SERTAB VE ÖZKÖK’ Ü “OT YOLUNA GİTMEMELERİ” İÇİN UYARIYORUM
Tuzu kuru insanların en büyük derdi olabildiğince uzun yaşamak, 100 sene 150 sene ve hatta daha da fazla ama “genç kalmak” şartıyla.
Ertuğrul Özkök bunu “ebedi gençlik” olarak dillendiriyor, yaşım ilerlerse ilerlesin ama “genç kalayım” istiyor (1).
Ünlü şarkıcımız Sertab Erener de aynı yolun yolcusu (2).
Tabii ki haklı ve yalnız da değiller elbette; onlar gibi milyonlarca insan olduğuna inanıyorum.
Vitamin, mineral, antioksidan, balık yağı haplarının hiçbir işe yaramadığı artık saklanamaz olunca piyasayı uyanık tüccarların “telomerlerimizi” uzatacak, hiç değilse kısalmalarını önleyecek, geciktirecek ürünleri doldurmaya başladı.
Astragalus bitkisinin de bu bitkiden elde edilen TA-65 adlı molekülün de telomeraz enzimini aktive ederek kısa telomerleri uzattığı iddia ediliyor (1, 2).
Peki, bunlar doğru, bu maddeler gerçekten işe yarıyor mu, sorusuna cevap vermeden önce teleomerlerin ne olduğuna bakalım.
Telomer nedir?
Telomerler, kromozomların uç kısımlarında bulunan ve DNA proteinlerinden oluşan koruyucu başlıklardır.
Telomerler her hücre bölünmesinde kısalırlar, bundan dolayı da yaşlı hücrelerin telomerleri genç hücrelerinkinden daha kısa olur ve bu yapıların çok kısalması hücre ölümünün yakın olduğunun bir işaretidir.
Telomer uzunluğu yaşlanmanın biyolojik bir belirteci olarak görülür.
Kalıtsal olarak uzun telomerlere sahip olan insanların daha uzun yaşadıkları, kısa olanların ise yaşlanmayla ilgili demans, kalp hastalıkları ve kanserlere daha çok yakalandıkları bilinir.
Sigara, hava kirliliği, hareketsizlik, radyasyon, obezite, şiddet, stres ise teleomerlerin kısalmasını hızlandırır (3, 4, 5).
Telomerleri uzatan ilaçlar gençlik ilacı olabilir mi?
Uzun yaşamak için telomerleri bir ilaçla -hele de bitkisel bir ilaçla- uzatmak kulağa çok hoş gelebilir ama elimizde bunu ispatlayan yeterli ve güvenilir bilgi yoktur.
Buradaki esas mesele teleomerlerin kısalmasına sebep olan etkenleri, yani hayat tarzındaki olumsuzlukları (sigara, hava kirliliği, radyasyon, obezite, stres vb) ortadan kaldırmaktır.
Bir “ilacın” laboratuvar şartlarında veya hayvan deneylerinde teleomerlerin kısalmasını önleyebildiği veya uzamasını sağlayabildiği gösterilebilir ama bu insanların böyle bir ilaçla sağlıklı uzun bir ömür süreceği anlamına gelmez.
Hatta bu tür ilaçların kanser ve başka pek çok hastalık riskini artırmaları veya mevcut bir hastalığı veya kanseri hızlandırmaları da kuvvetle muhtemeldir.
Dr. Bill Andrews’ in esamisi okunmuyor
Sertab’ ın da Özkök’ ün de yere göğe sığdıramadıkları “telomer uzmanı” Dr. Bill Andrews Hürriyet’ teki resimlerinde bir kere 65 yaşından fazla gösteriyor.
70 yaşında olduğunu söyleyen Özkök telomerciden hem daha genç hem daha dinç görünüyor.
Sertab’ ın 16 yılını telomerlere vermiş dediği Andrews’ in tıbbi araştırmaların kayıt altına alındığı www.pubmed’ de adı sadece bir yayında, kendisiyle yapılan bir röportajda geçiyor (6).
Bill Andrews adı ne telomerlerle ne başka konulardaki araştırmalarla ilgili tek bir defa bile yer almıyor.
Andrews, 16 sene ne yapmış merak ettim.
Pubmed’ de TA-65 maddesiyle ilgili aramada ise 18 yayın çıkıyor ama bunların sadece 4 tanesi TA-65 ile insanlar üzerinde yapılan araştırma; diğerleri laboratuvar hayvan deneyleri veya TA-65 ile ilgili olmayan araştırmalar (7).
Buna göre, bizimkilerin meftun olduğu Andrews’ i bir bilim adamı veya araştırmacı olarak görmek mümkün olmadığı gibi TA-65 isimli molekülün bilimsel bir değerinden söz etmek de mümkün değil.
Gelelim neticeye
BİR: Bu tür otlar ve moleküller uzun yaşama sevdalısı insanları kandırmaktan, oyalamaktan başka bir işe yaramaz, üstelik ciddi riskleri de olabilir.
İKİ: Uzun ve sağlıklı yaşamak adam gibi beslenmek ve adam gibi bir hayat tarzıyla mümkündür.
ÜÇ: Özkök ve Sertab, bu tür abidik gubudik ürünlere kanabilirler, kendileri bilir ama başkalarını kandırmaya hakları yoktur.
DÖRT: Bill Andrews bilim adamı falan değil, bir bitki tüccarı veya pazarlama elamanıdır.
BEŞ: Özkök’ ün de Sertab’ ında “ot yoluna gitmelerini” istemem.
Kaynaklar:
3. https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2656621
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28450121
Hocam, ne demek istediğinizi anladık ama biz de diyoruz ki ya bırakın ot yoluna gitsin her ikisi de.
Çok safsın hocam, burada adı geçen kişiler cin gibidirler. Onlar reklam yapıyorlar anlamadın mı, hem de ne biçim paraları götürüyorlardır. Merak etme biz zaten onlara kanmayız onların ne olduunu gayet yi biliyoruz.
Doktorun söylediği tek doğru şşey şu: Sadece uzun yaşamak önemli değil. Aynı zamanda sağlıklı bir uzun ömüre sahip olmalıyız” diyor.
Sayın Küçükusta,
Size bu hareketlerin reklam koktuğu konusunda kesinlikle katılıyorum. Yalnız okuyucuları da doğru bilgilendirmek ve yargısız insaf yapmamak lazım.
Endüstride kariyerinin çoğunu geçirmiş insanların bazen akademik makalelerine bakmak yerine aldığı patentlere bakmak gerekir. Zaten bu kişiler sözleşmeleri gereği genelde yayın yapamazlar. Siz lütfen birde Bill Andrews un üstadı olan Calvin Harley beyefendiye bakın. Çalışmaları sizi aydınlatacaktır.
Kansere yol açma konusunda da güncel makaleleri okuyunuz lütfen.
İyi çalışmalar
Saygılar
Not: Yazımda pozitif ayrımcılık yapmış olabilirim. Conflict of interest söz konusudur!!!!
İyi yakalamışsınız ama sizi kim takar kim dinler Ahmet bey. Boşu boşuna kendinizi yormayın.
Şuara süresi 190
Bence çok iyi bu konuya uyarlanabilir.
Muhakkak bu olayda da işaret -ders vardır. …Ne var ki onların çoğunluğu İman etmemiştir.
PUBMED bilimsel araştırmalar web sitesinde zerdeçal ın ilmi adı olan TURMERİC yazdım ve tam 4206 ilmi araştırma çıktı.. hani bitkiler OT idi.. zerdeçal en çok araştırma yapılan şifalı bitkilerle tedavide bir numaradır.. İlaç sanayi doğada serbest bulunan bitkilerin patentini alamadığı için zerdeçalı çok kıskanıyor ve bu bitkiler üzerinde araştırmalara elinden geldiği kadar mani oluyor finanse etmeyerek.. altaki web sayfasından araştırma sonucunu görebilirsiniz.. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=turmeric
Vücudumuzdaki 10 trilyon hücrenin müthiş bir programlanması var. Bazıları ölüyor, bazıları yenileniyor. Bu olaya dışarıdan müdahale hayır getirmez. Kanser hücrelerinin de telomerleri uzar kanserli hasta kısa zamanda ölür. Veya vücutta kanserleşmeye başlamış olan ama bağışıklık sistemi tarafından yok edilecek olan kanser öncüsü hücreler de böyle bir tedavi ile iyice kanser olabilirler. Teleomerleri suni uzatma çabaları işleyen makinenin çarklarına çomak sokmaktır. Yapılması gereken telomer kısalmasına sebep olan sigara alkol hava kirliliği kimyasallar gibi etkenlerden uzak durmaktır.
yiyecek bulamayanlar, açlıktan ölenler var.
+ – * /
uzun, genç yaşatan ilaç var.
*
ortaokul veya lisedeyim;
-10 sene sonra bilmem nasıl organlar/kanlar üretilecek.
-5 sene sonra 15 yıl geriye gidebilirsiniz.
-zaman gelecek, bilim seni baştan yaratacak. çok değil en fazla 20-25 yıl sonra.
hayallere dalardık;
-kel değilim, ak değilim, kara değilim, çizik değilim, …..
-sevişmeler…….
-istediğim kadın tipine kolayca ulaşabiliyorum.
o zaman karşı olan doktorlar var mıydı/konuşulmazdı.
buluşa erene kadar zaman nasıl geçecek diye çatlardık.
sevinirdik, hoplardık, zıplardık, havalara uçardık, tozardık, …….
nasıl olsa yeniden yapılacağız, kur rakı sofrasını.
o zaman, karşı olan doktorlar var mıydı/konuşulmazdı.
*
tükenmez ezalar/eczalar içinde,
ümitler, tereddütler geçirirken
*
yüz min tebib gelse bilmez derdin var,
deyirem ölürem, demirem olmur.
ne’metim, gismetim oldu zehermar,
yeyirem ölürem, yemirem olmur.