MİDE KORUYUCU İLAÇLAR ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Halk arasında reflü ilaçları veya mide koruyucu ilaçlar olarak bilinen proton pompası inhibitörlerinin (PPİ) erken ölüm riskini yüzde 25 artırdıkları belirlendi.

BMJ Open’ de yayınlanan araştırma, US Department of Veterans Affairs kapsamındaki 350 bin kişiye ait tıbbi kayıt verileri üzerinde gerçekleştirildi (1).

Analizlerde PPİ kullananlarda ölüm riskinin mide ilacı kullanmayan veya H2-blokeri (famotidin, ranitidin) gibi başka bir tür mide ilacı kullananlara göre yüzde 25 yüksek olduğu ve kullanım süresi arttıkça riskin de arttığı tespit edildi.

PPİ’ ların daha önce de kalp krizi, felç, kolit, zatürre, kolon kanseri ve kemik kırığı riskini artırdığı, B12 ve magnezyum eksikliğine yol açtığı bildirilmişti (2).

Halk ve ne yazık ki doktorlar tarafından da mide koruyucu ilaçlar olarak adlandırılan PPI sınıfından ilaçların en tanınmışları omeprazole (Omeprol) , lansoprazole (Lansor) , pantoprazole (Pantpas) ve esomeprazole (Nexium) ve rabeprazole (Pariet)’ tir.

PPİ’ nin düşük dozları USA’ da reçetesiz olarak da satın alınabiliyor.

proton pump inhibitor medicine ile ilgili görsel sonucu
 

PPİ ölüm riskini neden artırıyor?

Bu sınıf ilaçların nitrik asit üretimini azaltarak damarların iç yüzeyini döşeyen “endotel hücrelerinin” biyolojik olarak hızla yaşlanmalarına ve kromozomların uçlarında bulunan ve biyolojik saat gibi davranan “telomorlerin kısalmalarına” yol açtıkları biliniyor.

Telomerleri kısalan hücrelerin bölünmeleri bozuluyor ve böylece damar duvarında bir hasar meydana geldiğinde endotel hücrelerinin çoğalamamaları tamir olayını menfi etkiliyor.

proton pump inhibitors ile ilgili görsel sonucu

Reflü ilaçları rastgele ve senelerce kullanılıyor

Bilim dünyasının “ilacı bırakırsanız mide kanamasından gidersiniz” benzeri korkutmalarının da katkısıyla PPİ başlanan hastaların büyük kısmı bu ilaçları senelerce yani ölene kadar (!) kullanıyor.

Bu da zaten bu ilaçların tüketimindeki artıştan da belli oluyor.

2012′ de 48 milyon kutu kullanılan reflü ilaçlarının (PPİ) tüketiminin 3 senede yüzde 25 artarak senede 60 milyon kutuya çıktığını görüyoruz.

Üstelik PPİ, son zamanlarda öksürükten ses kısıklığına boğaz yanmasından astıma kadar birçok hastalığın da temel tedavisi oluverdi.

Öksüren bebeklere bile PPİ verildiğini söyleyeyim, gerisini siz tahmin edin.

proton pump inhibitors ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

BİR: PPİ sınıfı ilaçlar yerinde ve kısa süreli kullanıldığında gerçekten “müthiş” ilaçlardır.

İKİ: Uzun süreli tedavilerde PPİ dışı mide ilaçları (H2 blokerleri) tercih edilmelidir.

ÜÇ: Bu ilaçlara mide koruyucu denmesi ve her ilaç alana mide koruyucu olarak sürekli verilmesi bir tıp rezaletidir.

DÖRT: İlacı ticari bir ürün gibi gören ve serbestçe reklȃmlarının yapılmasını teklif eden kendini bilmez doktorlara selam olsun!

Kaynaklar:

1. https://eurekalert.org/pub_releases/2017-07/wuso-phd062917.php

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/11/17/yazilar/tip-yazilari/reflu/mide-koruyucu-ilaclar-felc-riskini-de-artiriyor/

Yazı için 19 yorum yapılmış:

  1. serkan dedi ki:

    Hocam merhaba,
    Mide şikayetlerimden ötürü yani yanma kaynama gibi aile hekimim sürekli ppı veriyor yazınızı okuduktan sonra endişeye kapıldım Önerinizi alabilir miyim Ayrıca gaviscon tablette kullanıyorum onunda uzun süreli kullanımında zararı var mıdır ? Yardımcı olursanız sevinirim Teşekkür ederim.

  2. Murat Korkmaz dedi ki:

    Bu ilaç da antibiyotikler gibi mutlaka reçete ile satılmalı, ama yetmez. Doktorlarımızın da bu konuda eğitilmeleri şart. Ahmet Hocanın sitesi farmakoloji derslerine ek olarak her doktor tarafından mutlaka takip edilmeli. Burada yazanlar derslerde asla öğretilmiyor buna eminim.

  3. Türkan dedi ki:

    Yazıyı okudum. Orda “Lansor” yazıyor. Yani bu guruba dahil.

  4. Rüçhan dedi ki:

    O zaman mide şikayetlerini önleyici alternatif tedavi önerebilirmisiniz? Çünkü bu lansor denilen ilacı doktorum verdi.

  5. Hülya dedi ki:

    sürekli kalp sıkışması ve ağrısından acillerdeydim acildeki bir doktor lanzedin ve gaviscon yazdı en azından o kadar sık fenalaşmıyorum ama bu ilaçlar bağımlılık yaptı yaklaşık altı yıldır kullanıyorum bir gün kullanmasam o sıkışmalar geri geliyor ne yapabilirim

  6. Vecdi Yanbaz dedi ki:

    Hocam bugün ahaber de mide koruyucuların yan etkisinden bahsettiniz.
    Ben en az 10 yıllık mide hastasiyim reflum var ve 4 gün de bir mide koruyucu almazsam çok rahatsız oluyorum
    Benim bildiğim bir tedavisi yok. Yemekle alakası var ama tamamen onunlada çözülmüyor
    Mevcut haplardan lanzedin kullanıyorum yada ani olursa talcid veya gaviscon kullanıyorum
    Bu konuda ne yapabilirim. Yardımcı olursanız yada yapmam gerekeni söylerseniz çok memnun olurum.

  7. mustafa türkyar dedi ki:

    hocam,1985 yılından beri mide şikayetim var.süreklli antiasit kullandım.8aydır zeytin çekirdeği yutuyorum.günde 4-5 adet yüzde doksan şikayetim azaldı.ayda 4-5kutu antiasit kullanıyodum samimi olarak sölüyorum 4-5 adete düştü.bu konuda görüşünüzü merak ediyorum.selamlar.

  8. Sami algın dedi ki:

    Senin doktor kere insanların akıllarını karıştırıp karıştırıp çekiliyorsunuz kenara bak bu kadar insan yorum yazmış bunu paylaşan p……. bi cevap yazaydı keşke.İnsanların sağlığını esas senin gibileri törpülüyor psikolojik olarak maafediyorsunuz insanları.

  9. Ahmet arar dedi ki:

    Slm hocam ben tam 12 yıldır pulset 28mg nexium 28mg lanzedin 28mg alıyorum yani 12 yıldır her Sabah mide koruyucu tablet alıyorum …neden kullanıyorum mide kapağım arızalı olduğu için bir gün almasam asit beni çok etkiliyor midede yanma boğaza doğru ekşi su gelme kusma kusma hissi kafada bir ağırlık yeme içmede kısıtlama toplumda kendini hasta görme ve bir çok his…proton pompası ilaçımı düzenli aldığımda hastalık unutulmuş nor hayata yeme içme düzenli topluma uyumlu bir birey gibi yaşamaya devam ne dersiniz hocam bu ilacı bana tercih eden hocamız ölene dek kullan dedi ne önerirsiniz..

  10. Arzu dedi ki:

    Midemde agri var yanma eksime agza yemek gelmesi yanma aci su hissi var ne yapblrm

  11. Oğuz dedi ki:

    Arkadaşlar bende de reflü vardı. Ben yatmadan önce her akşam düzenli olarak bir diş sarımsağı, küçük parçalara ayırıp su ile yutuyorum.Sabahları da kahvaltı öncesi bir kase ev yoğurdu yiyiyorum.Sonuç olarak reflü için aylardan beri ilaç kullanmıyorum. Tavsiye ederim.

  12. Neslihan dedi ki:

    Dün ilk defa lansor içtim Dr vermişti içtikten 1 saat sonra kaşıntılar başladı soluk borusumun daraldığını hisstim kısa bir süre geçtikten sonra kulaklarım tıkandı gözlerime perde indi hemen arkasından da nefesim kesildi bayıldım sonrada hastanede 5 saaat geçidim hava ilaçlar serumlar derken kendime geldim lansor içinde ne varsa beni öldürüyordu ???

  13. Volkan Toksöz dedi ki:

    Tamda yazılanlar gibi düşüğüm için 2007 den 2012 ye kadar aralıklarla kullandığım lansor nexium pantoyu tamamen bırakmaya karar verdim. Yediklerime dikkat ettim ve 3 yıl boyunca kaynama mide ağrısı çok şiddetli olursa rennie yada gaviscon kullandım. 2016 yılı nisan ayında ilk mide kanamamı geçirdim günlerdir hasta ve halsiz hissederken simsiyah ve parlak renkte kusmaya başladım günlerce halsiz ve hasta geçirdim acillerde yattım kan verdiler falan. Verdikleri lansor u 30 yerine 4 ay 15 mg kullandım ve yine bir kanama daha acildeydik atla

  14. Mehmet Değirmenci dedi ki:

    İyi günler hocam. Ben 1993’den bu yana önceleri Lansor, son 10 yıldır da Pantpas kullanıyorum. Ama gün aşırı(Bir gün kullanıp, bir gün kullanmama) kullanıyorum. Yazınızdan sonra ne yapmam gerektiğine karar veremiyorum. Ne önerirsiniz?
    Teşekkürler, saygılar.

  15. Metin dedi ki:

    16 yıldır mide hastasıyım gitmedik doktor kalmadı 8 defa hortum attılar ilaç ilaç banamısın demiyor yok gastirit yok alkali gastirit yani hocam 16 yıldır mide ilacı kullanıyorum bunun kesin çözümü varmı teşekkür ediyorum. Yani hocam bu hastalık beni mahvetti

  16. Nuri dedi ki:

    Eskiden üretilen ilaçlar çok iyiydi şimdiki ilaçlar yeminle sahte ne olduğu bellisiz

  17. Erhan Tuncer dedi ki:

    Hocam merhaba oğlum benim pantpas mide koruyucu yapımdan içmiş bir tane sıkıntı cikarirmi

  18. Rasit dedi ki:

    Mide koruycu hapi yaklasik 10 yildir kullaniyorum hicbir zarari olmadi böyle duydum zararlari vardiye uzun zaman biraktim midemde gastri var sanitim reflümde var haplari birakali öksürek artti ve 1 ay icin de sesimkisildi anladimki kendikendimizin doktoru olacayis haplar tekrar devam edecem

  19. Ben üç kez mide ameliyatı oldum. En son 2007 mart ayında, şiddetli reflü şikayeti ile gittiğimde ameliyata karar verildi. Çok zor ve pıhtı attı yoğun bakımda kaldım. Ölümden döndüm. Bu güne kadar ilaç kullanmadım. Yine mevsim değişimlerinde olduğu gibi yine azdı. Doktora gittim yukarıdaki ilaçları ömrümün sonuna kadar kullanmamı istedi. Sizin yazınızı okuyunca tedirgin oldum. İlaçları kullanmalımıyım yoksa sadece sorun yaşadığımda mı kullanmalıyım. Teşekkür ederim. İyi akşamlar dilerim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: