GÜNDE 3 FİNCAN KAHVE ÖMRÜNÜZE ÖMÜR KATIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Daha önce yapılmış olan 201 araştırmanın meta-analizinde günde 3-4 fincan kahve tüketenlerde tüm sebeplere bağlı ölümleri yüzde 17, kalp-damar hastalıklarını yüzde 15 ve buna bağlı ölümleri yüzde 19 azalttığı ortaya çıktı.

Araştırmaya göre kahve prostat, rahim içi, deri ve karaciğer kanseri ile diyabet, Alzheimer, siroz, safra kesesi taşı ve gut risklerini de azaltıyor.

Günde 4 fincandan fazla kahve içilmesinin sağlık üzerine herhangi bir olumsuzluğu olmamakla beraber, hastalıklardan koruyucu etkisi azalmaya başlıyor.

Gelelim neticeye

Antioksidanlardan zengin olan kahve adam gibi beslenmenin olmazsa olmazlarındandır ama bunun için üç hususa dikkat etmek gerekir:

BİR: Türk kahvesi veya filtre kahve gibi işlenmemiş kahve içilmelidir.

İKİ: Şekersiz veya suni tatlandırıcı kullanılmadan içilmelidir.

ÜÇ: Yanında sigara içilmemelidir.

Kaynak: http://www.bmj.com/content/359/bmj.j5024

***

EK 1 (25.2.2023): Günde iki veya daha fazla fincan (8 ons=240 ml) kahve, şiddetli hipertansiyonu olan kişilerde kardiyovasküler hastalık ölüm riskini iki kat artırıyor ama hipertansiyonu olmayan ve 1. derece hipertansiyonu olanlarda böyle bir etki görülmedi. Buna karşılık, yeşil çay tüketimi, kan basıncının tüm kategorilerinde artan  mortalite riski ile ilişkili bulunmadı.

Kaynak: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.122.026477

Makale: Coffee and Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease Mortality Among People With and Without Hypertension

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Müjde dedi ki:

    Ayrılık var çıkan falda

Siz de yorumunuzu paylaşın: