BİSFENOL A (BPA) OKSİDATİF STRESE YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu EFSA’ ya güvenmediğimi ve insan sağlığını değil endüstrinin çıkarlarını düşünerek karar verdiğini yazmıştım.

Endocrinology isimli tıp dergisinde yeni yayınlanan bir araştırma EFSA’ ya benim adıma adeta tokat gibi cevap veriyor.

Araştırmaya göre, gebelikte maruz kalınan bisfenol A (BPA) oksidatif strese yol açarak çocukta erişkin yaşa geldiğinde diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi ciddi sağlık problemleri riskini artırıyor.

Michigan Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırma gebelikte maruz kalınan BPA’ nın hem annede hem yavrusunda oksidatif stresin özel bir türü olan “nitrozatif strese” sebep olduğunu ilk defa göstermiş oluyor.

24 anne-bebek çifti üzerinde yapılan araştırmada gebeliğin ilk üç ayında ve doğumda kadınların kanında ve bebeklerin kordon kanında BPA ve oksidatif stresin ürünleri olan kimyasalların seviyeleri ölçüldü.

Anneler BPA seviyelerinin yüksekliğine göre iki gruba ayrıldı.

Gebeliğin ilk dönemlerinde yüksek BPA’ ya maruz kalan annelerin ve kordon kanında nitrozatif stresin göstergesi olan “3-nitrotirozin” miktarlarının da yüksek olduğu görüldü.

Annelerin kanında 3-nitrotirozin ile pozitif korelasyonu olan palmitik asidin de yüksek olduğu tespit edildi.

Araştırmanın bir bölümünde de BPA’ nın gebeliğe olan etkileri koyun ve fareler üzerinde de incelendi.

İnsanlardakine uygun miktarlarda BPA’ ya maruz bırakılan koyun ve farelerde de sistemik nitrozatif stresin artmış olduğu görüldü.

BPA’ nın dolaşımdaki serbest yağ asitlerine olan en kuvvetli etkisinin oksidatif stres olmadan erişkin farelerde olduğu belirlendi.

Gelelim neticeye

EFSA’ nın uzmanları bu araştırmayı BPA’ nın gebeliğe iyi geldiği şeklinde yorumlarlarsa şaşırmam.

Anlaşılan o ki EFSA, gebe kadın “çocuk yerine damacana doğurmadan” BPA’ nın zararlı olduğuna inanmayacak.

Kaynak:http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/en.2014-1863

***

EK 1 (2.6.2024): Center for Environmental Health (CEH) yani Çevre Sağlığı Merkezi, tozluk, şort, spor sütyeni ve atletik tişörtler vasıtasıyla emniyet sınırının 40 katı fazla bisfenol A’ ya maruz kalınabileceğini açıkladı.

Yeni test edilen spor giyim markaları ve ürünleri arasında Athleta, Champion, Kohl’s, Nike ve Patagonia’dan taytlar, Sweaty Betty’den spor sütyenleri, Fabletics’ten atletik gömlekler ve Adidas, Champion ve Nike’tan şortlar yer alıyor.
 
BPA için cilt maruziyeti yoluyla izin verilen maksimum doz seviyesi günde 3 mikrogram. terlemek emilimi artırıyor.
 
Bebeğin ana rahminde gelişim sırasında düşük doz BPA’ ya maruz kalması bile obezite, diyabet, davranış sorunları ve kanser riskini artırıyor.
 
BPA, plastik su şişeleri ve konserve gıdalardan oyuncak ve yer döşemeleri, cilt losyonları veya diş dolgu macunu gibi kişisel bakım ürünleri, termal kağıtlara kadar çok sayıda günlük üründe bulunuyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: