerlendirme yapmak gerekiyor ülkemizdeki insanları için en doğrusu hangisi olacaksa” dedi.
Üçüncü doz farklı aşı olabilir mi?
Üçüncü dozda farklı aşı kullanılabilir mi sorusuna ise Prof. Dr. İlhan, şu yanıtı verdi: “Bunun çok da bir önemi yok çünkü hepsi antikor uyarısı yapıyor. Şöyle düşünmek lazım; aracınıza farklı markalardan benzin almak gibi. O yüzden bir fark olmaz. Bununla ilgili yurtdışında farklı çalışmaları da var. Örneğin ilk iki dozu başka bir aşıyla olmuş, üçüncü dozu başka bir aşıyla olmuş. Sinovac artı BioNTech, BioNTech artı Sinovac gibi. Sonuçlarına baktığımızda niteliksel bir değerlendirme yapılıyor. Önemli olan yüzde 90’dan fazla insanları ağır hasta olmaktan koruması, böyle baktığımızda da etkinliğin her kombinasyonla geçerli olduğunu söylemek mümkün. Buna yerli aşıyı da dahil edebiliriz. O da inaktif aşı. İnşallah gelirse güz döneminde hepimiz üçüncü dozu yerli aşıyla oluruz diye düşünüyorum.
***
İlgili Diğer Yazılar:
- AĞIR KOVİD GEÇİRENLERİN %1′ İNDEN DAHA AZI YENİDEN ENFEKTE OLUYOR
- ANTİKOR SEVİYELERİ YÜKSEK KALANLAR DAHA ÇABUK İYİLEŞİYOR
- KORONAVİRÜSE MARUZ KALMA, VİRAL ENFEKSİYON OLMADAN T HÜCRESİ HAFIZASI OLUŞTURUYOR
- ANTİKOR YÜKSEK OLMUŞ DÜŞÜK OLMUŞ, NE ÖNEMİ VAR!
- TTB, BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. İLHAN’A 15 GÜN MESLEKTEN MEN CEZASI VERDİ
Çok aydınlatıcı bir yazı olmuş, tam bizlerin anlayabileceği gibi. Teşekkürler hocam
Yani hoca diyor ki, korona artık gribe döndü. Nasıl her sene grip oluyorsa bundan sonra da korona olacak ve riskli insanları vuracak.
felâket senaryosu diye diye
hayat sanki tatlıymış algısı var
ben senaryo yazmıyorum meselâ
gerçek felâketi yazıyorum
tatlı hayat sanrısından
olası gelmiyor bir türlü gâlibâ
berbat bir dünyâ ve insan var
Ne güzel söylemişsin hocam. Ben de bir kere daha tekrar ediyorum.
Ortalıkta Sinovac yetersiz, üzerine 3. doz lazım diye aşı pazarlaması yapanları dikkate almayın. Unutmayın çok büyük sayıda insan başta hiç antikoru olmadan bu hastalığı geçirdi, belki yarısı farkına bile varmadı. Hastalığı geçirmiş veya aşısını olmuş insanların yakasından düşün!