FAZLA KİLOLAR HANGİ KANSERLERE YOL AÇIYOR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Şişmanlık ve kanser arasındaki ilişki eskiden beri biliniyordu ancak İngiltere’ de yapılan ve Lancet’ de yayınlanan bir araştırma ile bu mevzuda daha fazla bilgi edinildi.

16 yaşından büyük 5 milyon 240 bin kişinin 7.5 sene takip edilmesiyle gerçekleştirilen çalışmada 166 bin 955 kişide kanser geliştiği, 22 farklı kanserden 17’ sinin vücut kitle endeksi (VKE) ile ilişkili olduğu belirlendi.

VKE’ deki 5 kg/m2 artışın rahim, safra kesesi, böbrek, rahim ağzı, tiroit ve lösemi riskini artırdığı hesaplandı.

VKE, karaciğer, kolon, yumurtalık, menopoz sonrası meme kanseri ile de ilişkili bulundu ama bu ilişki VKE’ ne ve kişisel karakteristiklere göre değişiyordu.

Prostat ve menopoz öncesi meme kanseri ile VKE arasında ters bir korelasyon tespit edildi.

Genel olarak akciğer ve ağız boşluğu kanseri VKE düşük olanlarda daha sık idi ve bu ilişkiler sigara içme alışkanlığı ile alakalıydı.

Bu kanserlerin hiç sigara içmeyenlerdeki görülme sıklığı VKE ile ilişkili değildi.

Rahim kanserlerinin yüzde 41’ i, safra kesesi, börek, karaciğer ve kolon kanserlerinin yüzde 10’ dan çoğu, fazla kiloyla ilgili bulundu.

Gelelim neticeye

Sağlıksız gıdalarla yanlış beslenmenin ve hareketsiz bir hayatın eseri olan obezite başta diyabet, kalp damar, kanserler olmak üzere pek çok hastalık için risk yaratıyor.

Hükümetler, tıp fakültesi ve hastane açacaklarına, kafayı vatandaşlarının “adam gibi” beslenmelerine yorsalar çok daha iyi ederler.

KAYNAK

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)60892-8/abstract

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: