ÜÇÜNCÜ DOZ İÇİN ARAŞTIRMA YAPILIYOR, DÖRDÜNCÜ DOZ GÜNDEME GELEBİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap hızlı bulaşan, aşılara karşı da diğer varyantlara oranla daha dirençli olduğu öne sürülen Delta Plus varyantı hakkında Medyascope’ta şunları söylüyor:

Konuşmanın 15:50- 16:25 arası: 

“…Dünyada hani iki doz inaktif aşı Sinovac aşısı üzerine üçüncü doz mRNA aşısı şeklinde bir uygulama çok yapılmadığı için bunu biraz bizim ülkemizdeki uygulama gösterecek. O yüzden de bizim ülkemizde bu üçüncü doz uygulanan kişilerden şimdi bu soruya cevap aramak üzere serum toplanıyor, serum topluyoruz. Ve bunların ne kadar virüsü işte nötralize edebileceğini, durdurabileceğini dolayısıyla bağışıklığı ne kadar artırdığını görme şansı olacak. O zaman belki bir dördüncü doz gündeme gelebilir…”

Mülakatın tamamını seyretmek için: https://www.youtube.com/watch?v=CKMGv0qdzsc

***

Sağlık Bakanı’ mızın 30 Haziran 2021 tarihli açıklaması (1):

50 yaşından büyük vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın hangi aşı ile olursa olsun üçüncü doz aşı olmalarının faydalı olacağını kararlaştırdık. İki doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile sağlık çalışanlarımız yarından itibaren istedikleri aşı ile üçüncü doz aşılarını olmak üzere randevu alabileceklerdir. Üçüncü doz aşının hangi aşı türü ile olduğunun herhangi bir kısıtlaması ya da önceliği yoktur. Vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri aşıyı olabilirler. Bu konuda tercih sizlere aittir. Gönül rahatlığı ile istediğiniz aşıyı üçüncü doz olarak yaptırabilirsiniz“. 

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’ nin (KLİMİK) açıklaması (2):

İki doz Sinovac aşısı oldum. Ne zaman 3. doz aşıyı olmalıyım? Hangi aşıyı olmalıyım?

İki doz Sinovac aşısı olan kişilerde oluşan bağışıklık yanıtının 3-6 ay içerisinde giderek azaldığı gözlenmektedir. Ayrıca Sinovac aşısının tüm dünyada birkaç ay içinde hakim hale gelmesi beklenen Delta varyantına karşı etkisi de sınırlı gözükmektedir. Bu nedenlerle iki doz Sinovac aşısı olanların ikinci dozdan 3-6 ay sonra 3. doz (hatırlatma veya rapel) aşıyı olması hem kendilerinin korunması hem de Delta varyantının yayılmasının önlenmesi açısından akılcı olacaktır.

Bu kişilerde 3. doz aşı Sinovac ile uygulanabilir. Ancak Delta varyantına karşı koruyuculuğu sağlamak açısından, özellikle sağlık çalışanları, kalabalık yerlerde çalışanlar gibi virüsle karşılaşma olasılığı yüksek kişilerin, ayrıca daha güçlü bağışıklık oluşturduğu için ileri yaştaki kişiler ve bağışıklık yetmezliği olanların 3. doz aşıyı BioNTech ile olması tercih edilmelidir.

Üçüncü doz aşılar konusunda Prof. Dr. Murat Akova şu sözlerine ben de katılıyorum (3):

Bence bilimsel açıdan son derece sakıncalı olan bir durum bu. Doğrudur varyantlara karşı bütün aşıların bir azalmış etkinliği söz konusu. Ama bu azalmış etkinlik hep nötralizan antikor üzerinden yapılan değerlendirmeler üzerinden. Dolayısıyla 3. dozun buna katkısı ne kadar olacak, katkısı olursa bu 3. dozların ekstra bir zararı olacak mı, yan etkisi olacak mı, bütün bunları önce bir bilimsel çalışma içerisinde yapıp ona göre karar verilmesi lazım. Belki günün birinde 3. doza ihtiyacımız olacak ama bunun belki de varyantlara karşı geliştirilmiş yeni bir aşı ile olması gerekecek, ya da elimizdeki aşılarla yapmak zorunda kalacağız. Ama bu henüz bilimsel bir soru”.

Gelelim neticeye

Böylece “iki doz Sinovac’ dan sonra bir doz BioNTech” yapılarak bir araştırma yürütüldüğünü ve dördüncü doz aşının da yolda olduğunu öğrenmiş oluyoruz.

Sağlık Bakanlığı ve KLİMİK üçüncü doz tavsiyeleri için bir araştırma yaptıklarını net olarak açıklasalardı çok daha doğru bir iş yapmış olurlardı.

Bu bilgilere göre üçüncü doz aşının, koruyuculuk ve emniyetinin bilinmediğini ve bunun için bir araştırma yapılmakta olduğunu anlamış oluyoruz.

Durun bakalım, daha neler görecek, neler duyacağız.

Allah yar ve yardımcımız olsun.

Kaynaklar:

1. https://www.haberturk.com/klimik-yanitladi-iste-3-dozasiya-dair-merak-edilenler-haberler-3121869

2. https://www.aa.com.tr/tr/gundem/3-doz-asi-icin-yarindan-itibaren-randevu-alinabilecek/2290463

3https://www.dha.com.tr/saglikyasam/dunyada-ilk-coronavac-faz-3-calismasinin-ilk-bilimsel-sonuclari-turkiyeden-cikti/haber-1836816

Normal hayat' planları: 3. doz Temmuz'da konuşulacak | NTV

***

EK 1 (13.7.2021): Koronavirüse karşı aşı geliştiren BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem türeci, gerekirse 100 gün içinde yeni bir Kovid-19 aşısı geliştirebileceklerini açıkladı. Fransız Les Echos sitesine konuşan Şahin ve Türeci, koronavirüsün etkisinin sürdüğünü ve zamanla daha dirençli hâle gelebileceğini söyledi. Şu anda kurdukları sistemle gerektiği durumda 100 gün içinde yeni bir koronavirüs aşısı geliştirebileceklerini belirten Şahin, BioNTech aşısının varyantlara karşı yeni bir versiyonunun da Ağustos ayında klinik denemelere başlayacağını söyledi. Delta varyantı gibi yeni varyantların ortaya çıkmasıyla, muhtemelen üçüncü bir doz aşının yapılmasının gerekli olabileceğini belirten Türeci ise, “Klinik denemelerimiz, yüksek sayıda antikorla bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve dolayısıyla enfeksiyona karşı koruma sağladığı için üçüncü dozun büyük olasılıkla yararlı olacağını göstermiştir” dedi. Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yasam/2021/07/13/gerekirse-100-gunde-yeni-bir-asi-gelistirilebilir

EK 4 (13.7.2021): En azından şimdilik, ABD’ li bilim adamları aşı üreticisi Pfizer’in Amerikalıların yakında COVID-19 aşı takviye dozlarına ihtiyaç duyacağı yönündeki konuşmasına aldırış etmiyor. Kaynak: https://twitter.com/Medscape/status/1415040587376513026?s=20

***

EK 5 (25.7.2021): Johnson&Johnson aşısının tek dozu yeterli değil.

J&J tek dozun en az 8 ay bağışıklık sağladığını ve başta Delta olmak üzere tüm varyantlara karşı da koruma kazandırdığını bildirmişti.

https://tr.euronews.com/2021/07/02/j-j-nin-tek-dozluk-covid-19-as-s-delta-varyant-na-kars-en-az-8-ay-bag-s-kl-k-sagl-yor-aras

Lakin yeni bir araştırma 2. dozun gerekli olduğunu gösteriyor.

https://www.nytimes.com/2021/07/20/health/coronavirus-johnson-vaccine-delta.html

***

EK 6 (12.8.2021): Tam olarak aşılanmış olan (1 doz Johnson & Johnson veya Moderna ya da Pfizer’ in mRNA aşılarından 2 doz) Amerika’ lıların şu anda destekleyici bir doza ihtiyacı yoktur. Kaynaklar:

1. https://www.hhs.gov/about/news/2021/07/08/joint-cdc-and-fda-statement-vaccine-boosters.html

2. https://www.bostonglobe.com/2021/08/09/nation/heres-why-doctors-say-you-shouldnt-get-covid-19-booster-shot-yet/

***

EK 7 (16.8.2021): UĞUR DÜNDAR “Sağlık Bakanlığı,2 doz Sinovac aşısı olanlara 2.doz BioNTech aşı olmalarını önerdi.Böylece Sinovac’ın Covid-19’a etkisizliği tescillendi. Yetersiz veriyle Sinovac’ın yüzde 91 oranında koruyucu olduğunu açıklayan Prof.Dr.Serhat Ünal, Türk Tabipler Birliği’nce soruşturulmalıdır.” Kaynak: https://twitter.com/ugurdundarsozcu/status/1427201129692241921?s=20

***

EK 8 (16.8.2021): FAHRETTİN KOCA “İnaktif aşı olan vatandaşlarımızda en yüksek koruma seviyesi 3 doz inaktif aşı olan vatandaşlarımızda. Buna en yakın koruma seviyesi ise iki doz inaktif aşı olup 3. Doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızda.” Kaynak: https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1425515356622397443?s=20

***

EK 9 (19.8.2021): Johns Hopkins Üniversitesi’nde aşı araştırmacısı olan Anna Durbin, aşıların hastaneye yatışları, ciddi enfeksiyonları ve çoğu aşılı arasında ölümleri önlemede oldukça etkili olmaya devam ettiğini; aşıların zamanla hafif hastalıkları önlemede iyi çalışmamalarının mutlaka aşıların başarısız olduğunun bir işareti olmadığını söyledi. İnsanların bu gerçeği kabul etmeleri gerektiği konusunda ısrar eden Durbin, “Dozları artırmaya devam ederek ‘herkesin soğuk algınlığını önleyemeyiz” dedi. Durbin’in görüşüne göre, ülkenin aşı kullanımını bu kadar erken artırma kararı bilime dayalı değil: “Bence kaygıya dayalı bir gel-git dalgası var. Güçlendirici doz ihtiyacının bilimsel delillere dayandığını düşünmüyorum.”

Kısa adı ACİIP olan ve aşılarla ilgili verileri gözden geçirerek Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine aşıların kullanımına ilişkin tavsiyelerde bulunan Advisory Committee on Immunization Practices üçüncü doz için verilere bakmak üzere gelecek hafta toplanacak.

Kaynak: https://www.statnews.com/2021/08/18/u-s-decision-on-covid-19-booster-shots-baffles-and-upsets-some-scientists/

***

EK 10 (19.8.2021): Dünya Sağlık Örgütü, mevcut verilerin ışığında Kovid-19 ile mücadelede şu an için ‘güçlendirici’ aşı dozuna ihtiyaç olmadığını belirtti. Korona virüs salgını ile mücadelede tüm dünyada aşılama kampanyaları hızla devam ederken, yoksul ülkeler aşıya ulaşmakta zorluk çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, mevcut verilerin ışığında Kovid-19 ile mücadelede şu an için “güçlendirici” aşı dozuna ihtiyaç olmadığını belirtilerek, yüksek gelirli ülkelerin yeni bir güvenlik önlemi almadan önce dünyanın en savunmasız insanlarının da tam olarak aşılanması gerektiği vurgulandı.

Birçok ülkede “güçlendirici” ya da diğer adıyla “hatırlatıcı” aşı dozları uygulanırken, DSÖ uzmanlarından Soumya Swaminathan, güçlendirici aşı dozu hakkındaki soruya, “Bugünün verilerine bakınca hatırlatma dozuna gerekli olmadığına açıkça inanıyoruz” dedi. Yüksek gelirli ülkelerde uygulanan güçlendirici aşı dozlarına atıfta bulunan DSÖ’nün Kıdemli Danışmanı Bruce Aylward, “Dünyada yeterince aşı var, ancak doğru yerlere doğru sırayla gitmiyor” ifadelerini kullandı. Tam aşılı olan kişilere güçlendirici aşı dozları uygulanmadan önce dünya çapında en savunmasız kişilere iki doz aşı uygulanması gerektiğine dikkat çeken Aylward, “Bundan çok çok uzağız” dedi.

ABD’den 3’üncü doz aşı uygulaması 20 Eylül’den itibaren başlayacak

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan ortak açıklamada, Kovid-19’a karşı Pfizer/BioNTech ve Moderna aşısı olan vatandaşlara, ikinci dozun ardından 8 ay sonra 3’üncü dozu yaptırmaları tavsiye edildi. Söz konusu 3’üncü dozların 20 Eylül’den itibaren uygulanmaya başlayacağı ifade edildi.

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/20210818/dso-guclendirici-asi-dozlarina-su-an-ihtiyac-yok-1048142374.html

***

EK 11 (21.8.2021): BMJ “Dünya nüfusunun %20’sini oluşturan dünyanın en fakir 50 ülkesi, tüm Kovid-19 aşılarının sadece %2’sini aldı. Zengin dünya utanmalı.” Kaynak: https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2027

***

EK 12 (21.8.2021): Aşı uzmanı Dr. Ajit Pal Singh Raina, Kovid-19’a karşı Çin’de geliştirilen Sinovac aşısı ile ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Dr. Ajit Pal’a göre, 2. doz aşıdan 6 ay sonra yapılan 3. doz aşının bağışıklık yanıtını 3 ila 5 kat artırıyor. 2 doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını yaptıran kişilerin 6 ay sonra 3. doz yaptırmaları halinde, Kovid-19’a karşı kazanılan bağışıklığın 3 ila 5 kat artırabileceği açıklandı. Malezya merkezli Pharmaniaga Berhad ilaç şirketinde, aşı uzmanı Dr. Ajit Pal Singh Raina, Çinli şirket Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısıyla ilgili yapılan son bağışıklık devamlılığı araştırmasının, 2 dozun iyi bir ‘immünojenisiteyi’ (bağışıklık tepkisini tetikleme yeteneği) sağladığını belirtti. Dr. Ajit Pal, 6 ay sonra etkisizleştirme antikorlarının seviyesinin azalmasına rağmen, 2 dozla yapılan bir aşılama programının güçlü bir bağışıklık belleği oluşturduğunu ifade etti.

‘3. doz aşı gerekli mi?’

“3. doz aşı gerekli mi?” sorusunu yanıtlayan uzman, bu verilerden yola çıkarak, 3. CoronaVac dozunun ‘etkisizleştirici’ antikorları ciddi bir şekilde artıracağını ve daha iyi bir bağışıklık sağlayacağını söyledi.
 
‘Zamanlama kritik’
Bu durumun 3. dozdan sonra daha yüksek antikor oranlarını sağlayan AstraZeneca gibi diğer aşılarının durumuyla tutarlı olduğunu anlatan Dr. Ajit Pal, 3. dozun zamanlamasına dikkat çekti: “Ayrıca, güçlendirici doz için zamanlamanın kritik olduğunu ve çok erken verilmemesi gerektiğini belirtmekte fayda var.” Dr. Ajit Pal, Citing University College London (UCL) tarafından yapılan araştırmalara atıf yaparak, diğer aşılarda da Kovid-19’a karşı sağlanan bağışıklığın en erken 6. haftadan itibaren düşmeye başladığını söyledi. 10. haftadan sonra ise, anikor seviyesi neredeyse yarıya kadar azaldığını anlatan Dr. Ajit Pal, bu da 3. dozun gerekli olduğunu doğruladığını ifade etti.
 
‘Tüm aşılarda antikor düşüşü yaşanıyor”
 
Dr. Ajit Pal, aşılarının sağladığı antikorlarda düşüşü ölçmek için kullanılan yöntemlerin farklı olduğunu, bu yüzden sonuçların karşılaştırılabilir olmadığına rağmen, tüm aşılarda antikor seviyesine düşüş yaşandığını vurguladı. 

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/20210820/yeni-arastirma-3-doz-sinovac-asisi-bagisikligi-5-kata-kadar-artiriyor-1048191226.html

***

EK 13 (21.8.2021): ERIC TOPOL

Resim

Kaynak: https://twitter.com/EricTopol/status/1427632692158468107?s=20

***

EK 14 (22.8.2021): Brezilya’ da birkaç hafta içinde farklı “markalardan” beş doz Kovid aşısı olan biri 6. dozu yaptırmak üzereyken kıskıvrak yakalandı. Demek ki orada da bulduğunuz her aşıyı yaptrın diyen birileri var! Kaynak: https://www.stern.de/gesundheit/corona–mann-laesst-sich-fuenf-mal-impfen—beim-sechsten-versuch-fliegt-er-auf-30673858.html

***

EK 15 (5.9.2021): HİKMET GEÇKİL: “Yeni… Gözüme mi inanayım! Sözüne mi!… Çin… Dün (4 Eylül)! Toplam vaka sayısı: 33 Toplam ölü: 1 (yazıyla “bir”) > 2 milyar aşı… Hepsi inaktif aşı (SonoVac veya Sinopharm!)” Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1434559527865696261?s=20

***

EK 16 (9.9.2021): İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, ülkede üçüncü doz yeni tip koronavirüs aşısı uygulamasına bu ay içinde başlanacağından emin olduğunu ancak uygulama öncesinde tavsiye kararının çıkmasını beklediklerini söyledi. Kurumun 12-15 yaşındakilere aşı yapılmasına ilişkin kararının da beklendiğini söyleyen Javid, aşı öncesi çocuklar için ebeveynlerinin onayının alınacağını ancak çocuğun ailesine rağmen aşı olabileceğini de ifade etti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İngiltere’de 16 yaş ve üstü nüfusun yüzde 88,8’i ilk, yüzde 80,1’i de ikinci doz aşıyı olmuş durumda. Vakalarda artış görülen ülkede günlük can kayıpları 200’ü geçmeye başladı. Bu nedenle kış öncesi üçüncü doz aşılarla Kovid-19’a karşı daha güçlü koruma sağlanması amaçlanıyor. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-ingilterede-ucuncu-doz-kovid-19-asisi-uygulamasina-bu-ay-baslanacak-11-686-97180.html

***

EK 17 (13.1.2022):  Omicron için DSÖ’den yeni aşı çağrısı: Aynı aşının tekrarlayan dozlarını uygulamak anlamsız Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) bilim insanları, Covid-19 aşılarının tekrarlanan dozlarının, Omicron da dahil olmak üzere yeni varyantlara karşı korunmada geçerli bir strateji olmadığı konusunda uyardı. Corona virüsün yayılmasına karşı daha iyi koruma sağlayan yeni aşıların geliştirilmesi gerektiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Covid-19 Aşı Bileşimi Teknik Danışma Grubu (TAG-Co-VAC) tarafından yayımlanan bildiride, “Orijinal aşı bileşiminin tekrarlanan takviye dozlarına dayalı bir aşı stratejisinin uygun veya sürdürülebilir olması pek olası değildir” denildi.

AŞILAR ENFEKSİYONA KARŞI DA KORUMALI

Covid-19 aşılarının performansını değerlendirmek için çalışan uzmanlardan oluşan grup, yalnızca corona virüse  yakalanan kişileri ciddi şekilde hastalanmaya karşı korumakla kalmayıp, aynı zamanda insanları virüse yakalanmaktan da daha iyi bir şekilde koruyan yeni aşıların geliştirilmesi çağrısında bulundu. 

Danışma grubu, “Omicron gibi ortaya çıkan yeni Covid-19 varyantları ile başa çıkmak için, ağır hastalık ve ölümün önlenmesinin yanı sıra enfeksiyon ve bulaşmanın önlenmesinde yüksek etkisi olan Covid-19 aşılarına ihtiyaç var” çağrısında bulundu.

Bilim insanları, yeni aşıların “sıkı ve geniş kapsamlı halk sağlığı ve sosyal önlemlere olan ihtiyacı” azaltmaya yardımcı olacağını söyledi. Ayrıca, aşı geliştiricilerinin “ardışık takviye dozlarına olan ihtiyacı azaltmak için geniş, güçlü ve uzun süreli bağışıklık tepkileri ortaya çıkaran” aşılar üretmeye çalışması gerektiğini bildirdiler.

DÜNYADA 331 AŞI GELİŞTİRİLME AŞAMASINDA 

DSÖ’ye göre dünya genelinde 331 aday aşı üzerinde çalışılıyor. Birleşmiş Milletler’İn (BM) sağlık kurumu şimdiye kadar sekiz farklı aşıya onay verdi.

Diğer taraftan son çalışmalar, Covid-19’un Omicron varyantının yalnızca önceki varyantlardan çok daha bulaşıcı olmadığını, aynı zamanda aşılarla üretilen antikorlardan kaçmada da daha iyi olduğunu gösterdi.

Bu haftanın başlarında, Pfizer’IN CEO’su Albert Bourla, özellikle Omicron varyantını hedefleyen yeniden tasarlanmış bir Covid-19 aşısına ihtiyaç duyulacağını ve şirketinin Mart ayına kadar bu aşıyı  piyasaya sürmeye hazır olacağını söyledi.

Bu arada, DSÖ’nün Avrupa direktörü Hans Kluge, Omicron enfeksiyonlarının “gelgit dalgasının” önümüzdeki iki ay içinde Avrupa nüfusunun yarısından fazlasını enfekte etme riskiyle karşı karşıya olduğunu ve bölgedeki sağlık sistemlerini çöktürebileceği konusunda uyardı.

Kluge, bölgenin 2022’nin ilk haftasında 7 milyondan fazla yeni vaka kaydettiğini ve 26 ülkede her hafta nüfusun yüzde 1’inden fazlasının Covid-19’a yakalandığını belirterek, “Bu oranla giderse, bölgedeki nüfusun yüzde 50’sinden fazlası önümüzdeki altı ila sekiz hafta içinde Omicron ile enfekte olacak” dedi.

Kaynakhttps://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/omicron-icin-dsoden-yeni-asi-cagrisi-ayni-asinin-tekrarlayan-dozlarini-uygulamak-anlamsiz,cF9PBpE920aVtAtNRcHMEw/hF-uQiYSzkOI8B3E1zOGQw

***

EK 18 (17.1.2022): İsrailli uzmandan 4. doz uyarısı: Çok tekrarlanan Covid-19 aşısı zararlı olabilir.

Koronavirüsün yeni varyantlarına karşı 4. doz aşı tartışmaları devam ederken, bilim insanları bunun insan vücuduna zarar verebileceği konusunda uyarıyor. Bazı uzmanlar, aşıların çok sık uygulanmasının bağışıklık sisteminin gelecekteki varyantlarla mücadele etme yeteneğini azaltabileceğine dikkat çekiyor. İsrail Teknoloji Enstitüsü’nden (Technion) immünoloji profesörü Doron Melamed, 4. aşının aynı antijenlerle vücudun yeni varyantlara yanıt vermesini zorlaştırabileceğini söyledi. Hadassah Tıp Merkezi’nde epidemiyolog ve Kudüs İbrani Üniversitesi profesörü Ronit Calderon-Margalit de “İlk üç aşıyı yaptırmış kişilere dördüncüyü uygulamak yerine, hiç olmayanları aşılamak daha etkili olurdu” dedi.

Bağışıklık sistemi yorgunluğu

Çok fazla aşının kısa dönemde bağışıklık sistemi yorgunluğuna neden olabileceğini belirten Melamed, “Bir aşı yaptırdığınızda bağışıklık sistemi hafıza hücreleri adı verilen çok özelleşmiş ve spesifik hücreler üretir. Aynı zamanda, özgünlüklerini değiştirebilen esnek bir hücre bölmesine sahip olmaya devam ederler. Esnek bölmenin korunması çok önemli çünkü bu, virüs mutasyona uğrarken en verimli yanıtı sağlıyor.” diye konuştu.

Virüslerin sürekli mutasyona uğrayıp ‘gripte olduğu gibi” evrimleştiğine dikkat çeken Melamed, “İnsanları aynı aşı ve aynı antijenlerle dördüncü kez aşıladığımızda, bağışıklık sisteminin oldukça spesifik hücrelerini esnek olanlar pahasına güçlendiriyoruz. Bu, yeni değişkenlere yanıt vermenin çok daha zor olduğu bir duruma yol açabilir; bağışıklık sistemi değişerek esnekliğini kaybeder.” dedi. Bağışıklık sistemi yorgunluğunu açıklayan bu teorinin evrensel olarak kabul edilmemesine rağmen, dünya çapındaki epidemiyologlar arasında giderek daha popüler hale geldiğini vurgulayan Melamed, “çok tekrarlanan aşılamanın sonunda zararlı olabileceği” sonucuna vardığını kaydetti. “Hayatta bir kez aldığımız aşılar var ve her beş yılda bir yaptırmamız gereken aşılar var” diyen Melamed, Covid-19 aşısı için de uygun programa ihtiyaç olduğunu belirtti.

Dördüncü doz virüsün yayılmasını durdurur mu?

İsrailli Ynet haber sitesine konuşan Ronit Calderon-Margalit, dördüncü aşının virüsün yayılmasını durdurmaya yardımcı olup olmayacağı konusunda henüz yeterli bilgi olmadığını kaydetti. Yeni durumla ilgili kararın “geçmişte yapılan aşıların yayılmayı önlemedeki başarısına dayandığının” altını çizen Calderon-Margalit, “Omicron yayılmaya başlamadan önce sınırları kapatarak birkaç hafta zaman kazandık. Bence bu zamanı dördüncü doz üzerinde çalışmak için kullanmak iyi bir seçim olurdu.” dedi. İlk üç aşıyı olmayanların hiç aşı olmamaya eğilimli olduğunu belirten Calderon-Margalit, “Onları aşılayarak, dördüncü bir aşı kampanyasına yatırım yapmaktan daha fazlasını kazanacağız.” ifadesini kullandı. İsrail, beşinci koronavirüs dalgası döneminde dünyada koronavirüs aşısının dördüncü aşısını geniş çapta uygulama kararı alan ilk ülke olmuştu.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2022/01/17/israilli-uzmandan-4-doz-uyar-s-cok-tekrarlanan-covid-19-as-s-zararl-olabilir

***

EK 19 (19.1.2022): EMA: 4. doz yalnızca bağışıklığı baskılananlar için değerlendirilebilir

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 4. doz aşıların bağışıklığı baskılanan hastalar için değerlendirilebileceğini, nüfusun geneli için bu aşamada gerekmediğini ve kısa aralıklarla çoklu takviye dozlarının uygulanmasının sürdürülebilir olmadığını duyurdu. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 4. doz aşıların uygulanmasına ilişkin açıklama yaptı.

EMA’nın Aşılama Stratejisi Sorumlusu Marco Cavaleri, düzenlediği basın toplantısında, EMA dahil olmak üzere farklı bölgelerdeki ilaç düzenleyicilerinin, “zaman içinde kısa aralıklarla çoklu takviye dozlarının uygulanmasının uzun vadeli sürdürülebilir bir çözüm olmayacağı konusunda hemfikir olduklarını” söyledi.
Cavaleri, gelecekte tekrar aşı yapılması gerekirse, havaların soğumasıyla grip için yapılan aşılar gibi takviyelerin sunulabileceğini vurguladı.
Dördüncü dozların, kemoterapi gibi bağışıklığı baskılayan tedavi alan hastalar için değerlendirilmesinin mantıklı olacağını belirten Cavaleri, genel popülasyon için değerlendirilmesi için ise herhangi bir veri bulunmadığını ifade etti.

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/20220118/ema-4-doz-yalnizca-bagisikligi-baskilananlar-icin-degerlendirilebilir-1052868622.html

***

EK 20 (21.1.2022): Bu makale,  aşırı sık takviye dozlarının potansiyel olarak “bağışıklık tepkisiyle ilgili problemlere” yol açabileceğini söyleyen EMA strateji şefi Marco Cavaleri’ yi destekliyor. 

***

EK 21 (27.1.2022): KORKUSUZ: “4 DOZ KORONA AŞISI OLAN PROFESÖR KORONADAN ÖLDÜ”

Resim

***

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Nevin YAYAR dedi ki:

    Allah ıslah etsin, başka da bişey diyemeyeceğim.

  2. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Bu uygulama doğru değildir!

    Hatta kasten yaralama suçu teşkil etdiği kanaatindeyim.

    Dünyada bir tane daha örenği olduğunu duymadım, İsrail’de bile daha dün böyle bir şey gündeme geldi, sakın ülkemizdeki deneklere karar vermiş olmasınlar!

    https://www.washingtonpost.com/world/israel-vaccine-pfizer-booster/2021/07/12/ce5ceed4-e30e-11eb-88c5-4fd6382c47cb_story.html

  3. Uzman doktor dedi ki:

    Ahmet Hoca haklı. Bakanlık bu tavsiyesi ile beraber üçüncü dozla ilgili bir araştırma da yapılmakta olduğunu bildirseydi çok doğru bir iş yapmış olurdu. Bakanlığın hele böyle hassas bir dönemde çok daha titiz olması gerekir. Vatandaş aşı olmayayım demiyor ama kendisinden bir şeyler saklandığını anlarsa veya hatta hissederse o zaman her yapılandan şüphe etmeye başlar. Aynı durum B18880045A Çin aşısı için de geçerli. Aradan kaç gün geçtikten sonra açıklama yaptılar. halbuki daha bunu ilk gün kimse bir şey sormadan yapsalardı çok daha doğru olurdu. Yılmaz Özdil gibilere de bu tür yazı yazma fırsatı verilmezdi.

  4. Nuri Kılıç dedi ki:

    Her varyanta karşı aşı ha? Aman ha!!!

  5. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Varyant kelimesi kasden mutant yerine kullanılmaktadır ve her mutant yaygın aşılamanın başdan sona yanlış olduğunun aşikar delilidir!…

  6. Mustafa dedi ki:

    1 nci ve 2 nci doz aşımızı olduk.

    Bundan sonraki dozları numara ile değil isim ile tanımlayalım.

    Hazır 3 ncü doz için HATIRLATMA DOZU denilmişken.

    İnşallah salgın devam etmez, ama ederse;

    Hatırlatma dozundan sonra bir sonraki doz DESTEK DOZU olsun.

    Destek dozundan sonra isim PEKİŞTİRME DOZU olsun.

    Pekiştirme dozundan sonra İYİCE PEKİŞTİRME DOZU olsun.

    Daha sonraki dozun ismi ise yeni varyantlara karşı UYUM DOZU olsun.

Siz de yorumunuzu paylaşın: