TİP 2 DİYABET DÜŞÜK KARBONHİDRATLI BESLENME İLE TAMAMEN DÜZELİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Modern tıp tarafından teşhis edildiği zaman artık tamamen geçmesi mümkün olmayan ve sürekli ilaç ve/veya insülin tedavisi gerektiren bir hastalık olarak tarif edilen tip 2 diyabetin düşük karbonhidratlı beslenme modeliyle tamamen düzelebileceği bir kere daha gösterildi.

Araştırmaya göre 33 ay süreyle düşük karbonhidratlı diyet uygulanan hastalarda ortalama olarak 10 kilo kaybetti ve HbA1C değeri 63’ den 46’ ya düştü, katılımcıların yüzde 51’ inde diyabet tamamen ortadan kalktı.

Diyabet, hastalıkları bir seneden fazla olmayanların yüzde 70’ inde düzelirken hastalık süreleri 15 seneden fazla olanlarda bu oran yüzde 22 olarak bulundu.

Ayrıca ortalama kolesterol değeri 0.5 mmol, trigliserit değeri 0.9 mmol ve kan basıncı da 12 mm Hg azaldı.

Bu sonuçların sebebi nedir?

Tip 2 diyabetlilerin yüzde 80-90’ ı fazla kilolu veya obezdir ve bunların çoğunda karaciğer yağlanması da vardır.

Karaciğer yağlanmasının azalmasıyla glukoz metabolizması düzeliyor, insülin direnci kırılıyor.

Gelelim neticeye

Tip 2 diyabet kader değildir, genetik değildir.

Tip 2 diyabet beslenme hatalarının bir sonucudur ve bu hatalar ortadan kaldırıldığında tamamen de düzelir.

Tip 2 diyabette hemen ilaç tedavisine başlanan hastaları sağlıklı beslenmeye sevk etmek mümkün olmaz.

Düşük karbonhidratlı beslenme sadece diyabet hastalar ı tarafından değil tüm insanlar tarafından uygulanmalıdır.

Kaynaklar: https://nutrition.bmj.com/content/early/2023/01/02/bmjnph-2022-000544

https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-carb-diet-reverses-type-2-diabetes-in-51-of-participants-to-new-study

Makale: What predicts drug-free type 2 diabetes remission? Insights from an 8-year general practice service evaluation of a lower carbohydrate diet with weight loss

***

EK 1 (25.2.2023): Hollanda’da diyabeti, prediyabeti veya tip 2 diyabeti olmayan ve Maastricht Çalışmasına katılan yetişkinlerle ilgili kapsamlı bir çalışmada, EKG’de daha düşük kalp hızı değişkenliği ile gösterilen düşük otonom sinir sistemi işlevi, daha kötü beta hücre işleviyle ilişkilendirildi. Bunlarda şeker yükleme testinde glisemik yüke daha kötü cevap alındı.

Bu sonuçlar, otonomik disfonksiyonun tip 2 diyabet başlangıcından önce beta hücre disfonksiyonuna katkıda bulunabileceğini gösteriyor.

Kaynak: https://assets.researchsquare.com/files/rs-2480415/v1/d08f6739-7150-4ff7-a79c-9036098a2ae1.pdf?c=1675782976

Makale: Lower heart rate variability, an index of worse autonomic function, is associated with worse beta cell response to a glycemic load in vivo– The Maastricht Study

***

EK 2 (7.5.2023): Type 2 diabetes mellitus was once thought to be irreversible and progressive, but a series of clinical studies over the past 12 years have clarified the mechanisms that cause the disease. We now know that the processes that cause type 2 diabetes can be returned to normal functioning by restriction of food energy to achieve weight loss of around 15 kg.1 Around half of people who are within the first 10 years of diagnosis and manage to follow food energy restriction can stop all diabetes medication and return to non-diabetic glucose control.23 Remission is achieved when haemoglobin A1c concentrations of 48 mmol/mol are recorded after weight loss and at least six months later without any anti-diabetic medications (box 1).4 Here we summarise the new understanding of type 2 diabetes and consider how different changes to food intake can achieve the necessary weight loss and maintenance required for remission of diabetes.

Kaynakhttps://www.bmj.com/content/374/bmj.n1449

Makale: Nutritional basis of type 2 diabetes remission

***

EK 3 (29.8.2023): Tip 2 diyabette açlık kan şekeri ve A1c (üç aylık şeker) seviyelerini azaltmada bitkisel tedavilerin içinde en etkilisinin elma sirkesi ve çemen otu tohumlarıdır.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871402123001224?via%3Dihub

Makale: Comparative effectiveness of six herbs in the management of glycemic status of type 2 diabetes mellitus patients: A systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials

***

EK 4 (21.11.2023): Modern tıp karşı çıksa da diyabet diyetle tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır

Düşük karbonhidratlı diyeti tip 2 diyabet tedavisinde ilk yaklaşım olarak ve tip 1’de ilaçlara en etkili yardımcı olarak kullanılmasını destekleyen deliller var.

▶️Diyabetin en belirgin özelliği olan yüksek kan glikozunu güvenilir bir şekilde azaltır.

▶️Kilo kaybı gerektirmez.

▶️İlaç ihtiyacını azaltır veya ortadan kaldırır.

▶️Yoğun farmakolojik tedavide görülenlerle karşılaştırılabilir bir yan etkisi yoktur.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003323

Makale: Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base

***

EK 5 (11.3.2024): Tip 2 diyabet, artık tedavi edilebilir/geri döndürülebilir bir hastalık olarak kabul edilebilir. Bu hastalık, “15 kg’dan fazla veren” insanların %80’inden fazlası için geri döndürülebilir.

Kaynak: https://www.medscape.co.uk/viewarticle/type-2-diabetes-now-reversible-condition-2024a100047n

Resim

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Semih yanık dedi ki:

    Hocam emekli sade vatandaşım. Bilgilendirmelerinizi zevkle takip ediyorum.Geneli ilgilendiren konulardan kendime çıkan payı değerlendiriyorum. Tanrıya şükür sağlığım yerinde. Ama dikkat ediyorum.
    Hocam bizim milletimizin en kötü tarafı okumuyoruz. Bir yazıda okudum ortalama zeka yaşımız 11 imiş. Tabii ki idare edenlerin toplum mühendisleri o yaşa hitap ederek durumu kotarıyorlar. Nokta.
    Hocam amacım kesinlikle ukalalık yaparak size akıl vermek vs değil. İlaç şirketleri ile ilgili Soner Yalçın’ın Karakutu kitabını okusalar sizin verdiğiniz bilgilerin doğruluğu kat kat teyit edilmiş olur.
    Emekleriniz için çok teşekkür ediyor sağlıklı huzurlu günler diliyorum. (Yaş 35×2 )
    Selamlar saygılar.

  2. Cahide YILMAZLAR dedi ki:

    Listesini verir misiniz?

Siz de yorumunuzu paylaşın: