ÇİN AŞISINI TANIMIYORUZ
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
ARK: Almanya Çin aşısını tanımıyoruz demiş. Çin de Alman aşısını tanımıyor. Aşılar siyaset ve ticarete alet edilirse olacağı budur. Almanya’ ya giderken Alman aşısı, Çin’ e giderken Çin aşısı, Rusya’ ya giderken Sputnik, USA’ ya giderken Moderna aşısı yaptırılacak. Olacağı budur. Bu aşı milliyetçiliği falan değildir, aşı rezaletidir.‘
***
Sözcü’ de Ali Gülen‘ in haberi:
Avrupa Parlamentosu Aşı Pasaportu’nu onayladı. Sinovac ve Rus aşısı pasaportta yer almıyor. Alman Sağlık Bakanlığı, “AB Aşı Pasaportu dünya çapında tanınacak. Sinovac ve Sputnik’i tanımıyoruz” açıklaması yaptı.
Avrupa Parlamentosu dün Aşı Pasaportu’nu onayladı ve 1 Temmuz itibariyle üye ülkelerde yürürlüğe girecek. Almanya ise Aşı Pasaportu’nu en erken 10, en geç 14 Haziran itibariyle başlatıyor. Ama AB’nin Aşı Pasaportu’nda Çin’in Sinovac aşısı ile Rusya’nın Sputnik V aşısı yok.
Bu aşılar, Avrupa İlaç Onay Kurumu EMA’dan “kullanım onayı” alırsa tanınacak.
Alman Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hanno Kautz, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile görüşme halinde olduklarını ve AB’nin aşı pasaportunun dünya çapında tanınmasını umduklarını belirtti.
DOKTORLAR, SİNOVAC’I SORDU
Sözcü Kautz, Alman doktorların yayın organı Aerzte Zeitung tarafından sorulan, “Çin, Rus ya da Küba aşıları Avrupa Aşı Pasaportu’nda yer alacak mı?” sorusuna, “Bunlar ancak onay alır ve Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilirse tanınabilir” dedi.
Böylece Türkiye’de Sinovac aşısı olanlar, AB’ye ziyaretleri öncesi ve sonrası, yine corona virüsü kurallarına tabi olacak. Her iki aşının EMA tarafından kontrolü sürüyor. Bir kaç ay içerisinde onay ya da red kararının çıkması bekleniyor.
AŞI PASAPORTU NASIL OLACAK?
AB’de onaylanan Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna ve Johnson & Johnson aşısını olanlar, aşı pasaportlarını almaya başladı. Şu anda basılı aşı deftercikleri veriliyor. Almanya, AB içinde dijital aşı pasaportunu hayata geçirecek dördüncü ülke olacak.
Bu hafta itibariyle iki aşıyı da alanların sayısı 20 milyonu buluyor. Fransa, Danimarka ve Litvanya aşıları en baştan dijital olarak kaydediyor.
Almanya 14 Haziran’dan itibaren Dijital Aşı Pasaportu’na da fiilen geçecek. Aşı defterindeki bilgiler buraya kaydedilecek ve aşı merkezleri ile eczaneler dijital olarak kayıtlara başlayacak. CovPass ya da Corona takip uygulaması ile bunlar cep telefonuna girecek.
ERKEN AŞI OLANLAR ÖDEYECEK
Aşıların dijital pasaportlara doğru girip girmediğini doktorlar ve eczaneler takip edecek. Bu hizmetler için kişi başına ortalama 18 Euro alınması bekleniyor. Dijital aşı pasaportunda kullanılacak uygulama ve karekod ise ücretsiz.
Ellerinde aşı defteri olup da, dijitale çevirmek isteyenler bu parayı ödeyecek. Ancak 14 Haziran’dan sonra aşılananlar doğrudan dijital olarak kaydedileceği için onlar ek bir ödeme yapmayacak.
***
EK 1 (12.6.2021): İngiltere’ de üst düzey bir milletvekili komitesi, aşağıdakiler de dâhil olmak üzere KOVİD pasaportlarına şiddetle karşı çıkan bir rapor yayınladı. Gerekçeler:
– Bilimsel temel eksikliği
– Ciddi ayrımcılık
– “Keyfi” kararlar
– Hükümet çelişkilerinin güvene zarar vermesi
Kaynak: https://committees.parliament.uk/publications/6264/documents/69158/default/
***
EK 2 (18.6.2021): Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın döneminde yapılan hataların tekrar etmemesi için aşı milliyetçiliğine fırsat verilmemesinin önemli olduğunu vurguladı. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/politika/cumhurbaskani-erdogan-asi-milliyetciligine-firsat-verilmemeli/2278286
***
EK 3 (20.6.2021): AŞI MİLLİYETÇİLİĞİ
Antalya’da düzenlenen Diplomasi Forumu’na Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu sözleri damgasını vurdu:
“Aşı milliyetçiliğine fırsat verilmemesi önemlidir. Aşının şantaj, baskı, politika dikte aracı olarak kullanılması yanlıştır.”
Erdoğan’ın uluslararası siyasetteki aktörlere verdiği bu mesajı kuşkusuz ki içeridekiler de üstüne alınmalı.
Özellikle de aşıyı koruyucu bir tıbbi tedbirden ziyade “vatandaşlık görevi” gibi bilimsellikten uzak ideolojik kalıplarla dayatan pandemi mümessilleri…
Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2021/06/20/yok-birbirinizden-farkiniz
***
EK 4 (29.6.2021): Gamaleya Enstitüsü Direktör Yardımcısı Denis Logunov, Rusya’nın korona virüse (Covid-19) karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının Covid-19’un Delta mutasyonuna karşı etkinlik oranının yüzde yaklaşık 90 etkili olduğunu duyurdu.
Rusya’da, korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında Rus bilim insanları tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen Sputnik V, CoviVac ve EpiVacCorona aşıları uygulanmaya devam ederken, tüm aşılama ve tedbirlere rağmen Covid-19’un Delta mutasyonunun vaka ve can kaybı sayılarında artışa neden olması yetkilileri harekete geçirdi.
Dünyanın ilk tescilli aşısı olma özelliğini taşıyan Sputnik V aşısının geliştiricisi Gamaleya Enstitüsü’nün Direktör Yardımcısı Denis Logunov yaptığı açıklamada, Sputnik V aşısının Covid-19’a karşı etkinlik oranının yüzde 92, Delta mutasyonuna karşı etkinlik oranının ise yüzde 90 dolaylarında olduğunu kaydetti. Logunov, “Delta mutasyonunda aşının etkisinde hafif bir azalma görüyoruz. Bu, Sputnik V aşısında yüzde 2,6 dolaylarında bir azalma. Bu oran, yabancı aşılarda 3 ile 5 oranları arasında değişiyor. Aşının Delta mutasyonuna karşı etkinlik oranı yüzde 90 dolaylarında” ifadelerini kullandı. Ayrıca Logunov, enstitü olarak tüm verileri topladıklarını ve toplanan verileri istatistiksel olarak devletin sağlık sistem veri tabanına işlediklerini belirtti.
***
EK 5 (18.8.2021): Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Ugandalı doktorların ürettiği koronavirüs aşısının yakında kullanıma hazır olacağını açıkladı. Museveni, katıldığı bir televizyon programında, “Aşı için çalışmalarımız devam ediyor. Aslında bizim aşımız diğer aşıların hepsinden daha iyi olacak çünkü tüm varyantları kapsayacak.” ifadelerini kullandı. Yeterli COVID-19 hastası olmaması nedeniyle aşı üretiminin ertelendiğini belirten Museveni, “Nisan ayında yeterli hastamız olmadığı için sorun yaşıyorduk ancak şimdi çok sayıda hasta var.” dedi. Kaynak: https://www.trthaber.com/haber/dunya/ugandali-doktorlar-koronavirus-asisi-uretti-589885.html
***
EK 6 (18.8.2021): Sputnik V aşısının acil kullanımına onay verildiğini vurgulayan Koca, şunları kaydetti: “En kısa sürede Sputnik V aşısı da ülkede kullanımıma başlanacak. 6 ayda 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. Mayıstan itibaren aşıların ilk etabının geleceğini söylemek istiyorum. Bir hafta 10 gün içinde ne kadar aşının gelebileceği konusu netleşmiş olacak“. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/saglik-bakani-koca-6-ayda-50-milyon-doz-sputnik-v-asisinin-teslim-edilmesi-bekleniyor/2225944
***
EK 7 (18.8.2021): CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Rusya ile yapılan 50 milyon dozluk anlaşma kapsamında ilk partide alınan 400 bin doz Sputnik V aşısının, aradan üç hafta geçmesine rağmen halen kullanımına başlanmadığını söyledi. Aşının kullanılmama sebebinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirten Emir, “Yoksa aşılarda bir sorun mu çıktı? Öyleyse Rusya’ya ödenen paralar geri alınabilecek mi? Ortaya çıkan zararın hesabını kim verecek?” sorularını yöneltti. Kaynak: https://t24.com.tr/haber/chp-li-emir-den-bakan-koca-ya-400-bin-doz-sputnik-asisi-cope-mi-gitti,964000
***
EK 8 (16.9.2021): Dünya Sağlık Örgütü, Rusya’nın geliştirdiği corona virüsü aşısı Sğutnik V’nin onayını, “üretim sürecindeki ihlaller” dolayısıyla askıya aldığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, Rusya’nın geliştirdiği corona virüsü aşısı Sputnik V ile ilgili dikkat çekici bir karar aldı. DSÖ, aşının üretim sürecindeki ihlaller dolayısıyla Sputnik V’in onay sürecinin askıya alındığını açıkladı. Rusya’nın geliştirdiği ve hem DSÖ’den hem de Avrupa Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay bekleyen aşı ile ilgili açıklamayı DSÖ’nün uzantısı olan Pan Amerikan Sağlık Örgütü Yardımcısı Direktörü Jarbas Barbosa yaptı. Barbosa, “DSÖ’nün Mayıs ayında Rusya’da yaptığı teftişler sırasında üretim tesislerinde bir dizi ihlal tespit edildi” dedi.
Barbosa, “Yapılan incelemeler sırasında fabrikanın üretim yapmak için en iyi yer olmadığını fark ettik. Dolayısıyla onay süreci askıya alındı” dedi. Rus basını, bu tür “ihlallerin” aşının kalitesine zarar verebileceğini yazdı. Türkiye’de de üretilmesi planlanan Sputnik V için Rus yetkililerin Şubat ayında başvurduğu fakat bu başvurunun bekletildiği kaydedildi. Barbosa, “Üretici firmadan fabrikalarının uygun olduğuna dair bilgilendirme gelmesini bekliyoruz” dedi.
***