DELTA VARYANTI SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞINI ORTADAN KALDIRDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonnunda ek var!

***

Sözcü’ nün haberi:

İngiltere’de Oxford Aşı Grubu Direktörü Prof. Dr. Sir Andrew Pollard, Delta varyantı ve aşılama süreciyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Ülkesinde aşılamanın başarılı yürütülmesine rağmen Pollard, Delta varyantının nüfusun sürü bağışıklığı kazanması ihtimalini ortadan kaldırdığını öne sürdü.

Corona virüsü salgını dünya genelinde etkisini sürdürürken, Aralık 2019’dan bu yana 4 milyonu aşkın insanın hayatını kaybetmesine yol açtı. Uzmanlar salgını bitirebilmenin yolunun sürü bağışıklığından geçtiğini söylerken, ülkeler bu kapsamda vatandaşlarını aşılama gayreti içerisinde.

Ancak ortaya çıkan virüsün yeni mutasyonları, aşıların etkinliğini sorgulatmanın yanı sıra bu planı da değiştirmiş olabilir. Corona virüsü aşılarına ilk onayı veren ve nüfusunun büyük bölümünü aşılayan İngiltere’den kritik bir açıklama geldi.

Ülkede aşılama sürecinde etkin rol oynayan Oxford Aşı Grubu’nun Direktörü Prof. Dr. Sir Andrew Pollard, milletvekillerine yaptığı sunumda Delta varyantına ilişkin verileri sundu. Prof. Dr. Pollard, “Delta varyantının sürü bağışıklığı ihtimalini ortadan kaldırdığını söylerken, aşıların virüsün bulaşmasını engellemediğini” savundu.

“Tamamen engelleyemeyiz”

Prof. Dr. Pollard, “Problem şu ki, karşı karşıya olduğumuz virüs kızamık değil. Eğer kızamığa karşı nüfusun yüzde 95’i aşılanmış olsaydı, virüs nüfus arasında böyle yayılamazdı. Delta varyantı aşılanmış kişiler arasında da yayılacak. Bunun anlamı henüz aşılanmamış kişiler de virüsle karşı karşıya kalacak. Bu bulaşmayı tamamen engelleyecek bir şeyimiz yok” ifadelerini kullandı.

Yüzde 49 daha düşük ihtimal

Guardian’ın haberinde Prof. Dr. Pollard’ın açıklamalarının yanı sıra aşıyla ilgili Imperial College London tarafından düzenlenen bir çalışmaya da yer verildi. Söz konu çalışmaya göre tamamen aşılanmış 18-64 yaş arası kişilerin, aşı yaptırmamış kişilere göre virüse yakalanma oranı yüzde 49 daha düşük. Aynı çalışmada tamamen aşılanmış kişilerin, corona virüsü taşıyan bir kişiyle temas halinde testlerinin pozitif çıkma oranı da aşı yaptırmayan kişilere kıyasla 3 kat daha düşük ihtimal olarak gösterildi.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/ingilterenin-onde-gelen-asi-uzmani-prof-dr-pollard-delta-varyanti-suru-bagisikligini-ortadan-kaldirdi-6586649/

***

EK 1 (12.9.2021): HİKMET GEÇKİL “Sürü Bağışıklığı! Tarihte olmamış birşey… İngiltere’de uygulanan üç Covid aşısının, bulaşmayı yüzde sadece %40-45 oranında azalttığı hesaplandı (İki üniversite tarafından ) Anlamı! 100 aşısız insana çift doz aşı yapsanız, bunların 55 ila 60’ı hâlâ virüsü bulaştıracak…!”

Resim

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1436780691438637057?s=20

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: