KORONAVİRÜSE MARUZ KALMA, VİRAL ENFEKSİYON OLMADAN T HÜCRESİ HAFIZASI OLUŞTURUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

T hücreleriyle sağlanan bağışıklık KOVİD’ den kurtulmak için önemlidir ve yeniden enfeksiyon için yüksek bağışıklık sağlar ama virüse maruz kalan kişilerde SARS-CoV-2’ye özgü T hücresi bağışıklığı hakkında çok az şey bilinmektedir.

Bu araştırmada, KOVİD atlatan hastalarda ve yakın temaslılarında virüse özgü CD4 + ve CD8 + T hücresi hafızası incelendi.

KOVİD hastalarının hafıza T hücresi havuzunun boyutunun ve kalitesinin yakın temaslılardan daha büyük ve daha iyi olduğu görüldü.

Bununla beraber, yakın temaslarda T hücresi cevaplarının çoğalma kapasitesi, büyüklüğü ve kalitesi sağlıklı donörlerden kolayca ayırt edilebilir, bu da “yakın temasların saptanabilir bir enfeksiyon olmamasına rağmen SARS-CoV-2’ye karşı T hücresi bağışıklığı kazanabileceğini” düşündürmektedir.

Ek olarak, asemptomatik ve semptomatik COVİD-19 hastaları benzer düzeyde SARS-CoV-2 spesifik T hücresi hafızasına sahiptir.

Bu araştırma genel olarak KOVİD hastalarında ve yakın temaslılarında hafıza T hücrelerinin çok yönlülüğü ve potansiyelini göstermektedir ki bu konakçı korunması için önemli olabilir.

Gelelim neticeye

BİR: Yakın temaslılar tespit edilebilir bir enfeksiyon olmamasına rağmen SARS-CoV-2’ye karşı T hücresi bağışıklığı kazanabilir.

İKİ: Belirti gösteren ve göstermeyen KOVİD hastalarında SARS-VoV-2’ ye karşı benzer T hücre hafızası cevabı ortaya çıkmaktadır.

ÜÇ: Belirtisiz kişiler T hücre bağışıklığını yakın temaslılarına geçirebilmektedir.

DÖRT: Hızlı asemptomatik yayılma toplum bağışıklığı için idealdir.

BEŞ: Bağışıklığın sadece antikorlar üzerinden değerlendirilmesi eksiktir; bağışıklığın sırrı antikorlarda değil T hücrelerinde saklıdır.

ALTI: Hastalığı hafif atlatanlarda daha düşük antikor seviyeleri de virüsle mücadelede hücresel bağışıklığın daha önemli olduğunun bir işaretidir.

Asymptomatic COVID-19 individuals carry similar viral loads as symptomatic  patients | Latest news for Doctors, Nurses and Pharmacists | Respirology

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41467-021-22036-z

***

EK 1 (3.4.2021): ABD’de yapılan ve Nature Medicine dergisinde yayınlanan hakemli araştırmaya göre, corona virüs geçiren kişilerin tek doz aşı olabileceği açıklandı. Virüsü geçiren kişilerin tek doz aşı olduktan sonra virüsü geçirmemiş kişilerin iki doz aşı olduktan sonra sahip olduğu antikorlara sahip olunabileceği açıklanan çalışmanın başında yer alan Dr. Susan Cheng, bulguların virüs ile enfekte olan kişilerin sadece tek bir aşı dozu ile idare edebileceği argümanını desteklediğini söyledi.

ABD’de yapılan araştırmaya göre, daha önce corona virüs olanlar için bir doz Covid-19 aşısının iki doz Covid-19 aşısı kadar iyi olduğu açıklandı. Los Angeles’taki Cedars-Sinai Tıp Merkezi’nden Dr. Susan Cheng ve meslektaşları yapılan araştırmaya göre, daha önce Covid-19 olan kişilerin antikor seviyeleri incelendi. Nature Medicine dergisinde yayınlanan hakemli raporda, Covid-19 geçiren ve iyileşen kişilerin tek doz aşı olması ile, virüs geçirmeyen kişilerin iki doz aşı olmasının benzer antikor seviyelerine neden olduğu belirtildi. Çalışmanın başında yer alan Dr. Susan Cheng, bulguların virüs ile enfekte olan kişilerin sadece tek bir aşı dozu ile idare edebileceği argümanını desteklediğini söyledi. Araştırmacılar raporda, “ikinci bir aşı dozunun daha önce enfekte olmuş kişilere tek bir doza göre önemli ölçüde daha fazla fayda sağlamadığı” sonucuna vardıklarını bildirdi. CNN’in haberinde yapılan çalışmanın aşı tedariği için kritik olduğu belirtilirken daha fazla kişinin aşılanması için önemli veriler elde edildiği bildirildi.

Kaynak: Araştırma: Covid-19 geçirmiş kişiler tek doz aşı olabilir – Sağlık Haberleri | NTV

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Selvi dedi ki:

    Anladığım kadarıyla korona geçiren biriyle aynı evi paylaşmak aşı olmak gibi oluyor.

  2. Fatma Zehra dedi ki:

    Bu pandemiden toplum bağışıklığı ile kurtulacağız ben böyle anlıyorum

  3. Alişan Yıldıran, Çocuk Hekimi dedi ki:

    Yıllardır anlatmaya çalışdığımız şey bu…

    Bir solunum yolu virüsünden kurtulmanın YEGÂNE yolu onunla karşılaşmak ve onu yenmekdir.

    Bu hususda; aşı muhteviyatını bilmediği ve araşdırmadığı sarih, ‘aşı’ ile ‘tedavi’nin aynı şeyler olmadığını tefrîkine varmakdan aciz Din İşleri Yüksek Kurulunun 9 no.lu kararının bu virüs için GEÇERLİ OLMADIĞI, KANAATİNDEYİM….

  4. Asistan doktor dedi ki:

    Korona geçirenlere de aşı yapılmasının gerekli olduğunu söyleyen bilim insanlarına hayret ediyorum. Alişan Hocam siz ne dersiniz buna? Korana geçirenlere aşı yapmanın bırakın gerekliliğini zararlı olması olasılığı daha da yüksektir. Yanılıyor muyum?

  5. Emine dedi ki:

    Tıp, gerçekten sahih bilimsel araştırmaları dikkate alıyor mu? Uygulama kararı alanlar bilim adamları mı? Ayrıca 1 doz 2 doz derken her yıl tekrarlamaktan bahsediyorlar. Amaç aşılamak ve korumak mı (ve neye karşı korumak onu da çözemiyoruz) yoksa pazar oluşturmak mı..Kafamızda deli sorular…

Siz de yorumunuzu paylaşın: