YÜKSEK DOZ B VİTAMİNLERİ AKCİĞER KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR
Yüksek dozda B6 ve B12 desteği alanlarda akciğer kanseri riskinin arttığı, tehlikenin halen sigara içmekte olanlar için daha da fazla olduğu bildirildi.
Araştırma Journal of Clinical Oncology’ de yayınlandı (1).
2000-2002 seneleri arasında çalışmaya dâhil edilen 50-76 yaşlar arasındaki 77118 kişi 10 sene öncesine kadar hangi vitaminleri ne miktarda aldıkları belirlendi ve bunlar 6 sene takip edildi.
Bu zaman zarfında 808 kişiye akciğer kanseri teşhisi kondu.
Ohio Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın analizinde ortalama 10 sene süreyle günde 20 miligramdan fazla B6 alan erkeklerde akciğer kanseri riskinin vitamin almayanlara nazaran yüzde 82, günde 55 mikrogramdan fazla B12 alan erkeklerde ise yüzde 98 yüksek olduğu tespit edildi.
Yüksek doz B6 vitamini alan ve halen sigara içenlerde akciğer kanseri riskinin vitamin desteği almayanlara oranla 6 senede üç misli, B12 alanlarda ise 4 misli arttığı tespit edildi.
Kadınlarda B vitamini alımı ile akciğer kanseri arasında bir ilişki olmadığı, B9 (folat) alımının da kanser riskini etkilemediği görüldü.
Yüksek doz vitaminler kanser riskini neden artırıyor?
Yüksek doz vitaminlerin mutasyona uğramış kanser hücrelerinin çoğalmasını hızlandırarak kanser riskini artırdıkları düşünülüyor.
Kadınlarda B vitaminleri ile kanser riski arasında bir münasebet bulunmaması ise B vitaminlerinin seks hormonları üzerinden etkili olabileceklerini düşündürüyor.
B vitaminleri gıdalarda yeteri kadar var
Bu vitaminleri bağışıklık sistemi, sinir sisteminin sağlıklı olması, DNA kopyalanması dâhil birçok hayati fonksiyonda rol alıyorlar ama bunun için sağlıklı insanların besin desteği almasına gerek yok.
National Institutes of Health sağlıklı yaşamak için günde 1.5 miligram B6 ve 2.4 mikrogram B12 alınmasını yeterli buluyor.
Sadece bir porsiyon nohut yemek bile günlük B6 ihtiyacını karşılıyor.
B6 vitamini tahıllar, baharatlar, fasulye ve ıspanak gibi sebzeler, muz, yumurta, sarımsak, fındık, fıstık, ayçekirdeği, havuç, bezelyede var.
B12 vitamini ise et, süt, yumurta gibi hayvani gıdalarda bulunuyor.
Pazarlama oyunları
Endüstri bu vitaminlerin yüksek dozlarının enerjiyi artıracağı, metabolizmayı hızlandıracağı, kanseri önleyeceği gibi iddialarla pazarlama oyunları yapıyor.
Ne yazık ki birçok doktor da ya cehaletinden ya da işine geldiğinden bu yalanlara kanıyor veya kanmış görünüyor ve vitamin kullanımının çılgınlık boyutlarına gelmesinde rol alıyor.
Oysa bu iddiaların aslı astarı yok!
Araştırmanın uzmanlarından Brasky “Yüksek doz vitaminler bir pazarlama oyunudur, bilimsel değildir” sözleriyle benim de senelerdir tekrarladığım gerçeği bir kere daha gözler önüne seriyor (2).
Bunları unutmayın!
Bu araştırmaya bakıp da “akciğer kanserinin sebebi fazla B vitaminiymiş, öyleyse sigara tellendirmeye devam” düşüncesine kapılmayın sakın.
Akciğer kanserinin de başka pek çok kanserin de esas sebebi tütündür; fazla B vitamini riski artıran bir faktördür.
Şunları da not edin bir daha:
BİR: Sağlıklı olmak için vitaminler tabii ki şarttır ama bunlar normal bir diyette yeteri kadar vardır, ayrıca hap olarak almanın bir manası yoktur!
Sağlıklı olmak besin destekleriyle değil sağlıklı beslenmekle mümkündür.
İKİ: Kanserler veya tüm diğer kronik hastalıkların tek bir vitamin veya başka bir besin desteği ile önlenebileceğini beklemek akıl ve mantık dışıdır.
ÜÇ: İhtiyacın üzerinde vitamin (E ve C vitamini, beta-karoten) almanın kanseri önlemediği gibi tam aksine kanser riskini artırdığı daha önce de bildirilmişti (3).
DÖRT: Besin destekleri yüzünden her sene binlerce kişinin acillik oldukları da unutulmamalıdır (4).
Gelelim neticeye
Bizde de sağlıklı olacaklarını sanarak adam gibi beslenmeden ve sağlıklı yaşamaktan uzaklaşıp vitamin tuzağına düşenleri -özellikle yüksek doz D vitamini ve omega-3 hapına abone olanları- bir kere daha uyarıyorum.
Besin desteklerinden menfaat temin edenlerin veya yüksek dozda vitaminlerin zararlı olabileceğini bilmeyenlerin oyununa gelmeyin.
Parayla saadet hapla sağlık olmaz!
Kaynaklar:
1. http://ascopubs.org/doi/abs/10.1200/JCO.2017.72.7735?journalCode=jco
2. http://edition.cnn.com/2017/08/22/health/vitamin-b6-b12-lung-cancer-study/index.html
3. https://www.medpagetoday.com/primarycare/generalprimarycare/32369
İlgili Diğer Yazılar:
- BESİN DESTEKLERİ MEME KANSERİ NÜKS VE ÖLÜM RİSKLERİNİ ARTIRIYOR
- YÜKSEK DOZ VİTAMİNLER KALÇA KIRIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR
- AMERİKAN MİLLİ KANSER ENSTİTÜSÜ: GIDA TAKVİYELERİ KANSERİ ÖNLEMEZ
- HAP OLARAK ALINAN VİTAMİNLER DEĞİL GIDALARIN İÇİNDEKİ VİTAMİNLER ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR
- YÜKSEK DOZ D VİTAMİNİ KANSER RİSKİNİ AZALTMIYOR
Ahmet Hocam, sizin arkadaşınız Canan Karatay Hoca sizin tam aksinize yüksek doz D vitamini, balık yağı ve B12 veriyor. itiraz etmeye kalkanı da fena halde azarlıyor. Kime inanalım?
Kusuruma bakmasın ben artık Karatay’a inanamaz güvenemez oldum. Siz de her şeye karşısınız. İyi de biz ne yapalım.
Yazı da bir saçmalık var. Günde 55 mikrogramdan fazla alınmasını riskli yazıyor ilk bölümde. Daha sonra ise günde 2.4 miligram yeterli diyor. İyi de 55 mikrogram 0.055 miligram eder. Nasıl oluyor da günde 0.055 miligram riskli iken günde 2.4 yeterli oluyor…???
Tarkan Bey, dikkatiniz ve uyarınız için teşekkürler. 2.4 miligram 2.4 mikrogram olarak düzeltildi.
Hocam iyice kafamız karıştı, sizin bu yayınladığınız bilimsel araştırmaları bize yüksek doz D vitamini yüksek doz balık yağı hapı yazan doktorlar hiç mi okumaz acaba.
Sayın Hocam
Sosyal medyada sağlıklı yaşadıklarını iddia eden
Bir gurubun hesaplarında b12 vitaminin siyanokobalamin formunun siyanür içeri nedeniyle
Kullanılmasının sakıncalı olduğuna dair. Bir bilgi paylaşımıyapıldı . Bilginin son kısmındada sayfanın danışma kurulu olan doktorun görüşü var. Ancak bu sayfanın dikkat çekmeye çalıştığı husus bu formun ünlü bir doktor tarafından tavsiye edilmesi. Siz kim olduğunu biliyorsunuz.
Burdaki algı Bu ünlü doktorumuzun hatalı olduğu algısını kamuoyuna göstermeye çalışmak. Oysaki 1 yıl evvel yine kendi sayfalarında siyanokobalamin formununda içinde olduğu bir bilgi paylaşımı yapılmış, ayrıca bu bilgiye göre b12 siyanokobalamin formunun b12 eksikliğinde ilk 5 hafta kullanılması , hatta altında eindhoven ulusal sağlık örgütünün b12 nin zehirli olmadığına dair açıklama var. Bilginin altında ismi geçen doktor
Kendi danışma kurulu üyesi doktorları..ayrıca kendilerini okumuş her şeye inanmayan insanlar olarak ifade eden bu kişilerin , b12 nin siyanokobalamin. Formunu güven duyarak kullanmalarını ifade etmeleri hiç samimi olmadığı gibi ,geçmişte , ciddi bir araştırma yaptıklarıda gözüküyor . Ben bunu ispat edince beni sayfalarında engellediler. Bu yüzden sizler gibi Aydın Hocalarımızın kamuoyunu aydınlatmasını
Şükran’la karşılıyor . Saygılarımı iletiyorum.
Farklı izlenimleri yazılarınızda izninizle paylaşacağım…
Ahmet Hocam öncelikle teşekkür ediyorum kaynakçalar ve yzınız için. Bundan 8 ay önce hekimime başvurdum hafif yorgunluk ve el uyuşması için (o aralar fazla kahve tüketimim vardı) ve çok fazla muayane ve rasat edilmeden B12 (Dodex) yazıldı. Haziran ayındayız ve daha önce üzerimde olmayan halsizlik ve yorgunluk mevcut. Vücudumun her yerinde damarlarım belirginleşmeye başladı hafif ve ten rengim beyazladı bir ton ve inceldi. Sizin yazınıza rastladım ve şuna inanıyorum ki sizler gibi hekimler çok az kalmış. Dürüst bilgiye her zamankinden daha çok ihtiyacımız var bunu hepimiz biliyoruz. Bireysel olarak araştırma yapmak da fazla sonuç vermiyor zira her branşın ve mesleğin aydınları var. Fakat güven ve emniyet çok önemli. Sağlıkla kalın
evvela topluma faydalı güzel ilmi yaymaya çalışma hizmetinizden ötürü sizlere minnettar olduğumuzu bildirmek isterim hocam..benim 21 aylık oğlum karnı siser kilo almaz doktorumuz b12 yazdi 5 tüp dodex iğne 4 birini çocuğa geri kalanı ben içiyorum 3 hafta oldu 5 hafta icmemizi önerdi..ilaci kesmeli miyim şimdi bu yazıyı okuyunca cok vicdan azabı çekiyorum bebek olunca bir anne olarak ne yapmam gerek bilemedim