DELTA VARYANTI DAHA BULAŞICI AMA DAHA AZ ÖLDÜRÜCÜ
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Alman Çocuk ve Genç Sağlığı Cemiyeti Genel Sekreteri (DGKJ) Dr. Burkhard Rodeck, “hızla yayılan Delta varyantının yüzde 60 oranında daha bulaşıcı olduğunu ama ölüm oranları bakımından diğer varyantların altında yer aldığını” söylemiş (1).
Durum İngiltere’de de farklı değil.
İngiltere Halk Sağlığı tarafından yayınlanan verilere göre, şu anda İngiltere’deki çoğu koronavirüs enfeksiyonundan sorumlu olan Delta varyantı, hastaneye yatış oranında bir artışa neden olmuyor (2).
Veriler, aşılama oranlarının yüksek olduğu ülkelerin Delta’dan hastaneye yatış oranlarında büyük artışlar görme olasılığının düşük olduğunu gösteriyor.
İngiltere’deki yetişkinlerin yaklaşık %75’i – bunların %95’i dâhil 80 veya daha yaşlı – ajansın rakamlarına göre en az bir kez vurulmuş.
Almanya’ da da Delta mutasyonu yayılmaya devam ederken korona tedbirlerinin gevşetilmeye devam edilmesi de doğru bir uygulamadır (3).
Delta varyantının daha bulaşıcı olmakla beraber daha az öldürücü olması son günlerde duyduğumuz en iyi haberlerden biridir.
Pandemi, inişe geçmiştir.
Hastalık geçirenlerin ve aşılananların sayılarının artmasıyla toplum bağışıklığı oranı giderek yükselecek ve koronavirüs mevsimsel bir hastalık olarak bizimle beraber olmaya devam edecektir.
Kaynaklar:
***
Deutsche Welle’ nin haberi:
Alman Çocuk ve Genç Sağlığı Cemiyeti Genel Sekreteri (DGKJ) Dr. Burkhard Rodeck, hızla yayılan Delta varyantının öldürücülük bakımından diğer varyantlara göre daha az etkili olduğunu söyledi.
Federal Meclis’te pandemi sırasında okulların durumuyla ilgili eksper görüşlerinin dinlendiği oturumda bir konuşma yapan Rodeck Delta varyantının diğer varyantlara göre yüzde 60 oranında daha bulaşıcı olduğunu söyledi. Rodeck sözlerini “Ancak ölüm oranları bakımından diğer varyantların altında yer alıyor” diye sürdürdü. Rodeck, verilerin varyantın hızla yayıldığı İngiltere’den alındığını ve kesin olmadığını vurguladı.
Çocuklar özelinde eldeki verilerin sınırlı olduğunu söyleyen Rodeck “Delta enfeksiyonuna bağlı olarak çocuklarda yatarak tedavi sayısında artış, İngiltere’de şimdiye kadar gözlemlenmiş değil” diye konuştu. Almanya’nın çeşitli yerlerinde Delta varyantı nedeniyle vaka sayısının artmasına değinen Rodeck “Varyantın çocuklarda ne derece tehlikeli olduğunu kestirebilmek için yeterli veri gelmesini beklemek gerek” dedi.
“Tüm çocuklar bir kaba tükürsün, tükürükten PCR testi yapılsın”
Osnabrück Çocuk Hastanesi Başhekimi olan Rodeck okul ve kreşlerde havuz PCR testi yapılmasını istedi. Rodeck Avusturya’da koronavirüs taşıyan ancak semptom göstermeyen çocuklara yapılan hızlı antijen testlerinin negatif sonuç verdiğini hatırlattı. “Havuz PCR testlerinin büyük avantajı var. Özensiz bir şekilde ifade edeceğim. Bir sınıftaki tüm öğrenciler büyük bir kabın içine tükürsünler. Bu çok zor değil ve bunu herkes de yapabilir” diyen Rodeck bu madde üzerinden bir PCR testi yapılmasını önerdi. Eğer bu testin sonucu negatif çıkarsa sınıftaki tüm öğrencilerin de negatif olduğunun anlaşılacağını söyleyen Alman doktor, eğer pozitifse o zaman herkese ayrı ayrı test yapılmasını savundu.
***
İHA’ nın haberi:
Almanya’nın başkenti Berlin’de insidans değerlerinin 5.1’e kadar gerilemesinin ardından korona salgını ile mücadele önlemleri kapsamında alınan tedbirlerin hafifletilmesi kararı alındı. Yapılan düzenlemeye göre, açık havada düzenlenecek etkinliklerde 2 bin kişiye kadar toplanmaya izin verilecek, en fazla 500 kişinin katılacağı açık hava etkinliklerinde ise negatif test zorunluluğu olmayacak. Kapalı alanlarda yapılacak etkinliklerde ise 500 kişi bir araya gelebilecek. Alınan bu karar spor etkinlikleri için de geçerli olacak.
Farklı 5 aileden en fazla 10 kişi bir araya gelebilecek
Evlerdeki özel buluşmalarda ise eski kurallar geçerli olmaya devam edecek ve farklı 5 aileden en fazla 10 kişi bir araya gelebilecek. Alışveriş merkezlerinde, müzelerde, kütüphanelerde, kabir ziyaretlerinde girişlerde kayıt yaptırma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Spor salonları, dans stüdyoları, müzik okulları gibi alanlarda FFP2 tipi maske takma zorunlu olmayacak. Cerrahi maske takmak yeterli olacak. Berlin’deki üniversiteler ve yüksekokullar 3 Temmuz’dan itibaren tekrar açılacak. Böylelikle sömestr tatilinde yerinde telafi programları uygulanabilecek.
***
EK 1 (2.7.2021): KORCAN AYATA: “Delta, delta, delta… 3.doz Delta için mi? Eğer öyle olduğunu söyleyen varsa Delta varyantı hakkında bilgisi yok demektir. Bu varyantın en önemli özelliği enfekte ettiği hücreden dışarı çıkmadan komşu hücreleri enfekte edebilmesi.
Tüm bunlar olurken o meşhur akıllı füzeler hücre dışında boş boş geziyor olacaklar. Bu sırada 1. doz ile eğitilmiş T hücreleri gelip o enfekte hücreleri öldürüp hastalığı daha başlamadan bitirecekler. Yani 3.dozu olan ve olmayan arasında hiç fark olmayacak.
Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1410981769353043971?s=20
***
EK 2 (3.7.2021): Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaklaşık 100 ülke ve bölgede, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk kez Hindistan’da görülen Delta varyantına rastlandığını açıkladı. Çin Küresel Televizyon Ağı’nın (CGTN) haberine göre, DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, çok daha kolay bulaştığı tespit edilen Delta varyantının en az 98 ülkede görüldüğünü bildirerek, uyarıda bulundu. Aşılama oranının düşük ve yüksek olduğu ülkelerde varyantın hızla yayıldığını belirten Ghebreyesus, Delta varyantının “tehlikeli” olduğunu, gelişmeye ve mutasyona uğramaya devam ettiğini kaydetti. Kaynak: https://www.indyturk.com/node/382591/sa%C4%9Flik/delta-varyant%C4%B1-yakla%C5%9F%C4%B1k-100-%C3%BClkede-tespit-edildi
***
EK 3 (6.7.2021): EN ÇOK AŞI YAPILAN ÜLKEDE PANİK: AŞI OLANLARIN YARISINA DELTA VARYANTI BULAŞTI
Resmi verilere göre 10 milyondan fazla doz corona virüsü aşısı uygulayan 9 milyon nüfusa sahip İsrail’de Delta varyantı kabusu artıyor… İlk olarak Nisan ayında tespit edilen Delta varyantının hızla yayıldığı bir dönemde bugün Sağlık Bakanlığı güncel verileri kamuoyu ile paylaştı. Sağlık Bakanlığı, son 3 ay içerisinde en yüksek günlük corona virüsü vakasının tespit edildiğini açıkladı. Pazar günü 343 insanda corona virüsü tespit edildiğini açıklayan İsrail Sağlık Bakanlığı, yeni vakaların büyük kısmının Delta varyantı olduğunu duyurdu.
AŞI OLMALARINA RAĞMEN BULAŞTI
Yapılan açıklamada, “Yeni tespit edilen corona virüsü vakalarının yarısından fazlası (yüzde 51) corona virüsü aşısı oldu. Tespit edilen vakaların sadece 15’i ülke dışından gelen gezginlerdi. Vakaların üçte biri 11 yaşın altındaki çocuklar ve yüzde 13’ü 12-18 yaş arasındaki çocuklar” ifadesi kullanıldı. Yapılan gen testlerinde, doğrulanmış corona virüsü vakalarının yüzde 90’ının Delta varyantı olduğu belirtilirken, “Üç hafta önce Delta varyantı, toplam vakaların yüzde 60’ına denk geliyordu. Ülkedeki Delta varyantı, daha önce ülke genelinde baskın olan ve ilk olarak Birleşik Krallık’ta bulunan mutasyonu geride bıraktı” dedi. Öte yandan ağır hasta sayılarının da geçen haftaya göre yaklaşık yüzde 50 arttığı kaydedildi.
***
EK 4 (10.7.2021): İsrail’de yapılan bir araştırma BioNTech aşısının koruyuculuğunun Delta varyantı nedeniyle azaldığını ortaya koydu. İsrail hükümeti aşının koruyuculuğunun, yayılan varyanta bağlı olarak yüzde 64’e gerilediğini açıkladı. Öte yandan aşının halen hastaneye yatışları önemli ölçüde engellediği belirtildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre aşının hastalığın yayılmasını ve semptomatik vakaları önlemedeki etkinliği 6 Haziran’dan itibaren %64’e geriledi. Aşının hastaneye yatışları ve ağır vakaları önlemede ise %93 etkili olduğu açıklandı. Mayıs ayında Lancet dergisinde yayımlanan çalışmaya göre BioNTech aşısının 2 doz sonrası corona virüsün yayılmasını, semptomatik ve ağır vakaları önlemede %97 fazla etkili olduğu açıklanmıştı. İsrail hükümeti, BioNTech aşısının düşen koruyuculuk oranının ülkede yayılmaya başlayan Delta varyantı kaynaklı olduğu ihtimali üzerinde durulduğunu açıkladı. 9,3 milyon nüfuslu İsrail’de nüfusun yaklaşık %60’ı en az bir doz BioNTech aşısı oldu. Vaka sayılarının düşmesiyle birlikte ülkedeki tüm tedbirler kaldırılmaya başlamıştı. Delta varyantının etkisiyle vaka sayıları günlük 400’ün üzerinde seyretmeye başladı. İsrail’de virüs tespit edilen hastalardan yüzde 42’sini Covid-19 aşısı olan kişilerin oluşturduğu bildirildi. Vaka sayılarındaki artış nedeniyle maske kuralları kısmen de olsa tekrar yürürlüğe alındı.