DİYABETİ 2 AYDA DİYETLE SİLİP ATMAK MÜMKÜN
Diabetes Care isimli dergide yayınlanan bir araştırmada 8 haftalık sıkı bir diyetin tip 2 diyabeti tamamen ortadan kaldırabileceği bildirildi.
Diyabetin diyet bittikten 6 ay sonra da olmaması hastalığın tamamen iyileşmiş olduğunu gösteriyor.
Bu sonuçlar, dünyada milyonlarca insanı ilaca mahkûm eden diyabet hastalığı için tam bir “paradigma kayması” anlamına geliyor.
Çünkü modern tıbba göre diyabet bir defa teşhis edildiğinde ömür boyu asla düzelmesi mümkün olmayan, ölene kadar ilaç tedavisi gerektiren kronik bir hastalıktır.
Araştırma 30 gönüllü üzerinde yapıldı
Araştırma için 0.5-23 seneden beri diyabeti olan 30 gönüllüye 8 hafta süreyle günlük 624-700 kalorilik bir diyet verildi.
Diyet günde 3 defa verilen hazır içecek (diet shakes) ve 240 gram nişasta ihtiva etmeyen sebzeden oluşuyordu.
Araştırma başlangıcında tümünün diyabet hapları ile insülinleri kesilen katılımcılar 8 hafta sonunda 6 ay süreyle ve tedrici olarak harcadıklarından daha fazlasını almadıkları “normal bir diyete” geçtiler.
Bu normal diyet araştırmadan önce yediklerinin üçte biri seviyesindeydi.
Katılımcıların başlangıçta ve daha sonra açlık kan şekerleri, HbA1c, insülin duyarlılığı, karaciğerde glukoz ve pankreasta beta hücrelerde insülin yapımı ile karaciğer, pankreas ve genel vücut yağ ölçümleri yapıldı.
Sonuçlar devrim yaratacak değerde
8 hafta sonunda 30 kişiden 12’ sinin açlık kan şekerlerinin diyabet teşhisi için eşik değer kabul edilen 7 mmol/L’ nin altına düştüğü ve bunun 6 ay sonra da devam ettiği görüldü.
6 ay sonunda başlangıçta cevap alınamayan bir kişide de kan şekerinin düştüğü belirlendi.
Diyete müspet cevap verenler daha genç yaşlarda idiler ve diyabetlerinin süresi de daha kısaydı ama 10 seneden uzun diyabeti olanlar içinden de cevap verenler çıkmıştı.
Diyabetleri düzelenler başlangıçta kan şekerleri başlangıçta çok yüksek olmayan, insülinleri daha yüksek olanlardı.
Karaciğer ve pankreas yağlanması cevap verenlerde de diyabeti devam edenlerde de azaldı.
Bunlar 8 haftada 14 kilo verdiler ve diyeti bıraktıktan 6 ay sonra da kilo almadıkları ve hiçbirinde diyabetlerinin tekrar ortaya çıkmadığı belirlendi.
Bu kişiler kilo vermelerine rağmen hala fazla kilolu veya obez idiler ama kilo vermeleri pankreastaki yağı erittiği için insülin üretimi normale dönmüş oldu.
Araştırmacılar herkesin kendine mahsus bir yağ eşiği (“personal fat threshold“) olduğunu ve bunun aşılması durumunda karaciğer ve pankreasta yağlanma ve insülin yapımında azalma olmaya başladığını vurguluyorlar.
Tip 2 diyabet nasıl gelişiyor?
Tip 2 diyabet ya vücut kan şekerini normal sınırlarda tutabilecek kadar insülin salgılanamadığında veya insüline direnç gelişmesiyle ortaya çıkıyor.
Diyabet sadece kan şekerinin yükselmesiyle değil asıl vücudun tüm organlarında yaptığı hasarlar (kalp krizi, felç, körlük, böbrek yetersizliği ve diğer damar tıkanmaları…) sebebiyle önemli.
Bu araştırma diyabette devrim yaratacak!
Bu araştırmanın sonuçlarının elbette daha geniş kapsamlı ve uzun vadeli olarak tekrarlanması ve sonuçlarının doğrulanması gerekiyor ama gene de bundan şu iki sonucu çıkarmak mümkün:
BİR: Tip 2 diyabet en azından bazı hastalarda doğru diyetle tamamen düzelebilen bir hastalıktır.
İKİ: Tip 2 diyabetliler doğru beslendiklerinde fazla kilolu olsalar bile gene de diyabetten kurtulabilirler.
Tip 2 diyabet bir hastalık değildir
Kısa süre önce kalem aldığım “Ömür boyu ilaç almanın neresi tedavi olabilir ki?” başlıklı makalemde şunları yazmıştım (2):
“Tip 2 diyabet de aslında “ilaçla tedavi edilmesi gereken bir hastalık” olmayıp hayat tarzındaki yanlışlar sonucu ortaya çıkan bir “geçici rahatsızlık” tır.
“Adam gibi yaşamanın icaplarını yerine getirmekle” tamamen düzelecek olan tip 2 diyabet, modern tıp sayesinde ölene kadar ilaç alınması şart olan “korkunç bir hastalığa dönüşür“.
Bu araştırma böylece benim teorilerimi de ispatlamış oluyor:
BİR: Sağlıklı yaşamanın temel unsurlarının başında “adam gibi beslenme” gelir.
İKİ: Adam gibi beslenmek kaydıyla fazla kilolu ve hafif obez olmanın hiçbir sakıncası yoktur.
ÜÇ: “Adam gibi beslenenler” zaten diyabete de başka bir hastalığa da yakalanmazlar! (Araştırmada uygulanan diyeti onaylamıyorum!)
Gelelim neticeye
Bu yazımı, tip 2 diyabetin ömür boyu geçmeyen ve mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu sanan diyabet ve metabolizma uzmanlarına günde 3 ana ve 3 ara öğünde okumaları kaydıyla hediye ediyorum.
Kaynak:
Hocam bana kan şekerim 125 çıktı diye açkarına hemen 2 çeşit diyabet ilacı yazdılar rapor çıkardılar devamlı almam için. ben tabii ki hiçbirini almadım ve sizden öğrendiğim üzere unu şekeri tatlı meyeveleri kestim ve her gün de 1o bin adım atmaya başladım. 3 ay sonra tekrar şekerime bakıldı 87 çıktı. Şimdi de Allaha şükür çok ama çok iyiyim sayenizde sayın hocam sağ olun var olaun allah eksikliğinizi göstermesin.
Ahmet Rasim Hoca, sen Türkiye’ nin gerçek doktorusun. Sana 3 ana 3 ara öğün dua ediyorum, elimden gelen budur.
Hocam seker hastalarina uygun diyet nedir cunku ne yapsam diyabet yuzunden veremiyorum lutfen tavsiyeleriniz bizimle paylasir misiniz ..? 40 yasindayim 10 yildir diyabetigim ..
Süpper bir yazı.
İlaç yazmadan doktorluk olur mu? Her hastalığın ilacı var artık çok şükürki. Biz ilaç içmeyi doktorlar yazmayı seviyor. Daha ne olsun?
Diyabetin ilaçsız ortadan kaldırılması ilaç sanayiinin çökmesi demektir.
ABD’de her yıl 300.000 kişi şişmanlık nedeniyle ameliyat olurken, bilim dünyamız ameliyatlar bizde niye az yapılıyor diye üzülüyor. Binbir çeşit diyetler, zayıflama ilaçları ve merkezleri, bitkisel numaralar, uzmanlar… sistemi ne kadar güzel özetliyor. Bu sistem, şişmanları öğütüp paraya çevirirken GDO’lu mısır şekeri, fastfood, kolalı içecekler, alkol ve sigara sağlık ve hayatımızı çökertiyor, aydınımız bunu özgürlük olarak görüyor. Hangisini önlemek kolay? Bu sağlık düşmanlarını mı yoksa diyabeti, şişmanlığı, hipertansiyonu ve bunlara bağlı bir düzine hastalığı mı? Hastalıkları önlemek yerine sektöre çalışan bilim dünyamız yüzünden, her yıl milyarlarca doları, hastalıktan beslenen canavara hediye ediyoruz.
Merhaba hocam annem 50 yaşında tip 2 diyabet hastası şimdi 75 yaşında 13 sene önce ilk kalp pili takıldı.Son 6 aydır göz içine iğneler yapılıyor.Her seferinde iki göze 5000₺, dr. Muayene ücretleri vs. İpin ucunu kaçırdık. Annemin şekeri asabi ve hiç sabit olamadı. Nasıl bir diyet yapalım ki bünye sarsılmasın ve diyette ilaçlar birden bire kesiliyor.
Bana da astım teşhisikondu ve piyasadaki tüm ilaçlar denendi ve iyi gelmiyor. Kortizonlu ilaçlar yan etkileri korkunç. Astım da uygun bir diyetle şifalanır mı sizce. Saygılar sevgiler hocam.
Beslenme düzeni ile ilgili bilgileri bulabileceğiniz, örnek diyet listelerinin ve hasta paylaşımlarının da bulunduğu http://www.beslenmebulteni.com/ sitesinde sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Özellikle diabet hastalığında bu site yardımıyla öğrendiğim intermittan (fasılalı) oruç yöntemi tarafımca denenmiştir. Açlık şekerim ilaç kullanmadan 6 aylık bir süreç sonucunda 200 mg/dl’ den 95mg/dl seviyesine kadar düşmüştür. 84 kilodan şu anki kilom olan 64 kiloya düştüm. Tahminim sorularınıza cevapları bulabileceğiniz bir yer. Sitenin temel kaynağı Prof. Ahmet AYDIN ve onun hazırladığı “Taş Devri Diyeti” isimli kitabıdır.