NESTLE FAKİR ÜLKELERE SATTIĞI MAMALARA FAZLA MİKTARDA ŞEKER KOYUYOR
Gıda ve içecek devi Nestlé gelişmekte olan ülkelerde bebek maması ve tahıl gevreklerine şeker ve bal ekliyor ancak Avrupa pazarlarına sunduğu ürünlere şeker koymuyor.
Zürih merkezli gözlemci kuruluş Public Eye ve Uluslararası Bebek Maması Eylem Ağı (IBFAN) ortaklaşa yürüttükleri bir araştırmada, Nisan 2024 itibariyle 265,57 milyar dolar değerinde dünyanın en büyük tüketim malları şirketi olan Nestlé’ nin Asya, Latin Amerika ve Afrika’daki popüler bebek maması örneklerini Belçika’daki bir test laboratuvarına gönderdi.
Çalışmada, şirketin düşük ve orta gelirli ülkelerde sattığı ve aralarında en çok satan Cerelac ve Nido markalarının da bulunduğu 150 ürün incelendi.
Public Eye’ ın tarım ve beslenme uzmanı Laurent Gaberell TIME’a yaptığı açıklamada, “Şekeri hedef aldık çünkü beslenme sağlığı söz konusu olduğunda bir numaralı düşman şekerdir” dedi. “Bebeklerin ve çocukların erken yaşta şekere maruz kalması çok sorunlu olabilir. Obezite krizinin arkasındaki kilit faktörlerden biri de bu. Bebekler şekere maruz kalırsa, ileride obez olma ve diyabet, hipertansiyon ve diğer kronik hastalıklar gibi olumsuz sağlık sonuçlarına maruz kalma riskleri daha yüksektir.”
Test sonuçları, Nestlé’nin bu bölgelerde altı aylıktan itibaren bebekleri hedefleyen Cerelac buğday bazlı tahıl gevreklerinin “neredeyse tamamının” porsiyon başına ortalama 4 gram veya bir küp şekere eşdeğer ilave şeker içerdiğini ortaya koymuştur.
Bir ürüne eklenen en yüksek şeker miktarı porsiyon başına 7,3 gram ile Filipinler’de tespit edilirken, bunu Nijerya’da 6,8 gram ve Senegal’de 5,9 gram takip etmiştir. Ayrıca, 15 ülkeden yedisi ürün etiketlerinde şeker eklendiğini beyan etmemiştir.
Bu arada, bir ila üç yaş arası küçük çocuklara yönelik Nido süt tozu ürünleri porsiyon başına neredeyse iki gram ilave şeker ihtiva ederken, Panama’daki süt tozu 5,3 gram ile en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bunu Nikaragua’da porsiyon başına 4.7 gram ve Meksika’da 1.8 gram şeker bulguları takip etmiştir.
Public Eye ve IBFAN, Nestlé’ nin ana vatanı İsviçre’nin yanı sıra Almanya, İngiltere ve Fransa gibi diğer büyük Avrupa pazarlarında da eşdeğer ürünlere şeker eklenmediğini tespit etmiştir. Rapor bu durumu hem etnik hem de kamu sağlığı açısından “haksız ve sorunlu bir çifte standart” olarak nitelendiriyor.
Şu anda dünya genelinde 1 milyardan fazla insan obezite ile yaşamaktadır.
Nestlé sözcüsü TIME’ a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bebek maması son derece düzenlenmiş bir kategoridir. Faaliyet gösterdiğimiz her yerde portföyümüz, etiketleme gereklilikleri ve şekerleri de kapsayan karbonhidrat içeriği eşikleri dahil olmak üzere yerel düzenlemelere veya uluslararası standartlara uygundur.”
Gaberell, bir ürüne ne kadar şeker eklendiğini anlamanın zor olduğunu, çünkü çoğu üreticinin sadece toplam şeker içeriğini açıkladığını, bunun da meyve ve sebzelerde bulunan “temelde zararsız” doğal şekerleri içerebileceğini söylüyor. Hindistan, Bangladeş, Tayland, Endonezya ve Güney Afrika, Cerelac bebek gevreklerinde ilave şekerleri açıklayan ülkelerdir: Brezilya, Pakistan, Filipinler, Nijerya, Senegal, açıklamamaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa kılavuzları, üç yaşın altındaki çocuklar için gıdalarda hiçbir şeker veya tatlandırıcı madde kullanılmamasını tavsiye etmektedir. Başka bir bölgesel kılavuz yoktur, ancak Avrupa önerisi uluslararası düzeyde geçerlidir.
Bu arada ABD hükümeti kılavuzları, iki yaşından küçük çocukların ilave şekerlerden kaçınmasını önerirken, İngiltere bu sınırı dört yaşın altındaki çocuklar olarak belirledi. Gaberell, bebeklerin erken yaşta şeker tüketiminden kaçınmaları konusunda dünya çapında giderek artan bir fikir birliği olduğunu söylüyor.
Gaberell, “Nestlé’nin bunu yapmasının tek nedeni, çocukların şekeri sevdiğini ve geri gelip ürünlerini isteyeceklerini bilmeleri,” diyor. “Bu sadece ürünlerinin satışını arttırmak için.”
Nestlé, dünya çapındaki bebek gevrekleri portföyüne eklenen şeker miktarını son on yılda %11 oranında azalttığını söylüyor. Sözcü, Nestlé ürünlerinde toplam şeker miktarının beyan edildiğini ve Nido ve Cerelac ürünlerinde yönetmelikler ve yerel malzemelerin mevcudiyeti nedeniyle “tariflerde küçük farklılıklar” olduğunu söyledi.
Public Eye ve IBFAN’ın raporunda influencer pazarlamasının Nestlé tarafından kullanılan önemli bir strateji olduğu kaydedildi. Gaberell, şirketin ortalama tüketiciyi “yanlış yönlendiren” ücretli ortaklıklarda “anne etkileyicileri” ve sağlık uzmanlarını kullandığını söyledi. Gaberell ayrıca ücretli ortaklıkların geleneksel reklamcılık yöntemlerine kıyasla güvenilir uzman tavsiyesi gibi görünebileceğini belirtiyor.
Gaberell, “Nestlé ürünlerini, NIDO ve Cerelac ürünlerini çocuklar için sağlıklı, bağışıklıkları için iyi, beyin gelişimleri için iyi olarak tanıtan çevrimiçi sosyal medya beslenme uzmanları, çocuk doktorları, doktorlar bulacaksınız” diyor. “Sorun şu ki, bu tür içeriklerle anneleri ve ebeveynleri hedef alıyorlar.”
Gelelim neticeye
Endüstrinin gıdalarımıza el sürmesiyle beraber atalarımızın binlerce senedir afiyetle yedikleri ve onları hastalıklardan koruyan gıdalar karalanmaya, bugün tüm kronik hastalıkları altında yatan temel sebep olan kendi ürünleri ise öne çıkarılmaya başlanmıştır.
Bunlar anne sütünü bile karalayacak kadar ileri gitmekten hiç çekinmemişlerdir.
Bu dünya devi şirketlerinin tek amaçları daha çok kazanmaktır.
Atalarınızın yiyip içtiği gıdalara sahip çıkın, paketli ürünlerden uzak durun.
Kaynak: https://time.com/6968112/nestle-sugar-baby-milk-cereal-poorer-nations/
Makale: Nestlé Adds Sugar to Baby Milk and Cereal in Poorer Nations, Report Finds
Kaynak: https://x.com/bmj_latest/status/1780983632393367673
Makale: Nestlé accused of double standards over added sugar in baby products sold in poorer countries
İlgili Diğer Yazılar:
- NESTLE’NİN ARDINDAN APTAMİL’İ ÜRETEN DANONE’DE DE ANNE SÜTÜ SKANDALI!
- GEBELİKTE İÇİLEN ŞEKERLİ MEŞRUBAT ÇOCUKTA ASTIM RİSKİNİ ARTIRIYOR
- AMERİKA ADINI “USO” (UNITED STATES OF OBESE) OLARAK DEĞİŞTİRİYOR
- KALP HASTALIĞI ESASINDA BİR ŞEKER HASTALIĞIDIR
- GEBELİKTE YÜKSEK MİKTARDA FLORÜR ÇOCUKTA ZEKÂ GERİLİĞİ YAPIYOR
vay namıssızlar vay bakın şu yaptıklarına