KAHVE TELVESİ PARKİNSON VE ALZHEİMERİ ÖNLEYEBİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmada, kahve telvesinin belirli bir muameleden sonra, beyin hücrelerini Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara ilişkili hasarlardan koruyabilecek özelliklere sahip olduğu gösterildi.

El Paso’daki Texas Üniversitesi (UTEP) araştırmacıları, kullanılmış kahve telvesinden kolayca elde edilebilen kafeik asit bazlı Karbon Kuantum Taneciklerinin (KKT) beyin hücrelerini nörodejeneratif hastalıkların sebep olduğu hasardan koruyabileceğini keşfetti.

Araştırmaya göre, KKT’ ler serbest radikalleri nötralize edebiliyor yani ortadan kaldırabiliyor veya hasara sebep olmalarını önleyebiliyor ve önemli yan etkiler olmaksızın amiloid proteinlerinin birikmesini durdurabiliyor.

Üstelik de bu nano-partiküllerin hücreler üzerinde herhangi bir olumsuz etkileri bulunmuyor.

Antioksidan özellikleriyle bilinen bir polifenol olan kafeik asit, kan-beyin bariyerini geçme ve beyin hücrelerini etkileme kabiliyeti açısından benzersizdir.

KKT nasıl elde ediliyor?

Kafeik asidin karbon yapısını yeniden yapılandırarak KKT elde etmek için kahve telvesi dört saat boyunca 230 °C’de pişiriliyor.

Bunlar, birkaç nanometre çapında yarı iletken parçacıklardır.

Karbon Kuantum Tanecikleri, meyve kabuğu, atık kâğıt ve hatta somon balığı gibi karbon içeren başka maddelerden de elde edilebiliyor.

Bu tedavinin minimum yan etkiye sahip olması ve dünya çapında evlerden ve işyerlerinden atılan kahve telvesinin bol miktarda bulunması sayesinde çevresel olarak sürdürülebilir ve uygun maliyetli olması en önemli hususiyetleri.

Bu hastalıklar genellikle obezite, yaşlanma ve pestisitler de dahil olmak üzere toksik kimyasallara maruz kalma gibi faktörler tarafından tetiklenir.

Mevcut nöro-dejeneratif tedaviler öncelikle hastalıkları iyileştirmek veya önlemek yerine semptomları yönetmeye odaklanmaktadır.

Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve diğerlerini içeren nörodejeneratif hastalıklar, sinir hücresi işlevinin ilerleyici kaybına ve hatta beyinde veya periferik sinir sisteminde hücre ölümüne yol açar. Bu kayıp, hareket ve konuşma gibi temel işlevlerin yanı sıra bilişsel beceriler ve bedensel işlevleri içeren daha karmaşık yetenekleri de bozar.

Her yıl yaklaşık altı milyon ton kullanılmış kahve telvesinin atıldığı ve bunun büyük bir kısmının çöplüklere döküldüğü düşünüldüğünde, günlük yan ürünün yeni sürdürülebilir malzemeler oluşturmak gibi başka kullanımlar için yeniden değerlendirilmesine yönelik ilgi giderek artmaktadır.a

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001393512301736X

Makale: Caffeic acid recarbonization: A green chemistry, sustainable carbon nano material platform to intervene in neurodegeneration induced by emerging contaminants

Kahve Telvesinin 10 Farklı Kullanım Alanı — Mocaco Coffee

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: