ANNE SÜTÜNDE DAMACANA PLASTİĞİ ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
anne sütü 1

Kore Sookmyung Women Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, bebeklerin anne sütü vasıtasıyla BPA’ ya maruz kalabileceklerini ortaya koydu.

Güney Kore’ de yaşayan çoğu orta sınıfa mensup 325 anne ve çocuğu üzerinde yapılan araştırmada annelerin “kolostrum” adıyla bilinen doğumdan sonraki ilk sütlerinde BPA ile beraber diğer hormon bozucu maddelerin miktarları ölçüldü.

Anne ve bebeklerin sağlıkları ve annelerin diyetlerinin de incelendiği çalışmada, annelerin yüzde 70’ den fazlasının sütlerinde total ve konjuge BPA, yüzde 40’ ında ise serbest BPA olduğu tespit edildi.

Ayrıca, annelerin yüzde 16’ sının sütünde 4 non-fenol ve yüzde 27’ sinde de okti-fenol olduğu belirlendi.

Total BPA ölçü olarak ele alındığında çocukların içtikleri her gün içtikleri 500 mililitre süt başına 1.20 ppb BPA’ ya maruz kaldıkları hesaplandı.

Daha önce 27 anne ve bebeği üzerinde yapılan bir araştırmada da annelerin yüzde 75’ inin sütlerinde 0.4-1.4 ppb arasında BPA bulunduğu gösterilmişti.

Araştırmada anne sütündeki BPA’ nın esas kaynağının süt ürünleri ve BPA ihtiva eden deterjanlar olduğu, kirliliğe ve plastik ambalajlarla ilişkisinin olmadığı da belirlendi.

Aynı çalışmada, 3-15 aylık olan çocukların yüzde 93’ ünün idrarlarında da yüksek miktarda BPA bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Koreli araştırmacılar, doğumsal gelişim kusurları olan çocukların emdikleri sütlerde BPA ve fenol miktarlarının daha yüksek olduğunu da tespit ettiler.

Bebekler BPA’ ya daha hassas

BPA için sınır değeri olarak 50 ppb kabul ediliyor ama kemirgenlerde yapılan deneyler, bunun altındaki miktarların bile ciddi zararları olabileceğini gösteriyor.

Bebekler vücut ağırlıkları daha az ve henüz vücudu toksinlerden koruyan enzimleri de tam olarak gelişmemiş olduğu için BPA’ nın toksik etkilerine daha hassaslar.

Bu sebeple de yüzlerce üründe bulunan BPA’ nın biberonlarda kullanılması dünyanın birçok ülkesiyle beraber bizde de iki sene kadar önce yasaklanmıştı.

BPA ve fenollerin de içinde bulunduğu hormon bozucu kimyasalların (HBK), hormonları taklit ederek, bloke ederek veya tetikleyerek çeşitli toksik etkilere sebep olduğunu gösteren sayısız araştırma var.

Vücudumuzda hiçbir fonksiyonu olmayan, dolayısıyla da kanımızda idrarımızda asla bulunmaması gereken bir kimyasal madde olan BPA ile ilişkilendirilen pek çok hastalık var (3).

Gelelim neticeye

BPA’ nın bebeklerin beslenme ve gelişimleri için en önemli kaynak olan anne sütünde bile bulunmasını çok endişe verici buluyorum.

BPA’ nın sadece biberonlarda yasaklanmış olması asla yeterli değil; bu kimyasalın hiçbir yiyecek ve içecek kabında kullanılmaması gerekiyor.

KAYNAK

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3662185/

2. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/em.20230/abstract

3. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/03/06/yazilar/tip-yazilari/bisfenol-a-bpa/bisfenol-a-astim-riskini-de-artiriyor/

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: