YÜKSEK DOZ D VİTAMİNİ KANSER RİSKİNİ AZALTMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Creighton Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırmada daha yüksek doz D vitamini almanın kanser riskini azaltmadığı belirlendi.

JAMA’ da yayınlana araştırma Daily Mail gazetesinde de “Moda D vitamini destekleri kanser riskini azaltmıyor” başlığıyla haber oldu (1, 2).

55 yaşından büyük 2.303 kadın rastgele iki gruba ayrılarak bir gruba günde 2000 İU D3 vitamini ve 1500 mg kalsiyum bir gruba ise plasebo verildi.

USA’ da 70 yaşına kadar günde 600 IU ve 70’ inden sonra ise 800 IU D vitamini tavsiye ediliyor; buna göre araştırmada katılımcılara üç misli fazla D vitamini verilmiş oluyor.

4 sene sonra yapılan analizlerde her iki grup arasında yaş, vücut kitle endeksi, sigara veya aile hikayesi gibi faktörler dikkate alındıktan sonra genel kanser ensidansı ve meme kanseri ensidansı b akımından anlamlı bir farklılık bulunamadı.

Tedavi grubunda 16 plasebo grubunda 10 katılımcıda böbrek taşı, tedavi grubunda 6 plasebo grubunda ise iki katılımcıda kanda yüksek kalsiyum seviyeleri belirlendi.

High-dose vitamin D does not prevent cardiovascular disease, study ...

Araştırmanın tedavi başlangıcında kan D vitamini seviyelerinin yüksek olması, takip süresinin kısalığı, katılımcı sayısı ve kanser vakalarının azlığı gibi tenkit edilecek pek çok tarafı varsa bunların hiçbiri mühim değil.

Araştırmadan D vitamini haplarının kanseri önlediği gibi bir sonuç çıkmış olsaydı tabii ki onun da kıymeti harbiyesi olmayacaktı.

Çünkü ne kanseri ne de diğer kronik hastalıkları tek bir vitamin üzerinden önlemeye çalışmak abesle iştigaldir.

Tek tek vitamin, mineral destekleriyle hastalıkları önlemenin, sağlıklı olmanın mantığı yoktur.

Sağlıklı olmak ancak adam gibi beslenme, hareket, sigara ve alkolden uzak durma, gece uykusu gibi sağlıklı yaşamanın tüm gereklerini yerine getirmekle mümkündür.

Gelelim neticeye

BİR:Moda D vitamini destekleri” tabirini kullanan gazetenin editörlerini tebrik ediyorum.

Sadece hastalıkların ve ilaçların değil vitaminlerin, minerallerin, antioksidanların de modası olması modern tıp adına utanılacak bir durumdur.

İKİ: Bir zamanlar şimdiki D vitamini ve balık yağı haplarının yerine cümle âlem avuç avuç E ve A vitamini ve selenyum içiyordu.

Mucize diye sunulan bu hapların kanserleri ve kalp hastalıklarını önlemediği gibi tam tersine risklerini artırdığı ortaya çıktı.

ÜÇ: Hiç endişeniz olmasın yakında D vitamini ve balık yağı haplarının da işe yaramadıkları gerçeği daha fazla saklanamayacak ve bu sefer de başka vitaminler ve gıda takviyeleri dayatılmaya başlayacaktır.

Kaynaklar:

1. http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/10.1001/jama.2017.2115

2. http://www.dailymail.co.uk/health/article-4356948/Vitamin-D-supplements-NOT-reduce-risk-cancer.html

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Kemal Etikan dedi ki:

    Kesinlikle haklısınız adam gibi beslenmedikten sonra bu desteklerin hiç biri fayda etmez her haltı ye sonra bir hapla hooop herşey düzeltsin Matrix de miyiz yok öyle bir dünya…!

Siz de yorumunuzu paylaşın: