BESİN DESTEKLERİ MEME KANSERİ NÜKS VE ÖLÜM RİSKLERİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kemoterapi öncesi ve sırasında belli besin desteklerini kullanan meme kanseri hastalarında hastalığın nüks ve ölüm risklerinin daha yüksek olduğu bildirildi.

Birçok kanser hastası tedaviden doğan yan etkilerini azaltmak maksadıyla besin desteği kullanmakla beraber bunların etkinlik ve emniyetleri belli değildir.

Kısa adı DELCaP olan Diet, Exercise, Lifestyle and Cancer Prognosis isimli çalışmada besin desteği özellikle de antioksidan kullanımının meme kanserine etkisi masaya yatırıldı (1).

Taking Supplements During Breast Cancer Treatment Increases Risk ...

Toplam 1134 hasta üzerinde yapılan çalışmada antioksidanların (vitamin A, C ve E, karotenoidler, koenzim Q10) meme kanseri nüksü ve ölüm risklerini ortalama yüzde 40 kadar artırdıkları tespit edildi.

Antioksidanlar dışında nüks ve ölüm riskini en çok artıran besin desteklerinin vitamin B12 ve demir olduğu, multivitaminlerin ise böyle bir olumsuzluklarının olmaması yanında periferik nöropati riskini azaltabilecekleri de ortaya çıktı.

Gelelim neticeye

BİR: Antioksidanların kemoterapinin etkisini serbest oksijen radikallerini azaltarak zayıflatabilecekleri yeni bir bilgi değil, bu çoktandır biliniyor (2, 3, 4).

İKİ: Her zaman söylediğim gibi doğru olan vitamin, mineral ve diğer besin ögelerinin hap olarak değil besinler vasıtasıyla alınmasıdır.

Kaynaklar:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31855498/

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/17/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/antioksidanlar-akciger-kanserini-hizlandiriyor-olum-riskini-artiriyor/

3. https://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/11/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/antioksidan-haplar-kanseri-azdiriyor/

4. https://ahmetrasimkucukusta.com/2014/01/30/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/antioksidanlar-kanseri-ve-olumleri-hizlandiriyor/

Siz de yorumunuzu paylaşın: