ASTRAZENECA KULLANIMINI DURDURAN DANİMARKA, AŞILARI YOKSUL ÜLKELERE DAĞITACAK
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Haberin başlığı “AstraZeneca kullanımını durduran Danimarka, aşıları yoksul ülkelere dağıtacak” şeklinde olmakla beraber metinde Danimarka’nın bu aşıları ekonomik açıdan gelişmemiş ülkelerle paylaşmayı “düşündüğü” bilgisi yer alıyor.
Çok fazla düşüneceklerine ihtimal vermiyorum; aşılar yola çıkmış bile olabilir.
Tarihe geçecek bu âlicenaplık için Danimarka’ yı şimdiden tebrik ediyorum.
Bu arada Harvard Tıp Fakültesi profesörlerinden Martin Kulldorf‘ un şu tiviti de dikkate değer:
“Bütün pandemiler sona erer. … Tarih, büyüklüğü bundan çok daha fazla olan vebalar ve salgınlarla doludur. Neticede hepsi sona erdi. Bu da sona erecek.
Kaynak: https://twitter.com/MartinKulldorff/status/1383254070874435584?s=20
Bizden de Haşmet Babaoğlu diyor ki:
“Sen bunları yaparken Danimarka kullanmama kararı aldığı AstraZeneca aşılarının elinde kalan miktarını da yoksul ülkelere gönderecek… “Pıhtılaşmadan öleceklerse, yoksullar ölsün” dediler, öyle mutlu oluyorlar…
…
Pandeminin başından beri “Devletleri soyup soğana çevirme projesinin bir ayağı da aşılar” diye yazıyorum; “Aşıyla pandemiyi bitirme umudunu da baltalamak için her şeyi yapacaklar” diyorum… Hemen “Sen de mi komploculara alet oldun?” diye yükleniyorlar. Oysa esas mesele komploya alet olup olmadığımız meselesi… Sürekli “Uğur Hoca, Uğur Hoca” deyip duracağımıza biraz da Big Pharma’nın CEO’larına kulak vermeliyiz. Adamlar pervasızca açık sözlüler. İşte Pfizer CEO’su “Bu iş öyle bitmez” deyiverdi, şimdi üçüncü dozu da sıkıştırmaya çalışıyor… DSÖ de dökülmeye başladı: “Virüsün yeni varyantlarına bu aşılar etkili olmayabilir, pandemi sürer” demeye başladılar. Durup silkinmek ve virüsle mücadeleyi en baştan planlamak gerekiyor sanırım.”
Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/babaoglu/2021/04/17/cumartesi-notlari-pervasizca-acik-sozluler
***
Danimarka, AstraZeneca aşısının “nadir” fakat “ciddi” yan etkilere yol açtığı için aşının kullanımını tamamen durdurduğunu açıkladı. Daha önce birçok ülkede askıya alınsa da, Danimarka AstraZenaca aşısına son veren ilk Avrupa ülkesi oldu. Danimarka Ulusal Sağlık Dairesi Başkanı Soren Brostrom, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesine rağmen, “aşılama kampanyasında AstraZeneca aşısının bir daha kullanılmayacağını” açıkladı. Danimarka’da AstraZeneca aşısı yaptıran 150 bin kişiden 2 kişide ortaya çıkan kan pıhtılaşması vakalarının ardından 11 Mart’ta söz konusu aşılar askıya alınmıştı.
Avrupa İlaç Ajansı’nın kararı tartışılıyor
AB’nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca’nın Covid-19’a karşı geliştirdiği aşının faydalarının risklerinden daha çok olduğunu tekrarlayarak kanda alışılmadık şekilde görülen pıhtılaşmalarla aşı arasında bir “bağlantı” bulunduğunu ancak bunun “çok nadir görülen yan etkiler” olduğunu bildirmişti. Kararın ardından toplanan AB Sağlık Bakanları, ortak bir karara varamamıştı.
AstraZeneca geliştirmiş olduğu Covid-19 aşısında böyle bir yan etki olduğuna dair herhangi bir nedensellik bulunmadığını ileri sürüyor. AstraZeneca’nın iki dozluk çok kullanılan aşısı, bir çok ülkede etki oranı açısından ve yan etkileri bakımından ciddi sorulara muhatap oldu. Ancak uzmanlar da bu aşının virüse karşı en kötü sonuçları önlemede etkili olduğu noktasında hemfikir.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Başkanı Hans Kluge, Danimarka’nın Covid-19’a karşı ülkede kullanılan AstraZeneca aşılarını yapmayı durdurması sonrası, bu aşıları ekonomik açıdan gelişmemiş ülkelerle paylaşmayı düşündüğünü açıkladı. Danimarka Sağlık Bakanlığı, nadir görülen ancak ciddi yan etkilere yol açtığı gerekçesiyle 14 Nisan tarihinde AstraZeneca aşılarının kullanımını “tamamen” durdurduğunu açıklamıştı. Ülkede AstraZeneca aşısı yaptıran 150 bin kişiden sadece ikisinde “kan pıhtılaşması” görülmüş ve 11 Mart’ta söz konusu aşıların kullanımı geçici olarak askıya alınmıştı.
Çoğunluğu Avrupa’dan 19 ülke AstraZeneca’nın kullanımını durdurdu
İngiltere’nin prestijli üniversitesi Oxford ile İsveç iş birliğinde üretilen AstraZeneca aşısının, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesine rağmen bugüne kadar 19 ülkede kullanımı durdurulmuştu. Bu ülkeler arasında İsveç, Fransa, Danimarka, Almanya, Hollanda, İzlanda, İrlanda, Norveç, İtalya, Avusturya, Estonya, Litvanya, Letonya, Bulgaristan, Romanya, Tayland, Endonezya, Lüksemburg ve İspanya yer alıyor. İngiltere ise söz konusu aşıyı kullanmaya devam ediyor. İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), ülkede 7 kişinin AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısını olduktan sonra oluşan kan pıhtısından hayatını kaybettiğini doğrulamıştı.
***
ABD’li ilaç firması Pfizer, koronavirüs aşılarını yaptıran kişilerin en geç 12 ay içinde üçüncü doz aşıya ihtiyaç duyabileceklerini duyurdu. Firma, yeni virüs çeşitlerinin görülmesi durumunda her yıl aşı yapılmasının gerekebileceğini açıkladı. Tüm dünyada koronavirüse karşı aşılama çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Virüsün yeni varyantlarının çıkması aşıların virüse karşı koruyuculuklarının ne kadar süreceği konusunu akıllara getirdi.
“Her yıl yeniden aşı gerekebilir”
ABD’li ilaç firması Pfizer, koronavirüs aşısında üçüncü doza ihtiyaç duyulabileceğini açıkladı. ABD basınına açıklamalarda bulunan firmanın CEO’su Albert Bourla, muhtemel bir senaryoya göre, 6 ila 12 ay arasında üçüncü bir doza ihtiyaç duyulacağını söyledi. Bourla, yeni virüs çeşitlerinin görülmesi durumunda insanların her yıl yeniden aşı olması gerekebileceğini de vurguladı.
Aşının 6 aydan sonraki etkinliğine ilişkin çalışmalar sürüyor
Pfizer’in verilerinin 2 binden fazla aşılanmış kişiye dayandığı ancak korumanın 6 ay sonra devam edip etmediğini belirlemek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğu aktarıldı. Pfizer ve BioNTech, şubat ayında virüsün yeni varyantlarına karşı bağışıklık tepkisini daha iyi anlamak için koronavirüs aşısının üçüncü dozunu test ettiklerini açıklamıştı.
***
EK 1 (27.4.2021): Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Stefan de Keersmaecker, günlük basın toplantısında, aşı alım anlaşmalarını ihlal ettiği gerekçesiyle AstraZeneca şirketine karşı cuma günü dava açtıklarını açıkladı. Firmayı, yapılan sözleşmenin bazı şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle mahkemeye verdiklerini belirten Keersmaecker, AstraZeneca’nın, taahhüt ettiği dozları zamanında teslim etmek üzere “güvenilir bir strateji” geliştirmediğini söyledi.
Keersmaecker, AB üyesi 27 ülkenin de hukuki sürece destek verdiğine işaret ederek, sözleşmede taahhüt edilen sayıda dozun hızlı bir şekilde teslim edilmesini sağlamak istediklerini kaydetti. AB’nin AstraZeneca ile yaptığı anlaşmada 300 milyon doz aşı sağlanması ve talep edilmesi halinde 100 milyon ilave dozluk alım opsiyonu yer alıyordu. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-ab-asi-tedarikini-geciktirdigi-icin-astrazenecayi-mahkemeye-verdi-11-681-95410.html
***
EK 2 (13.5.2021): Norveç hükümeti, kan pıhtılaşması ile gündem olan ve Oxford-AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısına ilişkin kararını verdi. Oxford-AstraZeneca aşısının nadir kan pıhtılaşması yan etkileri nedeniyle aşılama programından çıkarılacağı ve kullanımı askıya alınan Johnson & Johnson aşısının yalnızca gönüllülere uygulanacağı duyuruldu. Norveç Başbakanı Erna Solberg düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, kararın her iki aşının nadir ancak ciddi yan etkileri göz önünde bulundurularak alındığını söyledi.
Daha önce Oxford-AstraZeneca’nın Covid-19 aşısını ulusal aşılama programından tamamen çıkaran Danimarka’dan sonra Norveç, aşının kullanımını durduran ikinci Kuzey Avrupa ülkesi oldu. Başbakan Erna Solberg, şu ana kadar ABD’li ilaç üreticisi Johnson & Johnson’ın aşısının Norveç’te kullanılmadığını ancak ülkenin halihazırda almış olduğu dozların gönüllülere uygulanabileceğini söyledi. Solberg, “Enfeksiyonlar artarsa veya diğer aşı üreticilerinden teslimatlarda başarısızlık olursa kullanabileceğimiz yedek stoklar oluşturmak istiyoruz” ifadesini kullandı.
Norveç’te Mart ortasına kadar uygulanan yaklaşık 135 bin AstraZeneca aşısından, genellikle genç ve sağlıklı insanlarda, dördü ölümcül olmak üzere sekiz şiddetli kan pıhtılaşması vakası bildirildi. Öte yandan Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve Dünya Sağlık Örgütü, aşının faydalarının risklerden daha ağır bastığını savunarak aşıların kullanılmasını tavsiye etmişti.
Kaynak: https://www.ntv.com.tr/dunya/norvec-astrazeneca-asisinin-kullanimini-durdurdu,TrpZ6sixIEqceotQTM18pQ
***
EK 3 (3.6.2021): Hollanda’da Sağlık Bakanı Hugo De Jonge, Sağlık Konseyinin tavsiyesi üzerine, 1982 ve sonrasında doğanlarda ABD’li ilaç üreticisi Johnson&Johnson’ın yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği Janssen aşının kullanılmayacağını açıkladı. Yerel medyada çıkan habere göre karar, ülkenin Sağlık Konseyinin “yan etki” ve “etkinlik” gerekçeleriyle verdiği tavsiye üzerine alındı. Habere göre Sağlık Konseyi, Janssen aşısının AstraZeneca aşısı gibi viral vektör bir aşı olduğunu ve uygulanan kişilerde AstraZeneca’dakine benzer yan etkiler gözlendiğini belirterek aşının kullanımının azaltılması tavsiyesinde bulundu.
Haberde, henüz Hollanda’da görülmese de Janssen aşısının kullanıldığı diğer ülkelerde kanda pıhtılaşma ve düşük trombosit sayısı gibi yan etkilerin görüldüğüne dikkat çekildi. Haberde ayrıca Sağlık Konseyinin BioNTech-Pfizer ve Moderna gibi mRNA aşıların daha etkili olduğu ve bu sebeple bu aşıların tercih edilmesi tavsiyesine de yer verildi. Konseyin tavsiyesini dikkate alan hükümet, 1982 yılı ve sonrasında doğan kişilere Janssen aşısı yerine BioNTech-Pfizer ve Moderna aşılarının yapılacağını bildirdi. Sağlık Konseyinin tavsiyesinde denizci, evsizler, askerler ve tatile çıkacak olanların tek dozluk Janssen aşısını kullanabileceği belirtildi. Hollanda, Avrupa İlaç Ajansının incelemesi bitene kadar 60 yaşın altındakilere AstraZeneca aşısının kullanımını durdurmuştu.
***
EK 4 (26.11.2021): HİKMET GEÇKİL “İsviçre… aşı kuyruğundan çıktı: “bu yılın sonunda bize vereceğiniz 1 milyon doz Modena aşısını, fakir fukaraya verin. Biz 2022’nin sonunda alırız” Tamam… Oldu. Çok hayırseversin!” Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1463938132265558024?s=20
***
EK 5 (26.11.2021): Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin ihtiyaç sahibi ülkelere aşı temin eden Covax oluşumu üzerinden 10 milyon doz aşı hibesi yapacağını bildirdi. Kaynak: Sağlık Bakanı Koca: Türkiye ihtiyaç sahibi ülkeler için 10 milyon doz aşı hibesi yapacak (aa.com.tr)
***
hür ndr
@hurndr
·
9s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Aynen öyle hocam bir de hibe edeceklerini açıkladılar.Bir bilim insanın örnğ:ayağını vuran ayakkabını birine hibe etmek”dediği gibi:)canını yaktığı için gözün arkada kalmadan verirsin
Ömerul Faruk Acar
@omerilfarukacar
·
10s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Zaten çöpe atacaktık.
Ange_
@oange4268
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Bizim bakan alabilir
Gunlukname80
@Gunlukname80
·
12s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
etik değil,durdurma kararı alınan bir aşı neden gelişmemiş ülkelere veriliyor?Yoksulların yaşamaya hakkı yok,zaten ölürlerse nüfus yönetimine katkı sağlarlar.Dünyayı yöneten şizofren baronların kararından beklenen tavır.
murat
@murat51104310
·
9s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
100milyar dolarlık aşı pazarı her türlü oyun var
gözde deniz ünlü
@gzdniz
·
11s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Bırakın onlar ölsün diyolar
Okan Aktar
@okan_aktar
·
11s
@drahmetrasim
adlı kişiye yanıt olarak
Dünyada insanlık yaşadığından bu yana Aristokrasi her zaman kendi dışındakikere köle gözü ile bakmışlar ve diğer mahalleyi görmezden gelmiştir.Etinden sütünden yararlanmış sonrada bir fosil gibi foseptik çukuruna gömmüştür.Onun adalet denilen kavram sadece Adalet adlı kadında!