EK 10 (19.8.2021): Dünya Sağlık Örgütü, mevcut verilerin ışığında Kovid-19 ile mücadelede şu an için ‘güçlendirici’ aşı dozuna ihtiyaç olmadığını belirtti. Korona virüs salgını ile mücadelede tüm dünyada aşılama kampanyaları hızla devam ederken, yoksul ülkeler aşıya ulaşmakta zorluk çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, mevcut verilerin ışığında Kovid-19 ile mücadelede şu an için “güçlendirici” aşı dozuna ihtiyaç olmadığını belirtilerek, yüksek gelirli ülkelerin yeni bir güvenlik önlemi almadan önce dünyanın en savunmasız insanlarının da tam olarak aşılanması gerektiği vurgulandı.
Birçok ülkede “güçlendirici” ya da diğer adıyla “hatırlatıcı” aşı dozları uygulanırken, DSÖ uzmanlarından Soumya Swaminathan, güçlendirici aşı dozu hakkındaki soruya, “Bugünün verilerine bakınca hatırlatma dozuna gerekli olmadığına açıkça inanıyoruz” dedi. Yüksek gelirli ülkelerde uygulanan güçlendirici aşı dozlarına atıfta bulunan DSÖ’nün Kıdemli Danışmanı Bruce Aylward, “Dünyada yeterince aşı var, ancak doğru yerlere doğru sırayla gitmiyor” ifadelerini kullandı. Tam aşılı olan kişilere güçlendirici aşı dozları uygulanmadan önce dünya çapında en savunmasız kişilere iki doz aşı uygulanması gerektiğine dikkat çeken Aylward, “Bundan çok çok uzağız” dedi.
ABD’den 3’üncü doz aşı uygulaması 20 Eylül’den itibaren başlayacak
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan ortak açıklamada, Kovid-19’a karşı Pfizer/BioNTech ve Moderna aşısı olan vatandaşlara, ikinci dozun ardından 8 ay sonra 3’üncü dozu yaptırmaları tavsiye edildi. Söz konusu 3’üncü dozların 20 Eylül’den itibaren uygulanmaya başlayacağı ifade edildi.
Kaynak: https://tr.sputniknews.com/20210818/dso-guclendirici-asi-dozlarina-su-an-ihtiyac-yok-1048142374.html
***
EK 11 (21.8.2021): BMJ “Dünya nüfusunun %20’sini oluşturan dünyanın en fakir 50 ülkesi, tüm Kovid-19 aşılarının sadece %2’sini aldı. Zengin dünya utanmalı.” Kaynak: https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2027
***
EK 12 (21.8.2021): Aşı uzmanı Dr. Ajit Pal Singh Raina, Kovid-19’a karşı Çin’de geliştirilen Sinovac aşısı ile ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Dr. Ajit Pal’a göre, 2. doz aşıdan 6 ay sonra yapılan 3. doz aşının bağışıklık yanıtını 3 ila 5 kat artırıyor. 2 doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını yaptıran kişilerin 6 ay sonra 3. doz yaptırmaları halinde, Kovid-19’a karşı kazanılan bağışıklığın 3 ila 5 kat artırabileceği açıklandı. Malezya merkezli Pharmaniaga Berhad ilaç şirketinde, aşı uzmanı Dr. Ajit Pal Singh Raina, Çinli şirket Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısıyla ilgili yapılan son bağışıklık devamlılığı araştırmasının, 2 dozun iyi bir ‘immünojenisiteyi’ (bağışıklık tepkisini tetikleme yeteneği) sağladığını belirtti. Dr. Ajit Pal, 6 ay sonra etkisizleştirme antikorlarının seviyesinin azalmasına rağmen, 2 dozla yapılan bir aşılama programının güçlü bir bağışıklık belleği oluşturduğunu ifade etti.
‘3. doz aşı gerekli mi?’
***
EK 13 (21.8.2021): ERIC TOPOL
Kaynak: https://twitter.com/EricTopol/status/1427632692158468107?s=20
***
EK 14 (22.8.2021): Brezilya’ da birkaç hafta içinde farklı “markalardan” beş doz Kovid aşısı olan biri 6. dozu yaptırmak üzereyken kıskıvrak yakalandı. Demek ki orada da bulduğunuz her aşıyı yaptrın diyen birileri var! Kaynak: https://www.stern.de/gesundheit/corona–mann-laesst-sich-fuenf-mal-impfen—beim-sechsten-versuch-fliegt-er-auf-30673858.html
***
EK 15 (5.9.2021): HİKMET GEÇKİL: “Yeni… Gözüme mi inanayım! Sözüne mi!… Çin… Dün (4 Eylül)! Toplam vaka sayısı: 33 Toplam ölü: 1 (yazıyla “bir”) > 2 milyar aşı… Hepsi inaktif aşı (SonoVac veya Sinopharm!)” Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1434559527865696261?s=20
***
EK 16 (9.9.2021): İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, ülkede üçüncü doz yeni tip koronavirüs aşısı uygulamasına bu ay içinde başlanacağından emin olduğunu ancak uygulama öncesinde tavsiye kararının çıkmasını beklediklerini söyledi. Kurumun 12-15 yaşındakilere aşı yapılmasına ilişkin kararının da beklendiğini söyleyen Javid, aşı öncesi çocuklar için ebeveynlerinin onayının alınacağını ancak çocuğun ailesine rağmen aşı olabileceğini de ifade etti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İngiltere’de 16 yaş ve üstü nüfusun yüzde 88,8’i ilk, yüzde 80,1’i de ikinci doz aşıyı olmuş durumda. Vakalarda artış görülen ülkede günlük can kayıpları 200’ü geçmeye başladı. Bu nedenle kış öncesi üçüncü doz aşılarla Kovid-19’a karşı daha güçlü koruma sağlanması amaçlanıyor. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-ingilterede-ucuncu-doz-kovid-19-asisi-uygulamasina-bu-ay-baslanacak-11-686-97180.html
***
EK 17 (13.1.2022): Omicron için DSÖ’den yeni aşı çağrısı: Aynı aşının tekrarlayan dozlarını uygulamak anlamsız Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) bilim insanları, Covid-19 aşılarının tekrarlanan dozlarının, Omicron da dahil olmak üzere yeni varyantlara karşı korunmada geçerli bir strateji olmadığı konusunda uyardı. Corona virüsün yayılmasına karşı daha iyi koruma sağlayan yeni aşıların geliştirilmesi gerektiği belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Covid-19 Aşı Bileşimi Teknik Danışma Grubu (TAG-Co-VAC) tarafından yayımlanan bildiride, “Orijinal aşı bileşiminin tekrarlanan takviye dozlarına dayalı bir aşı stratejisinin uygun veya sürdürülebilir olması pek olası değildir” denildi.
AŞILAR ENFEKSİYONA KARŞI DA KORUMALI
Covid-19 aşılarının performansını değerlendirmek için çalışan uzmanlardan oluşan grup, yalnızca corona virüse yakalanan kişileri ciddi şekilde hastalanmaya karşı korumakla kalmayıp, aynı zamanda insanları virüse yakalanmaktan da daha iyi bir şekilde koruyan yeni aşıların geliştirilmesi çağrısında bulundu.
Danışma grubu, “Omicron gibi ortaya çıkan yeni Covid-19 varyantları ile başa çıkmak için, ağır hastalık ve ölümün önlenmesinin yanı sıra enfeksiyon ve bulaşmanın önlenmesinde yüksek etkisi olan Covid-19 aşılarına ihtiyaç var” çağrısında bulundu.
Bilim insanları, yeni aşıların “sıkı ve geniş kapsamlı halk sağlığı ve sosyal önlemlere olan ihtiyacı” azaltmaya yardımcı olacağını söyledi. Ayrıca, aşı geliştiricilerinin “ardışık takviye dozlarına olan ihtiyacı azaltmak için geniş, güçlü ve uzun süreli bağışıklık tepkileri ortaya çıkaran” aşılar üretmeye çalışması gerektiğini bildirdiler.
DÜNYADA 331 AŞI GELİŞTİRİLME AŞAMASINDA
DSÖ’ye göre dünya genelinde 331 aday aşı üzerinde çalışılıyor. Birleşmiş Milletler’İn (BM) sağlık kurumu şimdiye kadar sekiz farklı aşıya onay verdi.
Diğer taraftan son çalışmalar, Covid-19’un Omicron varyantının yalnızca önceki varyantlardan çok daha bulaşıcı olmadığını, aynı zamanda aşılarla üretilen antikorlardan kaçmada da daha iyi olduğunu gösterdi.
Bu haftanın başlarında, Pfizer’IN CEO’su Albert Bourla, özellikle Omicron varyantını hedefleyen yeniden tasarlanmış bir Covid-19 aşısına ihtiyaç duyulacağını ve şirketinin Mart ayına kadar bu aşıyı piyasaya sürmeye hazır olacağını söyledi.
Bu arada, DSÖ’nün Avrupa direktörü Hans Kluge, Omicron enfeksiyonlarının “gelgit dalgasının” önümüzdeki iki ay içinde Avrupa nüfusunun yarısından fazlasını enfekte etme riskiyle karşı karşıya olduğunu ve bölgedeki sağlık sistemlerini çöktürebileceği konusunda uyardı.
Kluge, bölgenin 2022’nin ilk haftasında 7 milyondan fazla yeni vaka kaydettiğini ve 26 ülkede her hafta nüfusun yüzde 1’inden fazlasının Covid-19’a yakalandığını belirterek, “Bu oranla giderse, bölgedeki nüfusun yüzde 50’sinden fazlası önümüzdeki altı ila sekiz hafta içinde Omicron ile enfekte olacak” dedi.
***
EK 18 (17.1.2022): İsrailli uzmandan 4. doz uyarısı: Çok tekrarlanan Covid-19 aşısı zararlı olabilir.
Koronavirüsün yeni varyantlarına karşı 4. doz aşı tartışmaları devam ederken, bilim insanları bunun insan vücuduna zarar verebileceği konusunda uyarıyor. Bazı uzmanlar, aşıların çok sık uygulanmasının bağışıklık sisteminin gelecekteki varyantlarla mücadele etme yeteneğini azaltabileceğine dikkat çekiyor. İsrail Teknoloji Enstitüsü’nden (Technion) immünoloji profesörü Doron Melamed, 4. aşının aynı antijenlerle vücudun yeni varyantlara yanıt vermesini zorlaştırabileceğini söyledi. Hadassah Tıp Merkezi’nde epidemiyolog ve Kudüs İbrani Üniversitesi profesörü Ronit Calderon-Margalit de “İlk üç aşıyı yaptırmış kişilere dördüncüyü uygulamak yerine, hiç olmayanları aşılamak daha etkili olurdu” dedi.
Bağışıklık sistemi yorgunluğu
Çok fazla aşının kısa dönemde bağışıklık sistemi yorgunluğuna neden olabileceğini belirten Melamed, “Bir aşı yaptırdığınızda bağışıklık sistemi hafıza hücreleri adı verilen çok özelleşmiş ve spesifik hücreler üretir. Aynı zamanda, özgünlüklerini değiştirebilen esnek bir hücre bölmesine sahip olmaya devam ederler. Esnek bölmenin korunması çok önemli çünkü bu, virüs mutasyona uğrarken en verimli yanıtı sağlıyor.” diye konuştu.
Virüslerin sürekli mutasyona uğrayıp ‘gripte olduğu gibi” evrimleştiğine dikkat çeken Melamed, “İnsanları aynı aşı ve aynı antijenlerle dördüncü kez aşıladığımızda, bağışıklık sisteminin oldukça spesifik hücrelerini esnek olanlar pahasına güçlendiriyoruz. Bu, yeni değişkenlere yanıt vermenin çok daha zor olduğu bir duruma yol açabilir; bağışıklık sistemi değişerek esnekliğini kaybeder.” dedi. Bağışıklık sistemi yorgunluğunu açıklayan bu teorinin evrensel olarak kabul edilmemesine rağmen, dünya çapındaki epidemiyologlar arasında giderek daha popüler hale geldiğini vurgulayan Melamed, “çok tekrarlanan aşılamanın sonunda zararlı olabileceği” sonucuna vardığını kaydetti. “Hayatta bir kez aldığımız aşılar var ve her beş yılda bir yaptırmamız gereken aşılar var” diyen Melamed, Covid-19 aşısı için de uygun programa ihtiyaç olduğunu belirtti.
Dördüncü doz virüsün yayılmasını durdurur mu?
İsrailli Ynet haber sitesine konuşan Ronit Calderon-Margalit, dördüncü aşının virüsün yayılmasını durdurmaya yardımcı olup olmayacağı konusunda henüz yeterli bilgi olmadığını kaydetti. Yeni durumla ilgili kararın “geçmişte yapılan aşıların yayılmayı önlemedeki başarısına dayandığının” altını çizen Calderon-Margalit, “Omicron yayılmaya başlamadan önce sınırları kapatarak birkaç hafta zaman kazandık. Bence bu zamanı dördüncü doz üzerinde çalışmak için kullanmak iyi bir seçim olurdu.” dedi. İlk üç aşıyı olmayanların hiç aşı olmamaya eğilimli olduğunu belirten Calderon-Margalit, “Onları aşılayarak, dördüncü bir aşı kampanyasına yatırım yapmaktan daha fazlasını kazanacağız.” ifadesini kullandı. İsrail, beşinci koronavirüs dalgası döneminde dünyada koronavirüs aşısının dördüncü aşısını geniş çapta uygulama kararı alan ilk ülke olmuştu.
***
EK 19 (19.1.2022): EMA: 4. doz yalnızca bağışıklığı baskılananlar için değerlendirilebilir
Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 4. doz aşıların bağışıklığı baskılanan hastalar için değerlendirilebileceğini, nüfusun geneli için bu aşamada gerekmediğini ve kısa aralıklarla çoklu takviye dozlarının uygulanmasının sürdürülebilir olmadığını duyurdu. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 4. doz aşıların uygulanmasına ilişkin açıklama yaptı.
***
EK 20 (21.1.2022): Bu makale, aşırı sık takviye dozlarının potansiyel olarak “bağışıklık tepkisiyle ilgili problemlere” yol açabileceğini söyleyen EMA strateji şefi Marco Cavaleri’ yi destekliyor.
This paper is congruent with EMA strategy chief Marco Cavaleri who said: …overly frequent booster doses could potentially lead to "problems with immune response." pic.twitter.com/zxo69dCPdK
— Peter McCullough, MD MPH (@P_McCulloughMD) January 21, 2022
***
EK 21 (27.1.2022): KORKUSUZ: “4 DOZ KORONA AŞISI OLAN PROFESÖR KORONADAN ÖLDÜ”
***
Allah ıslah etsin, başka da bişey diyemeyeceğim.
Bu uygulama doğru değildir!
Hatta kasten yaralama suçu teşkil etdiği kanaatindeyim.
Dünyada bir tane daha örenği olduğunu duymadım, İsrail’de bile daha dün böyle bir şey gündeme geldi, sakın ülkemizdeki deneklere karar vermiş olmasınlar!
https://www.washingtonpost.com/world/israel-vaccine-pfizer-booster/2021/07/12/ce5ceed4-e30e-11eb-88c5-4fd6382c47cb_story.html
Ahmet Hoca haklı. Bakanlık bu tavsiyesi ile beraber üçüncü dozla ilgili bir araştırma da yapılmakta olduğunu bildirseydi çok doğru bir iş yapmış olurdu. Bakanlığın hele böyle hassas bir dönemde çok daha titiz olması gerekir. Vatandaş aşı olmayayım demiyor ama kendisinden bir şeyler saklandığını anlarsa veya hatta hissederse o zaman her yapılandan şüphe etmeye başlar. Aynı durum B18880045A Çin aşısı için de geçerli. Aradan kaç gün geçtikten sonra açıklama yaptılar. halbuki daha bunu ilk gün kimse bir şey sormadan yapsalardı çok daha doğru olurdu. Yılmaz Özdil gibilere de bu tür yazı yazma fırsatı verilmezdi.
Her varyanta karşı aşı ha? Aman ha!!!
Varyant kelimesi kasden mutant yerine kullanılmaktadır ve her mutant yaygın aşılamanın başdan sona yanlış olduğunun aşikar delilidir!…
1 nci ve 2 nci doz aşımızı olduk.
Bundan sonraki dozları numara ile değil isim ile tanımlayalım.
Hazır 3 ncü doz için HATIRLATMA DOZU denilmişken.
İnşallah salgın devam etmez, ama ederse;
Hatırlatma dozundan sonra bir sonraki doz DESTEK DOZU olsun.
Destek dozundan sonra isim PEKİŞTİRME DOZU olsun.
Pekiştirme dozundan sonra İYİCE PEKİŞTİRME DOZU olsun.
Daha sonraki dozun ismi ise yeni varyantlara karşı UYUM DOZU olsun.