Yeni bir meta çözümleme, tam tahılların ağırlıkta olduğu bir beslenme düzeniyle erken ölüm riskinin azaltılabileceğini ortaya koyuyor.
Araştırmacılar günde en az üç öğün tahıl yediklerini belirten kişilerin herhangi bir nedenden ötürü ölme olasılıklarının, günde bir öğünden az tahıl yediklerini belirten kişilere kıyasla, %20 daha düşük olduğunu gördüler. Daha önce yapılan ve en az 6 yıllık bir zaman dilimini içeren 14 araştırmayı kapsayan çalışmada, araştırmacılar ölüme yol açan belli nedenleri de gözden geçirdiler.
Sonuçta, günde üç öğün tam tahıllarla beslenmenin, günde bir öğün ya da daha az tahıl yemeye kıyasla, kalp hastalıklarına bağlı ölüm olasılığını %25 ve kanserden ölme olasılığını da %14 oranında azaltıcı bir etki yarattığı görüldü.
ABD Beslenme Kılavuzu’nda insanlara günde üç ya da daha çok kez tam tahıllarla beslenmeleri öneriliyor. Gelgelelim, Circulation dergisinin 13 Haziran sayısında yayımlanan araştırma bu ülkede yaşayanların günlük ortalama tahıl tüketiminin bir öğünden az olduğunu ortaya koyuyor.
Toplamda 786 bini aşkın kişiyi içeren meta çözümleme kapsamında gözden geçirilen tüm araştırmalarda, 23 bini aşkın kişi kalp hastalıklarından ve 37 bini aşkın kişi kanserden olmak üzere, yaklaşık 98 bin ölüm olayına tanık olundu.
Bu son çalışmaya önderlik eden Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi’nden Dr. Qi Sun, yapılan çok sayıda bağımsız araştırmanın her birinde daha çok tahıl tüketen kişiler arasında ölüm çekincesinin daha düşük olduğu sonucuna tutarlı bir biçimde tanık olunduğunu belirtiyor. Meta çözümleme ayrıca günde 16 gram tahılla beslenmenin kişinin herhangi bir nedenden ölme çekincesinde %7, kalp hastalığından ölme çekincesinde %9 ve kanserden ölme çekincesinde de %5 oranında bir düşüş sağladığını da ortaya koydu.
Farklı tahıl türleri
Araştırmacılar insanların tükettikleri tahıl türlerinin çalışmaya göre farklılıklar gösterdiğinin de altını çizdiler. Ne var ki, araştırma ABD’de tüketilen tahılların %70’inden çoğunun ekmek ve başta yulaf, pirinç ve arpadan oluşan tahıllardan kaynaklandığını ortaya koyuyor. Bu çalışma tam tahıllı ürünlerin insan sağlığını olumlu yönde etkilediğine işaret eden ilk çalışma olmadığı gibi, bu sonuca ulaşan ilk meta çözümleme de değil.
Örneğin, daha önce yapılan iki meta çözümleme sonucunda da tam tahılların kanda daha düşük şeker düzeyleri, daha düşük kolesterol düzeyleri ve bedende daha düşük miktarlarda yağ ile ilintili olduğu görüldü. Araştırmacılar tam tahılların içeriğindeki birtakım bileşiklerin bu besinlerin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine bir katkıda bulunabileceğini düşünüyorlar.
Söz gelimi, lifler kolesterol düzeyini düşürüp, kişide tokluk duygusu yaratabilir ve daha az kalori tüketmesine neden olabilirler. Magnezyum insülin duyarlılığının arttırılmasına ve kan basıncının düşürülmesine yardımcı olabilir. Başka mineraller ve antioksidanlar da oksidatif strese karşı koruyucu bir etki yaratabilirler.
Bu yeni bulgular ışığında Sun, bireylerin daha sağlıklı olmalarını sağlamak ve bir olasılıkla ölüm oranlarını azaltmak amacıyla, sağlık uzmanlarının herkese tam tahılları daha çok tüketmelerini önermeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca, daha önceki araştırmalar işlenmiş karbonhidratların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koyduğundan, insanların beslenme düzenlerinde bu tür karbonhidratların yerine tam tahıllara ağırlık vermeleri gerektiğine de parmak basıyor.
Kaynak: http://www.herkesebilimteknoloji.com/haberler/saglik/tam-tahillar-yasami-uzatiyor