ÜST KOL VE KARINDAKİ YAĞ PARKİNSON VE ALZHEİMER RİSKİNİ DAHA ÇOK ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni araştırmada, kollarda ve göbekte daha yüksek vücut yağı seviyelerinin Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların gelişme riskini artırdığı, kas gücü fazla olanlarda ise riskin daha düşük olduğu tespit edildi.

Araştırma, göbek yağının daha yüksek seviyede olmasının Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklara yakalanma ihtimalinin, düşük düzeydekilere kıyasla %13 daha fazla olduğunu gösteriyor.

Gövde çevresinde yüksek düzeyde yağ bulunan erkeklerde hastalık oranı, 1000 kişi yılı başına 3,38 vakayken, göbek bölgesi yağ düzeyi düşük olan erkeklerde bu oran 1,83 vakaydı. Karın yağ düzeyi yüksek olan kadınlarda nörodejeneratif hastalık oranı 1000 kişi yılı başına 2,55 iken, karın yağı düşük olan kadınlarda bu oran 1,39’dur.

Daha yüksek seviyede kol yağı olan katılımcılarda bu hastalıkların riski %18 idi.

Kas gücü yüksek olanların bu tip hastalıklara yakalanma olasılığı, kas gücü düşük olanlara göre %26 daha azdı.

Kavrama kuvveti ve deri altı yağın biriktiği yerler, nörodejeneratif hastalıklar ve beyindeki yaşlanmanın biyolojik belirtilerini tahmin etmede kas ve genel vücut yağının genel ölçümlerinden daha iyi bir göstergedir.

Sichuan Üniversitesi araştırmacıları, Birleşik Krallık Biyobankasına katılan 412.691 kişiye ait dokuz yıllık verileri analiz etti.

Araştırmanın başlangıcında ortalama yaşı 56 olan bu kişilerden 8.224’ünde Alzheimer ve Parkinson hastalıkları da dahil olmak üzere demans (bunama) gelişti.

Çalışma boyunca yüksek kas gücünü koruyan katılımcıların demans gibi nörodejeneratif bir duruma yakalanma olasılığı yüzde 26 daha az bulundu.

Bu sonuç, kas kalitesinin kas miktarıyla karşılaştırıldığında nörodejeneratif hastalıkların gelişiminde daha önemli bir rol oynayabileceğini düşündürüyor.

Bacak yağıyla karşılaştırıldığında daha yüksek kol yağına sahip olanlarda nörodejeneratif bir hastalık ihtimali de yüzde 18 daha yüksek bulundu.

Bu elbette kol yağının bu nörodejeneratif hastalıklara sebep olduğu anlamına gelmiyor. Ayrıca, katılımcılarının çoğu Anglo-Sakson kökenliydi, dolayısıyla bulgular diğer popülasyonlar için geçerli olmayabilir.

Ancak yağın vücudumuzdaki dağılımı en azından beyin yaşlanmasını şiddetlendirebilecek sağlık sorunlarının bir işaretidir.

Mesela, nörodejeneratif bir hastalık gelişen hastaların çoğunda kalp hastalığı ve felç öyküsü vardır ve bunların her ikisi de aşırı yağla doğrudan bağlantılıdır.

Ancak “vücut kompozisyonu ile nörodejenerasyonu birbirine bağlayan temel mekanizmalar tam olarak araştırılmamıştır.

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırma, göbek ve kol yağlanması ile kas gücü azalmasının Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini artırdığını ortaya koyuyor.

Bunlar aynı zamanda kalp-damar hastalıkları risklerini de artıran faktörlerdir.

Bu hastalıkları önlemenin yolu adam gibi beslenme ve yeteri kadar hareketli olmadan geçiyor.

İKİ: Vücut kitle endeksinin ne kadar saçma sapan bir değer olduğunu da bir kere daha görmüş oluyoruz: önemli olan kilo değil, yağın vücutta dağılımı ve kas gücüdür.

Kaynak: https://www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000209659

Makale: Association Between Body Composition Patterns, Cardiovascular Disease, and Risk of Neurodegenerative Disease in the UK Biobank

Araştırmanın medyada haberleri:

https://www.foxnews.com/health/alzheimers-parkinsons-risk-higher-people-body-fat-areas

https://www.sciencealert.com/whether-you-carry-fat-in-your-arms-or-legs-could-predict-risk-of-dementia

https://www.arabtimesonline.com/news/belly-and-arm-fat-increase-risk-of-alzheimers-and-parkinsons-by-13-new-study/

Sarkık kollardan kurtulmanın etkili yolları - Egzersiz Diyet Haberleri

Siz de yorumunuzu paylaşın: